1.035.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikológiai Közlemények 1982/1.

Az Országos Erdészeti Egyesület Mikológiai és Faanyagvédelmi Társaságának kiadványa

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mikológiai és Faanyagvédelmi Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 56 oldal
Sorozatcím: Mikológiai Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Megjelent 360 példányban. Angol és német nyelvű tartalomjegyzékkel, angol nyelvű összefoglalókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

JUBILÁLUNK!
Húsz éve annak, hogy megalakítottuk az Országos Erdészeti Egyesületben a nagygombákkal tudományos színvonalon foglalkozók számára a Mikológiái Szakosztályt,és megindítottuk annak... Tovább

Előszó

JUBILÁLUNK!
Húsz éve annak, hogy megalakítottuk az Országos Erdészeti Egyesületben a nagygombákkal tudományos színvonalon foglalkozók számára a Mikológiái Szakosztályt,és megindítottuk annak szakkiadványát, a Mikológiái Közleményeket.
Akik a gombaismertető tanfolyamokat végezték, már korábban, 1948 óta szükségét érezték annak, hogy egyesületi jellegű összejöveteleken kapcsolatban maradjanak egymással, és így a gombaismeretben kölcsönös tapasztalatcserékkel és rendszeres gyakorlatokkal tartsák fenn a megszerzett szakismeretet. Ezért eleinte a Biológiai Egyesület munkabizottságaként, majd később a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat keretében tömörültek a tanfolyamok volt hallgatói közül azok, akik az ehető és mérgező gombákkal továbbra is komolyan óhajtottak foglalkozni.
Az egyébként mindig népszerűségnek örvendő és nagyszámú érdeklődővel működő gombász szakkörben azonban természetesen sokan vettek részt olyan természetjárók is, akiknek a célja csupán az ehető és mérgező gombák biztos megkülönböztetésének elsajátítása volt. Ezért a vezető mikológusok közül néhányan már az ötvenes évek végén szükségét éreztük annak, hogy létre kellene hozni a gombákkal tudományos vonatkozásban kapcsolatos témákkal foglalkozó, és az egész ország területére kiterjedő mikológiái társadalmi tömörülést. önálló egyesületről anyagi okokból már akkor sem, és azóta sem lehetett szó. Meg kellett találni tehát a helyünket valamelyik élő egyesület keretében.
Ilyen előzmények után 1962-ben SCHUSZTER VIKTOR mikológus társammal együtt megtett javaslatunkat az Országos Erdészeti Egyesület Elnöksége elfogadta, és megalakíthattuk a Mikológiái Szakosztályt.Az Egyesület akkori elnöke DR. MADAS ANDRÁS, és főtitkára FEKETE GYULA, az indulástól kezdve a működéshez minden szükséges lehetőséget megadtak, messzemenő támogatást nyújtottak, és több éven át elismerően hangoztatták, hogy mozgalmas életet élünk az Egyesületben.
A Szakosztály megalakítását mikológusaink mégsem fogadták osztatlan lelkesedéssel. Éppen a vezető szakemberek közül egyesek nem helyeselték, hogy a sikeres ismeretterjesztést végző Szakkörrel párhuzamosan másik szervezet is létezzen, mert úgy vélték, annak tagjai is, témaköre is csakis azonos lehet. Az elmúlt húsz év azonban rácáfolt erre az aggodalmaskodásra.
Nem célom, hogy az időközben az Egyesület Mikológiái és Faanyagvédelmi Társaságává fejlődött szakcsoportunk eredményeit, tudományos színvonalát, ismeretterjesztő munkáját, a gyakorlati életben elért tekintélyét méltassam. Vissza

Tartalom

JUBILÁLUNK 5
DR. IGMÁNDY ZOLTÁN: Hazánk csöves taplói / Polyporaceae s. 1./ és a fajok növénykórtani jelentősége 7
DR. KONECSNI ISTVÁN: Az Agaricales rend gyakoribb nemzetségeinek határozókulcsa 13
DR. VETTER JÁNOS: Pleurotus fajok fehérjéinek gélelektroforetikus vizsgálata 19
DR. URAI PÁL: A hazai tejelőgombák határozója 35
ALBERT LÁSZLÓ: A Leccinum rotundifoliae magyarországi előfordulása 43
MAKARÉSZ LAJOS: A földalatti szarvasgombák termesztéséről 47
Egyéb közlemények, beszámolók 51
Irodalom 55
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv