1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A húsipar nemzetközi helyzetének áttekintése 1985. I-II.

I. évfolyam

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szervező Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 661 oldal
Sorozatcím: A húsipar nemzetközi helyzetének áttekintése
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 200 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Közrebocsátjuk "A HÚSIPAR NEMZETKÖZI HELYZETÉNEK ÁTTEKINTÉSE" c. információs tanulmány I. évfolyamát. Ez a munka szerves folytatása annak a tevékenységnek, amit több más élelmiszeripari ágazatban... Tovább

Előszó

Közrebocsátjuk "A HÚSIPAR NEMZETKÖZI HELYZETÉNEK ÁTTEKINTÉSE" c. információs tanulmány I. évfolyamát. Ez a munka szerves folytatása annak a tevékenységnek, amit több más élelmiszeripari ágazatban részben már több mint egy évtizedé folytatunk, és amely az elmúlt években és ez évtől kezdődően más élelmiszeripari ágazatokban is megvalósult,illetve megvalósul. A tanulmány elkészítésének elvi alapjait a szerző a MgÉSzV által kiadott módszertani tanulmányban fejtette ki és amely kiadvány 1984-ben "Az optimális informáltság és feltételei" címen jelent meg. Ennek az információs tanulmánynak és megírásának konkrét célja, hogy az élelmiszeriparban - ezen belül a hús- és húsfeldolgozó iparban, valamint a kapcsolódó ágazatokban dolgozó szakemberek, vezetők, szervezők, kutatók és más érdeklődő ágazati dolgozók számára, rendszerezett információkat nyújtson a világ állattenyésztéséről, állatfelvásárlásáról, a világ országainak húsiparáról, a feldolgozás műszaki és technológiai fejlődéséről és helyzetéről, a hús- és húskészítményeknek az emberi táplálkozásban betöltött szerepéről, a húsipari termékek hazai és nemzetközi forgalmazásáról és fogyasztásáról, a husipari termékek világpiaci helyzetéről, árak alakulásáról, stb.
A jövőben az információs tanulmány az iparág igényeinek megfelelően évente vagy kétévenként fog megjelenni.
Az információs tanulmány szerkezeti felépítését a húsipar vezetőinek egyetértésével és jóváhagyásával a következők szerint alakítottuk ki:
I. Rész:
Általános világélelmezési helyzetkép. Nyersanyag-bázis és / fejlődésének főbb ismérvei. A mezőgazdaság és a húsipar termelését és forgalmazását befolyásoló legfontosabb tényezők.
Az első rész szöveges elemző és tájékoztató, valamint táblázati részből áll. A táblázatok általában világ, vagy nagyobb államközösségek összefoglaló adatait és mutatóit tartalmazza. Az első rész fő fejezetei a következők:
1. Általános világélelmezési helyzetkép,
2. Nyersanyagbázis és fejlődésének főbb ismérvei. Vissza

Tartalom

Az I. kötet tartalomjegyzéke:
BEVEZETÉS 17
I. RÉSZ: ÁLTALÁNOS VILÁGÉLELMEZÉSI HELYZETKÉP. A HÚSIPAR NYERSANYAGBÁZISA ÉS FEJLŐDÉSÉNEK FŐBB ISMÉRVEI. A MEZŐGAZDASÁG TERMELÉSÉT ÉS FORGALMAZÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ LEGFONTOSABB TENDENCIÁK 25
1. Általános világélelmezési helyzetkép, különös tekintettel a hústermelés, feldolgozás és fogyasztás alakulására 29
2. Nyersanyagbázis és fejlődésének főbb ismérvei. Az állatfelvásárlás alakulása és főbb jellemzői 57
2.1 Az állattenyésztés általános helyzete és fejlődésének főbb tendenciái a világ különböző térségeiben és országaiban 59
2.1.1 A világ országainak szarvasmarha állománya 60
2.1.2 A világ országainak sertésállománya 70
2.1.3 A világ lóállományának. alakulása 76
2.1.4 A világ juhállományának alakulása 82
2.1.5 A világ országainak kecskeállománya 87
2.2 Az állatfelvásárlás rövid összefoglalása 91
A vágóállatok szállítására fordított kiadások nem jelentenek döntő feltételt a vágóhidak telepítésének meghatározásánál /NSZK modell/ 93
2.3 A hústermelés alakulása a világ különböző kontinensein és országaiban 109
2.3.1 A világ országainak marhahús termelése 110
2.3.2 A világ országainak sertéshús termelése 116
2.3.3 A világ országainak juh- és kecskehús termelése 121
2.3.4 A világ első negyven legnagyobb baromfihús és tojástermelő országa 125
A hús és zsíripar helyzete, fejlődése, a húsfeldolgozás és feldolgozási folyamatok műszaki és technológiai fejlődése 129
3.1 A hús és zsíripar működése és szervezeti kérdései /példák/ 131
3.1.1 Hús- és zsírfeldolgozó üzemek telepítése és kapacitása 131
a. A vágóhidak és husipari üzemek épületeinek új építési módszerei 131
b. A husipari intézmények és épületek tervezése és szerkezetei 133
c. Steril húsfeldolgozó üzem 135
d. Korszerű húskombinát az USA-ban 140
e. Nagykapacitású húsüzem az USA-ban 141
f. Korszerű vágóhidak /Möglingen, NSZK/ 143
g. Sertésvágó üzem és berendezés racionális üzemeltetése 146
3.1.2 A húsfeldolgozó folyamatok technológiája 149
a. A sertésfeldolgozás aktuális, technológiai problémái 149
b. Optimális módszerek marhahús melegen történő kicsontozására 150
c. A marhahús bontási módszereinek összehasonlítása Nagy-Britanniában és Európában 151
d. A hús puhaságának növelése elektromos stimulálásával 154
e. A vagdalt hús tartóssága az ellenőrzött légkörű tárolás esetén 156
f. A husipari termékek füstölésének korszerű módszerei 159
g. Klimatizált érlelő és raktárterületek a tartósított hústermékek gyártása során 162
h. Hulladékmentes csontfeldolgozás technológiája a szovjet húsiparban 166
i. Előrehaladás a zsírgyártás technológiájában
j. Sertésvágóhíd! ipari vizek tisztítása 172
k. Marhavágóhidak hulladékvizének részleges elektro-kémiai tisztítása, a városi csatornarendszerbe való kibocsájtás előtt 173
3.1.3 A húsfeldolgozó üzemek műszaki fejlesztése 175
a. Megtakarítások a hús meleg állapotban történő kicsontozása esetén 175
b. A hús szeparálásának rendszerei és berendezései 176
c. A páratartalom szabályozása a füstölő üzemegységekben 178
d. Elektromos hőszabályozó készülék a füstölő üzemegységek számára 179
e. Padlózatok a husipari üzemekben 179
f. Emelővillás targoncák tőkéspiaci helyzetképe 180
g. ROBOTOK a húsfeldolgozásban. A fejlődés lehetőségei 182
g/l. A robottechnika előkészítése és alkalmazása az NDK húsiparában 182
h. A húsfagyasztás jövője 185
i. A sertéshús hűtésének gyorsított módszere 186
j. Husipari gépek és berendezések energiafogyasztása 191
k. Energiamegtakarítás a marhahús kartondobozokban történő fagyasztása és tárolása esetén 194
l. Az élelmiszeripari hulladékvíz zsírtalanítása 197
m. Hús és húskészítmények csomagolására szolgáló fóliák 199
n. A műanyagfólia felhasználási lehetőségei fagyasztott áruk csomagolására 205
o. Vákuumrendszerű csomagolás 207
p. Vákuumcsomagolású tartósított hús 209
r. A friss húsok csomagolásának újdonságai az IFFA'83 kiállításon 210
s. A meleg állapotban bontott marhahús csomagolási rendszerei 211
3.1.4 Számítástechnika a hús- és zsíriparban 215
a. Vágóhídi üzemszámviteli rendszer 215
b. Húsvizsgálat televíziós képernyő segítségével - új husipari technológia 219
c. Az energiatakarékosság és a termelés irányítása mikroprocesszorok segítségével 222
3.2 Egyéb húskészítmények és különleges termékek
/Melléktermék feldolgozás/ 225
a. A plazma higiénikus gyártása és felhasználása a húsiparban 225
b. Vágóállatok vérének primér feldolgozása emberi táplálkozásra 227
c. Tapasztalatok vágóállatok vérének felhasználásáról húskészítmények gyártásához 230
d. Különböző baktérium, penész- és élesztő- és élesztőkultúrák felhasználása husipari termékek előállításánál 231
e. A vér konzerválása 233
f. Húskoncentrátumok csontok feldolgozása által 235
g. A textúráit húsfehérje-pótló anyagok tápértéke 239
h. A húsüzemekben keletkező hulladékvíz zsírtalanitásának új módszere 242
i. Állati eredetű zsírok olvasztásához szükséges korszerű berendezés /USA/ 244
j. Étkezési zsírok és olajok termelése 245
3.3 A hús-, hűtő-, konzerv- és más élelmiszeripari kapcsolatok 247
a. Az elméleti kutatás és a gyakorlat kapcsolata az NDK húsiparában 247
3.4 Minőség és minőségellenőrzés - Az ellenőrzés szervezése és lebonyolítása /Újfajta termékek/ 249
a. Csökkentett kalóriaértékű konzervált, füstölt és főtt szalámifélék minőségi fejlődése 249
b. Tej savó használata nem meleg eljárással gyártott szalámifélékben 251
c. Húsízű adalékanyagok darálthús és húsízű élelmiszerek előállításához 252
d. Instant hús, húskészítmények gyártásához - új liofilizáló eljárással 255
e. A fenolok meghatározása a füstölt husipari termékekben 256
f. A hús arányának megállapítása a felezett sertésben KSA műszer segítségével 259
g. A vágott állat húsának elektronikus osztályozása, számítógép használata a sertésvágó vonalakon 264
h. A sertéshús minőségi hibáinak okai 272
i. A sertéshús minőségét meghatározó kutatások 275
j. A pre-rigor stádiumban lévő hús minősége 277
k. Különböző természetes fűszerek stabilizációs hatása a száraz füstölt hústermékekre, a raktározás folyamán 277
1. Az EGK országai előírásainak, szabályzatának problémái az USA-ban 279
m. Tisztítás és fertőtlenítés a húsiparban 280
n. A higiéniai előírások betartásának ellenőrzése az NSZK húsiparában 281
3.5 Az állattartás takarmányozási kérdései 288
4. Húsipari termékek nemzetközi forgalmazása
A hús- és zsírtermékek export-import alakulása 1975-1984 években 297
4.1 A hús és húskészítmények nemzetközi forgalmának fejlődése az elmúlt 10 évben 299
5. Húsipari termékek hazai és külföldi fogyasztása 343
5.1 Hús és húskészítmények fogyasztását befolyásoló tényezők a világ különböző térségeiben 345

A II. kötet tartalomjegyzéke:
II. HÚSTERMELÉS, FELDOLGOZÁS, FORGALMAZÁS, FOGYASZTÁS VALAMINT HÚSIPARI HELYZETKÉP ORSZÁGOK ÉS KONTINENSEK SZERINT 377
I. EURÓPA
Albánia 381
Ausztria 381
Belgium 385
Luxemburg 385
Bulgária 386
Csehszlovákia 387
Dánia 391
Automatikus működésű hűtőberendezés Dánia nagykapacitású sertésvágóhídjain /19/ 391
A dán husipari kutató intézet szervezete és működése /66/ 393
Finnország 397
Franciaország 398
A SOVIBA TÁRSASÁG húsfeldolgozó üzeme LION d'ANGERS-ben /34/ 401
Az INRA /Áll. MezSg. Intézet/ husipari kutató központja BEAUMONT-ban 404
Várható fejlődés a zsír és növényolaj iparban /38/ 405
Görögország 406
Hollandia 406
Automata rendszerű sertésvágás, forrázás, hasítás a JANSSEN D.J. cég üzemeiben /77/ 407
Írország 409
Izland 410
Jugoszlávia 410
Az ország húsipara /17/ 410
Lengyelország 411
Az energia racionális kihasználása hűtési célokra a lengyel húsiparban /27/ 414
A lengyel zsíripar és várható fejlődése /81/ 416
Magyarország 417
Nagy-Britannia 424
Húsipari kutatási eredmények /80/ 425
A bőrlehúzás új módszere a vágóhidakon /109/ 427
Német Demokratikus Köztársaság 428
Német Szövetségi Köztársaság 430
A mezőgazdasági termékek exportjának növekedése 431
A nitritek felhasználásának új szabályzata a husipari termékek gyártásánál, az NSZK-ban /29/ 436
Husipari kutatás iránya az NSZK-ban /118/ 438
Enerigagazdálkodás a húsiparban /119/ 439
Norvégia 441
Hal és víziállatok termelése 442
Olaszország 443
Portugália 443
Románia 444
Spanyolország 445
Svájc 447
Svédország 447
Szovjetunió 448
A Szovjetunió zsíripara 451
A húsipari vertikum országos mutatóinak összefoglaló táblázatai 455
Albánia 455
Ausztria 455
Belgium-Luxemburg 456
Bulgária 457
Csehszlovákia 457
Dánia 453
Finnország 459
Franciaország 459
Görögország 460
Hollandia 461
Írország 461
Izland 462
Jugoszlávia 462
Lengyelország 46 3
Magyarország 464
Nagy-Britannia 464
Német Demokratikus Köztársaság 465
Német Szövetségi Köztársaság 466
Norvégia 466
Olaszország 467
Portugália 468
Románia 468
Spanyolország 469
Svájc 470
Svédország 471
Szovjetunió 471
II. AFRIKA 473
Afrika húsiparának fejlődése 475
Algéria 476
Angola 476
Bénin 477
Botswana 478
Bissau-Guinea 478
Burundi 478
Csád 479
Dél-Afrikai Köztársaság 479
Egyenlítő Guinea 479
Egyiptom 480
Elefántcsontpart 480
Etiópia 480
Felső-Volta 481
Gabon 481
Gambia 481
Ghána 482
Guinea 482
Kamerun 482
Kenya 483
Kongói Népi Köztársaság 483
Közép-Afrikai Köztársaság 483
Lesotho 484
Libéria 484
Líbia 484
Malgas Köztársaság 486
Malawi 486
Mali 487
Marokkó 487
Mauritánia 487
Mauritius 488
Mozambique 488
Niger 488
Nigéria 489
Ruanda 489
Sierra Leone 489
Szenegál 490
Szomália 490
Szudán 490
Swáziföld 491
Tanzánia 491
Togo 491
Tunisz 492
Uganda 493
Zaire 493
Zambia 493
Zimbabwe 493
A húsipari vertikum országos mutatóinak összefoglaló táblázatai 495
Algéria 495
Angola 495
Benin 496
Botswana 496
Bissau-Guinea 497
Burundi 497
Csád 498
Dél-Afrikai Köztársaság 498
Egyiptom 499
Elefántcsontpart 499
Etiópia 500
Felső-Volta 501
Gabon 501
Gambia 502
Ghana 502
Guinea 503
Kamerun 503
Kenya 504
Kongói Népi Köztársaság 504
Közép-Afrikai Köztársaság 505
Lesotho 505
Libéria 506
Líbia 507
Malgas 507
Malawi 508
Mali 508
Marokkó 509
Mauritánia 509
Mauritius 510
Mozambique 511
Naraibia 511
Niger 512
Nigéria 512
Ruanda 513
Sierra Leone 513
Szenegál 514
Szomália 514
Szudán 515
Swáziföld 516
Tanzánia 516
Togo 517
Tunézia 517
Uganda 518
Zaire 518
Zambia 519
Zimbabwe 519
III. DÉL-AMERIKA 521
Argentína 523
Bolívia 524
Brazília 524
Chile 525
Ecuador 525
A husipari vertikum országos mutatóinak összefoglaló táblázatai
Argentína 529
Bolívia 529
Brazília 530
Chile 530
Ecuador 531
Guayana 531
Kolumbia 532
Paraguay 533
Peru 533
Suriname 534
Uruguay 534
Venezuela 535
AMERIKA ÉSZAK ÉS KÖZÉP 537
Barbados 539
Belize 539
Costa-Rica 539
Dominikai Köztársaság 539
Guatemala 540
Haiti 540
Honduras 540
Jamaika 541
Kanada 541
Kuba 543
Mexikó 544
Nicaragua 544
Panama 544
San Salvador 545
Trinidad és Tobago 545
USA 545
Húsipari helyzetkép /67/ 549
Új húsfeldolgozó üzem az USA-ban /48/ 551
Dobozolt marhahúst-gyártó új üzem FRION-ban, Texas államban /72/ 553
Új nagykapacitású berendezés a száraz, füstölt hústermékek gyártására az USA-ban /76/ 555
A nyolcvanas évek elején felépített új korszerű húsüzemek 556
A darált marhahús tartósságának meghosszabbítása kombinált eljárással /39/ 556
Az élelmiszerek sugárkezelésére vonatkozó előírások az USA-ban /51/ 557
A húsipari vertikum országos mutatóinak összefoglaló táblázatai 560
Barbados 560
Belize 560
Costa Rica 561
Dominikai Köztársaság 561
Guatemala 562
Haiti 563
Honduras 563
Jamaica 564
Kanada 564
Kuba 565
Nicaragua 566
Panama 567
Salvador 567
Trinidad és Tobago 568
V. AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA 571
Ausztrália 573
Fidzsi-szigetek 574
Új-Zéland 574
Pápuái Guinea 575
Ciprus 581
Dél-Korea 582
Fülöp-Szigetek 582
Hongkong 583
India 584
Indonézia 585
Irak 586
Irán 586
Izrael 587
Japán 587
Jemeni Arab Köztársaság 589
Jemeni Népi Köztársaság 589
Jordán Hásamita Királyság 590
Kambodzsai Népköztársaság 590
Kínai Népköztársaság 590
Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 593
Laosz 593
Libanon 594
Malaysia 594
Mongólia 594
Nepál 595
Pakisztán 596
Sri-Lanka 596
Szaúd-Arábia 596
Szingapúr 597
Szíria 598
Taiwan 598
Thaiföld 599
Törökország 599
Vietnam 599
A husipari vertikum országos mutatóinak összefoglaló táblázatai 600
Afganisztán 600
Bangladesh 600
Burma 601
Ciprus 601
Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 602
Dél-Korea 602
Fülöp-Szigetek 603
Hongkong 603
India 604
Indonézia 604
Irak 605
Irán 605
Izrael 606
Japán 607
Jemeni Arab Köztársaság 607
Jemeni Népi Köztársaság 608
Jordánia 608
Kambodzsa 609
Kínai Népköztársaság 609
Kuwait 610
Laosz 610
Libanon 611
Malayzia 611
Mongol Népköztársaság 612
Nepál 613
Omán 613
Pakisztán 613
Sri Lanka 614
Szingapúr 615
Sziria 615
Thaiföld 616
Törökország 616
Vietnam 617
III. AZ INFORMÁCIÓS TANULMÁNY ELKÉSZÍTÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ FONTOSABB INFORMÁCIÓK
1. Mezőgazdasággal és élelmezéssel is összefüggő fontosabb nemzetközi szervezetek megnevezése és rövidítések 621
2. Külföldi valuták New-Yorki árfolyamai 1984-ben 630
3. Külföldi valuták árfolyama a Moszkvai Állami Bankban 1985. február 1-én 631
4. Felhasznált irodalom 633
5. Táblázatok jegyzéke 643
6. Ábrák jegyzéke

Dr. Vilusz László

Dr. Vilusz László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Vilusz László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv