1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

B. Eötvös József

Szerző
Róla szól

Kiadó: Révai Testvérek Irodalmi Intézet R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: A Magy. Tud. Akadémiánál az Országos Eötvös Bizottság pályázatán kétezer koronás pályadijat nyert tanulmány. Nyomtatta Révai és Salamon könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

A KIFEJLŐDÉS.

Életrajzírók két hibába esnek rendesen, melyeket igyekeznünk kell kikerülni. Szeretnek befurakodni a nagy ember utolsó szobájáig, sorra kifürkészik... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

A KIFEJLŐDÉS.

Életrajzírók két hibába esnek rendesen, melyeket igyekeznünk kell kikerülni. Szeretnek befurakodni a nagy ember utolsó szobájáig, sorra kifürkészik gyermekkori szerelmeit, böngésznek levelei közt, elveket kovácsolnak futólagos megjegyzéseiből. Nincs izléstelenebb az ilyen házkutatásnál. Minden életből annyi tartozik ránk, a mennyi az egésznek alapeszméjét megérteti s ez rendesen előttünk is folyik. - A másik a szertelen magasztalás. Lejárhatott már az a kor, melyben a nagyokról hőskölteményeket irtak. Az érdem megöröködik a maga módján, intézményben vagy műalkotásban; az írónak a dolga pusztán: megrajzolni az ember egyéniségének és eszméinek kifejlődését; »viszonyba tenni a művet szerzőjével« s »mértéket venni a tökély legfelsőbb lépcsőjéről«, a mint már Kölcsey tanította. Meg kell állapitania a korszak eredményét, melyet az emberöltők létrehoztak s megkeresni ebben mindenkinek a maga részét, kimutatva a hatást, melyet az egyén korától vett s korára és nemzetére gyakorolt, mint Taine megkisérlette. Vissza

Tartalom

I. A KIFEJLŐDÉS 1
Születése. Első környezete : anyja és atyja; nevelője. Barátai. Szalay László. Tanárai. Horvát István és az irodalmi körök. Kazinczy. Az irodalom és hazafiság kapcsolata. Széchenyi. Az 1882-iki diéta. Az országgyülési ifjúság. Kölcsey. Eötvös hivatalnoki pályája.
Külföldi útja. Az eperjesi irói kör. Trefort. Irodalmi munkásság. A karthausi. Házassága. Az író és politikus.
II. A KÖLTŐ 22
Fellépése az irodalomban. A költemények és színművek. A kor hatása társadalmi és történeti regényeiben. Írói elve és czélja. Ez elv hatása írói egyéniségére. A képzelet korlátozása. Képzeletét érzése pótolja. Érzésének befolyása eszméire, a tárgyválasztásra, a
cselekményre, a stilusra, az alakokra. Az alakok érzelmei. Az érzelmek két határa, a szenvedély és naivság. A népi alakok. Eötvös sarkasmusa. Szépirodalmi munkáinak értéke a lélektan és a korszerűség szempontjából. Gondolatgazdagsága. Műveinek közös alapeszméje. Helye kortársai közt.
III. A POLITIKUS 48
Az 1839/40-iki országgyülés. Eötvös mint szónok: előadása, tárgyismerete, taktikája, tárgyai. Állása Széchenyi és Kossuth között. A centralisták. Törekvéseik czélja: felelős parlamenti kormány és népképviselet. A Pesti Hirlap és a Reform. Első ministersége. Menekülése.Külföldi évek. A XIX. század uralkodó eszméinek befolyása az álladalomra; keletkezése, tárgya, fejtegetései, kritikája. Laboulaye, Cherbuliez, Kemény Zsigmond, Trefort és Csengery véleménye. A német röpiratok. Viszonya Deákhoz és Andrássyhoz. Második ministersége.
IV. A PÁLYA VÉGE 88
Eötvös családja körében. A Svábhegy és Puszta-Szent-Tornya. Karlsbadi fürdőzése. Kedélye. A koronázás. Utolsó könyve, a Gondolatok. Pascal és La Rochefoucauld. Az utolsó napok. A vég.
Megjegyzés 99
Eötvös irodalom 103

Dr. Voinovich Géza

Dr. Voinovich Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Voinovich Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv