A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei

Előszó

A Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei c. könyv célja a téma mérnöki szintű és tankönyv mélységű tárgyalása. A könyv szintetizálja a technológiai eljárások megértéséhez szükséges... Tovább

Tartalom

Bevezetés5
Stégerné Dr. Máté Mónika: Nyersanyagismeret7
A gyümölcs- és zöldségtermesztés helyzete Magyarországon7
A gyümölcs- és zöldségfélék összetétele, szerepük az egészséges táplálkozásban8
Gyümölcsfélék11
Almatermésűek11
Csonthéjasok12
Bogyósok13
Zöldségfélék14
Burgonyafélék14
Kabakosok15
Hüvelyesek16
Ernyősvirágúak16
Káposztafélék17
Libatopfélék17
Sóskafélék17
Hagymafélék17
Csemegekukorica18
Fészkesvirágúak18
Gombafélék18
A konzerviparban alkalmazott technológiai eljárások alapelvei19
Dr. Vukov Konstantin - Dr. Körmendy Imre: Konzervipari tartósító eljárások19
Élelmiszerek romlása19
Az élelmiszerek tartósítása20
A konzervipar anabiózisos és abiózisos eljárásai21
A tartósság ismérvei24
Dr. Deák Tibor: Mikroorganizmusok tevékenységét befolyásoló tényezők24
Mikroorganizmusok szaporodása24
Hőmérséklet-növelés hatása a mikrobákra27
Hőmérséklet-csökkenés hatása a mikrobákra32
Sugárzások hatása a mikroorganizmusokra34
A vízaktivitás-csökkentés hatása a mikrobákra35
pH és szerves savak hatása a mikrobákra37
Egyéb tényezők hatása a mikrobákra38
Tisztítás, fertőtlenítás, higiénia39
Dr. Biacs Péter: Enzimek szerepe a tartósítóipari technológiákban41
Általános ismeretek41
Az endogén és exogén pektinázok szerepe a tartósítóiparokban41
Enzimes elfolyósítás43
Enzimek immobilizálása44
Dr. Körmendy Imre - Dr. Vatai Gyula: Hő- és anyagátvitel a konzervipari technológiai eljárásokban45
A hő- és anyagátviteli folyamatokat alkalmazó technológiai eljárások csoportosítása45
Művelettani és fizikai alapok hőátvitelnél46
Művelettani, fizikai és fizikai-kémiai alapok anyagátvitelnél50
Növényi nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz60
Résztechnológiák felbontása és csoportosítása60
Dr. Barta József: Növényi eredetű nyersanyagok átvétele60
A nyersanyagok egyes értékmérő tulajdonságai és a minősítés60
Dr. Körmendy Imre: A válogatás és osztályozás technológiája61
Alapelvek61
A válogatás-osztályozás konzervipari gyakorlata64
Dr. Barta József - Dr. Körmendy Imre: A növényi nyersanyagok mosása68
A mosás technológiája68
A mosás műszaki megoldásai69
Dr. Barta József - Dr. Körmendy Imre: Növényi nyersanyagok tisztítása73
Szártalanítás73
Magozás73
Szelektálás75
Dr. Körmendy Imre: A hámozás technológiája76
A bőrszövet-rendszer felépítése, hámozási veszteség76
Az ipari gyakorlatban alkalmazott hámozási eljárások77
Dr. Hidegkúti Gyula - Dr. Körmendy Imre: Aprítás, homogénezés, keverés83
Aprítás, homogénezés83
Keverés95
Dr. Körmendy Imre: Előmelegítés, előfőzés, vákuumban való kezelés (húzatás), áztatás kezelőoldatban98
Általános ismeretek98
Hő- és anyagátvitel előfőzéskor, gőzöléskor és húzatáskor99
Fizika-kémiai, kémiai és biokémiai változásokra visszavezethető tulajdonságváltozások előfőzés, gőzölés és húzatás alatt100
Az előfőzés, gőzölés, húzatás berendezései102
A nyersanyag áztatása kezelőoldatban104
Dr. Körmendy Imre - Dr. Vukov Konstantin: Lényerési eljárások104
Préselés és egyéb mechanikai eljárások104
Diffúziós extrakció és egyéb nem mechanikai eljárások113
Dr. Rák István - Dr. Vatai Gyula - Dr. Körmendy Imre: Létisztítás116
Derítési eljárások117
A létisztítás fizikai (mechanikai) eljárásai118
Dr. Vukov Konstantin: Gázok oldása folyadékban120
Gáztörvények120
Gázok oldódása folyadékokban120
A kén-dioxid tulajdonságai és a kénessav készítése120
Dr. Barta József: Töltés és zárás technológiája123
Töltés123
A zárás technológiája126
Üvegek, palackok, dobozok mosása129
Monspartné Dr. Sényi Judit - Dr. Barta József: Hőkezeléses tartósítás alapjai131
Az élelmiszerek eltarthatóságának biztosítása hőkezeléssel131
A különböző hőkezelési műveletek, és az élelmiszer tartósító hőkezelés132
A hőkezeléses tartósítás főbb csoportjai132
A hőkezeléses tartósítás mikrobiológiai háttere - A mikroorganizmusok hőpusztulásának alapösszefüggései134
A sterilezés méretezése - a sterilezési értékgörbe szerkesztése136
A hőkezelési egyenértékek (egyenértékű hőkezelési idők), ezen belül a szerkezeti egyenérték fogalma és szerepe a hőkezeléses tartósításban136
A hőkezelés mérése, a méretezés gyakorlati megvalósítása137
A tartósító hőkezelés műveletének biztonsága, az egészségügyi minimum értelmezése138
A tartósított élelmiszerek biztonsága, az esetleges romlások eredete139
Irodalom141
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem