kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | A Kir. Magyar Tudomány-Egyetem I. Sz. Chemiai Intézete |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 201 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Chemiai alapfogalmak | |
| Physikai és chemiai sajátságok | 3 |
| Atom és molekula | 3 |
| Homogen és heterogen testek | 4 |
| Atomsúly és molekulasúly | 5 |
| Chemiai képletek | 5 |
| Egyszerű és összetett gyökök | 6 |
| Vegyérték | 6 |
| Egyenérték | 7 |
| Chemiai jellem | 9 |
| Az elemek és vegyületek csoportosítása | 10 |
| Chemiai átalakulások | 12 |
| Elektrolytos dissociatio | 14 |
| Készülékek összeállítása | |
| Physikai állandók | |
| Sűrűség, fajsúly | 18 |
| Olvadáspont | 22 |
| Forráspont | 24 |
| Chemiai műveletek | |
| Oldás, szűrés, kristályosítás | 26 |
| Lecsapás, a csapadék kimosása és megszárítása | 28 |
| Olvasztás | 28 |
| Szállasztás | 30 |
| Elpárologtatás | 30 |
| Qualitativ chemiai analysis | |
| Kémlőszerek | |
| Egyszerű oldószerek | 36 |
| Chemiai oldószerek | 36 |
| Általános kémlőszerek | 38 |
| Különleges oldott kémlőszerek | 41 |
| A kationok reactiói | |
| Az ólom reactiói | 42 |
| Az ezüst reactiói | 44 |
| A mercuro-gyök reactiói | 44 |
| A mercuri-gyök reactiói | 46 |
| A bismuth reactiói | 46 |
| A cupri-gyök reaktiói | 48 |
| A cadmium reactiói | 48 |
| A kationok I. osztályának általános jellemzése | 48 |
| Az arsen reactiói | 52 |
| Az antimon reactiói | 54 |
| A stanni-gyök reactiói | 56 |
| A stanno-gyök reactiói | 56 |
| A kationok II. osztályának általános jellemzése | 58 |
| A cobalto-gyök reactiói | 60 |
| A nikkel reactiói | 60 |
| A ferro-gyök reactiói | 60 |
| A ferri-gyök reactiói | 62 |
| Az aluminium reactiói | 62 |
| A mangano-gyök reactiói | 64 |
| A zink reactiói | 64 |
| A chromi-gyök reactiói | 66 |
| A kationok III. osztályának általános jellemzése | 66 |
| A baryum reactiói | 68 |
| A strontium reactiói | 70 |
| A calcium reactiói | 70 |
| A kationok IV. osztályának általános jellemzése | 70 |
| A magnesium reactiói | 72 |
| A kaliumreactiói | 74 |
| A natrium reactiói | 74 |
| A lithium reactiói | 74 |
| Az ammonium reactiói | 76 |
| A hydrogen-ion reactiói | 76 |
| A kationok v. osztályának általános jellemzése | 76 |
| Az anionok reactiói | |
| A carbonatok reactiói | 78 |
| A sulfidok reactiói | 80 |
| A silicatok reactiói | 80 |
| Az I. osztály anionjainak általános jellemzése | 82 |
| A sulfatok reactiói | 82 |
| Az orthophosphatok reactiói | 84 |
| A boratok reactiói | 84 |
| A II. osztály anionjainak általános jellemzése | 86 |
| A chloridok reactiói | 88 |
| A bromidok reactiói | 88 |
| A jodidok reactiói | 88 |
| A cyanidok reactiói | 90 |
| A III. osztály anionjainak általános jellemzése | 90 |
| A nitratok reactiói | 92 |
| A chloratok reactiói | 94 |
| A hydroxydok reactiói | 94 |
| A IV. osztály anionjainak általános jellemzése | 96 |
| A fontosabb szénvegyületek reactiói | |
| Lánczos vagy aliphás vegyületek | |
| A chloroform reactiói | 98 |
| A jodoform reactiói | 98 |
| Az aethylalkohol reactiói | 98 |
| A glycerin reactiói | 100 |
| Az aethylalkohol reactiói | 100 |
| A formaldehyd reactiói | 100 |
| Az acetaldehyd reactiói | 102 |
| A hangyasav reactiói | 102 |
| Az ecetsav reactiói | 102 |
| A stearinsav reactiói | 104 |
| A tejsav reactiói | 104 |
| Az ocalatok reactiói | 106 |
| A tartratok reactiói | 106 |
| A citratok reactiói | 106 |
| Az aethylacetat ractiói | 108 |
| Chemiai összetételük alapján hogyan csoportosíhatók a szénhydratok? | 108 |
| A szőlőczukor reactiói | 108 |
| A nádczukor reactiói | 110 |
| A tejczukor reactiói | 110 |
| A keményítő reactiói | 112 |
| A dextrin reactiói | 112 |
| A cellulosa reactiói | 112 |
| A fontosabb purin-származékok | 114 |
| A coffein reactiói | 114 |
| Gyűrűs vagy cyclusos vegyületek | |
| A phenol reactiói | 114 |
| A metadioxybenzol reactiói | 116 |
| Az orthotrioxybenzol reactiói | 116 |
| A benzoesav reactiói | 116 |
| Az orthooxybenzoesav reactiói | 118 |
| A trioxybenzoesav reactiói | 118 |
| A tannin reactiói | 120 |
| Az antipyrin reactiói | 120 |
| Az alkaloidák általános reactiói | 120 |
| Az általános kémlőszerek | 122 |
| A chini reactiói | 122 |
| A morphin reactiói | 124 |
| A strychnin reactiói | 124 |
| A fehérjék reactiói | 124 |
| Egyszerű minőségi elemzés | |
| Elővizsgálat | 126 |
| Egyszerű minőségi elemzési gyakorlatok | 128 |
| Összetett minőségi elemzés | |
| Összetett minőségi elemzési gyakorlatok | 138 |
| A törvényszéki chemiai analysis elemei | |
| Előmunkálatok | 146 |
| A legfontosabb mérgek felismerése | |
| A phosphor felismerése | 146 |
| A kéksav és cyankalium felismerése | 148 |
| Az arsen felismerése | 150 |
| Térfogatos analysis | |
| A térfogatos analysis alapelve | 158 |
| Egyenértéksúly | 158 |
| Szabályos vagy normál.oldat | 158 |
| A térfogatos analysis módszereinek csoportosítása | 160 |
| A titrálás eredménye | 162 |
| Néhány fontosabb volumetriás oldat készítése, ellenőrzése és alkalmazása | |
| Normál sósav | 166 |
| Normál nátronlúg | 170 |
| Normál kaliumhydrocarbonat-oldat | 172 |
| Tized-normál kaliumhypermanganat-oldat | 174 |
| Tized-normál natriumthiosulfat-oldat | 178 |
| Tized-normál ezüstnitrát-oldat | 180 |
| Súlyszerinti analysis | |
| A súlyszerinti analysis alapelve | 186 |
| Súlymérés | 186 |
| Az analysishez használandó anyag mennyisége | 188 |
| Gyakoraltok | |
| A kristályos baryumchlorid elemzése | |
| A krisztályvíz meghatározása | 190 |
| A chlor meghatározása | 192 |
| A baryum meghatározása | 196 |
| A kisérleti eredményekből levonható következtetések | 198 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.