1.031.438

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyagtáblázat

Tápanyagszükséglet és tápanyag-összetétel

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 259 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-241-561-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Dr. Bíró György és Dr. Lindner Károly)7
Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda)9
Energia, energiaforgalom10
Az egyéni energiaszükséglet kiszámítása10
Energiaszükséglet a terhesség alatt15
Szoptató anyák energiaszükséglete15
Serdülők energiaszükséglete16
Ajánlott energia- és tápanyagbevitel17
Fehérjék és aminosavak17
Fehérjeszükséglet17
Ajánlott fehérjebevitel20
Szénhidrátok23
Zsírok (lipidek)24
Vitaminok25
Zsírban oldódó vitaminok27
Vízben oldódó vitaminok29
Ásványi anyagok32
Makroelemek32
Mikroelemek35
Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák (Dr. Bouquet Dezső)39
A közétkeztetés fő formái, szerepe és feladatai a lakosság ellátásában39
A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése40
Az étrend minőségének értékelése40
Az élelmezés mennyiségi értékelése43
Javaslatok a gyermekek és fiatalok korszerű élelmezésére45
Javaslatok különböző nehézségű munkát végzők részére45
Néptáplálkozásunk helyzete, tendenciái és ésszerű módosítási javaslatok51
Betegélelmezés (Dr. Zajkás Gábor)53
A beteg ember tápanyagszükséglete53
Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben54
Emésztőszervi betegségek55
Májbetegségek66
Epeutak betegségei67
Hasnyálmirigy-betegségek68
A vizeletkiválasztó rendszer betegségei69
Szív- és vérkeringési betegségek76
Anyagcsere-betegségek79
Endokrin betegségek81
Étrendi kezelés fertőzéseknél, műtét, trauma, égés után81
Sporttáplálkozás (Dr. Frenkl Róbert)84
Sportolók energiaszükséglete84
Energiaigény a különböző sportágakban84
Tápanyagarányok. Fehérje-, zsír- és szénhidrátszükséglet88
Sportolók vitaminszükséglete91
Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban93
Táplálkozás és versenyzés93
Szabadidősport és táplálkozás94
A katonák tápanyagszükséglete (Dr. Gion Béla)95
ÉLELMIANYAGAINK TÁPANYAGTARTALMA99
Energiatáblázat (Dr. Lindner Károly)102
Gabonák, magvak és termékeik102
Tejek és tejtermékek108
Tojás113
Húsok és húskészítmények113
Zsiradékok125
Zöldség- és főzelékfélék126
Gombák129
Ételízesítők129
Gyümölcsök130
Diófélék, olajos magvak132
Készételek133
Tartósított élelmiszerek138
Gyorsfagyasztott félkész- és készételek141
Különleges célú készítmények147
Bébiételek154
Édesipari termékek, fagylaltfélék, egyebek157
Italok163
Gyermekélelmezésben szolgáltatott ételek összetétele167
Vitaminok (Dr. Dworschák Ernő, Dr. Barna Éva és Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin)178
Gabonák, magvak és termékeik178
Tejek és tejtermékek184
Tojás187
Húsok és húskészítmények188
Zsiradékok191
Zöldség- és főzelékfélék, -készítmények194
Gombák194
Gyümölcsök194
Diófélék, olajos magvak196
Félkész- és készételek196
Gyorsfagyasztott készítmények201
Bébiételek és -italok203
Ásványi anyagok (Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin és Dr. Gergely Anna)206
Gabonák, magvak és termékeik206
Tejek és tejtermékek209
Tojás211
Húsok és húskészítmények211
Zöldség- és főzelékfélék215
Gombák216
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények218
Diófélék, olajos magvak219
Félkész- és készételek219
Különleges célú készítmények223
Üdítőitalok227
Ásványvizeink jellemzői228
Gyógyvizeink jellemzői230
Élelmianyagok különleges összetevői (Dr. Dworschák Ernő és Dr. Gaál Ödön)232
Aminosavtartalom232
Zsírsavösszetétel234
Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma237
Növényi eredetű élelmianyagok szterintartalma237
Élelmirost-tartalom238
Oxálsavtartalom241
Fitinsavtartalom242
Flatulenciát okozó oligoszacharidok242
Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos és Vajda Pál)243
Húsfélék veszteségei előkészítéskor243
Húsfélék veszteségei hőkezeléskor245
Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során251
Felhasznált főbb irodalom260
Adatokat, információkat nyújtó szervek261
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tápanyagtáblázat

A borító foltos.

Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv