1.034.813

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Budapest - Csatornázás-történeti Gyűjtemény

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: TKM Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára
Kötetszám: 356
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-555-654-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A káros vizek elvezetése minden településnek feladata, világvárossá válásának pedig létfeltétele. Budapest több mint másfél évezredes településfejlődése során különböző... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A káros vizek elvezetése minden településnek feladata, világvárossá válásának pedig létfeltétele. Budapest több mint másfél évezredes településfejlődése során különböző módszerekből alakult ki a mai is működő csatornázási rendszer és szervezete. e műszaki jellegű tevékenység Budapest várostörténetének érdekes fejezete.
A rómaiak magukkal hozták magas vízkultúrájukat: vízvezetékek, fürdők, csatornák épültek. Az i. sz. III. században a középületekben és lakóházakban vízöblítéses illemhelyek voltak. A szenny- és csapadékvizeket csatornahálózat gyűjtötte össze és vezette a Dunába. A népvándorlás viharos évszázadaiban a római közművek nagy része elpusztult.
A középkor technikai forradalmának egyik jelensége a vízvezetékek és vízemelő szerkezetek elterjedése volt. Budán a királyi vár vízemelő szerkezete (1416), majd Mátyás uralkodása idején a közlekedőedények elvén működő vízvezeték épült meg. A vízellátás változatos, leleményes megoldásainak kiáltó ellentéte volt ebben a korban a csatornázás iránti érdektelenség. A szennyvizek az utcák kövezetén folytak, a járványok állandó veszélyét hordozta."
Vissza

Dubecz István

Dubecz István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dubecz István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv