kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 143 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-231-977-x |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| Bevezetés | 5 |
| Miért táplálkozunk? | 7 |
| A szénhidrátok szervezetünk legfőbb energiaellátói | 8 |
| A cukrok átalakulása a szervezetben | 12 |
| Cukorbetegség, cukorpótlók | 15 |
| A cukor és a fogszuvasodás | 20 |
| A zsiradékok | 23 |
| Bizonytalan egyensúly a szükséges és a veszélyes között | 23 |
| Napraforgó- vagy repceolaj? | 27 |
| Hogyan süssünk olajban, zsírban? | 29 |
| MCT zsírsavak | 31 |
| Az élelmiszer-fehérjék hagyományos és új forrásai | 33 |
| Hogyan értékeljük fehérjeforrásainkat? | 36 |
| A fehérjék, a szénhidrátok és a zsiradékok helyes aránya a táplálkozásban | 41 |
| A vitaminok - szervezetünk biokatalizátorai | 44 |
| A felületi hám védője, az A-vitamin | 46 |
| A csontanyagcsere szabályozója, a D-vitamin | 49 |
| A sokoldalú E-vitamin | 51 |
| B-vitaminok | 54 |
| Idegi megterhelés - több B2-vitamin-fogyasztás | 54 |
| B2-vitamin - a fehérjeszintézis szabályozója | 56 |
| Niacin - ami a kukorciából hiányzik | 58 |
| B6-vitamin - az aminosav-átalakulás szabályozója | 59 |
| A pantoténsav - az anyagcsere "kulcsembere" | 60 |
| A biotinhiány előidézése nyers tojással | 62 |
| A folsav - a vérképző folyamatok egyik vitaminja | 62 |
| A B12-vitamin, amely a vegetáriánusoknál hiányzik | 64 |
| Az ásványi anyagokról általában | 65 |
| Az ásványi anyagokról általában | 71 |
| A kálium és az izomműködés | 72 |
| A nátrium és a sós ízt előidéző anyagok hatása | 74 |
| Ha nagyobb a kalciumszükséglet: több tejterméket! | 79 |
| A magnézium védi érrendszerünket? | 80 |
| Hogyan lehet vasat juttatni a szervezetbe? | 83 |
| A nyomelemek | 84 |
| A fluor: a fogvédő nyomelem | 92 |
| A rost: nem tápanyag, és mégis szükséges | 94 |
| A szójakészítmények felhasználása | 100 |
| Méz és virágpor | 103 |
| Az élelmiszerek tápértékének jellemzése | 106 |
| Milyen arányban fogyasszuk az élelmiszereket? | 121 |
| Függelék | 123 |