1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészeti és borászati zsebkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 302 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Szőlészet
Statisztikai kimutatás az egyes országokban7
Európa szőlőterülete és bortermése7
Afrika szőlőterülete és bortermése7
Ázsia szőlőterülete és bortermelése8
Amerika szőlőterülete és bortermése8
Ausztrália szőlőterülete és bortermése9
A világ összes szőlőterülete és bortemése 1953-ban9
Magyarország szőlőterülete és bortermése (1861-1949)10
Szőlő állapot és számszerű becslése13
Szőlészeti klimatológia, meteorológia
A szőlő tenyészetének éghajlati feltételei14
Szőlőtermesztés szempontjából fontos éghajlati adatok hazánkban16
A hőmérséklet változása a szőlő tenyészete szempontjából16
Napfénytartam órákban a tenyészeti idő alatt (30 évi átlag)19
Fagyveszély-táblázat (füstöléshez)24
A talajok hőgyűjtő képessége és hőkisugárzása25
Ampelográfia (Szőlőfajta-ismeret)
A fontosabb szőlőfajták rövid leírása27
A különböző szőlőfajták művelési és metszési módja, érési idejük34
Az amerikai alanyfajták jellemző tulajdonságai35
Minőségi borvidékeink szőlőtalajai alanyfajták szerint36
Az egyes borvidékekre engedélyezett szőlőfajták36
Szőlőtelepítés, szőlőművelés, szőlőgazdasági üzemtan
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 magyar holdon38
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 kat. holdon39
A szőlőtőkék száma, valamint a karószükséglet 1 hektár területen40
Szőlőgyökereztető iskolában elhelyezhető dugványok (vesszők, oltványok) száma 100 m hosszú sorokban41
Huzaltámasz-anyagszükséglet 1 kat. hold (5755 m2) területen43
100 m hossú terület huzaltámasz anyagszükséglete44
A szaporító vesszők és oltványok szabványai44
Sima szőlővesszők osztályozása45
Gyökeres európai vesszők és gyökeres amerikai alanyvesszők osztályozása45
Gyökeres szőlőoltványok osztályozása46
A szőlőkarók tartósítása46
A különböző fából készült karók élettartama47
1 kat. hold szőlő rendszeres évi megművelésére szükséges munkanap48
A szőlőműveléssel kapcsolatos nem rendszeres munkáknál49
Napi talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokban52
Szőlő talajművelő és növényvédő gépek teljesítménye különböző talajokon52
1. kat. hold termőszőlő anyagszükséglete54
Havonkénti munkák sorrendje a szőlőben54
A szőlőművelés fontosabb szabványainak (MNOSZ) jegyzéke56
Talajtani ismeretek
Talajjavítás, talajművelés, talajvédelem58
Talajmikrobiológia60
Trágyaszükséglet, trágyzási irányszámok61
Évi közepes szőlőterméssel kivont tápanyagok a talajból63
A szőlőfürt vegyi elemzési adatai 1 kg-ban63
A szőlőlevél vegyi elemzése63
A különböző állatnemek évi trágyatermelése65
A különféle szervestrágya-anyagok százalékos összetétele66
Szervetlen trágyafélék százalékos összetétele67
Szőlőkórtan és védekezés
A szőlő betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés68
A szőlő élettani betegségei76
A peronoszpórajelző állomások felszerelése és működése77
Peronoszpóra előrejelzése a lappangási idő alapján79
A bordóilé helyes elkészítése80
Peronoszpóra-naptár-táblázatának mintája82
A védőszerek ismertetetése és szabványa83
A rézgálic-oldat Baumé-foka és 100 liter oldat kristályos rézgálictartalma85
A híg oltott mész, mésztej Baumé-foka és 100 literben szalonnás oltott mésznek megfelelő kg85
Borászat
Erjedéstan, borbakteriológia
Fajélesztős erjesztés és használati-utasítás89
Az anyaélesztő készítése90
A must beoltása90
Nagyobb mennyiségű must beoltása91
A fajélesztő használata hosszabb ideig tartó szüretnél91
Az anyaélesztő mennyisége92
A must beoltásakor leggyakrabban elkövetett hibák92
Különleges erjesztések92
A Szőlészeti Kutatóintézet szelektált magyar borélesztői és gyakorlati tulajdonságaik94
A leggyakoribb borbetegségek és hibák ismertetőjelei, okai és az ellenük való védekezés97
A borászat higiéniája (egészségtana)101
A borgazdaságban használatos fertőtlenítő szerek102
Borászati kémia
Egyszerű borászati kémiai laboratóriumi felszerelések104
Vegyszerek107
A fajsúly és fajtérfogat összefüggése108
A must fajsúlya és fajtérfogata 15 C/15 C alapon110
A magyar mustfokmérő cukorfoka s kierjedés után várható szeszfok és szorzószámai111
A mustfok átszámítása szeszfokra112
A szeszfok visszaszámítása mustfokra113
Az Öchsle-féle német mustfokok összehasonlítása a magyar musfokokkal114
Hőmérsékleti korrekció a magyar mustfokmérőhöz115
A magyar borok hat fontos alkotórészének gyakorisága százalékban115
A bor kémiai összetételének rendellenességei116
A tokaji borok minőségi osztályozása118
Tokaji borok elemzési adatai119
A külföldi csemegeborok határértékei119
A különboző alkohol- és extrakttartalmu borok átlagos fajsúlya120
Az édes borok fajsúlya, Baumé-foka különböző alkohol- és cukortartalommal122
A borok szeszfokának meghatározása Malligand-féle készülékkel122
A víz és bor forráspontjának változása a légnyomás, illetve tengerszint magassága szerint124
Borextrakt táblázat125
A különböző curkortartalmú borok Malligand-foka hígítás nélkül és hígítással126
Hőmérsékleti korrekciók a borextrakt helyesbítésére127
Alkoholtáblázat a 15 C-on mért desztillátum fajsúlyára és 15 C-ú vízre vonatkoztatva (Windisch-féle)128
Meghatározva a Pálinkás-féle borextraktmérővel és aszúmérővel129
A tökéletlenül erjedt mustokban, vagy az édes borokban levő cukor kierjedése után várható alkoholemelkedés130
Fajsúlymeghatározás fokolóműszer nélkül130
A szőlőbogyó cukor- és savtartartalma a növekedés és érés folyamán131
A must és a bor titrálható savtartalmának megállapítása131
A bor (must) fagyáspontja132
Az egyik fagyasztott bor összetétele133
A bor szénsavelnyelő képessége133
A bor egyes alkotórészeinek határértékei hazai és külföldi viszonylatban134
Alkoholtartalom134
A bor javítása borpárlattal vagy finom szesszel134
A sűrített must felhasználása és a csemegeborok cukortartalma135
Cukormentes extrakttartalom135
Glicerintartalom135
Illósavtartalom136
Kéndioxidtartalom136
Réz- és cinkártalom136
Tartósítószerek136
Borvidékeink137
Borkezelés, pincegazdaság139
A bortörvény legfontosabb rendelkezése139
Mustnyeredék százaléka a zúzás és sajtolások során141
Kitermelési adatok142
A szőlőfajták térfogatsúlya143
A bor javítása sűrített musttal143
A must javítása sűrített musttal145
A must javítása sűrített musttal típus- és csemegeborok erjesztés útján való készítése146
A bor javítása borpárlattal147
A must kénezési táblázata148
A bor javítása borpárlattal147
A must kénezési táblázata151
Kénessav-oldatok fajsúlya és kéndioxid-tartalma153
A kénezőanyagok kén- és SO2-tartalma153
Különböző cukortartalmú csemegeborok (ürmös) összeállítása 16 térfogatszázalék alkoholtartalommal154
Borpárlattal154
Borpárlattal és fagyasztott borral154
Fagyasztott borral154
Csemegebor összeállítása különböző szesztartalmú alapborokkal155
Borderítőszerek alkalmazása157
Fehér borok festése158
A bor savtartalmának tompítása158
Erjedési és szállításai űr a hordóban159
A must térfogatának csökkenése és a keletkező szénsavgáz mennyisége az erjedés folyamán159
A borok hőokozta térfogatváltozása160
A must és bor adás-vétele súly szerint160
A must átszámítási táblázata (kilogrammról literre és literről kilogrammra)161
Kierjedt, cukormentes bor átszámítása162
Curkortartalmú édes bor átszámítása162
Keverék- vagy arányszámítás163
A bor keverési adatai165
Borgazdasági veszteségek169
A mustnál és a bornál előálló veszteségek170
A borminták kívánatos hőmérséklete érzékszervi vizsgálatokkal171
A borok érzékszervi bírálatának helyes sorrendje171
Különböző rendeltetésű pincék évi hőingadozása172
Borospince levegőjének páratartalma172
Pincekénezés173
Üres hordók kénezése173
Havonkénti munkák a pincében173
A hordók ismertetése
Fontosabb előírások szállítóhordók készítésére175
Akonadugó és keresztakona175
Nagy gönci hordó175
A szállítóhordók méretei176
A fahordók térfogat- és felületviszonya176
A hordók űrtartalmának kiszámítása képletekkel177
Borszállító hordók szabványa178
Az ászokhordók méretei179
A hordók űrtartalmának meghatározása táblázattal180
Darabban levő fahordók folyadéktartalmának egyszerű kiszámítása181
Darabban levő hordó folyadéktartalmának megállapítása182
Az ászokhordók elhelyezése (helyszükséglete) a pincében187
A szállítóhordók akolása (hitelesítése) házilag, a betöltött víz súlya alapján188
A hordók űrtartalmának vagy darabban levő borok mennyiségének kiszámítása Meievic-féle hordómérővel189
Különböző alakú és nagyságú kádak belső méretei190
Az abroncsvas métersúlya és súlymétere191
Kádárfával kapcsolatos köbméterszámítások192
Az ászokgerendák méretei193
Külföldi hordók193
Magyar hordók194
Hordóval kapcsolatos gyakoribb szakkifejezések194
Borgazdasági szabványjegyzék195
Borgazdasági géptan
Az energia (munka) különböző egységeinek összefüggése198
Hazai gyártású, kézi szőlőzúzógépek adatai198
Zúzó-bogyozógépek teljesítménytáblázata198
Gumihevederes szállítószalag műszaki jellemzői199
Serleges elevátorok adatai199
Szállítócsigák20
Elevátorral kapcsolt törkölygépek műszaki adatai200
Sajtókosarak jellemző adatai201
A gyakoribb sajtótípusok műszaki adatai
Hazai gyártású kézi, különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók202
Röck-féle különbzékemeltyűs (differenciális) sajtók202
Felsőnyomású hidraulikus sajtók203
Hazai gyártású, átfordítható kosarú, alsónyomású hidraulikus sajtók203
Hollmann-féle hidraulikus sajtófejek203
Folytonos möködésű sajtók204
A sajtók kosárnyomásának kiszámítása204
Csavarventillátorok teljesítmnénye205
Prészszivattyúk műszaki adatai206
Centrifugális ventillátorok (exhausztorok) teljesítménye207
Borfejtőgépek műszaki adatai207
Derítőcsövek és fejtőtömlők műszaki adatai208
Centrifugálszivattyúk209
Szűrők teljesítménye és műszaki adatai209
Nyílt azbesztszűrők209
Szeparátorok teljesítménytáblázata210
Zárt, szitakeretes azbesztszűrők210
A lapszűrők fontos műszaki adatai és teljesítménye211
Szűrőlapátokkal elérhető szűrlet-tisztaság211
Hazai gyártmányú hűtőaggregátok és kompresszorok adatai212
Hengeres palackáztatógépek teljesítménye215
Kénessavas öblítőgépek teljesítménye216
Kefés palacmosó gépek teljesítménye216
Öblítőgépek teljesítményei216
Vízsugár palackmosó- és öblítőgépek teljesítménye217
Palacktöltőgépek teljesítménye217
1000 db literes palack víz-, gőz- és energiaszükséglete218
Palackelzárógépek teljesítménye218
Szabványosított borospalackok mérete és súlya218
Nem szabányosított (régi) borospalackok mérete és súlya219
50-es borosláda elkötőelemének méretei219
Szalma- és gyékénytokok mérete és súlya219
Borosládák méretei220
Palackszállító ládák méretei és átlagsúlyuk220
Szőlő- és borgazdasági melléktermékek feldolgozása
A csemegeszőlő-eltartás módjai223
Szőlőaszalás és mazsolakészítés224
A must sűrítése226
A mustsűrítő-készülék típusai (rajz)227
Hőmérsékleti korrekciók a sűrített must fokolásakor232
1 kg bizonyos cukorfokú sűrített must előállítására szükséges híg must literben234
A szőlőtörköly kocsány, héj és mag aránya szőlőfajták szerint237
A törköly komplex feldolgozásának munkamenete (rajz)238
A borseprő célszerű feldolgozásának munkamenete (rajz)239
A borkő (káliumbitartarát) oldhatósága különböző hőmérsékleten240
A borseprő kitermelése, sajtolása240
A borkősavgyártás nyersanyagainak borkősav tartalma240
Alkoholometria
Különböző fokú alkoholok fajsúlya és fajtérfogata 15C/15C-on243
A különboző térfogatszázalékú alkoholok mérése (fokolása) 15 R = 15 C-tól eltérő hőmérsékleten244
100 kg igazi szeszfokú szesz (párlat) hány hektoliterfoknak felel meg?246
100 liter igazi szeszfokú szesz, (párlat) térfogatának változása különböző hőmérsékleten a 15 R = 15C alaptérfogathoz viszonyítva248
A borkpárlat (konyak) és pálinkák hígítása megfelelő szeszfokra253
A 90-96 térfogatszázalékos borpárlat, finom szesz hígítása bizonyos szeszfokra255
Fizikai táblázatok
Fontosabb anyagok fajsúlya259
Fontosabb anyagok olvadás- és forráspontja262
A gyakorlatban előforduló gázok fajsúlya264
A Baumé- és Balling-fok összehasonlítása a fajsúllyal265
A víz fajsúlya és fajtérfogatra különböző hőmérsékleten267
A víz forráspontja légritkított térben (vákuum) és nyomáson268
A Celsius, Réaumur- és Fahrenheit-féle hőmérők összehasonlítása269
Fémek, fák stb. hőokozta kiterjedése271
Egyéb anyagok271
Gazdasági táblázatok
Egyszerűbb építkezéi munkák anyagszükséglete275
Építkezési anyagok térfogatsúlyra (y) és hővezetési tényezője276
Különféle fanemű tüzelőanyagok fűtőértéke278
Gazdasági fogatok teljesítménye279
Szállítóeszközökre rakható mennyiségek280
Mértani számítások
Területszámítások egységek szerint283
A négyszögölek, kat. holdak és magyar holdak négyzetméterben284
A kat. hold és magyar hold pontos átszámítása hektárra és viszont285
Átszámítás kat. holdról magyar holdra és viszont286
Méter-rendszer286
Hosszmérték288
Területmértékek289
Űrmértékek, köbmértékek289
Súlymértékek291
Síkmértan, terület, felület291
Testmértan, térfogat, köbtartalom293
Szőlészeti-borászati szakkönyvek295
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv