kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 218 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-232-486-2 |
| Megjegyzés: | 43 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
| Bevezetés | 9 |
| A haltermelés és halfogyasztás | 11 |
| Nemzetközi helyzet | 11 |
| A magyar halászat fejlődése | 12 |
| A magyar halfeldolgozás fejlődése | 15 |
| A hal és a halkészítmények szerepe az élemezésben | 16 |
| A hal mint nyersanyag, fontosabb halfajok | 17 |
| A halak testének felépítése | 17 |
| A halak táplálkozása | 21 |
| A halak szaporodása, életszakaszai és korosztályai | 22 |
| Fontosabb halfajok | 25 |
| A halfajok felosztása | 29 |
| Ponty | 30 |
| Fehér busa | 31 |
| Pettyes busa | 32 |
| Amur | 33 |
| Compó | 34 |
| Kecsege | 34 |
| Márna | 35 |
| Süllő (fogas) | 35 |
| Harcsa | 36 |
| Csuka | 36 |
| Angolna | 37 |
| Dévérkeszeg | 37 |
| Garda | 38 |
| Kárász | 38 |
| A halhús általános jellemzői, összetétele és táplálkozás-élettani értéke | 39 |
| Érzékszervi tulajdonságok | 39 |
| A halhús összetétele, táplálkozás-élettani értéke | 40 |
| A halhús romlása | 43 |
| A halhús fogyasztásából eredő emberi megbetegedések | 44 |
| Halak és halkészítmények tartósítása | 46 |
| Hőkezelési tartósítás | 49 |
| A hőkezelés-szükséglet meghatározása | 51 |
| Számítási eljárás a hőkezelési egyenérték meghatározására | 54 |
| Hővezetéssel kombinált konvekció | 56 |
| Tartósítás sózással | 57 |
| A sózás módszerei | 58 |
| A halsózás berendezései | 60 |
| A konyhasó diffúziójának sebességére ható tényezők | 61 |
| A sózott halak tárolása | 62 |
| A sós hal érlelése | 63 |
| A fűszerezett sózott hal | 64 |
| Tartósítás savanyítással, marinálással | 64 |
| Tartósítás füstöléssel | 66 |
| Füstölőberendezésekben lejátszódó folyamatok | 68 |
| Tartósítás gyorsfagyasztással | 70 |
| A hideg hatása a halhúsra | 71 |
| A halhús hőtermelése | 72 |
| A jégkristályok hatása a halhúsra | 72 |
| A megfagyó víz mennyisége | 74 |
| A megfagyott víz átkristályosodása | 74 |
| A haltermékeknél a fagyasztás művelete alatt lejátszódó hőtechnikai folyamatok leírása és elemzése | 74 |
| Gyártási technológia | 77 |
| Édesvízi halak előkészítése és feldolgozása | 77 |
| Hőkezeléssel tartósított haltermékek előállítása | 82 |
| Krémszerű halkészítmények előállítása | 84 |
| Savanyított halkészítmények előállítása | 86 |
| Füstölt halkészítmények előállítása | 87 |
| Gyorsfagyasztott halkészítmények előállítása | 90 |
| Gépek és berendezések | 92 |
| Halak tisztításának berendezései | 92 |
| Szállítóberendezések | 93 |
| Kockázás, szeletelés | 94 |
| Passzírozógépek | 94 |
| Főzés, sütés | 95 |
| Darálás | 96 |
| Vágó-keverő berendezések | 97 |
| Keverés | 97 |
| Finomaprítás | 99 |
| Adagoló-, formázó- és panírozógépek | 99 |
| Üvegek és dobozok előkészítése | 101 |
| Töltés | 102 |
| Dobozzárás | 105 |
| Üvegzárás | 107 |
| Hőkezelő berendezések | 109 |
| Hőkezelt termékek csomagolása | 112 |
| Füstölőberendezések | 114 |
| Hűtő- és fagyasztóberendezések | 116 |
| Fagyasztott áru csomagolása | 121 |
| Kockakészítő berendezések | 122 |
| A hal szeparálással történő feldolgozása | 124 |
| A szeparált halhús sajátosságai | 125 |
| A szeparált halhús összetételének változásai | 126 |
| Szeparált halhúsból előállítható készítmények | 127 |
| A halszeparálás gépei | 127 |
| A halfeldolgozás melléktermékei és hulladékai | 129 |
| A keletkező halhulladék mennyisége | 129 |
| A halfeldolgozás egyes melléktermékeinek hasznosítása humán célra | 131 |
| Hőkezelés hatása a melléktermékben található fehérjékre | 132 |
| Humán célú melléktermék hasznosítás technológiai műveletei | 133 |
| Halhulladék hasznosítása takarmányozásra | 135 |
| Halhulladék feldolgozása | 135 |
| A halhulladék-feldolgozó gépek | 136 |
| A halhulladékből gyártott termékek | 138 |
| Halkészítmények | 140 |
| Szegedi halászlé | 140 |
| Halpaprikás, különleges halpaprikás, dorozsmai halpaprikás | 142 |
| Halszeletek paradicsomos mártásban | 144 |
| Tiszai lecsós hal | 146 |
| Halszeletek kapormártásban | 147 |
| Halszeletek currymártásban | 149 |
| Halszeletek sajtmártásban | 150 |
| Halszeletek flamand módra | 152 |
| Halsaláta | 153 |
| Norvég halászlé | 155 |
| Hal saját lében | 156 |
| Olajos hal | 156 |
| Halpástétom | 158 |
| Tízórai krém | 160 |
| Halkrém | 161 |
| Hal luncheon meat | 163 |
| Főzelékpüré bébiételek halhússal | 164 |
| Halpástétom műanyag fóliában | 166 |
| Pácolt hal üvegben | 166 |
| Halsaláta üvegben | 168 |
| Rekord halászlé kocka | 171 |
| Füstölt hal | 172 |
| Gyorsfagyasztott tiszai lecsós halszelet | 173 |
| Gyorsfagyasztott tiszai halászlé | 174 |
| Gyorsfagyasztott tiszai halpaprikás | 175 |
| Gyorsfagyasztott tiszai halszelet paradicsommártásban | 175 |
| Gyorsfagyasztott tiszai halszeletek tormamártásban | 176 |
| Gyorsfagyasztott tiszai halszeletek kapormártásban | 177 |
| Gyorsfagyasztott tiszai káposztás hal | 177 |
| Gyorsfagyasztott tiszai hal bakonyi módra | 178 |
| Gyorsfagyasztott halászlé-alapanyag | 179 |
| Gyorsfagyasztott kőrösi halászlé | 181 |
| Gyorsfagyasztott halpogácsa | 182 |
| Gyorsfagyasztott panírozott halszeletek | 182 |
| Gyorsfagyasztott halfrikadella | 183 |
| Gyorsfagyasztott halburg | 185 |
| Gyorsfagyasztott halrúd | 186 |
| Gyorsfagyasztott tiszított hal | 187 |
| Gyorsfagyasztott halszeletek | 187 |
| A halhús változása a különböző technológiák során | 188 |
| A halhús mechanikai tulajdonságainak változása a főzéskor | 188 |
| A pettyes busa aminosav-összetételének változása a különböző műveletek során | 189 |
| A halhús emészthetőségének változása a hőkezelés alatt | 192 |
| A halhús fagyasztva tárolása során bekövetkező változások | 193 |
| A nedvességtartalom és a halfehérje denaturációjának összefüggései | 194 |
| A lipideknek a fehérjékre kifejtett hatása | 196 |
| A trimetilamin-oxidáz enzim aktivitásának összefüggése a fagyasztva tároláskor bekövetkező fehérjedenaturációval | 198 |
| A fagyasztva tárolás során bekövetkező fehérjedenaturációra közvetve ható tényezők | 199 |
| A fagyasztás hatása a hal hasznosítható lizin- és tirozintartalmára | 200 |
| A gyorsfagyasztás hatása a fehér busa izomszöveteinek lipidtartalmára | 201 |
| Kriogén fagyasztás hatása a halhús minőségére | 202 |
| Minőség-ellenőrzés | 204 |
| Halak minőség-ellenőrzése | 205 |
| Érzékszervi vizsgálati módszerek | 205 |
| Fizikai vizsgálati módszerek | 206 |
| Kémiai vizsgálati módszerek | 207 |
| Halak és haltermékek minőség-ellenőrzése szabványok alapján | 208 |
| A halhús frissességének megállapítása kémiai vizsgálatokkal | 212 |
| Felhasznált irodalom | 215 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.