1.034.177

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ausztrália

Australia

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 125 oldal
Sorozatcím: Hungarika-anyagot őrző külföldi könyvtárak címjegyzéke
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-200-352-7
Megjegyzés: Az előszó és a tanulmányok angol nyelven is megtalálhatók a könyvben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A külföldi könyvtárakban fellelhető hungarika-anyag számbavétele igen régi igény. A kódexek, kéziratok és korai nyomtatványok felkutatására számos adatgyűjtés folyt korábban és folyik ma is. Az a... Tovább

Előszó

A külföldi könyvtárakban fellelhető hungarika-anyag számbavétele igen régi igény. A kódexek, kéziratok és korai nyomtatványok felkutatására számos adatgyűjtés folyt korábban és folyik ma is. Az a cél azonban, hogy - a modern nyomtatványokat is beleértve - a hungarika-anyagok kutatóinak általában tájékoztatást nyújtó kalauz készüljön, egy évtizede fogalmazódott meg programszerűen. E program szerény megvalósulására nyílt lehetőség a Hungarikaanyagot őrző külföldi könyvtárak címjegyzéke c. sorozat megindításával.
Sorozatunk tizenötödik füzetével jelentkezünk. E füzetünk Ausztrália könyvtáraiban található hungarika-anyagok (vagyis a magyar, ill. nem magyar nyelvű magyar vonatkozású könyvtári dokumentumok), ill. gyűjtemények adatait tartalmazza.
Munkánk célja kettős: a hungarológiai kutatás területén számba vehető könyvtárak gyűjtőköréről, a gyűjteményben található magyar és magyar vonatkozású anyag jellegéről, arányairól, feltártságának mértékéről és módjáról szeretnénk tájékoztatást nyújtani egyrészt az Ausztráliába utazó hazai kutatóknak, másrészt a külföldön dolgozó hungarológusoknak.
Adatgyűjtésünk első ízben terjedt ki egy tengerentúli országra. A feladat az eddigiektől eltérő problémákat vetett fel. Ennek tudatában változtattunk adatgyűjtési módszerünkön. Az Ausztráliai Magyar Nagykövetség, személy szerint a nagykövet úr (Pordány László) és felesége közvetítésével vettük fel a kapcsolatot magyar szakemberekkel: dr. Kunz Egonnal, és dr. Edvi-Illés Csabával, akik önzetlenül vállalták a munka megszervezését és irányítását. Áldozatos munkájuk nélkül e füzet nem jöhetett volna létre. E helyütt is kifejezzük köszönetünket.
Véleményük szerint a kérdőíveken alapuló adatgyűjtés az ausztrál helyzetről önmagában nem adott volna megközelítően sem teljes képet. Meggondolásuk alapján az adatgyűjtéshez felkérték az egyes államokban dolgozó magyar könyvtárosokat, akik a kérdőívekre adott válaszokat katalógusok vagy személyes érdeklődés útján kiegészítették. A kérdőíveket az eddig használtaktól eltérően az ausztrál viszonyokra dolgoztuk át, a szervezőkkel közösen. A nagyobb számban őrzött általános jellegű hungarikumok (magyar történelem, irodalom stb.) számbavétele mellett kiemelt jelentőséget kapott az ausztrál eredetű emigráns irodalom, ideértve az emigráns magyar szervezetek kiadványait (újságokat, pamfleteket, kéziratokat) is. Vissza

Tartalom

Előszó7
Tanulmányok15
Kunz Egon: Hungarikumok és magyar nyomok Ausztráliában17
Edvi-Illés Csaba: Az ausztráliai könyvtárakról33
Intézmények az államok, azon belül a helynevek sorrendjében45
Australian Capital Territory47
New South Wales55
Northern Territory69
Queensland73
South Australia79
Tasmania83
Victoria87
Western Australia97
Mutatók103
Névmutató. Az intézménynevek és névvariánsok betűrendes mutatója105
Intézménytípus-mutató113
Tárgymutató117
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ausztrália Ausztrália Ausztrália Ausztrália

A borító kissé kopott. A borító és a lapélek foltosak. A kötés megtört.

Állapot:
1.740 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv