1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Belső terek

25 év 25 skót verse/Kétnyelvű antológia

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ebben a negyedszázadban az egyik kérdés, amelyet a Skóciában élők újra és újra feltettek maguknak, így hangzott: mit jelent skótnak lenni? A korszak áttekintésének egyik módja az, ha összevetjük, hogyan válaszolták meg, vagy éppen hogyan kerülték meg a költők ezt a kérdést.
A kérdés annál is problémásabb, mivel nincs rá egyértelmű válasz. Angliával való politikai egyesülése, 1707 óta, Skócia nem független állam. Nyelvileg megoszlik a Felföldön és a szigeteken élő gael nyelvű kisebbség és az alföldön élő többség között, amely a skótok (az angol helyi változatát) beszéli, búr az angol mindkét területen egyre inkább dominál. Az ország megőrzött egyfajta polgári függetlenséget önálló oktatási- és jogrendszerével, valamint egyházával, amely független az államilag irányított anglikán egyháztól. A 19. században a Felföldről (gyakran kényszerítésre) történő kivándorlás gyengítette a gael közösségeket, az Írországból érkező bevándorlás pedig osztály- és vallási ellentétekhez vezetett az... Tovább

Fülszöveg

Ebben a negyedszázadban az egyik kérdés, amelyet a Skóciában élők újra és újra feltettek maguknak, így hangzott: mit jelent skótnak lenni? A korszak áttekintésének egyik módja az, ha összevetjük, hogyan válaszolták meg, vagy éppen hogyan kerülték meg a költők ezt a kérdést.
A kérdés annál is problémásabb, mivel nincs rá egyértelmű válasz. Angliával való politikai egyesülése, 1707 óta, Skócia nem független állam. Nyelvileg megoszlik a Felföldön és a szigeteken élő gael nyelvű kisebbség és az alföldön élő többség között, amely a skótok (az angol helyi változatát) beszéli, búr az angol mindkét területen egyre inkább dominál. Az ország megőrzött egyfajta polgári függetlenséget önálló oktatási- és jogrendszerével, valamint egyházával, amely független az államilag irányított anglikán egyháztól. A 19. században a Felföldről (gyakran kényszerítésre) történő kivándorlás gyengítette a gael közösségeket, az Írországból érkező bevándorlás pedig osztály- és vallási ellentétekhez vezetett az ország középső, ipari részén. Ugyanakkor a Brit Birodalom terjeszkedése ipari fejlődést és jólétet hozott, ezért nem alakult ki olyan erős függetlenségi mozgalom, mint Írországban. A skót nemzeti mozgalom a '20-as években alakult ki, ugyanakkor, amikor az I. világháborút követően számos kis nemzet született.
E negyedszázad minden költője közvetve kapcsolódik MacDiarmidhoz, mivel ő szolgáltatott mintát olyan költőként, aki megkérdőjelezi az identitással, politikával, kultúrával, metafizikával és nyelvvel kapcsolatos kérdéseket azon a közös földrajzi területen, amelyet Skóciának hívunk.
Ezek a művek emlékeztetnek arra, hogy a költészet ugyan visszatekintve besorolható egy rendezett narratív mintába, de egyének írták egy adott pillanatban, adott körülmények között. Noha az időben léteznek hatások és kapcsolatok, el kell ismernünk az egyes vers önálló létezését, és azt, hogy minden vers egyedi kapcsolatot teremt olvasóival, akik saját pillanatukat és körülményeiket is beleviszik az olvasóba. Ezen antológia összeállításának egyik célja az volt, hogy egyik helyről a másikra közvetítsünk verseket és figyeljük a hatást. Kedves olvasó, akármilyen nyelven olvassa is ezeket a verseket, a többi az Ön feladata. Vissza

Tartalom

Bevezető5
Alastair Reid: Apám hadokol15
Douglas Dunn: Birodalmak19
Tom Leonard20
Liz Lochhead: A riválisom háza24
Robin Fulton: Múzeumok és utazások27
Edwin Morgan: Az érme29
Iain Crichton Smith: "lolaire"32
Normann MacCaig: A luskentyre-i temetőben35
Alan Spence: Öt Haiku37
Carol Anna Duffy: Az úrnő gyöngyei40
George Campbell Hay: Kutató kikötő (részlet)43
Meg Bateman: Selyem45
Robert Crawford: Skócia48
Aonghas Macneacail: Szájacska te52
Seán Rafferty: Pávák56
Don Paterson: Nul nul76
Kathleen Jamie: Sába királynője80
Gael Trunbull: Vannak szavak84
W. N. Herbert: Dumfriesshire királynéja és királya87
John Burnside: II. Heimweh Lakodalmi vers88
Kevin MacNeil: Szavak, csikóhalak91
Iain Bamforth: Naptalan nap 95
Kincsesládika (részlet a Skót Parlament megnyitásának alkalmából96
Gerrie Fellows: A nő, aki hiányzik a múzeumból, dél-dunedini életére gondol95
Andrew Greig: Orkney/Ez az élet98
Richard Price: A világ izgalmas, Katie101
A költők életrajzai és a versek forrásai102
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv