A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Konzervativizmus az ezredfordulón

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Szemle Alapítvány
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím: Magyar Szemle Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 14 cm
ISBN: 963-85171-3-1

Fülszöveg

A konzervatívok tehát egészen más premisszák alapján közelítenek a nemzetek szerepéhez, mint a liberálisok vagy a szocialisták. Míg az utóbbiak igyekeznek tagadni az emberi lét történelmileg kialakult adottságait és kötöttségeit, ők elfogadják azt a mára igencsak népszerűtlenné vált gondolatot, hogy az emberi együttélés kereteit nem lehet szabadon, "kísérletezgetve" alakítani. Míg a liberálisok és baloldali gondolkodók a kötelességeket csak valamilyen "kontraktuális" alapon tartják vállalhatónak, "beleegyezés nélküli" elfogadásukról pedig hallani sem akarnak, a konzervatívok szerint leglényegesebb kötődéseink nem valamilyen szerződés következményei. Ez a meggyőződés persze logikusan levezethető abból a konzervatív álláspontból, miszerint az egyéni lét szükségszerűen előfeltételez valamilyen közösségi jellegű szerveződést, hiszen az emberek közösségi lények. A közösségek pedig rendelkeznek olyan karakterrel, amely nem redukálható az őket alkotó egyénekre.

Tartalom

Előszó7
A modernizáció válaszútján13
Konzervativizmus: elvek és irányzatok36
Versengést vagy együttműködést?79
Konzervativizmus és tömegdemokrácia107
Konzervativizmus és nemzettudat143
Nemzet és modernizáció172
Konzervativizmus és szabadság201
(Multi) kultúra - konzervatív olvasatban222

Egedy Gergely

Egedy Gergely műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Egedy Gergely könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem