kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kossuth Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 2.531 oldal |
| Sorozatcím: | Egészséges Életmód |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal illusztrálva. |
| A nélkülözhetetlen vitaminok | |
| Előszó | 5 |
| Az élet ábécéje | 7 |
| Egy még folyamatban lévő kutatásról | 8 |
| A vitaminok osztályozása | 16 |
| A táplálékkiegészítőkről | 22 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 27 |
| A-vitamin és béta-karotin | 28 |
| A D-vitamin (kalciferol) | 34 |
| Az E-vitamin (tokoferol) | 40 |
| Az F-vitamin | 46 |
| A K-vitamin | 49 |
| Vízben oldódó vitaminok | 53 |
| C-vitamin (aszkorbinsav) | 54 |
| A B-vitaminok csoportja | 62 |
| Természetes táplálékkiegészítők | 93 |
| A korpa | 94 |
| A tejsavas erjedés | 96 |
| A virágpor | 98 |
| A szójalecitin | 100 |
| A méz | 102 |
| A méhpempő | 105 |
| A propolisz | 107 |
| A sörélesztő | 109 |
| Vitaminok az asztalunkon | 111 |
| Tápláló és finom! | 112 |
| Gyógyító növények | |
| A gyógyító természet | 5 |
| Az aktív hatóanyagok megismerése | 6 |
| A gyógyfüvek gyűjtése | 9 |
| A gyógyfüvek tárolása | 11 |
| Elkészítési módozatok | 13 |
| Adagolás és alkalmazás | 16 |
| Gyógynövények | 17 |
| Főzetek, forrázatok, herbateák, borok | 97 |
| A szív és a keringés | 98 |
| Gyomor és bélrendszer | 109 |
| Idegrendszer és lelki működés | 110 |
| A hörgők és a tüdő | 113 |
| Bőr, haj, köröm | 113 |
| Szem | 115 |
| Száj és fül | 115 |
| Elsősegély | 116 |
| Glosszárium: Gyógynövények hatásai | 120 |
| Növények névmutatója | 122 |
| Felhasznált irodalom | 126 |
| Gyümölcsök, zöldségek | |
| Kezdjük újra a termőföldnél | 5 |
| Ne szenvedjünk, hanem uraljuk a változásokat | 5 |
| Étel és betegség | 8 |
| A zöldségek és az egészség | 18 |
| Mi és a föld: az ásványok világának "adományai" | 21 |
| Az egészséghez szükséges vitaminok | 24 |
| A nagy gyógyítók | 26 |
| Fokhagyma | 28 |
| Articsóka | 31 |
| Sárgarépa | 32 |
| Káposzta | 35 |
| Hagyma | 38 |
| Citrom | 40 |
| Alma | 43 |
| Olívabogyó | 45 |
| Burgonya | 48 |
| Szója | 50 |
| Szőlő | 52 |
| A fűszerek világa | 55 |
| Az egészség éléskamrája | 57 |
| Kajszibarack | 58 |
| Ananász | 58 |
| Görögdinnye | 59 |
| Amerikai mogyoró | 59 |
| Narancs | 60 |
| Spárga | 61 |
| Avokádó | 62 |
| Banán | 62 |
| Cékla | 63 |
| Mángold | 63 |
| Kákiszilva | 64 |
| Szentjánoskenyér | 64 |
| Gesztenye | 65 |
| Csicseriborsó | 66 |
| Turbolya | 66 |
| Uborka | 67 |
| Zsidócseresznye | 67 |
| Cikória, katáng | 68 |
| Cseresznye | 69 |
| Kókusz | 70 |
| Birsalma | 70 |
| Datolya | 72 |
| Zöldbab | 72 |
| Bab | 73 |
| Lóbab | 74 |
| Füge | 75 |
| Fügekaktusz | 75 |
| Édeskömény | 76 |
| Földieper | 77 |
| Gomba | 77 |
| Napraforgó | 79 |
| Kivi | 79 |
| Málna | 80 |
| Saláta | 81 |
| Lencse | 81 |
| Farkasbab | 82 |
| Mandarin | 83 |
| Mandula | 83 |
| Mangó | 84 |
| Padlizsán | 85 |
| Gránátalma | 86 |
| Sárgadinnye | 86 |
| Fekete áfonya | 87 |
| Vörös áfonya | 88 |
| Eper | 88 |
| Földiszeder | 89 |
| Naspolya | 90 |
| Mogyoró | 90 |
| Dió | 91 |
| Papaja | 92 |
| Édesburgonya | 93 |
| Paprika | 94 |
| Körte | 95 |
| Őszibarack | 96 |
| Fenyőmag | 97 |
| Zöldborsó | 98 |
| Pisztácia | 99 |
| Paradicsom | 99 |
| Grépfrút | 101 |
| Póréhagyma | 101 |
| Petrezselyem | 102 |
| Szilva | 103 |
| Rebarbara | 104 |
| Torma | 105 |
| Réparepce | 106 |
| Retek | 107 |
| Ribizli | 108 |
| Fekete ribizli | 108 |
| Fekete bodza | 109 |
| Zeller | 110 |
| Galambbegy | 111 |
| Spenót | 112 |
| Gyermekláncfű | 113 |
| Csicsóka | 114 |
| Tök | 114 |
| Cukkini | 116 |
| Minden bajra van gyógyír | 117 |
| Gabonafélék | |
| Fontos élelmiszercsalád | 4 |
| A gabonafélék értékei | 4 |
| Biotermékek | 9 |
| A csírás gabonák | 13 |
| Főzési tanácsok | 16 |
| A búza | 19 |
| Változatok | 19 |
| A mag szerkezete | 20 |
| Tápanyagjellemzők | 22 |
| Teljes értékű és biotermékek | 23 |
| A búza elkészítése | 26 |
| A rizs | 42 |
| A mag szerkezete | 43 |
| Teljes értékű és finomított rizs | 44 |
| Felhasználása | 47 |
| A risz elkészítése | 49 |
| A köles | 57 |
| Finomítás | 57 |
| Összetétel és tulajdonságok | 58 |
| Felhasználása | 59 |
| A köles elkészítése | 60 |
| Az árpa | 67 |
| Az árpa változatai és tulajdonságaik | 68 |
| Összetétel és tulajdonságok | 70 |
| Felhasználása | 71 |
| Az árpa elkészítése | 72 |
| A zab | 78 |
| Összetétel és tulajdonságok | 78 |
| Felhasználása | 81 |
| A zab elkészítése | 82 |
| A kukorica | 87 |
| A kukoricacső szerkezete | 88 |
| Összetétel és tulajdonságok | 89 |
| Felhasználása | 91 |
| A kukorica elkészítése | 92 |
| A rozs | 97 |
| Összetétel és tulajdonságok | 99 |
| Felhasználása | 99 |
| A rozs elkészítése | 101 |
| A tönköly | 104 |
| Változatok és jellegzetességek | 105 |
| Tulajdonságok és felhasználása | 105 |
| A tönköly elkészítése | 106 |
| A hajdina | 109 |
| Összetétel és tulajdonságok | 110 |
| Felhasználása | 111 |
| A hajdina elkészítése | 112 |
| Az amaránt | 117 |
| Összetétel és tulajdonságok | 117 |
| Felhasználása | 118 |
| Bibliográfia | 120 |
| Tárgymutató | 121 |
| Receptmutató | 122 |
| Kalóriák | |
| A táplálkozás alapelvei | 4 |
| Az étrend alapelvei | 6 |
| Emésztés és felszívódás | 13 |
| A táplálék emészthetősége | 16 |
| A szervezet szükségletei és a táplálkozási alapelvek szerepe | 19 |
| Hogyan és mennyit együnk | 29 |
| Ideális mindennapi táplálkozás | 30 |
| Az elmélettől a gyakorlatig | 50 |
| Receptek | 51 |
| Első fogások | 52 |
| Második fogások: húsételek | 68 |
| Második fogások: halak | 82 |
| "Torkos" fogások | 88 |
| Köretek | 92 |
| Édességek | 108 |
| Illóolajok | |
| Ismerkedjünk meg az illóolajokkal! | 4 |
| A legfontosabb illóolajok | 11 |
| Bazsalikom | 12 |
| Bergamott | 14 |
| Borsmenta | 17 |
| Ciprus | 20 |
| Citrom | 22 |
| Édeskömény | 25 |
| Eukaliptusz | 27 |
| Izsóp | 30 |
| Kamilla | 33 |
| Keserű narancs | 36 |
| Levendula | 38 |
| Majoránna | 41 |
| Mandarin | 44 |
| Muskotályzsálya | 47 |
| Nerol | 49 |
| Rozmaring | 51 |
| Rózsa | 54 |
| Teafa | 57 |
| Tömjén | 59 |
| Egészségmegőrzés és gyógyítás illóolajokkal | 61 |
| A leggyakoribb panaszok kúrálása illóolajokkal | 62 |
| Emésztőrendszeri panaszok | 67 |
| Szív- és érrendszeri panaszok | 72 |
| Bőrpanaszok | 75 |
| Máj- és epebántalmak | 78 |
| Nőgyógyászati és húgyúti bántalmak | 79 |
| Vegetatív idegrendszeri panaszok | 83 |
| Izom- és csontfájdalmak | 87 |
| Áldott állapot és szoptatás | 88 |
| Az illóolajok és gyermekeink | 90 |
| Szépségápolás illóolajokkal | 93 |
| Illóolajokkal a jobb közérzetért | 94 |
| Alternatív gyógymódok illóolajokkal | 99 |
| Masszírozás és akupunktúra illóolajokkal kombinálva | 100 |
| Akupunktúra és akupresszúra | 102 |
| Masszázsolajak és technikák | 105 |
| Narancsbőr elleni masszázs | 110 |
| Használati útmutató | 111 |
| Helyes ételtársítás | |
| Életünk az ételünk | 4 |
| A méregtelenítés és a testsúly | 5 |
| Emésztés | 5 |
| Az emésztési folyamat | 7 |
| A táplálék útja | 8 |
| Egy élelmiszer, többféle tápanyag | 9 |
| Az étel minősége | 13 |
| A mennyiség mítosza | 21 |
| Az élelmiszerek összeállítása | 22 |
| Amit újra kellene tanulni, és amit el kellene felejteni | 23 |
| Mi a természetes élelem? | 26 |
| Az új táplálkozási modell | 27 |
| Régi rossz szokások: tészta és hús | 28 |
| Új étrend: kezdjük a vegyes salátával | 29 |
| Paradicsomos spagetti? | 30 |
| Fűszerezés és társítás | 31 |
| Tésztareceptek | 32 |
| Ismerjük meg jobban a gabonaféléket! | 33 |
| Hüvelyesek | 34 |
| A hús | 35 |
| Ha már a nemes proteinekről van szó | 36 |
| Gyümölcs jobb magában, mint rossz társítással | 37 |
| A savanyú, édes-savanyú és édes gyümölcsök | 38 |
| Az édesség ideje | 39 |
| Egytálétel: a nyerő megoldás | 41 |
| Nem könnyű jól társítani az ételeket | 42 |
| Az első számú alapszabály | 43 |
| Proteinek és proteinek | 44 |
| Amidok, zsírszegény fehérjék és zsírokban gazdag fehérjék | 45 |
| Miért együnk több gyümölcsöt és zöldséget? | 47 |
| Gyerekek: egy okkal több, miért ne együnk összevissza | 48 |
| Jó és rossz társítások | 49 |
| A gabonák és gabonatermékek | 51 |
| Fehér vagy teljes kiőrlésű kenyér? | 57 |
| A húsok | 61 |
| A hal | 63 |
| A tej | 67 |
| Sajtok | 70 |
| A tojás | 73 |
| A leggyakrabban fogyasztott hüvelyesek | 75 |
| Gyümölcs és zöldség | 79 |
| Aromák, fűszerek, gyümölcsök és zöldségek | 82 |
| A legismertebb tünetek és betegségek | |
| A javasolt élelmiszerek | 108 |
| Receptek egy hétre | 111 |
| Hét jó étvágyú nap | 112 |
| Miért ne variálhatnánk a reggelit is? | 125 |
| Gyógyító masszázs | |
| A masszázs öröme | 4 |
| Alapfogások | 7 |
| A légzés | 10 |
| Az akupresszúra | 11 |
| A legelterjedtebb technikák | 12 |
| Shiatsu | 13 |
| Az energia harmonikus áramlása | 14 |
| A tüdőmeridián | 21 |
| A vastagbél-meridián | 22 |
| A gyomormeridián | 23 |
| A lépmeridián | 24 |
| A szívmeridián | 25 |
| A vékonybél-meridián | 26 |
| A húgyhólyag-meridián | 27 |
| A vesemeridián | 28 |
| A szívburok-meridián | 29 |
| A tripla melegítő meridián | 31 |
| Az epehólyag-meridián | 31 |
| A májmeridián | 32 |
| A kormányzó vez eték | 33 |
| A befogadó vezeték | 34 |
| Masszázs-előkészítő gyakorlatok | 35 |
| Shiatsu-alapfogások | 40 |
| A hát | 40 |
| A láb és a lábfej | 46 |
| A kar és a kéz | 50 |
| A váll és a nyak | 53 |
| A fej és az arc | 56 |
| Reflexológia | 59 |
| Mi is az a reflexológia? | 60 |
| Talpreflexológia | 74 |
| A fej | 74 |
| A légzőszervrendszer | 75 |
| A vázrendszer | 75 |
| A vizeletkiválasztó és -elvezető szervrendszer | 76 |
| A nemi szervrendszer | 77 |
| A keringési rendszer | 77 |
| Az emésztőrendszer | 78 |
| A hasi idegközpont | 79 |
| Az érzékszervek | 80 |
| Az idegrendszer | 80 |
| Az endokrin rendszer | 81 |
| A nyirokrendszer | 82 |
| Bioenergetika | 83 |
| A bioenergia kölcsönös áramlása | 84 |
| A bioenergetika technikái | 85 |
| A nyak, a váll és a hát masszírozása | 85 |
| A hát alsó részének és a farizmok masszírozása | 86 |
| Talpmasszázs hason fekvő helyzetben | 87 |
| A lábbal végzett hátmasszázs | 88 |
| A testmasszázs | 89 |
| Az izmok és az egészség | 90 |
| A testmasszázs | 92 |
| A hát | 92 |
| A fenék | 96 |
| A láb és a lábfej | 97 |
| A kar és a kéz | 101 |
| A fej és a nyak | 105 |
| A mellkas és a has | 109 |
| Az önmasszázs | 110 |
| A fej | 111 |
| A tarkó, a nyak és a váll | 114 |
| A kéz és a kar | 116 |
| A mellkas és a has | 119 |
| A lábfej és a láb | 120 |
| A hát és a comb | 125 |
| Vegetáriánus konyha | |
| Amit megeszel, az te leszel | 4 |
| A modern kori táplálkozás hibái | 4 |
| Milyen is a természetes táplálék? | 18 |
| A vegetáriánus étrend dicsérete | 21 |
| Ínycsiklandó bruschetták | 23 |
| Bruschetta caprese | 24 |
| Zöldségszószos-fűszeres bruschetta | 24 |
| Rusztikus pirítós rozmaringgal | 25 |
| Calabriai paprikás pirítós | 25 |
| Padlizsános bruschetta | 26 |
| Fűszeres-ricottás bruschetta | 26 |
| Előételek | 27 |
| Radicchiotekercsek | 28 |
| Pirított fekete olívabogyó | 28 |
| Gorgonzolamártás | 29 |
| Vegetáriánus pástétom | 29 |
| Csicseriborsó-pástétom (humusz) | 30 |
| Nyers zöldséges ételek | 31 |
| Mogyorós sárgarépa salátaágyon | 32 |
| Csípős articsókasaláta | 32 |
| Fodros saláta gazdagon | 33 |
| Káposzta-alma egyensúlysaláta | 33 |
| Töltött paradicsom | 34 |
| Zellersaláta | 34 |
| Vadon termő növények | 35 |
| Gyermekláncfűleves tojással | 36 |
| Tavaszi csalánfőzelék | 36 |
| Rántotta búzacsírával | 38 |
| Nyers paradicsom búzacsírával | 38 |
| Zöldség- és krémlevesek | 39 |
| Hamisgulyás tojással | 40 |
| Könnyű kölesleves | 40 |
| Bőségleves | 41 |
| Hagymaleves | 42 |
| Árpapehelyleves | 42 |
| Panzanella | 43 |
| Azuki leves | 43 |
| Édeskáposzta-leves paprikával | 44 |
| Gazpacho (uborkás krémleves) | 44 |
| Sárgaborsó-krémleves | 45 |
| Brokkolikrémleves | 45 |
| Spenótleves zabpehellyel | 46 |
| Köményes sárgarépa-krémleves | 46 |
| Pörkölt hajdina hagymamártásban | 47 |
| Csípős rozsleves majorannával | 47 |
| Tönkölybúzás zöldségleves | 48 |
| Vörös algás zabpehelyleves | 48 |
| Gyömbéres zöldségleves árpával | 49 |
| Illatos gesztenyeleves | 49 |
| Algás misóleves tofuval | 50 |
| Zöldlencseleves tamarival | 50 |
| Bableves tésztával olasz módra | 51 |
| Különleges burgonyaleves | 51 |
| Ízletes olasz bableves | 52 |
| Első fogások | 53 |
| Basmati rizses piláf | 54 |
| Gyors rizs | 54 |
| Fokhagymás rizs | 55 |
| Lencsés bulgur | 55 |
| Vegetáriánus zsemlegombóc | 56 |
| Zöldséges kuszkusz | 57 |
| Nyári kuszkusz | 57 |
| Hagyományos gnocchi | 58 |
| Ricottás zabpehelylepény | 58 |
| Daragnocchi | 59 |
| Görög saláta | 59 |
| Rozsos saláta | 60 |
| Metélt tészta tönkölybúzás zellerkrémmel | 60 |
| Paradicsomos padlizsán | 61 |
| Padlizsános rakott tészta | 61 |
| Csalános hántolt árpatál | 62 |
| Olívabogyós árpakása | 62 |
| Olívabogyós pastasciutta | 63 |
| Spagetti kapribogyóval és citrommal | 63 |
| Articsókás rizs | 64 |
| Diós rizs | 64 |
| Rizibizi olasz módra | 65 |
| Sárgarépás rizs dióval | 65 |
| Szicíliai tepsis rizs | 66 |
| Spenótos rizs | 67 |
| Gombás rizs | 67 |
| Édeskáposztás rizs | 68 |
| Mazsolás rizs | 68 |
| Spagetti fokhagymával, csípős paprikával és olívaolajjal | 69 |
| Zöldséges carbonara | 70 |
| Tavaszi spagetti | 70 |
| Csípős zabpüré | 71 |
| Padlizsános spagetti | 71 |
| Vörös radicchiós spagetti | 72 |
| Fűszeres zab póréhagymával | 72 |
| Tabuleh | 73 |
| Diós bulgur | 73 |
| Zöldpaprikás metélt | 74 |
| Paradicsomos búza | 74 |
| Édes-savanyú szójatempeh | 75 |
| Gyömbéres szójatempeh | 75 |
| Zabpehely zöldségtál | 76 |
| "Trikolór" cukkinis tészta | 76 |
| Második fogások | 77 |
| Töltött articsóka | 78 |
| Tepsis máriatövis (cardi) | 78 |
| Sütőtökös köles | 79 |
| Kölesropogós | 80 |
| Tepsis köles | 80 |
| Spenótos béles | 81 |
| Zsályás pizzalángos | 81 |
| Szicíliai fava (lóbab) | 82 |
| Serpenyős azukibab | 82 |
| Sárgarépás töltött lángos | 83 |
| Fűszeres töltött pizzalángos (focaccia) | 83 |
| Aostai fondü | 84 |
| Sajttorta | 84 |
| Ízletes édeskáposzta-tekercs | 85 |
| Burgonyatorony | 85 |
| Pármai padlizsán | 86 |
| Töltött padlizsán | 86 |
| Gombával töltött főtt burgonya | 87 |
| Tepsis burgonya | 87 |
| Olasz lecsó | 88 |
| Olívabogyós paprika | 88 |
| Pizzatészta készítése házilag | 89 |
| Kovászporral készülő pizzatészta | 90 |
| A dagasztás nélküli házikenyér dicsérete | 91 |
| "Margherita" pizza | 92 |
| "Capricciosa" pizza | 93 |
| Fűszeres illatú pizza | 93 |
| Cukkinis pizza | 94 |
| A kukoricakása alapreceptje | 95 |
| Karfiolos puliszka | 96 |
| Zöldséges puliszkaleves | 96 |
| Sült polenta | 97 |
| Sajtos hajdinamálé | 97 |
| Zöldborsós-articsókás málé | 98 |
| Rakott málé | 98 |
| Fejessaláta-omlett | 99 |
| Zöldbabos omlett | 99 |
| Cukkiniomlett | 100 |
| Sütőtöktorta | 100 |
| Sajtos szuflé | 101 |
| Zöldséges sajtkrém | 101 |
| Tepsis spenót | 102 |
| Ízletes csicsóka (topinambur) | 102 |
| Párolt seitan | 103 |
| Seitanbatyuk | 103 |
| Tofurostélyos | 104 |
| Pirított tofu | 104 |
| Sajtos-fűszeres burgonyatorta | 105 |
| Paradicsomos burgonya | 105 |
| Ezerízű rántotta | 106 |
| Paradicsomos meglepetés | 106 |
| Joghurtos buggyantott tojás | 107 |
| Tepsis fűszeres tojás | 107 |
| Paprikában sült tojás | 108 |
| Édességek és desszertek | 109 |
| Darapuding | 110 |
| Árpapuding | 110 |
| Almás béles | 111 |
| Zabpehelypite | 111 |
| Almás rétes | 112 |
| Répatorta | 113 |
| Sütőtökös finomság | 113 |
| Fügés édesség | 114 |
| Sült túrómálé | 114 |
| Rozsdesszert | 115 |
| Édes rozs | 115 |
| Fekete áfonya fagylalt | 116 |
| Fekete ribizli fagylalt | 116 |
| Kókuszlabdák | 117 |
| Mandulás kókuszropogós | 117 |
| Szilvakrém | 118 |
| Almás gesztenyekrém | 118 |
| Sült alma | 119 |
| Őszibarack szuflé | 119 |
| Castagnaccio-olasz gesztenyelepény | 120 |
| Körtetorta | 120 |
| Kelt diós lepény | 121 |
| Szentjánoskenyér-lepény | 121 |
| Ásványi anyagok és nyomelemek | |
| A természet jelentése | 5 |
| A humuszból az élet... | 6 |
| Egészség = Jó-lét | 9 |
| Az emberi szervezet "legnagyobb" ásványi anyagai | 12 |
| A nyomelemek funkciója | 15 |
| A nyomelemek természetes lelőhelye | 18 |
| Az alumíniumtól a vasig | 21 |
| A nyomelemek és szerepük | |
| Alumínium | 22 |
| Bizmut | 23 |
| Bór | 24 |
| Bróm | 25 |
| Cink | 26 |
| Ezüst | 28 |
| Fluor | 29 |
| Germánium | 30 |
| Jód | 31 |
| Kobalt | 32 |
| Króm | 33 |
| Lítium | 34 |
| Mangán | 35 |
| Molibdén | 36 |
| Nikkel | 37 |
| Réz | 39 |
| Szelén | 40 |
| Szilícium | 41 |
| Vanádium | 42 |
| Vas | 43 |
| Nyomelem-terápia | 45 |
| Történeti bevezetés | 46 |
| Mikortól számítjuk a nyomelem-terápia kezdetét? | 50 |
| Hogyan viselkednek és szívódnak fel a nyomelemek? | 53 |
| Általános kórképek | 57 |
| Betegségek és gyógymódjaik | |
| Bőrelváltozások | 58 |
| Ízületi-reumatikus megbetegedések | 59 |
| A szexuális élet zavarai | 61 |
| Nőgyógyászati betegségek | 63 |
| Megfázásos betegségek | 66 |
| A fejfájás | 69 |
| A keringési rendszer | 70 |
| Az emésztőszervrendszer | 72 |
| Az idegrendszer | 74 |
| A légzőszervi rendszer | 77 |
| Az öt érzékszerv zavarai | 80 |
| Természetes gyógymódok | 89 |
| Társítva hatásosabbak | |
| Nyomelem-terápia és homeopátia | 90 |
| A Bach-féle virágterápia | 92 |
| A gyógynövény-terápia | 96 |
| A vitaminterápia | 99 |
| Az aromaterápia | 101 |
| A népi gyógymódok | 102 |
| Testkezelések | 103 |
| Mit is jelent ma az egészség? | 104 |
| Betegségtől az egészségig | 105 |
| A betegségek és az alkalmazott nyomelem-terápiás gyógymódok ABC-rendben | |
| A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társaik | |
| Édes és értékes | 4 |
| Energiakoncentrátum | 4 |
| A méhek | 7 |
| A méz | 11 |
| Készül a méz | 12 |
| Ősi gyógyszer | 19 |
| A méz és a kozmetikumok | 28 |
| A pollen | 31 |
| A virág szívéből | 32 |
| A virágpor gyógyító hatása | 35 |
| A méhpempő | 41 |
| A hosszú élet titka? | 42 |
| A méhpempő gyógyhatása | 45 |
| A propolisz | 47 |
| Kaptárba zárt orvosság | 48 |
| A viasz | 53 |
| Volt egyszer a viasz... | 54 |
| A méreg | 57 |
| Jótékony szúrások | 58 |
| Gyógyteák | 61 |
| Nemesi táplálék | 62 |
| Szószok és ízesítők | 67 |
| Mézes öntet | 68 |
| Édes-savanyú szósz csokoládéval | 68 |
| Kapribogyós szósz | 68 |
| Joghurtos szósz | 69 |
| Paprikaszósz | 69 |
| Mézes pác halhoz | 70 |
| Mentaszósz | 70 |
| Tormaszósz | 70 |
| Gyömbéres tofuszósz | 72 |
| Vinaigrette-mártás | 72 |
| Pikáns vinaigrette-mártás | 72 |
| Nem csak édesség | 73 |
| Édes-savanyú zöldség | 74 |
| Édes-savanyú uborka | 74 |
| Pekingi kacsa | 75 |
| Sós sertéskaraj | 75 |
| Édes-savanyú vaddisznó | 76 |
| Káposztás-répás saláta | 78 |
| Gyermekláncfű-saláta | 78 |
| Mézes-gyömbéres rákok | 79 |
| Uborkasaláta | 79 |
| Mézes sonka | 80 |
| Makaróni mézes-sáfrányos szószban | 80 |
| Mézes rokfort | 82 |
| Királynő rizottó | 82 |
| Mazsolás endívia | 84 |
| Édes-savanyú tök | 84 |
| Citromos cukkini | 86 |
| Zöldséges tofu | 86 |
| Krémek, desszertek | 87 |
| Gesztenyepuding | 88 |
| Pótkávés-mazsolás puding | 88 |
| Mézpuding | 89 |
| Sokmagvas puding | 89 |
| Pótkávés puding | 90 |
| Gyümölcskrém | 90 |
| Mézes krém | 90 |
| Árpakrém | 91 |
| Ricottás desszert | 91 |
| Rozskrém | 91 |
| Szilvakrém | 92 |
| Vegyesgyümölcs-zselé | 92 |
| Mézes-levendulás fagylalt | 92 |
| Banánfagylalt | 94 |
| Kókuszos málna | 94 |
| Mézes körte | 96 |
| Kókuszfagylalt | 96 |
| Zabpelyhes müzli | 96 |
| Édes puliszka | 98 |
| Meggyszorbet | 98 |
| Sütemények | 99 |
| Áldott lélek | 100 |
| Kandírozott gyümölcshéjak | 100 |
| Mézes keksz | 101 |
| Édes gombóc | 101 |
| Grillázs | 102 |
| Fonott kalács | 102 |
| Almás lepény | 103 |
| Mézes kelt tészta | 103 |
| Mandulával töltött fánk | 104 |
| Diós zsömle | 104 |
| Diogenész fűszeres kenyere | 105 |
| Kurabi | 105 |
| Mézes "hot-cakes" | 106 |
| Mézeskalács | 106 |
| Sienai lepény | 107 |
| Borsos sütemény | 107 |
| Szerb sütemény | 108 |
| Mézes szebada | 108 |
| Mandulás sütemény mézzel | 110 |
| Mézescsók | 110 |
| Mézes aprósütemény (taralli) | 111 |
| Almás-gesztenyés torta | 111 |
| Torrone | 112 |
| Kenyértorta | 112 |
| Feketeáfonya-torta | 113 |
| Mazsolás-mézes torta | 113 |
| Töktorta | 114 |
| Italok | 115 |
| Pikáns üdítő | 116 |
| Málnás-ribizlis víz | 116 |
| Ánizspálinka | 116 |
| Dinnyés üdítő | 117 |
| Narancslé | 117 |
| Mézes ital | 117 |
| Zsályapálinka | 118 |
| Gin | 118 |
| Mézes-mentás pálinka | 118 |
| Mézes pálinka | 120 |
| Fekete áfonyás pálinka | 120 |
| Méhsör | 120 |
| Mandulatej | 122 |
| Mézes tej | 122 |
| Eperlikőr | 122 |
| Mézes gyógylikőr | 123 |
| Mentalikőr | 123 |
| Ciprusi bor | 123 |
| Gyömbéres tea | 124 |
| Mézes likőr | 124 |
| Fahéjas likőr | 124 |
| Gyógyhatású ételek | |
| Táplálkozás és egészség | 4 |
| Betegségek és étkezési szokások | 4 |
| Miként társítsuk ételeinket? | 7 |
| Vezérfonal a napi étrend összeállításához | 9 |
| A helytelen táplálkozás okozta leggyakoribb betegségek | 10 |
| Mi nevezhető "természetes tápláléknak"? | 11 |
| A gyógynövények használatáról | 12 |
| Élelmiszerek | 13 |
| Betegségek esetén javasolt élelmiszerek | 65 |
| Az élelmiszerek betűrendes mutatója | 122 |
| A betegségek betűrendes mutatója | 124 |
| Aloé | |
| Növények és hatóanyagaik | 5 |
| A gyógyító növény | 7 |
| Bevezetés | 8 |
| Az ókortól a középkorig | 13 |
| Az aloé újrafelfedezése | 17 |
| A modern kutatás | 21 |
| Egy kis botanika | 25 |
| Házban és kertben | 29 |
| Közelebbről megvizsgálva | 31 |
| Összetétel és tulajdonságok | 32 |
| A gél tartósítása | 43 |
| A kereskedelemben kapható termékek | 45 |
| Gyógyuljunk az aloéval | 51 |
| Néhány óvintézkedés | 52 |
| Bőrbántalmak | 53 |
| Az emésztőrendszer zavarai | 59 |
| A májműködés zavarai | 61 |
| Paraziták a bélben | 68 |
| Nőgyógyászati panaszok | 72 |
| Táplálkozással összefüggő betegségek | 77 |
| Érrendszeri zavarok | 80 |
| Egyéb javallatok | 87 |
| Elsősegély | 91 |
| Az aloé és az állatorvoslás | 93 |
| Aloe arborescens és a daganatok | 97 |
| A lehetséges gyógymód felkutatása | 98 |
| Függelék: mutagenezis, rák és kémiai anyagok | 115 |
| Házipatika aloéval | 112 |
| Hasznos címek | 124 |
| Homeopátia | |
| Bevezetés | 4 |
| Megismerés és intuíció | 4 |
| Homeopátia, a bajok gyökerét kereső orvoslás | 4 |
| A vizsgálat | 5 |
| A betegségre való hajlam | 6 |
| Hasonlót a hasonlóval | 8 |
| Örökletes nozódák | 9 |
| A homeopátiás recepttár haszna | 9 |
| Gyorssegély | 12 |
| Tünetek és betegségek | 13 |
| Mutató | 120 |
| Házipatika | |
| Gyógyítsd meg önmagad | 4 |
| Betegségek és gyógymódjuk | 5 |
| Élelmiszerek és gyógyhatásuk | 111 |
| Gyógyító-szépítő pakolások, agyagkúrák | |
| Gyógyuljunk az agyag segítségével | 5 |
| Az agyag a történelemben | 8 |
| Az agyag összetétele | 12 |
| Az agyag tulajdonságai | 15 |
| Az agyag különböző fajtái | 20 |
| Hogyan használjuk az agyagot | 24 |
| Külsőleg | 24 |
| Belsőleg | 30 |
| Betegségek és gyógymódok | 33 |
| Függelék: A reflexzónamasszás | 89 |
| Mi a reflexológia | 89 |
| Energiaáramlás és masszázs | 90 |
| A reflextevékenység | 90 |
| Mit értünk reflex alatt | 91 |
| A bőrés a reflexológia | 92 |
| A reflexzónák | 93 |
| A kapcsolódás elve | 94 |
| Az energia elakadása ellen | 95 |
| Hogyan végezzük a masszázst | 97 |
| A kéz helyzete a lábon | 98 |
| A páciens helyzete | 99 |
| Két alapvető szabály | 100 |
| A reakciók | 101 |
| Reflexkezelés | 101 |
| Ellazulás | 101 |
| Ellazítási módszerek | 102 |
| A lábfej reflexológiája | 104 |
| A fej | 104 |
| A légzőrendszer | 105 |
| A csontrendszer | 106 |
| A vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer | 107 |
| A keringési rendszer | 108 |
| A nemi szervek | 109 |
| Emésztőrendszer | 110 |
| A napfonat | 111 |
| Az érzékszervek | 112 |
| Az idegrendszer | 113 |
| Az endokrin rendszer | 114 |
| A nyirokrendszer | 115 |
| A fejés | 116 |
| Gyógyteák | |
| Gyógyítás füvekkel | 4 |
| A növények aktív hatóanyagai | 5 |
| A herbatea elkészítése | 7 |
| Mikor igyunk gyógyteát? | 8 |
| Pár gyakorlati tanács | 9 |
| Óvatosan a növényi drogokkal! Jó tanácsok és ellenjavallatok | 10 |
| Gyógynövények | 13 |
| Gyógyteák | 61 |
| Gyógyteák légzőszervi panaszokra | 62 |
| Gyógyteák szívpanaszokra és vér-, illetve nyirokkeringési zavarokra | 68 |
| Gyógyteák a máj- és a hasnyálmirigy rendellenességeire | 87 |
| Gyógyteák húgyúti és nemi szervi panaszokra | 90 |
| Gyógyteák csontrendszeri és ízületi panaszokra | 98 |
| Gyógyteák a bőr gyulladásos megbetegedéseire | 108 |
| Gyógyteák a szem gyulladásos megbetegedéseire | 108 |
| Gyógyteák idegrendszeri panaszokra | 110 |
| Gyógyteák lázas állapotok csillapítására | 118 |
| Fogyasztó hatású gyógyteák | 120 |
| Gyógynövények betűrendes mutatója | 122 |
| Betegségek betűrendes mutatója | 124 |
| Allergia | |
| Allergia | 5 |
| Atópia - allergia - immunitás | 6 |
| Immunitás | 7 |
| Kisszótár | 7 |
| Immunsejtek | 9 |
| Az immunrendszer egyéni érése | 9 |
| Az allergia mechanizmusa | 10 |
| Az allergia mechanizmusa | 10 |
| Az allergia kivizsgálása | 11 |
| Az allergiás reakció fajtái | 13 |
| Vizsgálati eljárások | 13 |
| Prick-teszt | 13 |
| Vérvizsgálat | 13 |
| Hasznos tudnunk | 13 |
| Direkt provokációs vizsgálatok | 14 |
| Természetgyógyászatban használt módszerek | 14 |
| Epikután (bőrfelületi) bőrteszt | 14 |
| Eliminációs (kirekesztéses diéta) | 14 |
| Limfocita transzformációs vizsgálat | 14 |
| Különleges eljárások | 15 |
| Az allergiák kezelésének általános lehetőségei | 15 |
| Megelőzés | 15 |
| Gyermekink védelmében | 16 |
| Kezelés | 16 |
| Gyógyszeres kezelés | 16 |
| Membránstabilizátorok - kromonszármazékok | 17 |
| H1 receptorokon kifejtett hatások | 17 |
| Antihisztaminok | 17 |
| A hisztamin másik két ismert receptorán kifejtett hatások | 18 |
| Szteroidok | 18 |
| A három szteroid hormoncsalád | 19 |
| Valós és vélt félelmek a szteroidkezelést illetően | 19 |
| Magyarországon elérhető leukotriének | 20 |
| Leukotrién antagonisták | 20 |
| Kísérleti gyógyszerek | 21 |
| Kiegészítő kezelések | 21 |
| Fényterápia | 21 |
| Alternatív gyógymódok | 22 |
| Homeopátia | 22 |
| Akupunktúra | 22 |
| Természetgyógyászat, kineziológia és társai | 23 |
| Csodavárás? | 23 |
| Tudomány és mágia határán | 24 |
| Gyógynövények | 24 |
| Az "atópiás menet" | 24 |
| Ételallergia, intolerancia | 25 |
| Élelmiszer-intolerancia és allergia | 25 |
| Tejintolerancia | 26 |
| Gluténszenzitív enteropátia, cöliákia | 27 |
| Nem mind allergia, amit annak hiszünk | 27 |
| Valódi ételallergia | 28 |
| A bélnyálkahártya felépítése | 28 |
| Az emésztőrendszer | 29 |
| Az M-sejtek | 30 |
| Mikor gondoljunk kisbabánknál táplálékallergiára? | 32 |
| A tej összetétele, százalék | 33 |
| A tejallergia | 33 |
| Tartósítószerek, adalékanyagok | 33 |
| Élelmiszer-adalékok | 34 |
| Ételallergia okozta egyéb tünetek | 34 |
| Bőrgyógyászati allergiák | 35 |
| Bőrirritáció és allergia | 36 |
| A bőr felépítése | 36 |
| Csalánkiütés, urtikária | 37 |
| Ödéma, allergiás duzzanat | 37 |
| HANO, egy újonnan felismert ödémaforma | 38 |
| Veszélyes gyógyszermellékhatás | 38 |
| Allergiás jellegű bőrgyulladás - atópiás dermatitisz | 39 |
| Kontakt dermatitisz (érintkezéses bőrgyullatdás), ekcéma | 39 |
| Kontakt ekcéma kialakulása | 40 |
| Latexallergia | 41 |
| Latex | 41 |
| Higany | 42 |
| Bőrgyulladást kiváltó leggyakoribb okok testtájak szerint | 43 |
| Kezelés | 43 |
| Foglalkozási ekcémák | 43 |
| Ekcémás hallójárat-gyulladás | 43 |
| Irritáció | 44 |
| Légúti-inhalatív allergiák | 45 |
| Légúti allergiák | 46 |
| Légútainkról | 46 |
| A felső légutak | 47 |
| A légúti allergiás jelenségek | 48 |
| Kötőhártya-gyulladás, nátha és asztma | 48 |
| Pollencsapda | 50 |
| Hogyan védekezzünk? | 50 |
| Pollennaptár | 51 |
| Allergén pollenek | 52 |
| Pollen-étel keresztreakciók | 52 |
| A leggyakoribb keresztreakciók | 52 |
| Mit tehetünk ellene? | 52 |
| Háziporatkák | 52 |
| Penészgomba | 53 |
| Penészgombák kint és bent | 54 |
| Állatszőrök | 54 |
| Kontaktlencse és allergia | 54 |
| Allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése | 55 |
| Allergiás szemhéjgyulladás | 55 |
| Az allergiás nátha kezelése | 55 |
| Az orrcseppekről | 56 |
| Nátha elleni, "összehúzó" orrcseppek | 57 |
| Antihisztaminok | 58 |
| Allergia elleni orr- és szemcseppek | 58 |
| Helyileg ható szteroidok | 58 |
| Szisztémás szteroidok | 58 |
| Specifikus immunterápia, deszenzibilizálás | 59 |
| Fülpanaszok allergiás náthában | 59 |
| Az asztma | 59 |
| Asztmás roham | 60 |
| Az asztma kórélettana | 661 |
| Köhögés mint népbetegség | 62 |
| Kimutatása | 62 |
| Légzésfunkciós vizsgálat | 62 |
| Csúcsáramlásmérő | 62 |
| A négylépcsős kezelés | 63 |
| Terápiás lehetőségek | 64 |
| A kezeletlen asztma veszélye | 65 |
| Mire figyeljen, aki asztmás | 65 |
| Hasznos kiegészítő eljárások | 65 |
| Foglalkozási asztmák | 66 |
| A szalicilát azstma | 66 |
| Hogyan kezeljük a légúti allergiás betegségeket? | 66 |
| Egyéb allergiák | 67 |
| Rovarcsípés okozta allergiák | 67 |
| Hogyan védekezzünk? | 69 |
| Ehez-e mézet az, aki méhcsípésre allergiás? | 70 |
| A pók nem csíp, hanem mar | 70 |
| Allergiás túlérzékenység miatti sokk | 71 |
| Gyógyszerallergiák | 71 |
| Azonnali típus | 72 |
| Citotoxikus reakció (sejtmérgező) | 72 |
| Immunkomplex | 72 |
| Típusú sejtközvetített reakció | 73 |
| Antibiotikum-mellékhatás | 73 |
| Napallergia, fényérzékenyítők | 73 |
| Védekezés | 75 |
| Terhesség, szoptatás és az allergia | 75 |
| Diéták | 75 |
| Sportolók allergiája | 76 |
| Atópiás baba | 76 |
| Allergiatesztek terhességben | 76 |
| Az allergiák szövődménybetegségei | 77 |
| Allergiák szövődményei | 78 |
| Csecsemőkori ekcéma | 78 |
| Pelenka okozta kiütés | 79 |
| Fül-orr-gégészeti szövődmények | 80 |
| Orrüreggyulladás (rhinitis) | 81 |
| Tévhitek és a valóság a "felszúrásokkal" kapcsolatban | 82 |
| Az arcüreg átmosása | 82 |
| Az eldulgult orr kezelése | 83 |
| Az orrpolipokról | 83 |
| Az orr helyes tiszítása | 83 |
| Légúti allergiások figyelmébe | 84 |
| Tüsszentésrohamok | 84 |
| Kismamák | 85 |
| Egészségi problémák a várandósság idején | 86 |
| A terhesség mint sajátos immunállapot | 86 |
| Terhesség és allergia | 87 |
| Mit tegyen egy allergiás terhes nő? | 87 |
| Gyógyszeres kezelés | 88 |
| Alkalmazható allergia-gyógyszerek | 89 |
| Terhesség és felső-légúti betegségek | 89 |
| Műtéti beavatkozások terhesség idején | 90 |
| Csecsemő- és kisgyermekkor | 91 |
| Immunrendszer-nyirokrendszer | 92 |
| Allergiafajták | 94 |
| Fül és hallás | 95 |
| A babafül ápolása | 95 |
| A babaorr ápolása | 96 |
| Allergén növények galériája | 99 |
| Lelki egészségünk | |
| Előszó | 5 |
| Családban élni | 7 |
| Alakul a család | 8 |
| A szülői ház | 10 |
| A hangulat | 10 |
| Az ideális helyzet | 11 |
| Az "éntudat" | 11 |
| A dac | 12 |
| Gyermeki személyiség | 13 |
| Táplálkozás | 14 |
| Anyatej | 15 |
| Alvás és életerő | 18 |
| Az alvást befolyásoló tényezők | 19 |
| Az alvás és a hormonok | |
| A jó alvás feltételei | 19 |
| A pontos napirend | 20 |
| A testi komfort | 21 |
| A félreértések kialakulása | 22 |
| A korlátok hiánya | 23 |
| Fontos szabályok | 23 |
| Altatósál | 23 |
| Becsöngetés után | 24 |
| Metakommunikáció | 25 |
| Kisgyermekkor | 25 |
| Kisgyermekkori zavarok | 27 |
| Környezeti ártalom | 29 |
| Anyatípusok | 29 |
| Neurózis gyermekkorban | 30 |
| Serdülőkor | 32 |
| Változások serdülőkorban | 34 |
| Serdülőkorban kialakuló káros szokások | 34 |
| Kóros szenvedélyek | 36 |
| Boldogságtermető endorfinok | 37 |
| Serdülőkori zavarok | 38 |
| Az agresszív viselkedés | 39 |
| A csoport és a tömeg agressziója | 40 |
| Az énkép - milyen vagyok, | 41 |
| Az énidál - milyen szeretnék lenni, | 42 |
| Az ifjúkor | 43 |
| Szeretni tudni kell | 44 |
| Az erotikus vonzódás alapjai | 44 |
| Kreatív szerelem | 45 |
| A szerelem | 45 |
| A csalódás | 46 |
| Hasonlóság vagy különbözőség | 46 |
| A felnőttkor | 46 |
| A család | 47 |
| Együttélési szakaszok | 48 |
| Alkalmazkodás | 48 |
| Anyaság | 48 |
| Törődés egymással | 49 |
| Apaság | 50 |
| Alkonyulóban | 50 |
| Magányosan | 52 |
| Összhangban magunkkal | 53 |
| Közérzet és egészség | 53 |
| Az emlékezés | 54 |
| Lelki betegségek | 57 |
| Alapismeretek | 58 |
| Modern képalkotó eljárások | 59 |
| Pszichoszomatikus betegségek | 61 |
| Pszichoszomatikus tünetek | 61 |
| Szomatoform betegségek | 63 |
| Hipochondriázis | 63 |
| Evési zavarok | 64 |
| Az anorexia | 65 |
| Veszélyeztettek | 65 |
| A bulimia | 65 |
| Obesitas | 66 |
| A depresszió | 67 |
| A depresszió jellemzői | 68 |
| A depresszió diagnosztizálását elősegítő ábécé | 69 |
| Kilábalás | 72 |
| Szerzonális vagy epizodikus depresszió | 72 |
| Gyermekágyi depresszió | 73 |
| Álarcos depresszió | 73 |
| A mánia | 74 |
| Mánisás depresszió (bipoláris depresszió) | 75 |
| Depresszió és evészavarok | 75 |
| A szerotonin | 76 |
| Válaszoljon önmagának! | 77 |
| Kezelés | 77 |
| Pánikbetegség | 79 |
| A pánikroham tünetei | 79 |
| A hírvivők | 79 |
| A receptorok | 80 |
| A kiváltó okok | 81 |
| Kezelés | 81 |
| Az örökség hordozói | 81 |
| Generalizált szorongás | 83 |
| Pszichés tünetek | 84 |
| Testi tünetek | 84 |
| Okok | 84 |
| Kezelés | 85 |
| Posztraumás stressz | 85 |
| Kényszerbetegség | 86 |
| A fóbiák | 87 |
| Agorafóbia | 87 |
| Szociális fóbia | 88 |
| A szülők szerepe | 88 |
| Egyszerű fóbiák | 89 |
| Premenstruális szindróma | 91 |
| Összefüggései más betegségekkel | 91 |
| Vidítsa fel magát! | 93 |
| Segítsünk magunkon! | 94 |
| A stressz | 96 |
| Jellemző személyiségjegyek | 97 |
| A törődés | 97 |
| A fészek rendezgetése | 98 |
| A szó ereje | 98 |
| Az érzelmi központ | 99 |
| A lelki szenvedés enyhítése | 99 |
| Mosoly, nevetés, humor | 101 |
| A fizikai aktivitás | 102 |
| A zene hatása a lélekre | 103 |
| Hallgassuk a csendet | 104 |
| A színek és a hangulatok | 105 |
| Rejtett üzenetek | 106 |
| Az illatok | 107 |
| A sírás | 108 |
| Boldogító ételek | 108 |
| Lazítson | 110 |
| Önbefolyásolás | 111 |
| Nap-víz-tűz-föld-levegő | 112 |
| Csak azért is! | 119 |
| Hasznos telefonszámok és honlapok | 123 |
| Rákmegelőző étrend | |
| Bevezető | 5 |
| A rákbetegség réme | 7 |
| A daganatos betegség sorscsapás? | 8 |
| A bajok forrása a sejt | 8 |
| A sejtmag | 9 |
| A fehérjék | 9 |
| A mitokondrium | 10 |
| A sejthártya | 10 |
| A rosszindulatú daganat | 13 |
| Szomorú statisztika | 13 |
| Keleti és nyugati étkezési szokások | 16 |
| Táplálkozással a rák ellen? | 18 |
| Gyógyítható-e a rák? | 19 |
| A rák gyógyítási lehetőségei | 20 |
| A csoportos élet kényszerei | 20 |
| A rákos daganat kifejlődése | 21 |
| A beindulás (iniciáció) | 22 |
| A továbblépés (promóció) | 22 |
| Az előrehaladás (progresszió) | 22 |
| A sejtek öngyilkos ösztöne | 22 |
| A rákos daganat hat jellemzője | 23 |
| Daganatterápia | 24 |
| Sebészi kezelés | 25 |
| Sugárkezelés (radioterápia) | 25 |
| Gyógyszeres kezelés (kemoterápia) | 25 |
| A daganat kiéheztetése | 25 |
| Angiogenézis és egyensúly | 26 |
| Metronomikus módszer | 27 |
| Táplálékod legyen egyetlen orvosságod! | 29 |
| A rákbetegség megelőzése tudatos táplálkozással | 30 |
| Élelmiszerek: daganatellenes szerek forrásai | 30 |
| Gyógyító táplálkozás | 31 |
| Gyógyeledelek | 31 |
| A zöldségek és a gyümölcs nem csak vitaminforrás | 32 |
| Az élethez nélkülözhetetlen alapelemek | 33 |
| Néhány táplálékeredetű fitokémiai vegyület | 33 |
| Mit nevezünk antioxidánsnak? | 34 |
| Nem antioxidánsok! | 35 |
| A növények önvédelme | 35 |
| A rákbetegség ízletes ellenségei | 37 |
| Káposzta, a daganatos sejtek mumusa | 38 |
| A káposztafélék fitokémiai vegyületei | 38 |
| A káposztafélék | 38 |
| Fejes káposzta | 38 |
| Brokkoli | 39 |
| Karfiol (kelvirág) | 39 |
| Kelbimbó (bimbóskel) | 39 |
| Leveles káposzta | 39 |
| A káposzta gyógyhatása | 40 |
| A keresztes virágúak főzése | 40 |
| A csodálatos "zöld karfiol" | 40 |
| A daganatűző fokhagyma és vöröshagyma | 42 |
| A hagymafélék szaga és íze | 42 |
| Fokhagyma | 42 |
| Vöröshagyma | 43 |
| Póréhagyma | 43 |
| Gyöngyhagyma | 43 |
| Metélőhagyma (snidling) | 43 |
| A hagymafélék daganatellenes tulajdonságai | 43 |
| Védelmező hagymák | 44 |
| Szója, ha mondom! | 45 |
| Szójabab | 45 |
| Miszo | 45 |
| Szójaszósz | 45 |
| Pirított szójabab | 46 |
| Tofu | 46 |
| Szójatej | 46 |
| A szója leghasznosabb összetevői az izoflavonok | 47 |
| Az izoflavonoidok, az emlő- és a prosztatarák | 47 |
| Az izoflavonoidok és az emlőrák | 48 |
| Az izoflavonoidok és a prosztatarák | 48 |
| A szóját övező vita | 48 |
| Szója és menopauza | 48 |
| Daganatellenes fűszer: a kurkuma | 50 |
| A kurkuma gyógyhatása | 50 |
| A kurkuma fő hatóanyaga: a kurkumin | 51 |
| Az indiai sáfrány | 51 |
| A kurkumin hasznosulása | 52 |
| Zöld tea: nyugtatja a lelket és elűzi a rákot | 53 |
| A tea eredete | 53 |
| A zöld és a fekete | 53 |
| A tea előállítása | 53 |
| A zöld tea daganatellenes összetevői | 54 |
| A zöld vagy a fekete? | 55 |
| A finom bogyós gyümölcsök | 56 |
| Málna | 56 |
| Szamóca (földieper) | 56 |
| A szamóca szimbólumai és mítoszai | 57 |
| Fekete áfonya | 57 |
| Tőzegáfonya | 57 |
| A bogyós gyümölcsök daganatellenes hatása | 58 |
| A bogyósok haszna | 59 |
| Hasznos zsírok: az omega-3 | 60 |
| Eszenciális zsírsavak | 60 |
| Az omega-3 zsírsavak | 60 |
| A sokféle zsír között... | 60 |
| Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai | 61 |
| Együnk halat! | 62 |
| A prosztata legjobb barátja: a paradicsom | 63 |
| Gazdag likopénforrás | 63 |
| Paradicsom és likopén | 65 |
| A daganatellenes citrusfélék | 66 |
| A citrusfélék fitokémiai vegyületei | 66 |
| A főbb citrusfélék | 66 |
| A citrusfélék daganatellenes hatásai | 67 |
| Citrusfélék dicsérete | 68 |
| Borban az igazság? | 69 |
| A bor jótékony hatása az egészségre | 69 |
| A vörösbor és a halálozási mutatók | 70 |
| Miért éppen a vörösbor? | 70 |
| A rezveretrol | 71 |
| A rezveretrol daganatellenes hatásai | 72 |
| Hosszú élet a rezveretroltól! | 73 |
| Borban a vigasz | 74 |
| Jótékony szenvedély: a csokoládé | 75 |
| A csokoládé fitokémiai vegyületei | 75 |
| A csokoládé előállítása | 76 |
| A csokoládé jótékony hatásai | 77 |
| Keserűcsoki | 77 |
| Egészségvédő ételreceptek | 79 |
| Reggelire, tízóraira, uzsonnára | 80 |
| Fekete áfonyás pite | 80 |
| Turmix bogyós gyümölcsökkel | 80 |
| Frissítő, grépfrúttal és mentával | 81 |
| Gyömbéres, zabpelyhes keksz | 81 |
| Köményes, kurkumás tojás | 82 |
| Nektár bogyós gyümölcsökkel | 82 |
| Gombás, mozzarellás szendvics | 83 |
| Dip avokádóval és citrusfélékből | 83 |
| Algás, szezámmagos uborka | 84 |
| Ízletes, avokádókrémes falatkák | 84 |
| Avokádókrém keletiesen | 85 |
| Illatos tea indiai módra | 85 |
| Levesek ebédre, vacsorára | 86 |
| Kurkumás karfiolkrémleves | 86 |
| Andalúz gazpacho | 86 |
| Brokkolikrémleves | 87 |
| Póréhagymaleves | 87 |
| Póréleves zsázsával | 88 |
| Kelkáposztaleves | 88 |
| Zöldbableves | 89 |
| Hagymaleves | 90 |
| Fenyőmagos spenótkrémleves | 91 |
| Főételek, köretek | 92 |
| Fűszeres szardínia grillezve | 92 |
| Kuszkusz keleti fűszerekkel | 92 |
| Olívaolajban eltett paradicsom | 94 |
| Báránysült indiai módra | 94 |
| Zöldborsós, mandulás rizspiláf | 95 |
| Koreai marhaszelet | 95 |
| Marhaszelet citromfűvel | 96 |
| Grillezett makréla japán módra | 96 |
| Fűszeres, fehérboros mártásban sült lazacfilé | 97 |
| Lazacfilé spenótbundában | 97 |
| Fehér húsú hal india módra | 98 |
| Garam masala | 98 |
| Zöldséggel töltött tészta | 99 |
| Fóliában sült pórés lazac | 99 |
| Francia lecsó, provence-i fűszerekkel | 100 |
| Kurkumás, currys csirke | 100 |
| Szicíliai spagetti | 101 |
| Rakott zöldség | 101 |
| Kesudiós csirke | 102 |
| Csirke zöld teás bundában | 102 |
| Hirtelensült földimogyorós csirke | 104 |
| Indiai káposzta | 104 |
| Paradicsomos lepény | 105 |
| Sült szójababcsíra | 105 |
| Saláták | 107 |
| Indiai saláta zöldcitromlével | 107 |
| Uborkás salátaöntet | 107 |
| Káposztás csirkesaláta keletiesen | 108 |
| Avokádós garnélasaláta | 108 |
| Nepáli saláta | 109 |
| Mexikói kukoricasaláta | 109 |
| Mandulás szójacsíra- és brokkolisaláta | 110 |
| Egytálételek, önálló fogások | 111 |
| Zöldséges lazacpisztráng | 111 |
| Tonhal olívabogyóval | 112 |
| Darált húsos káposzta | 112 |
| Marhahús csokoládémártással | 113 |
| Savanyú káposzta római tálban | 114 |
| Krumplis káposzta | 114 |
| Pulykahúsos káposzta | 115 |
| Csokoládés metélt mozzarellával | 116 |
| Csokoládés nudli | 117 |
| Desszertek | 118 |
| Csokoládés répatorta | 118 |
| Joghurtos gyümölcskehely | 119 |
| Keserűcsokis kehely, bogyós gyümölcsökkel | 119 |
| Csokis tortácskák | 120 |
| Trópusi gyümölcssaláta | 121 |
| Vörösboros gyümölcsleves | 121 |
| Felhasznált irodalom | 122 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.