A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Az alföldi paraszti szőlőművelés és borkészítés története a középkortól a múlt század közepéig

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 265 oldal
Sorozatcím: Néprajzi tanulmányok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN: 963-056-453-x
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlészeti-borászati irodalom a legfiatalabb borvidékként tartja számon az Alföldet. Kialakulását általában a filoxéravészhez szokás kötni. Egyes szélsőséges nézetek szerint a fejlett művelési... Tovább

Előszó

A szőlészeti-borászati irodalom a legfiatalabb borvidékként tartja számon az Alföldet. Kialakulását általában a filoxéravészhez szokás kötni. Egyes szélsőséges nézetek szerint a fejlett művelési technikát ekkor honosították meg az Alföldön, mégpedig a történeti borvidékekről elvándorló szőlőművesek. Ez a szemléletmód minden valószínűség szerint abban gyökerezik, hogy a filoxéravészt követő nagyarányú mennyiségi növekedés után a korábbi termelés eltörpülni látszik. Ebben az irányba hat még az a tény is, hogy a 19. század utolsó harmada előtt nem állnak rendelkezésre megbízható, országos statisztikai adatok sem a termőterületek nagyságára, sem a termés mennyiségére nézve. Akik pedig vállalkoztak a becslésre, azok gyakran nem ismerték az aktuális helyzetet, hanem a régebbi szakirodalmon és a hagyományokon alapuló, ideális képzetekre támaszkodva végezték ezt a feladatot. Vissza

Tartalom

Bevezető7
Az Alföld szőlő- és borkultúrája az anyagi kultúra kutatásában16
Az Alföld szőlőkultúrája a középkorban22
A szőlőkultúra jelenléte a történeti források alapján22
Művelt szőlők okleveles említései a mohácsi vész előtt23
"Szőlős" helynevek az Alföldön a 11-16. században29
Az Alföld középkori szőlőkultúrájának jellege31
Alföldiek szőlőbirtoklása távoli dombvidékeken47
Az Alföld ökológiai viszonyainak megfelelő szőlőkultúra kialakítása58
A török hódoltság hatása az Alföld szőlőkultúrájára70
A bortermelés lehetőségei a hódoltság alatt79
A balkáni vörösborkultúra hatása96
Az Alföld szőlőkultúra történeti-táji tagolódása99
Szőlőhegyek és szőlőskertek az alföldi mezővárosok határhasználati rendjében100
A szőlőhegyek és szőlőskertek külső képe112
A szőlőföld mértékegységei120
Igazgatási formák a szőlőhegyeken és szőlőskertekben125
Az Alföld autochton szőlőkultúrája az írott források és a népi emlékanyag alapján137
A termelés helyszíne138
A szőlő ültetése138
A termő szőlő művelésének éves ciklusa143
A talajművelés rendje és munkamódja143
Tőkeművelés és metszés147
Az új hajtások ápolása149
Trágyázás150
A szüret és a borkészítés151
A bor tárolása164
Fejlődési alternatívák a kapitalizmus küszöbén az alföldi szőlőhegyek régiójában167
A szőlőterületek növelésének lehetőségei és formái171
A szőlőterületek nagyfokú gyarapodásának hatása a technológia fejlődésére207
Irodalomjegyzék213
Rövidítések jegyzéke228
Függelék231
Térképek233
Táblázatok249

Égető Melinda

Égető Melinda műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Égető Melinda könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv