A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Égi kalauz

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Gondolat Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 244 oldal
Sorozatcím: Fürkész könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 12 cm x 9 cm
ISBN: 963-282-479-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv a teljes égboltot betöltő 88 csillagkép különálló térképeit tartalmazza (ábécésorrendben, a latin csillagképnevek alapján). A térképekre berajzolt csillagok tiszta, derült éjszakákon... Tovább

Előszó

Ez a könyv a teljes égboltot betöltő 88 csillagkép különálló térképeit tartalmazza (ábécésorrendben, a latin csillagképnevek alapján). A térképekre berajzolt csillagok tiszta, derült éjszakákon valamennyien szabad szemmel is megfigyelhetők. Ugyanakkor a városok szennyezettebb levegőjében és a mesterséges fényforrások, utcai lámpák szóródó fénye miatt kisebb látcsöveket kell használnunk a bejelölt leghalványabb csillagok észleléséhez. A térképeken a puszta szemmel látható csillagokon kívül más fontos objektumokat, így csillaghalmazokat, ködöket és galaxisokat is eltüntettünk; legtöbbjük azonban csak látcsövön vagy távcsövön keresztül tanulmányozható. Egyes csillagképek különös érdeklődésre számot tartó területeit olyan, nagyobb léptékű és részletgazdagabb térképeken is bemutatjuk (pl. a Plejádokat a 215. oldalon), amelyek halványabb csillagokat is feltüntetnek, mint a főtérképek.
Minden csillagképtérkép mellett leírjuk azokat a fő objektumokat, amelyek az amatőr csillagászok érdeklődésére számíthatnak, s azt is jelezzük, hogy megpillantásukhoz milyen típusú távcsövet és mekkora nagyítást célszerű alkalmazni. A bemutatott égitestek többsége már kis (legalább 50-60 mm objektívátmérőjű) távcsövekkel is megkereshető.
A csillagképek egymáshoz viszonyított helyzetét a 30-39. oldalon található tízoldalas miniégboltatlaszon azonosíthatjuk.
Ez a könyv a Föld bármely pontján használható, bár nem mindenhonnan figyelhetjük meg az összes bemutatott csillagképet. így pl. a közepes északi földrajzi szélességen vizsgálódók nem láthatják a számukra mindig a látóhatár alatt maradó Déli Égi Pólust és környékét a déli földrajzi szélességeken lakók előtt pedig az Északi Égi Pólus marad láthatatlan. Vissza

Tartalom

Hogyan használjuk e könyvet?5
Bevezetés6
A csillagképek térképein használt jelek magyarázata29
A teljes égbolt csillagatlasza39
A 88 csillagkép ábécésorrendben40
Tárgymutató238
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem