Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.330

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egy eltűnt folyó nyomában

A pápai Tapolca-patak az 1960-as évek elején

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Jókai Mór Városi Könyvtár
Kiadás helye: Pápa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978963-87002-4-
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A Tapolca patak - melyről az első írásos adatok a középkor korai századaiból származnak - meghatározója a Bakonyalja és a Kisalföld találkozásánál elterülő tájnak. Az őskor embere... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A Tapolca patak - melyről az első írásos adatok a középkor korai századaiból származnak - meghatározója a Bakonyalja és a Kisalföld találkozásánál elterülő tájnak. Az őskor embere szívesen telepedett le a forrás környékén, így jöhetett létre Tapolcafő település, de Pápa városa is.
Az itt élők a Tapolca vizét itták, abban fürödtek, mostak, energiáját malmok hajtására használták. Volt idő, amikor vagy 30 malom működött a 24 kilométer hosszan kanyargó patak partján.
Az 1900-as évekig a város vízszükségletét az ásott kutakon kívül elsősorban a Tapolca vízhozama fedezte. Az iváshoz, főzéshez, itatáshoz szükséges vizet a város forrásfoglalással biztosította a tapolcafői forrásból. Az agyag-csőrendszeren szállított vizet kifalazott tartályban tárolták, ami a későbbi ipari vízigény kielégítését is lehetővé tette.
A Tapolca patak vesztét az alumínium gyártás alapanyaga, a bauxit okozta. Ugyanis a felszín közeli művelést az ötvenes évek második felétől a mélyművelés váltotta fel, ami együtt járt a karsztvízszint mesterséges süllyesztésével. A Tapolca-patak, a tapolcai tavasbarlang, a hévízi gyógyfürdő sorsa pecsételődött meg ekkor.
Az „Egy eltűnt folyó nyomában" című könyv a 60-as évek Tapolca patakját rajzolja meg. A szerzők - Gulyás József és Végvári Andrásné - a folyóvíz természetföldrajzi bemutatásán túl e sokak számára szép emléket idéző patakról készült képeket versidézetekkel teszik életszerűvé. A könyvet lapozva olyan érzésünk támad, mintha valóban a meder partján sétálnánk, előttünk az egykori vízimalmok megmaradt romjai, melyet a természet vesz egyre inkább birtokba. Emlékezni segít a könyv azoknak, akik fiatalon így vagy úgy kapcsolatba kerültek a folyóval. Reményt ébreszt azokban, akik ezt nem láthatták, hogy talán újra élet költözik az elhagyott mederbe. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem