| Előszó | 5 |
| Talajvizsgálatok | 7 |
| Mintavétel | 7 |
| Átlagminta vétele | 8 |
| Szelvényminta vétele | 9 |
| A talajszelvény leírása | 10 |
| A talajszelvény helyszíni vizsgálata | 11 |
| Fizikai talajféleség megállapítása | 12 |
| A talaj szerkezetének megfigyelése | 13 |
| A talaj nedvességtartalma | 16 |
| A talaj állapota (tömöttsége) | 17 |
| A talajvíz | 17 |
| A talajos helyszíni kémiai vizsgálata | 18 |
| A talaj pH-értékének megállapítása a helyszínen | 18 |
| A talaj mésztartalmának (CaCO3) helyszíni megállapítása | 19 |
| A humuszanyagok minőségi meghatározása | 20 |
| A talajok laboratóriumi vizsgálata | 21 |
| Talajminták előkészítése laboratóriumi vizsgálatra | 21 |
| Talajfizikai vizsgálatok | 21 |
| Gyors módszer a talajok leiszapolható részének meghatározására | 22 |
| Arany-féle kötöttségi szám meghatározása | 22 |
| A talajszerkezet vizsgálata | 23 |
| A talaj vízgazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatok | 23 |
| A talaj nedvességtartalmának meghatározása | 24 |
| A talaj szántóföldi vízkapacitásának meghatározása | 25 |
| A talaj holtvíz- (HV) tartalmának meghatározása Dolgov-módszerrel | 26 |
| A talaj fizikai jellmezőinak gyakorlati felhasználása öntözés esetén | 27 |
| A talaj fajsúlyának meghatározása | 28 |
| A talaj térfogatsúlyának meghatározása | 29 |
| A talajok hézagtérfogatának (PV=pórusvolumen) meghatározása | 30 |
| A talajok kémiai vizsgálata | 31 |
| Humusztartalom meghatározása | 31 |
| A talaj mésztartalmának meghatározása | 33 |
| A talaj tápanyagtartalmának vizsgálata | 34 |
| A talaj összesnitrogén-tartalmának vizsgálata | 34 |
| A talaj fölvehető foszfortartalmának vizsgálata Egnér-Riehm-eljárással | 36 |
| A talaj fölvehető káliumtartalmának vizsgálata | 39 |
| Savanyú talajok mészigényének meghatározása | 40 |
| Szikes talajok vizsgálata | 41 |
| Az összes sótartalom meghatározása | 41 |
| Egyszerű módszer a szikes talajos javításához használt sárgaföld minőségének meghatározása | 42 |
| Vízvizsgálat | 43 |
| Mintavétel | 44 |
| Az ívóvíz jellemző tulajdonságai | 45 |
| Egyszerű vízvizsgálat | 46 |
| A víz hőmérsékletének, zavarosságának, színének és szagának meghatározása | 46 |
| Vas-ion meghatározása | 49 |
| Ammónium-ion meghatározása | 50 |
| Hidrogénkarbonát-ion meghatározása | 51 |
| Nitrát- és nitrit-ion meghatározása | 51 |
| Szulfát-ion meghatározása | 53 |
| Szulfid-ion meghatározása | 55 |
| Klorid-ion meghatározása | 55 |
| Oxigénfogyasztás (káliumpermangát-fogyasztás) meghatározása | 56 |
| Hidrogénion-koncentráció (pH érték) koloriméteres meghatározása | 58 |
| A víz összes keménységének meghatározása | 58 |
| Összes szilárd alkatrész meghatározása | 59 |
| Ivóvíz minősítése kémiai és fizikai vizsgálatok alapján | 59 |
| Vízlágyítás trinátriumfoszfáttal | 60 |
| Különböző célra használható vizek minősítése | 60 |
| Halastavak vizének minőségi jellemzői | 61 |
| Öntözésre használt víz minőségi jellemzői | 61 |
| Szennyvíz felhasználása öntözésre | 62 |
| Trágyavizsgálatok | 63 |
| Műtrágyák vizsgálata | 63 |
| Minták vétele és előkészítése | 63 |
| A műtrágyák felismerése | 64 |
| A műtrágya szemcsefinomságának meghatározása | 66 |
| Foszfát műtrágyák vizsgálata | 67 |
| A műtrágya nedvességtartalmának meghatározása | 67 |
| A vízben oldható foszfát-tartalom meghatározása | 68 |
| Nitrogén műtrágyák vizsgálata | 70 |
| Összes nitrogéntartalom meghatározása | 70 |
| Kálium műtrágyák vizsgálata | 71 |
| Szervestrágya-vizsgálat | 71 |
| Az istállótrágya egyszerű minősítése | 73 |
| Mintavétel a laboratóriumi vizsgálathoz | 73 |
| A minta előkészítése a vizsgálathoz | 74 |
| Az istállótrágya laboratóriumi vizsgálata | 75 |
| Ipari és mezőgazdasági komposztok, tőzeges fekáltrágyák vizsgálata | 76 |
| Trágyalevek vizsgálata | 76 |
| Trágyalevek nitrogéntartalmának meghatározása | 76 |
| Baktériumtrágyák készítése és alkalmazása | 77 |
| Baktériumtrágyák gyakorlati alkalmazása - házi előállítása | 77 |
| Kultúrnövények fejlődésében és növekedésében beálló zavarok okainak szabadföldi meghatározása | 78 |
| Hiánytünetek | 78 |
| A tápanyaghiány egyszerű megállapítása szántóföldön | 80 |
| Takarmányvizsgálatok | 81 |
| Takarmányok mintavétele | 84 |
| Szálastakarmányok vizsgálata | 84 |
| Szálastakarmányok helyszíni értékelése | 84 |
| Zöldtakarmányok értékelése | 85 |
| Szénák értékelése | 86 |
| Szalmák értékelése | 87 |
| Legelők, rétek mintavétele | 88 |
| Mintavétel takarmány szállításakor | 88 |
| Mintavétel kész rakományokból, kazlakból, boglyákból, bálázott szálastakarmányokból | 89 |
| Szálastakarmányok fizikai és kémiai vizsgálata | 89 |
| A laboratóriumi minta érzékszervi és elővizsgálata | 89 |
| Nedvesség, illetve szárazanyag-tartalom meghatározása | 90 |
| Hamutartalom meghatározása | 90 |
| A fehérje-nitrogéntartalom vizsgálata | 91 |
| Nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása | 91 |
| A tiszta (valódi) fehérje meghatározása Bernstein szerint | 95 |
| Az emészthető fehérje meghatározása | 96 |
| Egyéb beltartalmi vizsgálatok | 97 |
| A zsírtartalom meghatározása | 97 |
| Nyersrostvizsgálat | 97 |
| A hamutartalmú nyersrost egyszerűsített meghatározása | 97 |
| A rosthamu meghatározása és a nyersrost kiszámítása | 97 |
| Szabvány szerinti nyersrost-meghatározás Henneberg-Stohmann szerint | 99 |
| A nitrogénmentes kivonható anyag meghatározása | 99 |
| Az emészthető táplálóanyagok kiszámítása | 100 |
| A nyers és tiszta keményítőérték kiszámítása | 100 |
| A cukortartalom meghatározása | 101 |
| Karotintartalom meghatározása | 104 |
| Aszkorbinsav-tartalom meghatározása | 104 |
| Káros és mérgező anyagok meghatározása | 107 |
| A ciántartalom meghatározása | 107 |
| Hormonhatású flavonoidok meghatározása | 109 |
| Silózással konzervált takrmányok (szilázsok) vizsgálata | 111 |
| Különböző szilázsok | 112 |
| Tartósítószerek | 113 |
| Savanyított és tartósított szilázsok érzékszervi vizsgálata | 113 |
| Mintavétel silótakarmányból | 114 |
| Fizikai és kémiai vizsgálatok | 115 |
| pH meghatározása | 115 |
| Összes szabadsav meghatározása | 116 |
| Nem illó- és illósav meghatározása | 117 |
| Ammóniatartalom meghatározása | 118 |
| Szilázsok nitrogénmentes kivonhatóanyag-, keményítőérték- és emészthető tápanyagtartalma | 119 |
| Gyökér-, gumós, kobakos takarmányok, zöldség- és főzelékfélék vizsgálata | 120 |
| Mintavétel | 121 |
| Gyökér- és gumósnövények helyszíni érzékszervi vizsgálata | 123 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 123 |
| Hamutartalom meghatározása | 124 |
| Nyersrost | 124 |
| Nyersfehérje, emészthető fehérje, tiszta fehérje | 124 |
| Nyerszsír | 125 |
| Aszkorbinsav-tartalom | 125 |
| Karotintartalom | 125 |
| Cukortartalom meghatározása | 129 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 130 |
| Burgonya keményítőtartalmának mérése Reimann-féle mérleggel | 130 |
| Szemestakarmányok vagy szemtermésűek vizsgálata | 130 |
| Mintavétel | 131 |
| Szemestakarmányok érzékszervi vizsgálata | 133 |
| A csírázóképesség vizsgálata | 134 |
| Fajsúlymeghatározása | 134 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 135 |
| Hamutartalom meghatározása | 136 |
| Nyersrost meghatározása Scharrer szerint | 136 |
| Nyersfehérje-tartalom meghatározása | 136 |
| Keményítőtartalom meghatározása | 137 |
| A triptofántartalom meghatározása | 138 |
| Nyerszsír meghatározása egyszerű extrakcióval | 141 |
| Nyerszsír meghatározása Soxhlet-extrakcióval | 144 |
| Gyümölcsök, must és bor vizsgálata | 146 |
| Mintavétel | 146 |
| Küllem szerinti érzékszervi vizsgálat | 147 |
| Íz szerinti érzékszervi (organoleptikus) vizsgálat | 149 |
| Gyümölcsök laboratóriumi (beltartalmi) vizsgálata | 151 |
| Gyümölcsök nedvességtartalmának meghatározása | 151 |
| A vízben oldódó szárazanyagtartalom meghatározása | 151 |
| Összes cukortartalom meghatározása | 152 |
| Az összes szabad savtartalom meghatározása | 152 |
| Nyersrosttartalom meghatározása | 154 |
| Nyerszsírtartalom meghatározása | 154 |
| Fehérjetartalom meghatározása | 154 |
| C-vitamin (aszkorbinsav-) tartalom meghatározása | 154 |
| A must cukortartalmának meghatározása | 156 |
| Borok alkoholtartalmának meghatározása Mallingand-készülékkel | 158 |
| Állati eredetű takarmányok és termékek vizsgálata | 159 |
| Sótartalom meghatározása | 159 |
| A tojás frissességének meghatározása | 160 |
| Tejvizsgálat | 161 |
| Mintavétel tejvizsgálathoz | 161 |
| A tej tisztasági fokának becslése | 162 |
| A tej oldhatatlan szennyező anyagainak mennyiségi meghatározása | 162 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 163 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása | 164 |
| Zsírmeghatározása aludttejben | 165 |
| Tejszín zsírtartalmának meghatározása | 166 |
| A tej savtartalmának meghatározása | 166 |
| A tej fehérjetartalmának meghatározása | 167 |
| Idegen anyagok kimutatása a tejben (tejhamisítás megállapítása) | 168 |
| A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 169 |
| Növényvédelmi vizsgálatok | 170 |
| Kártevők számának megállapítása a talajban | 170 |
| Zöld csalétek módszer | 170 |
| A növények fertőzöttségének megállapítása | 171 |
| Kártevők konzerválása és megőrzése | 171 |
| Fenológiai megfigyelések | 172 |
| A burgonyafonálférek fertőzöttség megállapítása talajvizsgálattal | 172 |
| Pockok számának megállapítása | 173 |
| Növényvédőszerek vizsgálata | 173 |
| Kenőolajok és zsírok vizsgálata | 178 |
| A kenőolajok minőségének meghatározása | 178 |
| Mintavétel | 179 |
| Szennyezettség megállapítása | 180 |
| Benzinvizsgálat | 180 |
| Kenőolaj egyes minőségi jellemzőinek vizsgálata | 181 |
| A víz jelenlétének megállapítása | 181 |
| Kén és savas jellegű vegyületek kimutatása | 181 |
| A kenőolaj viszkozitásának ellenőrzése | 182 |
| Gépzsír vizsgálata | 183 |
| Fontosabb laboratóriumi műveletek | 184 |
| Mérés tára- és analitikai mérlegen | 184 |
| Oldatok készítése | 186 |
| Szűrés | 187 |
| Desztillálás | 188 |
| Kivonás (extrahálás) | 190 |
| Térfogatmérés | 191 |
| Mérőoldatok készítése | 192 |
| Indikátorok készítése | 196 |
| Sav-bázis titrálás | 197 |
| Oxidimetria | 198 |
| Csapadékos titrálások | 199 |
| Gravimetriás (súlyszerinti) analízis | 199 |
| Kolorimetria és fotometria | 199 |
| Függelék | 203 |
| Balesetvédelem és egészségvédelem a laboratóriumokban | 203 |
| Laboratóriumi munka tűzveszélyes anyagokkal | 204 |
| Tűzoltással kapcsolatos teendők | 204 |
| Savakkal és lúgokkal való munka a laboratóriumban | 205 |
| Mérgező anyagokkal végzett munka | 206 |
| Villamos készülékek kezelése | 206 |
| Laboratóriumi üvegedényzet kezelése | 206 |
| Balesetvédelmi rendszabályok | 207 |
| Laboratóriumi berendezés és eszközök | 209 |
| Bútorzat | 209 |
| Laboratóriumi berendezés és eszközök | 210 |
| Laboratóriumi műszerek | 211 |
| Üveg és laborfelszerelések | 216 |
| Munkaeszközök kezelése a laboratóriumban | 224 |
| Irodalom | 226 |