kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 150 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 21 cm |
| ISBN: | 963-232-201-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Előszó | 5 |
| Honfoglalás kori ételeink | 6 |
| Az államalapítás után | 10 |
| A szakácsmesterség | 11 |
| Lakoma | 13 |
| Piac | 13 |
| Konyha | 14 |
| Királyok asztalánál | 17 |
| Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyve a 16. századból | 20 |
| Válogatás a "szakács tudomány" receptjeiből | 21 |
| A tehénhúsról | 26 |
| Következnek a borjúhúsról | 29 |
| Következnek immár a juhhúsból készült ételek | 31 |
| Következnek az bárányhúsból készült étkek | 33 |
| Jer, immár nyúljunk a malaczokhoz | 36 |
| Immár a ludhúsból készült ételek következnek | 38 |
| Immár az ludfiakról is egy vagy két szót írok | 40 |
| Következnek a tyúkokból készült ételek nemei | 41 |
| Tyúkfiakról következik | 43 |
| Következnek a halakból készült ételek | 44 |
| Az posárokurl következnek rend szerint | 45 |
| Szarvasok járulnak elől | 48 |
| Következnek immár az őzek | 48 |
| Következnek a nyulak rendszerint | 49 |
| Következnek immára az fánkok | 51 |
| Saláták következnek | 51 |
| Réteseknek béleseknek nemei következnek | 52 |
| Tejes étkek | 53 |
| Sásák következnek | 53 |
| Különfélék | 54 |
| Következnek az szilvából és almából készült étkek | 54 |
| Következnek az sültek alá való sásák | 56 |
| Következnek a tikmonyból készült étkek | 57 |
| Következnek a túrós étkek | 58 |
| Következnek immár a gombákból készült étkek | 59 |
| Következnek meggyből csinált étkeknek nemei | 59 |
| Következnek az hüvelykes borsók | 59 |
| Fényes littárium következik immár | 60 |
| Következnek a kásából csinált ételek | 61 |
| Különféle étkek | 63 |
| Mondolás és mindenféle kásás ételekről | 65 |
| Fogolymadarat sütni, főzni | 67 |
| Szómagyarázat | 72 |
| Szakácskönyv a 16.század végéről | 72 |
| Következnek szakácssághoz való mesterségek | 72 |
| Szómagyarázat | 82 |
| Szent-Benedeki Mihály szakácskönyve | 88 |
| Szómagyarázat | 89 |
| Étrendek, étkezési szokások | 100 |
| A változások évszázada | 106 |
| Szakáts könyv 1743 | 116 |
| Szómagyarázat | 118 |
| A paprika, a paradicsom és a burgonya "uralmának" kezdete | 120 |
| Magyar nemzeti szakácskönyv | 122 |
| A kenyérsütésről | 129 |
| A magyar gasztronómia | 130 |
| A serpenyő | 133 |
| A húslevesről (Bouillon) | 133 |
| A mártásokról | 137 |
| Zárszó | 137 |
| Egy-két szó a konyháról s konyha-szerekről | 140 |
| A régi mértékek | 141 |
| A főzésről | 145 |
| Receptkereső | 151 |
| Irodalomjegyzék | 151 |