1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Székács József 1809-1876

Megjelent Orosháza újratelepítésének 250. évfordulójára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Békés Megyei Levéltár
Kiadás helye: Békéscsaba
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Közlemények Békés megye és környéke történetéből
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7239-19-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Bezzeg hazánk ügye jobb karban volna, ha őseink Kissé bölcsebbek! Nemde?" - Mi gyáva panasz! Hassatok és a jelent használjátok, nehogy éppen Ezt mondja a huszadik század a mostaniról. (Székács J.:... Tovább

Előszó

„Bezzeg hazánk ügye jobb karban volna, ha őseink Kissé bölcsebbek! Nemde?" - Mi gyáva panasz! Hassatok és a jelent használjátok, nehogy éppen Ezt mondja a huszadik század a mostaniról. (Székács J.: Panasz) Székács József fenti, Széchenyi szellemében fogant, axiómaként ható epigrammája olyan megcáfolhatatlan igazságot fogalmaz meg, amely nemcsak a hangyaszorgalmú reformkorra, hanem örök időre érvényes.
Célt ad a földi életnek, kijelöli az emberi tevékenység irányát, tisztázza a munka társadalmi-nemzeti jelentőségét, s felvillantja az értelmes élet titkát. Arra buzdít: ne a múltra, hanem a jövőre vessük tekintetünket; erőnket és drága időnket ne fecséreljük az elődök, az ősök oktalan és haszontalan kárhoztatására, hanem éljünk inkább a jövőt építő mában és mának - a jelenben. Minden nemzedéknek és minden embernek az a kötelessége, hogy küzdjön az emberibb élet és a társadalmi béke kiformálásáért, a nemes célok és okos eszmék diadalra juttatásáért. Mindenkinek a közreműködésére szükség van. Nem vonhatja ki magát egyetlen hazafi sem. Vállalni kell azokat a kihívásokat, és szolgálni azokat az ésszerű feladatokat és célkitűzéseket, amiket és amelyeket az örökké változó és fejlődő élet, a kor szab ki. Nincs más út: össze kell fogni, egymásra kell találni az országépítő munkában. „Ember lenni mindig, minden körülményben" - ahogy Arany János intett. Neki, a nemzet papjává magasztosult lelkipásztornak például egész életével és mindennemű tevékenységével, fáradhatatlan ajakkal és bizonyságtevő hittel kell hirdetni és terjeszteni a keresztyén erkölcs normáit és maximáit, hogy a Szentírás: a Fény és Igazság mindenható Istenének igéje maga tartásformáló erővé, a nemzeti lét talpkövévé, egyeduralkodó morális hatalommá váljék a hazában. Mert csak belőle áradhat boldog élet. Ő a mentsvár, a megmaradás biztosítéka - a „tiszta erkölcs". Ö az igazság és az Élet. Székáccsal szólva:
Fény és igazság! Te vagy üdvözítő,
Te az Isten égi hírnöke!
S szent igéd a valót szomjazó föld
Értelmének szent szövétneke. Vissza

Tartalom

I. Bevezetés 5
II. Gyermekkor - Diákévek 8
III. Nikolics Péter házi nevelője 28
IV. „Az ország papja" 63
V. Forrás- és irodalomjegyzék 126
VI. Képmelléklet 132

Elek László

Elek László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Elek László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv