| Előszó | 5 |
| Táplálkozás-élettani ismeretek | 7 |
| A tápanyagok csoportosítása | 7 |
| Alapanyagcsere | 7 |
| Alapvető tápanyagok részletes ismertetése | 8 |
| Mikrobiológiai ismeretek | 12 |
| A mikroorganizmusok | 12 |
| A mikrobák életfeltételei az élelmiszerekben | 12 |
| A különböző élelmiszerek mikroflórája | 13 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és elbírálása | 15 |
| Az ételmérgezés, az ételfertőzés | 16 |
| Élelmiszer-toxikológiai ismeretek | 18 |
| Idegen anyagok az élelmiszerekben | 18 |
| A reformélelmezés táplálkozási-egészségügyi megítélése | 18 |
| Az élelmiszerekben természetes tartalomként előforduló toxikus anyagok | 19 |
| Technológiai, illetőleg technikai eredetű szennyeződések | 21 |
| Fémszennyeződések | 21 |
| Műanyagok | 22 |
| Növényvédő szerek | 23 |
| Az állattartásban alkalmazott vegyi anyagok | 24 |
| Adalékanyagok | 24 |
| Engedélyezési eljárások | 26 |
| Az építési engedélyezési eljárás | 26 |
| A szakhatóságok közreműködése | 26 |
| Az építési engedély iránti kérelem és mellékletei | 27 |
| Az építési engedély elleni fellebbezés | 28 |
| Az építési engedély érvénye | 29 |
| Az elvi építési engedély | 29 |
| Az engedélyezett tervektől való eltérések | 29 |
| Épületek és építmények használatba vételének engedélyezése | 30 |
| A használatba vételi engedély iránti kérelem és mellékeletei | 30 |
| A kérelem elbírálása | 31 |
| A határozat meghozatala és tartalma | 31 |
| A működési engedély | 32 |
| Az üzletköri besorolás és a forgalmazható áruk köre | 32 |
| A magánkereskedői igazolvány iránti kérelem | 37 |
| A magánkereskedői szakmák üzletköre | 40 |
| Élelmiszer-kereskedelemi egység létesítése | 43 |
| Élelmiszer-kereskedelmi létesítmény tervezése | 43 |
| Élelmiszer-kereskedelmi egység telepítése | 43 |
| Az épülettel, a helyiségekkel szemben támasztott higiéniés követelmények | 44 |
| Az élelmiszer-kereskedelemben használt gépekkel, eszközökkel, berendezéssel szemben támasztott higiéniés követelmények | 46 |
| Az élelmiszer-kereskedelmi elárusítóhelyek higiénés előírásai | 48 |
| Az élelmiszerek csomagolása | 48 |
| Az élelmiszerek szállítása | 53 |
| A hús, a húskészítmények szállítása | 54 |
| A sütőipari termékek szállítása | 54 |
| A cukrászsütemények szállítása | 54 |
| A hidegkonyhai készítmények szállítása | 55 |
| Az áruátvétel higiénéje | 55 |
| Raktározás | 57 |
| Élelmiszerek kirakatba való elhelyezése | 59 |
| Az értékesítésre vonatkozó általános szabályok | 59 |
| Az élelmiszerek kereskedelmi előrecsomagolása | 67 |
| A lejárt fogyaszthatósági, minőségellenőrzési időtartamú élelmiszerekkel kapcsolatos teendők | 68 |
| Egyes speciális kereskedelmi árusítási formák higiénés előírásai | 70 |
| Az élelmiszer-kereskedelmi egységek tisztán tartása, fertőtlenítése | 71 |
| Tisztítás és fertőtlenítés | 71 |
| A fertőtlenítés formái | 73 |
| Fertőtlenítőszerek | 80 |
| Húsüzlet takarítása | 82 |
| Mosogatás a kereskedelmi egységekben | 83 |
| Védekezés az élelmiszerek állati kártevői ellen | 84 |
| A kártevők életmódja | 86 |
| A rágcsálók életmódja | 87 |
| Személyi higiéné | 91 |
| Az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályok, a hatósági ellenőrzés, illetve tevékenység az élelmiszer-kereskedelemben | 93 |
| Felhasznált irodalom | 95 |