1.034.676

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezés kézikönyve I.

Műszaki rész és áruismeret

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: M. Kir. Közgazdasági és Jogi Ismeretek Tanfolyam Parancsnokság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta és összeállította: Nagy László I. o. főhadbiztos. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Nyomtatta Csuvara L. nyomdaüzem, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelem az embernek és állatnak egyaránt, naponta többször ismétlődő szükségletét képezi.
Ez növeli és tartja fenn a testet, ad erőt és kitartást a szervezetnek a munkára, teszi a testet... Tovább

Előszó

Az élelem az embernek és állatnak egyaránt, naponta többször ismétlődő szükségletét képezi.
Ez növeli és tartja fenn a testet, ad erőt és kitartást a szervezetnek a munkára, teszi a testet ellenállóképessé. - Természetes tehát, hogy a termelésnek, az iparnak, az orvosi, chémiai stb. tudományoknak egyik legfontosabb feladata a tápanyagok tökéletesítése. A nyers- és ipari-termelés és a tudományos kisérletek és kutatások törekvése odairányul, hogy ember és állat részére minél táplálóbb, könnyen emészthető, növekedésre és munkabírásra minél előnyösebb, az egészségre nem ártalmas, nehezen romló s amellett izletes és minél olcsóbb élelmet tudjon előállítani... Vissza

Tartalom

Általános rész
A honvédség élelmezésére vonatkozó alapfogalmak1
Élelmicikkek általában3
Élelmiszer- és állattápilletmény. Anyagjárandóság3
Élelmi cikkek minősége5
Élelmicikkek csoportosítása6
Növényi testek felépítése6
Növények életjelenségei10
Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés12
A növények belső szerkezete14
Állati testek felépítése16
Mikroorganizmusok19
Táplálkozástan
Általában27
Tápanyagok főalkatrészei27
Vitaminok29
Élelmiszer törvények34
Az ember táplálkozása36
Növény- és húsevők37
Gyomor és bélszerkezet37
A táplálkozás folyamata39
Vérkeringés41
A test belső folyadék (nyirok) rendszere43
A kiválasztás43
Állatok táplálkozása. Takarmányozás44
Növényevők, kérődzők gyomorberendezése48
Tápanyagok kalória és haszonértéke49
Állatok ismertetése
A szarvasmarha általános leírása. Fajtái54
Juhról általában. Gyapjúismertetés. Juhfajták62
A sertés66
A ló. Tenyésztése. Csikó nevelés. Takarmányozása, külseje, nagysága, életkora. Fajtái67
Szavatosság84
Vágóállatok leírása katonai szempontból. Minőség. Beszerzés és átvétel. Őrzés és takarmányozás87
Állati betegségek ismertetése93
Állatok vágása. Vágatási módok. Feldarabolás. Vágatási termékek97
Állati eredetű élelmi cikkek
Húsról általában100
Minőségi követelmények. Marha-, borjú-, ló-, disznó-, juh-, bivalyhús. Halhús. Vadhús101
Hús megőrzése, konzerválása és konditionálása104
Állati zsírok. Vesefaggyú, disznózsír, szalonna107
Tej109
Sajt111
Vaj112
Olajok113
Szilárd növényi zsírok115
Zsiradékok konzerválása és konditionálása115
Tojás115
Növényi termékek
Gabonafélék általában. Osztályozás, növénytani beosztás, vetés, magszerkezet116
A buza121
Rozs123
Kétszeres124
Zab124
Árpa124
Rizs125
Kukorica126
Köles127
Cirok128
Tatárka128
Gabonafélék minőségi követelményei. Gabonabetegségek. Kártékony rovarok, gyom-magvak128
Társzerű gabona133
Eljárás gabona átvételnél. Fajsúly megállapítás. Gabona rostálás. Szemelés134
Hüvelyesek általában141
Borsó141
Bab142
Lencse143
Hüvelyesek átvétele. Minőségi követelmények143
Bükköny144
Szójabab144
Lóbab144
Gumófélék, burgonya145
Gyöknövények145
Leves főzelékfélék, savanyú káposzta, szárított főzelék és gyümölcsök147
Örlési termékek
Darák, kásák148
Liszt. Kenyérsütő liszt, kétszersült- és finom-főzőliszt149
Lisztminőségek búza és rozslisztnél150
Társzerű liszt minőségi követelményei151
A liszt minőségének megállapítása153
Ocsu154
Lábliszt155
Száraz liszt készítmények
Kétszersültek és kekszek. Minőségi követelmények. Raktárolás, konzerválás, konditionálás156
Tarhonya, makaróni, levestészta157
Fűszerek és ételadalékok
Konyhasó158
Ánis, édeskömény158
Bors, szegfűbors, paprika158
Fahéj, szegfűszeg159
Vörös- és fokhagyma159
Erjesztési termékek
Bor (készítése, javítása, hamisítása, fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, konditionálása)159
Sör165
Szesz, pálinka166
Rum167
Ecet167
Kefir. Kumisz. Yoghurt168
Élvezeti cikkek
Kávé, kávépótlószerek168
Tea169
Cukor170
Méz171
Szacharin172
Cacao és csokoládé172
Dohány173
Vízellátás
Víz általában173
A víz tisztítása177
A víz gyakorlati alkalmazása177
Northon-féle kút ismertetése179
Takarmányneműek. Szálas takarmányok
Szénafélék (fajtái, minőségi követelmények, megőrzése, préselése)180
Takarmány- és szecskaszalma185
Alom- és ágyszalma185
Zöldtakarmányok186
Mesterséges erőtakarmányok186
Tüzelőanyagok
Fa186
Faszén188
Tőzeg, barnaszén, kőszén, széntégla, koksz188
Világítóanyagok
Gyertya191
Petroleum (kőolaj), világító olaj192
Acetylen194
Világítógáz194
Villanyáram196
Élelmicikkek tárolása és konzerválása
Raktárak és tártelepek kellékei198
Tárolás végrehajtása199
Csomagolási módok200
Mérés, mértékek és mérlegek ismertetése201

Nagy László

Nagy László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagy László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I. Élelmezés kézikönyve I.

A borító enyhén kopottas, a kötés megnyílt. A címlapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
15.000 ,-Ft
75 pont kapható
Kosárba
konyv