| Előszó | 9 |
| Az ember és környezete | 11 |
| Környezetvédelem | 12 |
| A környezet ártalmai és hatásuk az ember egészségére | 13 |
| A zaj és hatása az ember egészségére | 14 |
| A levegő szennyezése és hatása az ember egészségére | 14 |
| A talaj szennyezése és hatása az ember egészségére | 15 |
| Vizeink szennyeződése és hatása az ember egészségére | 16 |
| Az élővilág ártalmai és hatásuk az ember egészségére | 17 |
| A mesterséges környezet és hatásai az ember egészségére | 19 |
| A környezet szennyeződésének hatása az élelmiszerekre | 21 |
| Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek | 24 |
| Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai | 24 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése | 26 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 32 |
| A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák | 34 |
| Az élelmiszerek romlása | 35 |
| Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása | 38 |
| A mikrobák és a mikrobák élettevékenysége következtében fellépő élelmiszerártalmak | 43 |
| Gyakori ételfertőzést okozó mikrobák | 43 |
| Gyakori ételmérgezést okozó mikrobák | 52 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések | 57 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések meghatározása, jellemzői | 57 |
| Ételfertőzések, ételmérgzések előfordulása és megelőzésük | 62 |
| Teendők ételmérgezés, ételfertőzés előfordulása esetén | 76 |
| Az élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük | 80 |
| Rovar- és rágcsálóirtás élelmezésügyi jelentőségük | 84 |
| Személyi higiéné, a dolgozók egészségi állapota | 86 |
| Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv | 86 |
| Személyi tisztaság | 88 |
| Helyes magatartás élelmezési ütemben | 90 |
| Foglalkozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések | 90 |
| Egészséges életmód | 93 |
| Munkavédelem | 93 |
| Élelmezésben dolgozók oktatása | 96 |
| Belső higiénés ellenőrzés | 99 |
| Élelmezési üzemek higiénés ellenőrzése | 101 |
| A közegészségügy és járványügy szervezete és működése | 101 |
| A szakhálózat általános feladatai, eljárási szabályok | 104 |
| Az ellenőrzésben együttműködő társszervezetek, társhatóságok | 106 |
| Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése | 107 |
| Társadalmi és tömegszervezetek szerepe az élelmezési létesítmények higiénéjének biztosításában | 108 |
| Táplálkozás és élelmezés | 111 |
| Energia- és tápanyagforgalom | 111 |
| Éhezés és túltápláltság | 113 |
| Csökkent és túlzott tápanyagbevitel hatása az ember egészségére | 118 |
| A néptalálkozást és népelemzést befolyásoló tényezők | 124 |
| A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma | 127 |
| Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás | 129 |
| Az étrend-összeállítás szempontjai | 130 |
| Élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó általános élelmezés-egészségügyi előírások | 133 |
| Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete | 133 |
| Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó egészségügyi előírások | 135 |
| Élelmiszerek csomagolására vonatkozó egészségügyi előírások | 136 |
| Élelmiszerek szállítására vonatkozó egészségügyi előírások | 138 |
| Az áruátvételre vonatkozó egészségügyi előírások | 140 |
| Az élelmiszerek tárolására vonatkozó egészségügyi előírások | 141 |
| Takarítás, fertőtlenítés élelmezési létesítményekben | 144 |
| Étkeztetési üzemek higénés előírásai | 146 |
| Élelmezési rendszerek | 146 |
| Hagyományos konyhaüzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 150 |
| Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 160 |
| Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 160 |
| Melegítő, tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 161 |
| Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével | 162 |
| Étkeztetési üzemek az üzemelési időszak szerint | 165 |
| Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 168 |
| Melegkonyhás vendéglátóipari egységek | 168 |
| Hidegkonyha-üzemek | 169 |
| Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek | 169 |
| Gyorsétkező helyek | 173 |
| Mozgóárusítás | 175 |
| Italüzletek | 176 |
| Szórakozóhelyek | 176 |
| Étkeztetés tömegközlekedési eszközökön | 177 |
| Nagy tömegeket megmozgató események, bankettek, rendezvények résztvevőinek étkeztetése | 179 |
| Kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevők étkeztetése | 180 |
| Élelmiszer-kereskedelmi létesítmények higiénés előírásai | 181 |
| Az üzlethelyiségekre és az értékesítésre vonatkozó általános szabályok | 182 |
| Az egyes élelmiszer-kereskedelmi létesítmények típusaira vonatkozó különleges higiénés előírások | 184 |
| Nagykereskedelmi raktárak | 184 |
| ABC-áruházak, áruházak | 184 |
| Élelmiszer-, háztartási áruk üzlete, vegyes üzlet élelmiszer jelleggel | 185 |
| Tejet és tejtermékeket árusító üzletek | 185 |
| Húst, húsipari termékeket árusító üzletek | 187 |
| Édességáruk, kávé, tea, palackozott italok üzlete | 189 |
| Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek | 189 |
| Diétás élelmiszerek üzlete | 190 |
| Gyógynövények szaküzlete, bébiételek, bébiápolási cikkek üzlete | 190 |
| Munkahelyi vegyes élelmiszerüzlet | 190 |
| Mozgó árusítóhely, mozgó ABC | 191 |
| Piacok, vásárcsarnokok, utcai élelmiszer-árusítás | 191 |
| Irodalom | 193 |
| Tárgymutató | 196 |