| Előszó az első kiadáshoz | 11 |
| Előszó a második kiadáshoz | 13 |
| Még egy előszó vagy inkább ajánlás az olvasónak | 15 |
| Az ember és környezete | 17 |
| Ökológiai alapismeretek | 17 |
| A civilizáció és az urbanizáció hatása az ökoszisztémákra | 21 |
| A megváltott ökoszisztéma (vissza)hatása az emberre | 21 |
| A környezeti ártalmak hatása az ember egészségére | 23 |
| A zaj hatása az ember egészségére | 23 |
| A vízszennyeződés hatása az ember egészségére | 23 |
| A levegőszennyeződés hatása az ember egészségére | 24 |
| A talajszennyeződés hatása az ember egészségére | 26 |
| A környezet radioaktív szennyezése és hatása az ember egészségére | 26 |
| A környezeti ártalmak megelőzése. Környezetvédelem | 30 |
| Környezetszennyezés hatása az élelmiszerekre | 31 |
| Környezetszennyezésből eredő mikrobiális kontamináció | 33 |
| Radioaktív szennyezés élelmiszerekben | 36 |
| A táplálkozás és az élelmezés | 37 |
| Energia- és tápanyagforgalom | 37 |
| Tápanyagok | 42 |
| Energiát adó tápanyagok | 42 |
| Vitaminok | 43 |
| Ásványi anyagok | 44 |
| Éhezés és túltáplálás | 46 |
| Csökkent és túlzó tápanyagbevitel hatása az ember egészségére | 48 |
| A tápanyagok aránya | 48 |
| Táplálkozással összefüggő megbetegedések | 54 |
| A néptáplálkozást és népélelmezést befolyásoló tényezők | 55 |
| A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma | 58 |
| Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás | 61 |
| Táplálkozási ritmus | 61 |
| Gyermekek és időskorúak táplálkozása | 63 |
| Alternatív táplálkozási módok | 65 |
| Étrend-összeállítás szempontjai | 66 |
| Az élelmiszer-mikrobiológia alapismeretei | 69 |
| Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai | 69 |
| Az élelmiszerek megítélése mikrobiológiai minőségük alapján | 69 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése | 71 |
| A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők | 73 |
| A szaporodást befolyásoló tényezők az élelmiszerekben | 73 |
| A szaporodást befolyásoló tényezők a környezetben | 74 |
| A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák | 77 |
| Baktériumok tevékenysége az élelmiszerekben | 77 |
| Gombák tevékenysége az élelmiszerekben | 78 |
| Iparban alkalmazott starter kultúrák | 78 |
| A mikroorganizmusok szerepe az élelmiszerek romlásában | 78 |
| Az élelmiszerek romlása | 79 |
| Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása | 81 |
| A tartósítás mikrobiológiai vonatkozásai | 82 |
| Tartósítás hővel | 82 |
| Tartósítás vízelvonással | 83 |
| Tartósítás hűtéssel, fagyasztással | 83 |
| Tartósítás ionizáló sugárforrással | 84 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikrobák és élettevékenységük következtében fellépő megbetegedések | 85 |
| Gyakori élelmiszer-fertőzést okozó mikróbák | 85 |
| Élelmiszer-fertőzést okozó baktériumok | 86 |
| Élelmiszer-fertőzést okozó vírusok | 94 |
| Élelmiszerekkel terjedő paraziták (élősködők) | 94 |
| Gyakori élelmiszer-mérgezést okozó mikrobák | 96 |
| Élelmiszer-mérgezést okozó baktériumok | 96 |
| Élelmiszer-mérgezést okozó mikroszkopikus gombák | 99 |
| Biogén aminok | 102 |
| Prionbetegségek | 103 |
| Élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük | 107 |
| Rovar- és rágcsálóírtás élelmezési létesítményekben | 111 |
| A mérgező idegen anyagok jelentéte az élelmiszerekben | 112 |
| Idegen anyagok az élelmiszerekben | 112 |
| Az idegen anyagok élelemzéshigiénés megítélése | 112 |
| Az élelmiszerek fémtartalma | 113 |
| A mezőgazdaságban használt vegyi anyagok | 115 |
| Növénytermesztésben és raktározásban használt vegyi anyagok | 115 |
| Az állattartásban alkalmazott idegen anyagok | 123 |
| Élelmiszer adalékanyagok és technológiai segédanyagok | 123 |
| Detergensek az élelmiszerekben | 127 |
| Rákeltő anyagok élelmiszerekben | 128 |
| Műanyagok élelmezés-egészségügyi megítélése | 131 |
| Természetes eredetű toxikus anyagok élelmiszerekben | 133 |
| Növényi szervezetek által termelt méreganyagok | 132 |
| Állati szervezetek által termelt mérgező anyagok | 143 |
| Az ételmérgezés | 144 |
| Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések meghatározása | 144 |
| Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések előfordulása, epidemiológiai jellemzői | 147 |
| Élelmiszer-fertőzések, -mérgezések gyakorisága | 147 |
| Élelmiszer eredetű események az ételkészítés helye szerint | 152 |
| Élelmiszer eredetű események az előidéző élelmiszer szerint | 152 |
| Élelmiszer eredetű események az előidéző tényező szerint | 156 |
| Élelmiszer eredetű események a kórokozó szerint | 158 |
| Élelmiszer-fertőzések kórokozói | 158 |
| Élelmiszer-mérgezések kórokozói | 163 |
| Teendők élelmiszer-fertőzés, élelmiszer-mérgezés előfordulása esetén | 164 |
| Ételminta | 165 |
| Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések megelőzése | 167 |
| Az ételmérgezések költségei | 168 |
| A személyhigiéné, a dolgozók egészségi állapota | 170 |
| Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv | 170 |
| Személyi tisztaság | 171 |
| Helyes magatartás élelmezési üzemben | 173 |
| Foglakozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések | 174 |
| Egészséges életmód | 176 |
| Munkavédelem | 176 |
| Az élelmezésben dolgozók oktatása | 178 |
| Az élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 181 |
| Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete | 181 |
| Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 183 |
| Élelmiszerek csomagolására, jelölésére vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 185 |
| Élelmiszerek szállítására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 187 |
| Az áruátvételre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 189 |
| Az élelmiszerek tárolására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 191 |
| Takarítás, fertőtelnítés élelmezési létesítményekben | 194 |
| Az étkeztetési rendszerek | 197 |
| Konyhaüzemek típusai, létesítésük, kialakításuk, üzemeltetésük | 197 |
| Étkeztetési létesítmény tervezése, építése, létesítése | 199 |
| Áruátvétel, raktározás | 202 |
| Előkészítés | 204 |
| A késztermék előállítása | 209 |
| Tálalás, kiszolgálás | 210 |
| Ételkiszállítás. Készételek kiszállítása | 210 |
| Mosogatás | 210 |
| Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 212 |
| Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 213 |
| Melegítő-tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 213 |
| Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével | 214 |
| Az 1-3 évesek élelmezése | 215 |
| Az időskorúak élelmezése | 215 |
| Kórházi élelmezés | 216 |
| Oktatási intézményekben történő élelmezés | 217 |
| Időszakosan működő étkeztetési üzemek | 218 |
| Szabadtéri táborok, sátortáborok | 218 |
| Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 220 |
| Melegkonyhás vendéglátó üzletek | 221 |
| Hidegkonyák | 221 |
| Cukrászüzemek | 223 |
| Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek | 225 |
| Gyorsétkezőhelyek | 227 |
| Étel-, italautomaták | 229 |
| Italüzletek | 229 |
| Étkeztetés tömegközlekedési eszközön | 230 |
| Nagyobb adagszámú étkeztetés megrendelése vendéglátó-ipari egységekben (fogadások, bankettek, családi események) | 232 |
| Étkeztetés magánházaknál | 233 |
| Tömegétkeztetés szabadtéri rendezvények alkalmával | 235 |
| Az élelmiszer-kereskedelem | 236 |
| Üzlethelyiség építése, kialakítása, üzemeltetése | 236 |
| Üzlethelyiségek és környezetük tisztán tartása | 237 |
| Forgalomba hozatal | 238 |
| Az elárusító helyiség berendezése, árusítás | 238 |
| Nagykereskedelmi raktárak | 240 |
| Élelmiszer-árusító üzletek | 240 |
| Általános áruház, élelmiszer-áruház, élelmiszer jellegű vegyes üzlet | 240 |
| Élelmiszer szaküzletek | 242 |
| Tej-, tejtermék szaküzlet | 242 |
| Hús-, húsipari termékeket árusító szaküzlet | 245 |
| Édességáruk üzlete, kávé, tea szaküzlet | 246 |
| Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek | 247 |
| Mozgó árusítóhely, mozgó ABC | 248 |
| Piacok, vásárcsarnokok | 248 |
| Az élelmezéshigiénés ellenőrzés | 251 |
| Belső higiénés ellenőrzések rendszere | 251 |
| Élelmezéshigiénés ellenőrzésben együttműködő hatóságok | 254 |
| Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése | 255 |
| Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat szervezése és működése | 256 |
| Az ÁNTSZ feladatai élelmezés- és táplálkozás-egészségügy területén | 258 |
| A társadalom részvétele táplálkozás és élelmezés alakításában | 259 |
| Oktatási programok | 259 |
| Civil és társadalmi szervezetek szerepe a táplálkozás és élelmezés alakításában | 260 |
| Irodalom | 262 |
| Tárgymutató | 270 |