kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 767 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Megjelent: 900 példányban. Tankönyvi szám: 4451/1. |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| Az élelmiszertudomány fogalma és feladata | 5 |
| Az élelmisztertudomány fejlődése és történetének vázlata | 7 |
| Az élelmiszerek legfontosabb alkotórészei | 9 |
| Élelmiszerkémiai ismeretek | |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 13 |
| Aminosavak | 13 |
| Peptidek | 34 |
| Fehérjék | 42 |
| Fehérjeszármazékok | 91 |
| Egyéb nitrogénvegyületek | 92 |
| Zsiradékok és zsírszerű anyagok | 96 |
| Zsiradékok (gliceridek) | 96 |
| Lipoidok | 120 |
| Szénhidrátok | 135 |
| Monoszaharidok | 135 |
| Diszaharidok | 156 |
| Tri-, tetra- és pentaszaharidok | |
| A természetben előforduló fontosabb cukorészterek | 160 |
| Poliszaharidok | 165 |
| A szénhidrátok biokémiája | 176 |
| Enzimek | 180 |
| Hidrolázok | 188 |
| Oxidáló enzimek | 199 |
| Védő tápanyagok | 210 |
| Vitaminok | 210 |
| Hormonok | 255 |
| Ásványi (anogranikus) anyagok | 267 |
| Mérgező anyagok, toxinok | 285 |
| Szervetlen mérgek | 286 |
| Szerves mérgek | 286 |
| Mikroorganizmusok okozta ételmérgezések | 291 |
| Állati kórokozók | 293 |
| Üzemi higiénia | 294 |
| Természetes színező és cserzőanyagok | 298 |
| Természetes színező anyagok | 298 |
| Természetes cserzőanyagok | 319 |
| Egyéb természetes és szintetikus járulékos anyagok | 324 |
| Szénhidrogének | 324 |
| Alkoholok | 327 |
| Aldehidek | 331 |
| Fenol-aldehidek, fenolok, fenol-éterek és fenol alkoholok | 3333 |
| Ketonok | 335 |
| Szerves savak | 338 |
| Amidok | 342 |
| Szulfidok | 343 |
| Mustárolajak | 343 |
| Szintetikus anyagok | 343 |
| Táplálkozástani ismeretek | |
| A táplálkozás fogalma és jelentősége | 351 |
| Az emésztés folyamata | 352 |
| Emésztés a szájban | 354 |
| A nyelőcső működése | 355 |
| Emésztés a gyomorban | 355 |
| Emésztés a vékonybélben | 358 |
| Emésztés a vastagbélben | 362 |
| Felszívódás | 363 |
| A vér és a nyirok szerepe a táplálkozásban | 366 |
| A vér hemolízise és alvadása | 369 |
| Anyagforgalom | 370 |
| Energiaforgalom | 372 |
| Energiaszükséglet | 375 |
| Energiaszükséglet fedezése | 376 |
| Energiatermelés: biológiai oxidáció | 378 |
| Ésszerű táplálkozás | 386 |
| Ismeretek az élelmiszerek fizikia kémiájának köréből | |
| Az élelmiszerek fizikai kémiájának feladata | 391 |
| Valódi oldatok | 392 |
| A víz | 392 |
| Diffúzió, ozmózis | 394 |
| Protolízises jelenségek | 400 |
| Oxidációs-redukciós folyamatok | 405 |
| Kolloid rendszerek csoportosításának áttekintése | 409 |
| Néhány difform rendszer élelmiszerkémiai jelentősége | 412 |
| Néhány élelmiszeripari diszperz rendszer | 422 |
| Emulziók | 422 |
| Szuszpenziók és szuszpenzoidok | 426 |
| Élelmiszerek feldolgozása és tárolása | |
| Elváltozások a konyhai és üzemi feldolgozás során | 439 |
| Fizikai változások | 439 |
| Kémiai változások | 444 |
| Összetett rendszerek fizikai és kolloid állapotának változásai | 454 |
| Mikrobiológiai változások | 456 |
| Egyes élelmiszerek mikroflórája | 461 |
| A mikrobiológiai változások megakadályozása | 467 |
| A konyhai és üzemi feldolgozás higiéniája | 469 |
| Élelmiszerek eltartása | 472 |
| Az élelmiszerek eltarthatóságának előfeltételei | 472 |
| Létesítmények élelmiszerek eltartására | 476 |
| Élelmiszerek tárolási adatai | 481 |
| Fűszerek, élvezeti szerek, zamatosító anyagok | 488 |
| Élelmiszeripari nyersanyagismeret | |
| Növényi eredetű nyersanyagok | 493 |
| Általános növénytani alapfogalmak | 493 |
| Sejttani összefoglalás | 493 |
| Szövettan | 496 |
| Külső alaktan | 500 |
| Növényrendszertani alapfogalmak | 508 |
| Gabonafélék | 513 |
| Olajnövények | 527 |
| A cukorrépa | 535 |
| Főzelékfélék | 543 |
| Gyökerek és gumók | 544 |
| Hagymafélék | 550 |
| Termések | 551 |
| Magok, maghéjak | 555 |
| Levelek, káposztafélé levélrészei | 560 |
| Szárak, hajtások, karógyökerek | 563 |
| Virág | 566 |
| Gombák | 567 |
| Lemezes gombák | 570 |
| Ráncos gombák | 572 |
| Csöves gombák | 572 |
| Korallgombák | 573 |
| Kucsmagombák | 573 |
| Pöfetegek | 574 |
| Szarvasgombafélék | 574 |
| Gyümölcsök | 575 |
| Almatermésűek | 577 |
| Csonthéjasok | 581 |
| Héjas termésűek | 585 |
| Bogyós termésűek | 587 |
| Ipari feldolgozás szempontjából hazánkban kisebb jelentőségű gyümölcsök | 595 |
| Fűszernövények | 600 |
| Mustár | 601 |
| Szerecsendió | 602 |
| Ánizs | 603 |
| Kömény | 603 |
| Kardamóm | 605 |
| Bors | 605 |
| Boróka | 606 |
| Koriander | 606 |
| Kapri | 607 |
| Szegfűszeg | 607 |
| Vanília | 608 |
| Sáfrány | 609 |
| Babér | 610 |
| Majoránna | 610 |
| Kapor | 611 |
| Kakukkfű | 611 |
| Zsálya | 612 |
| Petrezselyem | 612 |
| Tárkony | 613 |
| Fahéj | 613 |
| Üröm | 614 |
| Gyömbér | 615 |
| Kálmos | 616 |
| Komló | 616 |
| Élvezeti növények | 619 |
| Kávé | 619 |
| Kóladió | 621 |
| Tea | 622 |
| Maté tea | 624 |
| Kakaó | 625 |
| Dohány | 627 |
| Rendszertani helye, elterjedtsége | 627 |
| Állati eredetű nyersanyagok | 636 |
| Melegvérű állatok húsa | 636 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 647 |
| Szarvasmarha (Bos taurus) | 648 |
| Szarvasmarha levágása és feldolgozása | 650 |
| Juh | 653 |
| Sertés (Sus scrofa domestica) | 655 |
| Ló | 659 |
| Házinyúl | 659 |
| Baromfik | 660 |
| Vadon élő állatok húsa | 664 |
| Vágási melléktermékek | 667 |
| Hidegvérű állatok húsa | 668 |
| Halak | 668 |
| Tengeri halak | 675 |
| Vízi állatok feldolgozásának élelmiszeriparilag fontos melléktermékei | 685 |
| Tej | 686 |
| A tej sajátságai | 688 |
| A tej fizikai tulajdonságai | 689 |
| A tej kémiai összetétele | 689 |
| A tej mikrobiológiája | 691 |
| Tojás | 693 |
| A tojás összetétele | 695 |
| Tojáshibák | 696 |
| A tojás korának megállapítása | 698 |
| A tojás tárolása | 698 |
| Méz | 700 |
| A méz nyersanyagai | 700 |
| A méz képződése és érése | 701 |
| Méz minősítése | 702 |
| Szervetlen eredetű nyersanyagok | 704 |
| A levegő | 704 |
| Ivóvíz és ipari víz | 708 |
| Konyhasó | 720 |
| Tárgymutató | 725 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.