A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Élelmiszer áruismeret

Vendéglátó vállalkozó/OKJ: 32-7822-01

Budapest
Kiadó: BaBoss Consulting Büro
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

részlet
1. A gabonafélék jellemzése, táplálkozási értékekése és feldolgozása. Az őrléssel, a hántolással, és az egyéb eljárásokkal készült élelmiszerek jellemzése, minősége, felhasználása,... Tovább

Előszó

részlet
1. A gabonafélék jellemzése, táplálkozási értékekése és feldolgozása. Az őrléssel, a hántolással, és az egyéb eljárásokkal készült élelmiszerek jellemzése, minősége, felhasználása, kezelése
A gabonafélék jellemzése: gazdag keményítőtartalmú, többségükben lágyszárú, lisztes szemtermésű növények. A gabonafélék növénytanilag közeli rokonságban állnak egymással. Ennek következtében termésképzésük is közös. A kalászba rendeződött, ún. szemtermés morfológiai (alaktani) felépítése valamennyi gabona estében azonos. Közel megegyező a kémiai összetételük is. Vissza

Tartalom

1. A gabonafélék jellemzése, táplálkozástani értékelése és feldolgozása. Az őrléssel, a hántolással, és az egyéb eljárásokkal készült élelmiszerek jellemzése, minősége, felhasználása, kezelése 3.
2. A sütő és a tésztaipar termékei: a kenyér, a sütőipari fehéráruk, valamint a száraztészták jellemzése, minőségi követelményei, felhasználása, kezelése 7.
3. A természetes eredetű, illetve a mesterséges úton előállított édesítőszerek fajtái, jellemzése, szerepe táplálkozásunkban 13.
4. A zöldségfélék és a gombák táplálkozástani jelentősége, és csoportosítása.
Az egyes árucsoportok jellemző képviselőinek bemutatása 22.
6. A növényi, illetve az állati eredetű étkezési zsiradékok táplálkozás élettani szempontok alapján történő összehasonlítása. Az egyes áruféleségek jellemzése, minőségi követelményei, felhasználása, kezelése 28
7. A baromfifélék, a vadak, a halak húsának jellemzése, táplálkozás-élettani értékelése, kezelése, vendéglátó-ipari felhasználása. A hal-, valamint a baromfifeldolgozó-ipar termékeinek választéka, minőségi követelményei 32.
8. A hús szerkezete, kémiai összetétele és táplálkozástani jelentősége.
A nagy vágóállatok húsának minőségét meghatározó tényezők.
A húsfeldolgozó ipar termékeinek csoportosítása és ezen termékcsoportok főbb áruféleségeinek ismertetése 36.
9. A tej kémiai összetétele, táplálkozástani jelentősége és minőségi tulajdonságai.
A fogyasztási tejek, és tejkészítmények választéka, jellemzése 43
10. A tejtermékek szerepe táplálkozásunkban. A vaj- és vajkészítmények, a túrófélék és a sajtok választéka, jellemző tulajdonságai, felhasználása 48.
11. Az alkoholtartalmú italok csoportosítása, élettani és gasztronómiai szempontok alapján történő megítélése. A bor készítése, kezelése, minőségi tulajdonságai, és forgalomba hozatala. a Természetes borok, a likőrborok, és a szénsavas borok árucsoportjának ismertetése. 51
12. A sör készítésének főbb munkafolyamatai. A sör minőségét meghatározó tényezők. A sörök fő típusai, s az egyes áruféleségének jellemzése
A sörök forgalomba hozatala 59
13. A szeszesital ipari készítményének általános jellemzése. A pálinkák és likőrök különböző árucsoportjainak és jellemző képviselőinek ismertetése. A külföldi szeszesital-ipari termékek választékának bemutatása 61.
14. Az alkoholmentes italok táplálkozástani értékelése és csoportosítása.
A zöldség- és gyümölcslevek, a szörpök és a szénsavas üdítő italok választékának és az egyes árucsoportok jellemző képviselőinek bemutatása 65
15. Az ételkészítés során felhasználásra kerülő fűszerek és ízesítőszerek általános jellemzése, minőségi követelményei, és forgalomba hozatala. A fontosabb hazánkban is termő, valamint külföldről származó fűszerféleségek bemutatása 70
16. A koffeintartalmú élvezeti szerek jellemzése, táplálkozás-élettani megítélése.
A kávé, valamint a tea feldolgozása, minőségi tulajdonságai, áruválasztéka, kereskedelmi forgalomba hozatala. A kávé, illetve a teaital készítése, fogyasztása 75
17. A táplálkozás jelentősége. Az élelmiszereket felépítő vegyületek csoportosítása, az egyes tápanyagok jellemzése. A táplálkozás élettani folyamatai, a tápanyagok hasznosulása a szervezetben 79.
18. Energia- és tápanyagszükséglet. Az egészség, valamint a korszerűnek minősíthető táplálkozás követelményei napjainkban. A beteg szervezet táplálkozása: a diétás élelmezés. 86.
19. Mikrobiológiai és higiéniai alapismeretek. A mikroorganizmusok csoportosítása és jellemzése. A mikroorganizmusok hasznos, illetve káros tevékenysége. A személlyel, a munkahellyel, valamint az élelmiszerek-ételek készítésével és értékesítésével összefüggő alapvető higiéniai követelmények ismertetése 89.
20. Az élelmiszerek változását és romlását előidőző tényezők. A különböző tartósítási előírások, módszerek ismertetése, a növényi és állati eredetű élelmiszerek tartósított termékeinek egyidejű bemutatásával. 96.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszer áruismeret
Állapot:
3.980 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba