| Dr. Biacs Péter: Előszó | 5 |
| Fogyasztóvédelem az élelmiszer-vertikumban | 7 |
| Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi politikája, fogyasztóvédelmi alapelvek | 9 |
| Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió fogyasztóvédelmi intézményrendszere, kapcsolata az egyes nemzeti intézményekkel. A fogyasztók tájékoztatása | 16 |
| Európai Bizottság | 16 |
| Európai Parlament | 19 |
| Európai Unió Tanácsa | 19 |
| Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport (European Consumer Consultative Group, ECCG) | 20 |
| Az európai ombudsman | 20 |
| Szántainé Kőhegyi Katalin: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Program 2007-2013 | 22 |
| Szántainé Kőhegyi Katalin: Az Európai Unió dokumentumai | 25 |
| Szántainé Kőhegyi Katalin: Az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről | 30 |
| Termékbiztonság, termékfelelősség | 30 |
| Címkézés, csomagolás | 31 |
| 2004. évi XVI. törvény a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításáról | 32 |
| Somogyi László: A fogyasztóvédelem intézményi felépítése | 34 |
| Somogyi László: A fogyasztóvédelem és az élelmiszer-szabályozás összefüggései | 38 |
| Somogyi László: Fogyasztóvédelmi alapelvek megjelenése az élelmiszertörvényben | 42 |
| A fogyasztók egészségének és érdekeinek védelme | 42 |
| Az élelmiszer-jelölések mint a fogyasztók tájékoztatásának eszközei | 45 |
| Somogyi László: A kockázatelemzés szerepe a fogyasztóvédelemben | 47 |
| Mikrobiológiai eredetű kockázati tényezők | 51 |
| Élelmiszertoxin eredetű kockázat | 58 |
| Élelmiszer-adalékok mint kockázati tényezők | 63 |
| Élelmiszer-allergia eredetű kockázati tényezők | 65 |
| Beczner Judit: Mikrobiológiai biztonság: élelmiszer-technológiai lépések, amelyek célja a mikrobák elpusztítása | 67 |
| Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerláncban | 67 |
| Élelmiszer-tartósítási eljárások | 69 |
| Gelencsér Éva: GM növények piacra jutását követő nyomon követés, ellenőrzés | 75 |
| GM fejlesztési stratégiák | 75 |
| GM élelmiszerek élelmiszer-biztonsági kockázata | 77 |
| GM élelmiszerek piacra jutását követő ellenőrzési módszerek | 78 |
| Analitikai módszerek az élelmiszer-hamisítás és -szennyezés kimutatására | 83 |
| Tolnay Pál: Az élelmiszerek főkomponensei, leggyakoribb mérési módszerek az élelmiszer-vizsgálati laboratóriumban | 85 |
| A víz | 85 |
| Ásványi anyagok | 89 |
| Szénhidrátok | 92 |
| Lipidek | 97 |
| Fehérjék | 101 |
| Etil-alkohol | 104 |
| Dr. Amtmann Mária: Laboratóriumok akkreditálása, GLP kialakítása | 106 |
| A laboratóriumi munka minőségbiztosítása | 106 |
| Az akkreditálás | 107 |
| Good Laboratory Practice | 112 |
| Dr. Amtmann Mária: A validálás | 115 |
| Készülékvalidálás | 116 |
| Módszervalidálás | 118 |
| Rendszervalidálás | 124 |
| Domoki János: Adalékanyagok, toxikus anyagok az élelmiszerekben | 125 |
| Élelmiszer-adalékanyagok | 125 |
| Aromák | 126 |
| Környezeti és ipari szennyezőanyagok | 128 |
| Technológiai eredetű szennyező anyagok | 129 |
| Technológiai eredetű toxikus anyagok | 131 |
| Biológiai eredetű vegyi szennyezőanyagok | 134 |
| Domoki János: Az élelmiszereket érintő EU-szabályozások | 136 |
| Dr. Amtmann Mária: Az intenzív folyadékkromatográfia alapjai | 140 |
| Kromatográfiás paraméterek | 140 |
| Rendszerválasztás | 144 |
| A kromatográf részei | 145 |
| Kiértékelés | 159 |
| Dr. Korány Kornél: GC-MS berendezés karbantartási munkái - az ionforrás tisztítása | 165 |
| Biztonsági szempontok | 165 |
| A GC-MS rendszer felépítése | 165 |
| Dr. Korány Kornél: A spektrofotometriás és -fluorometriás mérések elmélete | 171 |
| Spektrofluorometria | 178 |
| Dr. Amtmann Mária: Elektroanalitika | 180 |
| Potenciometria | 180 |
| Amperometria | 185 |
| Konduktometria | 187 |
| Dr. Korány Kornél: Borhamisítások kimutatása GC-MS méréssel | 190 |
| Minta-előkészítés Likens-Nickerson féle desztilláció-extrakcióval | 190 |
| GC-MS mérés | 190 |
| A detektált alkotók tömegspektrometriás elemzése, azonosítása | 192 |
| Az azonosítás eredményének értelmezése, az adatok grafikus interpretálása | 193 |
| Tömösköziné dr. Farkas Rita: Szilárd fázisú extrakció (SPE - Solid Phase Extraction) | 198 |
| Dr. Váradi Mária: Az élelmiszer-biztonság kémiai vonatkozásai | 201 |
| Az élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagok | 201 |
| A kémiai szennyezők mérésére alkalmas analitikai kémiai módszerek | 202 |
| Dr. Fodor Péter: Méréstechnikai alapfogalmak | 207 |
| Kápolna Emese: Mintavétel, minta-előkészítés | 210 |
| Mintavétel | 210 |
| Bemérés, kondicionálás | 211 |
| Oldás, feltárás, roncsolás | 212 |
| Schäffer Richárd: Extrakciós technikák | 214 |
| Az extrakció alkalmazásának célka | 214 |
| Extrakciós technikák csoportosítása az érintkező fázisok halmazállapota alapján | 215 |
| Schäffer Richárd: Korszerű minta-előkészítési módszerek | 220 |
| Ultrahangos extrakció | 220 |
| Mikrohullámú extrakció | 220 |
| Gyorsított oldószeres extrakció (ASE) | 220 |
| Szuperkritikus folyadékextrakció (SFE) | 221 |
| Szilárd fázisú extrakció (SPE), mikroextrakció (SPME) | 222 |
| Sörös Csilla: Analitikai mérések minőségbiztosítása | 225 |
| A mérési módszerből eredő bizonytalansági tényezők | 225 |
| Módszerek validálása, érvényesítése | 226 |
| Kontrollkártyák | 230 |
| Abrankó László: Analitikai mérési eredmények értelmezése | 232 |
| Nem "mérési bizonytalanságból" eredő megbízhatatlan eredmények | 232 |
| Az alapvonal eltolódás korrekciója (driftkorrekció) | 233 |
| Vakértékek | 236 |
| A kalibráció, mint hibaforrás | 239 |
| Stefanovitsné dr. Bányai Éva: Példák az élelmiszer-analitikai minőségbiztosításra | 242 |
| Enzimaktivitás meghatározása spektrofotometriás méréssel | 244 |
| A minta-előkészítést befolyásoló tényezők | 245 |
| Dr. Hegedűs Attila: Antioxidáns hatású anyagok jellemzői, mérési lehetőségei | 246 |
| Az összes fenoltartalom mérése | 246 |
| Az összes antioxidáns-kapacitás mérése | 247 |
| Néhány antioxidáns hatású enzim aktivitásának meghatározási elve | 248 |
| Dr. Kovács Etelka: A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban | 249 |
| A gyümölcsök összetétele és minősége, táplálkozásbiológiai szerepe | 249 |
| Méréstechnikai módszerek és érzékszervi vizsgálatok az élelmiszer-minősítésben | 255 |
| Dr. Kollár Gábor: Minőségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszerek auditálási gyakorlata | 257 |
| Dr. Fekete András: Fizikai mérések a minőségbiztosításban | 259 |
| Dr. Kókai Zoltán: A jó érzékszervi vizsgálati gyakorlat alapelemei | 265 |
| Dr. Fekete András: Mechanikai alapismeretek és mérési módszerek | 270 |
| Dr. Felföldi József: Elektromos alapismeretek és mérési módszerek | 276 |
| Dr. Vozáry Eszter: Korszerű dielektromos mérési módszerek, impedanciaspektrumok | 282 |
| Dr. Baranyai László: Mérés és az eredmények értékelése | 288 |
| Dr. Felföldi József: Elektronikus eszközök, adatgyűjtő kártyák, digitális feldolgozás | 291 |
| Firtha Ferenc: Digitális képfeldolgozás, hiperspektrális mérési módszer | 296 |
| Dr. László Péter: A minőség jellemzése penetrometriás mérési módszerrel | 302 |
| Dr. Felföldi József: Dinamikus állománymérési módszerek és eszközök | 304 |
| Dr. Kókai Zoltán - Szabó Rita: Érzékszervi bírálók kiválasztása | 310 |
| Dr. Kókai Zoltán: Különbségvizsgálati módszerek alkalmazása és értékelési módszereik | 316 |
| Dr. Kókai Zoltán: Számítógéppel támogatott profilanalitikus minősítési rendszer gyakorlati kialakítása | 319 |
| Dr. Kollár Gábor: Minőségszabályozási és élelmiszer-biztonsági rendszerek esettanulmányai | 323 |
| Dr. Nagy Ákosné: Borbírálat | 331 |
| A bor érzékszervi vizsgálata | 333 |
| A kóstolás | 334 |
| Borkóstolás - borbírálat | 335 |
| Az érzékszervi borvizsgálat elvégzésének alapvető követelményei | 336 |
| Érzékszerveink működése | 340 |
| Általános működés | 340 |
| Egyéni működés, ingerküszöbök | 342 |
| Vizuális vizsgálat | 343 |
| A bor színvizsgálata | 343 |
| A bor tisztasága, átlátszósága | 344 |
| A bor viszkozitásának szubjektív megítélése | 346 |
| A bor illatának érzékszervi vizsgálata | 347 |
| A szagérzékelés fiziológiája | 347 |
| Aroma és buké | 350 |
| A bor vizsgálat ízleléssel | 352 |
| Az ízérzékelés élettana | 352 |
| Érzékelés a szájba | 354 |
| A bor ízanyagai | 355 |
| Egyensúly a borokban | 357 |
| Az ízek egyensúlya és egymásra hatása | 357 |
| Egyensúly a fehérborokban | 358 |
| Egyensúly a vörösborokban | 359 |
| Aromaegyensúly | 360 |
| Borbírálati módszerek | 361 |
| Összehasonlító módszerek | 361 |
| A borbírálat szókincse magyar, angol, francia, német, olasz nyelven | 368 |
| Irodalom | 375 |