| Az élelmiszerek általános ismertetése | |
| Az élelmiszerek ismertetése | 5 |
| Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői | 5 |
| Az élelmiszerek összetétele és energiaértéke | 9 |
| Az élelmiszerek értéke | 31 |
| Élelmiszer-fogyasztás és egészség | 32 |
| Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok | 33 |
| Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek | 37 |
| Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek | 37 |
| Összefoglaló kérdések | 41 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 43 |
| A tartósítás feladata és rövid története | 43 |
| Élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok | 44 |
| A mikroorganizmusok hatóanyagai | 47 |
| A mikroorganizmusok életfeltételei | 48 |
| Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei | 49 |
| Az élelmiszer-tartósítás fizikai-kémiai módszerei | 56 |
| Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei | 57 |
| Az élelmiszer-tartósítás biotechnológiai módszerei | 58 |
| A élelmiszerek szennyezettsége | 61 |
| Élelmiszerromlás | 61 |
| Élelmiszer-fertőzés | 61 |
| Élelmiszer-mérgezés | 62 |
| Mérgező növények | 64 |
| Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége | 64 |
| Összefoglaló kérdések | 66 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | |
| Gabona-, malom-, tészta- és sütőipari áruk | 71 |
| Gabonafélék és étkezési gabonamagvak | 71 |
| Malomipari termékek | 79 |
| Száraztészták | 93 |
| A száraztészták minőségi követelményei | 97 |
| Sütőipari termékek | 101 |
| Sütőipari termékek csomagolása | 115 |
| Összefoglaló kérdések | 116 |
| Édesítőszerek | 119 |
| Az édesítőszerek édességi ideje | 119 |
| A méz és méhészeti termékek | 119 |
| A cukor | 124 |
| Egyéb természetes eredetű édesítőszerek | 128 |
| Mesterséges édesítőszerek | 128 |
| Összefoglaló kérdések | 130 |
| Édesipari áruk | 133 |
| Az édesipari áruk története | 133 |
| Cukorkák | 133 |
| Kakaó és csokoládéáruk | 139 |
| Nugátok | 143 |
| Kakaó-, csokoládé- és nugátáruk forgalomba hozatala | 144 |
| Édesipari lisztesáruk | 145 |
| Kekszek | 145 |
| Ostyák | 146 |
| Teasütemények | 147 |
| Mézes sütemények | 147 |
| Babapiskóta | 148 |
| Félkész édesipari lisztesáruk | 148 |
| Az édesipari lisztesáruk értékesítése | 148 |
| Cukrászati áruk | 151 |
| A cukrászati rövid története | 151 |
| Rétesek | 151 |
| Felvert tészták | 152 |
| Desszertek | 153 |
| Minyonok | 154 |
| Csemegék | 154 |
| Marcipán sütemények | 154 |
| Krémesek, tejszínes sütemények | 155 |
| Égetett tészták | 155 |
| Cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk | 156 |
| Összefoglaló kérdések | 158 |
| Gyümölcs-zöldségáruk | 162 |
| A gyümölcs-zöldségáruk választéka | 162 |
| A gyümölcs-zöldségáruk általános ismertetése | 163 |
| Gyümölcsök | 167 |
| A gyümölcsök összetétele | 167 |
| A gyümölcsök minőségét meghatározó tényezők | 169 |
| A gyümölcsök csomagolása | 172 |
| A gyümölcsök tárolása, raktározása | 172 |
| Almatermésű gyümölcsök | 174 |
| Csonthéjas gyümölcsök | 181 |
| Héjas gyümölcsök | 182 |
| Bogyós gyümölcsök | 185 |
| Déligyümölcsök | 188 |
| Zöldségfélék | 195 |
| A zöldségfélék összetétele | 195 |
| A zöldségfélék minőségét meghatározó tényezők | 196 |
| A zöldségfélék csomagolása, tárolása, raktározása | 200 |
| Burgonyafélék | 202 |
| Káposztafélék | 207 |
| Gyökérzöldségek | 211 |
| Hagymafélék | 213 |
| Kabakosok | 214 |
| Hüvelyesek | 216 |
| Levélzöldségek | 218 |
| Egyéb zöldségfélék | 220 |
| A vásárlók érdeklődésének felkeltése a zöldségnövények iránt | 225 |
| Összefoglaló kérdések | 227 |
| Tartósított gyümölcs-zöldségáruk | 229 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcs-zöldségáruk | 229 |
| Vízelvonással tartósított áruk | 233 |
| Cukrozással tartósított áruk | 236 |
| Sózással tartósított áruk | 236 |
| Savanyítással tartósított áruk | 236 |
| Sterilezéssel tartósított áruk | 238 |
| Gyümölcsízek | 242 |
| Dzsemek | 243 |
| Gyümölcssajtok | 244 |
| Összefoglaló kérdések | 245 |
| Gyakorlatok | |
| 1. gyakorlat: Új táplálkozási szokásokat kielégítő élelmiszerek | 249 |
| 2. gyakorlat: Diétás élelmiszerek választéka és áruforgalma | 250 |
| 3. gyakorlat: A kereskedelem szerepe az élelmiszerek tisztaságának megőrzésében | 251 |
| 4. gyakorlat. Egyéb malomipari termékek bolti választéka és keresettsége | 252 |
| 5. gyakorlat: A malomipari termékek csomagolása és forgalmazása | 253 |
| 6. gyakorlat: Száraztészták csomagolása, minőségi követelményei, vizsgálata, forgalmazása | 254 |
| 7. gyakorlat: Kenyérfajták a kereskedelemben | 255 |
| 8. gyakorlat: A kenyér minősítése | 259 |
| 9. gyakorlat: Sütőipari fehértermékek a kereskedelemben | 262 |
| 10. gyakorlat: Méz a kereskedelemben | 266 |
| 11. gyakorlat: A cukor vizsgálata | 269 |
| 12. gyakorlat: A cukorkák vizsgálata | 269 |
| 13. gyakorlat: Gyümölcsök érettsége | 271 |
| 14. gyakorlat: Zöldségfélék érettsége | 272 |
| 15. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk tárolhatósága | 273 |
| 16. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk csomagolása | 275 |
| 17. gyakorlat: Befőttek érzékszervi vizsgálata | 276 |
| Melléklet | |
| 1. Melléklet: Az élelmiszerek kereskedéshez kapcsolódó legfontosabb intézmények, intézetek, szervezetek | 281 |
| 2. Melléklet: Az élelmiszerek jelenleg vonatkozó legfontosabb törvények, jogszabályok, rendeletek | 282 |
| Kislexikon | 283 |