| ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK | |
| Az állati eredetű élelmiszerekről | 5 |
| Tej és tejtermékek | 7 |
| Tej | 7 |
| A tej gazdaságos jelentősége | 7 |
| A tej összetétele | 9 |
| A tej táplálkozási értéke | 11 |
| A tej begyűjtése és általános kezelése | 12 |
| Fogyasztási tejek | 13 |
| Alkalmazott csomagolóeszközök és anyagaik | 14 |
| Összefoglaló kérdések | 16 |
| Frissfogyasztású tejtermékek | 20 |
| Ízesített tejtermékek | 20 |
| Sűrített tejtermékek | 21 |
| Savanyított tejtermékek | 21 |
| Zsírdús termékek | 24 |
| Fagyasztott tejtermékek - a fagylaltok | 25 |
| Porított tejtermékek | 26 |
| Tartós tejtermékek | 27 |
| Vajféleségek | 27 |
| Túróféleségek | 29 |
| Natúr sajtok | 31 |
| A sajtok bolti kezelése | 41 |
| Ömlesztett sajtok | 41 |
| Összefoglaló kérdések | 44 |
| Húsok | |
| A húsok gazdasági jelentősége | 47 |
| A húsok összetétele | 47 |
| A hús szövetei | 49 |
| A hús táplálkozási értéke | 50 |
| Nagy vágóállatok | 53 |
| A nagy vágóállatok elsődleges feldolgozása | 55 |
| A tőkehús minőségét meghatározó tényezők | 57 |
| A húsipar termékei | 59 |
| A húsipari termékek anyagai és tartósítása | 59 |
| A húskészítmények gyártása | 61 |
| Töltelékes áruk | 62 |
| Darabos húskészítmények | 68 |
| Gyorsfagyasztott húskészítmények | 74 |
| Levesporok | 75 |
| Összefoglaló kérdések | 77 |
| Apró vágóállatok - baromfik | 79 |
| A baromfihúsok összetétele és táplálkozási értéke | 79 |
| A baromfifélék feldolgozása és választéka | 81 |
| Baromfiipari termékek | 82 |
| Összefoglaló kérdések | 88 |
| Vadon élő állatok | 91 |
| A vadhúsok összetétele és táplálkozási értéke | 91 |
| Összefoglaló kérdések | 94 |
| Halak | 98 |
| A halhús összetétele és táplálkozási értéke | 98 |
| A halhúsok kereskedelmi választéka | 98 |
| Időleges tartósított halkészítmények | 101 |
| Halkonzervek | 102 |
| Egyéb halkészítmények | 103 |
| Egyéb változó testhőmérsékletű állatok | 104 |
| Összefoglaló kérdések | 106 |
| A tojás | 107 |
| A tojás táplálkozási értéke | 107 |
| A tojás összetétele | 107 |
| A tojás bolti kezelése | 110 |
| Étkezési zsírok, olajok | 113 |
| Étkezési zsírok, olajok fogalma, táplálkozási értéke | 113 |
| Étkezési zsírok | 115 |
| Növényi eredetű zsírok | 116 |
| Összefoglaló kérdések | 122 |
| Hidegkonyhai készítmények | 125 |
| Hidegkonyhai készítmények fogalma és árutulajdonságai | 125 |
| Szendvicsek | 126 |
| Saláták | 126 |
| Tojásételek | 130 |
| Húsos készítmények | 130 |
| Kocsonyás, aszpikos készítmények, galatinok | 130 |
| Hidegtálak | 131 |
| Összefoglaló kérdések | 132 |
| ÉLVEZETI CIKKEK | |
| Az élvezeti cikkekről | 135 |
| Alkoholmentes italok | 137 |
| Természetes vizek | 137 |
| Ásványvizek, gyógyvizek fogalma, csoportosítása | 139 |
| Ásvány- és gyógyvizek biológiai értéke | 139 |
| Ásvány- és gyógyvizek a kereskedelemben | 141 |
| Autószifon- és habszifonpatronok | 142 |
| A szikvíz | 142 |
| Palackozott ivóvizek - asztali vizek | 142 |
| Üdítőital-ipari termékek anyagai | 143 |
| Az üditőital-ipari termékek anyagai | 144 |
| Szörpök | 145 |
| Gyümölcs-, zöldséglevek, nektárok | 147 |
| Üdítőitalok | 148 |
| Összefoglaló kérdések | 151 |
| Alkoholtartalmú italok | 153 |
| A bor | 154 |
| A borok jellege és a magyar borvidékek | 154 |
| Borszőlőfajták | 157 |
| A bor készítése | 158 |
| A borok minősége | 162 |
| Bor a kereskedelemben | 165 |
| A borok ajánlása | 165 |
| A borok választéka | 167 |
| Természetes borok | 167 |
| Likőrborok | 172 |
| Gyümölcsborok | 173 |
| Szénsavas borok | 174 |
| A pezsgő | 175 |
| A pezsgő gyártása, pezsgőfajták | 175 |
| A pezsgő választéka | 177 |
| Pezsgő a kereskedelemben | 180 |
| A pezsgő ajánlása | 180 |
| Összefoglaló kérdések | 182 |
| A sör | 184 |
| A sör fogalma és története | 184 |
| A sör összetétele, tápértéke | 184 |
| A sör előállítása | 186 |
| A sör minősége | 188 |
| A sörök választéka | 189 |
| A sör forgalomba hozatala | 191 |
| A sör ajánlása | 194 |
| Összefoglaló kérdések | 194 |
| Égetett szeszes italok | 195 |
| Párlatok | 195 |
| Gyümölcspálinkák | 196 |
| Borpárlatok | 199 |
| Gabonapárlatok | 201 |
| A rum | 203 |
| Likőrök | 204 |
| A szeszes italok megbízhatósága | 205 |
| Szeszes italok a kereskedelemben | 205 |
| A Föld népeinek italfogyasztási szokásai | 207 |
| Összefoglaló kérdések | 208 |
| Koffeintartalmú élvezeti áruk | 211 |
| A kávé | 212 |
| A kávé fogalma és története | 212 |
| A kávénövény leírása és fajtái | 213 |
| A kávé feldolgozása | 216 |
| A kávé választéka | 217 |
| Kávékeverékek | 219 |
| A kávé ajánlása | 220 |
| Koffeinmentes kávé | 220 |
| Kávékivonatok | 220 |
| Pótkávék | 222 |
| A tea | 223 |
| A tea fogalma és története | 223 |
| A tea növénytani leírása és feldolgozása | 225 |
| A tea útja a termelőhelytől a kereskedelmig | 227 |
| A tea minősége | 227 |
| Pótteák | 229 |
| Teafogyasztási szokások a világban | 230 |
| Gyógyteák | 231 |
| Összefoglaló kérdések | 233 |
| Fűszerek | 235 |
| A fűszerek jelentősége | 235 |
| A fűszerek összetétele, hatóanyagai | 235 |
| A fűszerek választéka | 237 |
| Fűszerkeverékek | 250 |
| Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók | 250 |
| Összefoglaló kérdések | 254 |
| A dohányipar termékei | 257 |
| A dohány története és élettani tulajdonságai | 257 |
| Hazánkban termesztett dohányfajták és összetételük | 261 |
| A dohánygyártás szakaszai | 261 |
| A dohányipari termékek minősége | 262 |
| A dohányipari termékek forgalomba hozatala | 263 |
| Összefoglaló kérdések | 265 |
| Gyakorlatok | |
| 1. gyakorlat: Pasztőrözött tejféleségek érzékszervi vizsgálata | 269 |
| 2. gyakorlat: A termékek értékelése a kereskedelem és a fogyasztó szempontjai szerint | 271 |
| 3. gyakorlat: Tartós tejtermékek bolti választéka és minőségmegőrzési ideje | 272 |
| 4. gyakorlat: Húsok és húsipari készítmények vizsgálata | 273 |
| 5. gyakorlat: A tojás vizsgálata | 275 |
| 6. gyakorlat: Üdítőital-ipari termékek vizsgálata | 277 |
| 7. gyakorlat: Borok érzékszervi vizsgálata | 278 |
| 8. gyakorlat: A kávé vizsgálata | 281 |
| 9. gyakorlat: A filterestea-választék vizsgálata | 283 |
| 10. gyakorlat: Fűszerek vizsgálata | 284 |
| 11. gyakorlat: Élelmiszerek hamisításának kimutatása | 285 |
| 12. gyakorlat: Az élelmiszerek eladására vonatkozó jogszabályokról | 287 |
| Függelék | |
| Az Európai Gazdasági Közösség (Közös Piac) mezőgazdasági és élelmiszer-szabályozása-Kivonat | 289 |
| Kislexikon | 291 |