| A szerkesztőről | 8 |
| A szerzőkről | 9 |
| Előszó | 11 |
| Az élelmiszer-gazdasági marketing jellemzői és sajátosságai | 13 |
| Az élelmiszer-gazdasági marketing alapstruktúrája | 13 |
| Az élelmiszer-gazdasági marketing piaci orientációja, a makro- és mikrokörnyezet elemzése | 18 |
| Az élelmiszer-gazdasági marketing sajátosságai | 23 |
| Az élelmiszer-vásárlói és -fogyasztói magatartás rendszere | 27 |
| Az élelmiszer-fogyasztás általános jellemzői és trendjei | 27 |
| Az élelmiszer-fogyasztás jellemzői | 27 |
| Az élelmiszer-fogyasztás trendjei | 30 |
| Az élelmiszer-fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők | 32 |
| Biológiai tényezők | 32 |
| Közgazdasági és demográfiai tényezők | 35 |
| Pszichológiai tényezők | 38 |
| Társadalmi, szociológiai tényezők | 43 |
| Kulturális/antropológiai tényezők | 47 |
| Az élelmiszer-vásárlói és -fogyasztói magatartási modellek | 54 |
| A vásárlói és fogyasztói magatartás általános modellje | 54 |
| Az élelmiszer-fogyasztói magatartás sajátos kérdései | 57 |
| A fogyasztói hűség típusai és tényezői | 61 |
| Az élelmiszer-fogyasztás gyakoriságát befolyásoló tényezők | 61 |
| Az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos kockázatok és kockázatviselési módok | 63 |
| A szervezeti piacok az élelmiszer-gazdaságban és a szervezeti piacok magatartása | 64 |
| A szervezeti piacok alaptípusai és jellemzői | 68 |
| Az élelmiszeripar legfontosabb szervezeti piacai és szerepük | 68 |
| Az élelmiszer-nagy- és -kiskereskedelem | 70 |
| A házakon kvüli étkezési rendszerek (food-service) | 70 |
| A beszerzési magatartás jellemzői és modellje | 79 |
| Az élelmiszer-ipar beszerzési magatartása | 85 |
| Az élelmiszer-nagy- és -kiskereskedelem beszerzési magatartása | 89 |
| A vendéglátóipar beszerzési magatartása | 95 |
| A piaci verseny összetevői és elemzése az élelmiszer-gazdaságban | 98 |
| A piaci verseny alapösszefüggései | 98 |
| A piaci verseny, versenyformák és versenyeszközök | 98 |
| A piaci verseny és versenyelőny kapcsolata | 102 |
| A piaci versenystruktúra elemzése | 105 |
| A versenytársak elemzése és a versenybenchmarking | 109 |
| A piaci verseny, a versenystruktúra és a piaci teljesítmény kapcsolata | 114 |
| A piaci struktúra-magatartás-teljesítmény modellje | 114 |
| A PIMS modell és a kulcs sikertényezőinek elemzése | 117 |
| Az iparági, szektorverseny-képességi modell | 120 |
| A piacok elemzése: a piaci szegmentálás és pozicionálás | 124 |
| A piacok elemzése | 124 |
| A szegmentálás általános tényezői | 127 |
| A szegmentálás speciális összetevői | 132 |
| Szervezeti piacok szegmentálása | 137 |
| A piaci pozícionálás és a piaci rések meghatározása | 140 |
| A piaci szegmentáció és a piacra lépés a külpiacon | 143 |
| A külpiacok szegmentációjának sajátosságai | 143 |
| A külpiacra lépés formái és fokozatai | 146 |
| A termék szerepe a marketingmixben | 149 |
| Az élelmiszerek csoportosítása és a terméktulajdonságok, a termékminőség | 149 |
| Az élelmiszerek marketingszempontú csoportosítása | 149 |
| Az élelmiszerek terméktulajdonságai és összetetvői | 159 |
| A termékminőség formái és a fogyasztó/felhasználó által észlelt minőség | 163 |
| A termékek fejlesztése, piaci bevezetése és fogyasztói, piaci tesztelése | 169 |
| A termékfejlesztés kettős jellege és szakaszai | 169 |
| A termékötlettől a termékkoncepcióig | 173 |
| A termék kifejlesztése: a prototípustól a piaci bevezetésig | 176 |
| Az új termékek piaci tesztelése és részleges piaci bevezetése | 185 |
| Az új termékek széles körű piaci bevezetése és értékelése | 190 |
| Az élelmiszerek csomagolása, címkézése és márkázása | 196 |
| Az élelmiszer-csomagolás és a marketing | 196 |
| A csomagolás funkciói | 196 |
| A csomagolás formái | 201 |
| Döntési pontok a csomagolás kialakításában | 201 |
| A csomagolási rendszerek fejlődésének fő irányai | 205 |
| Az élelmiszerek jelölése | 206 |
| Az élelmiszer-jelölés fogalma és szabályozása | 206 |
| Az élelmiszer-jelölés marketingfunkciói | 209 |
| A versenyképesség és a jelölés kapcsolata | 210 |
| A márkázás, a márkaérték és a márkastratégiák | 218 |
| A márka fogalma | 218 |
| A márkamérték-menedzsment helye a marketingben | 218 |
| A márkaérték, márkavagyon főbb összetevői | 219 |
| Márkastratégiák | 223 |
| A minőségi jelek, földrajzi eredetjelzés és márkázás az élelmiszerpiacon | 226 |
| Az értékesítési csatorna szerepe a marketingben | 228 |
| Az értékesítési csatorna fogalma és alapösszefüggései | 228 |
| Az értékesítési csatorna fogalma és csoportjai | 228 |
| Az értékesítési csatorna szereplői és funcióik | 231 |
| A piaci intézmények formái és feltételei az értékesítési csatornában | 235 |
| A szerződéses kapcsolatok, a horizontális és vertikális integráció | 238 |
| Az értékesítéi csatornán belüli magatartás jellemzői | 244 |
| Az élelmiszer-gazdasági vállalatok logisztikai funkciói | 247 |
| A logisztika feladatrendszere, kapcsolata a marketinggel | 247 |
| Termelési logisztikai elvek: JIT, OPT | 250 |
| Áruszállítási rendszerek | 251 |
| Logisztikai központok | 254 |
| Ellátási lánc menedzsmentje | 257 |
| Az ár és a szerződéses feltételek szerepe a marketingmixben | 263 |
| Az árképzést és áralakulást meghatározó tényezők | 263 |
| A piaci árképzés az értékesítési és beszerzési kapcsolatokban | 270 |
| A vállalkozói árképzés feltételei és módszerei | 274 |
| Az árdifferenciálás eszközrendszere és a szerződéses feltételek | 284 |
| Az eladásösztönzés eszközrendszere | 286 |
| Az eladásösztönzés alapösszefüggései | 286 |
| A reklám | 287 |
| Az értékesítésösztönzés | 290 |
| Vásárok, kiállítások, bemutatók | 298 |
| DM, személyes eladás és PR | 300 |
| A marketingstratégiák és a stratégiai tervezés | 304 |
| A stratégiai tervezés alapösszefüggései | 304 |
| A marketingstratégiai terv és a marketing-alapstratégiák | 307 |
| A marketing-alapstratégiák | 307 |
| Marketingstratégiai tervezési módszerek | 317 |
| A marketingstratégia megvalósítása és monitoringja | 320 |
| Zárszó | 323 |
| Irodalom | 324 |