| Előszó | 5 |
| Népgazdaságunk az intenzív fejlődés útján | 7 |
| Gazdasági növekedésünk üteme és egyensúlya | 7 |
| Hatékonyság és intenzív fejlesztés | 11 |
| Az életszínvonal és az életkörülmények javulása | 19 |
| A termelőerők hatékony területi elhelyezése és fejlesztése | 25 |
| Nemzetközi együttműködés és külkereskedelem | 33 |
| Az élelmiszer-gazdaság beilleszkedése az intenzív fejlesztésbe | 38 |
| Az élelmiszer-gazdaság és vonzásköre | 38 |
| Az élelmiszer-gazdaság kapcsolatai | 42 |
| Alapvető gazdasági összefüggések az ágazati kapcsolatok tükrében | 46 |
| Az élelmiszer-fogyasztás és -export szerepe a gazdasági fejlesztésben | 50 |
| Az elsődleges erőforrások igénybevétele az élelmiszer-gazdaság fejlesztéséhez | 56 |
| A fejlesztés iránya és alapvonásai az élelmiszer-gazdaságban | 63 |
| A főbb termelésfejlesztési célkitűzések | 63 |
| Az intenzív fejlesztés lényege a mezőgazdaságban | 69 |
| A hatékonyabb gazdálkodás útján | 74 |
| Kooperáció és integráció az élelmiszer-gazdaságban | 78 |
| A háztáji üzemág a negyedik ötéves tervben | 85 |
| Állati termékek termelése és feldolgozása | 92 |
| Az állattenyésztés fejlesztésének gyorsítása a negyedik ötéves tervben | 93 |
| A sertéshústermelés növelése | 100 |
| Termelésfejlesztés és feldolgozás a baromfi ágazatban | 105 |
| A marhahús- és tejtermelés, valamint feldolgozás fejlesztése | 109 |
| A vertikális kapcsolatok fejlesztése | 115 |
| Kertészeti termelés és tartósító ipar | 117 |
| A zöldségtermelés | 118 |
| Gyümölcstermelésünk főbb jellemzői | 123 |
| Tartósítóipar és vertikális kapcsolatok | 132 |
| Szőlőtermelés, borgazdaság | 135 |
| A kenyérgabona-termelés. A malom- és a sütőipar fejlesztése | 144 |
| A kenyérgabona-termelés növelésének főbb feltételei | 145 |
| A búzatermelés jövedelmezősége | 150 |
| Tárolás és malomipari feldolgozás | 154 |
| A sütő- és tésztaipar | 159 |
| Korszerűsítés, iparosodás, ipari háttér | 165 |
| Gépesítés, építkezés, kemizálás | 166 |
| Melioráció | 171 |
| A mezőgazdasági nagyüzemek ipari tevékenysége | 175 |
| Az ipari háttér problémája | 182 |
| Az élelmiszer-gazdaság szabályozó-rendszere | 192 |
| Az önálló vállalati gazdálkodás alapvető gazdasági követelményei | 192 |
| Árszínvonal - jövedelemszínvonal | 196 |
| Árformák, árszabályozás | 201 |
| Jobb minőség - nagyobb jövedelem | 205 |
| A felvásárlási lehetőségek jobb kihasználása | 209 |
| Beruházások és hitelezés | 213 |
| Jövedelemszabályozás és -adózás | 217 |
| Az állami támogatás | 223 |
| A társadalmi változások iránya | 231 |
| A falu társadalmi struktúrájának az átalakulása | 231 |
| Az urbanizáció erősödése | 235 |
| A szocialista jelleg erősödése társadalmi és gazdasági viszonyainkban | 242 |
| A vállalati belső mechanizmus sajátos jegyeiben tapasztalható változások | 247 |
| A szocialista nemzeti egység és a szövetkezetek szocialista jellegének erősítése | 254 |