kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 662 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Dr. Biró Géza: Az élelmiszer-higiénia története és feladatköre | 7 |
| Az élelmiszer-higiénia egyetemes története | 7 |
| A hazai hús- és élelmiszer-vizsgálat története | 8 |
| Az élelmiszer-higiénia oktatásának története | 14 |
| Az élelmiszer-higiénia programja | 16 |
| Dr. Szita Géza: Élelmiszer-mikrobiológia | 20 |
| Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok végzésével kapcsolatos alapfogalmak | 20 |
| Mintavétel | 21 |
| Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata és megítélése | 24 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése | 30 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 34 |
| A mikroorganizmusok életfeltételei (mikroökológiai tényezők) | 37 |
| Belső tényezők | 37 |
| Külső tényezők | 42 |
| Fontosabb indikátor és patogén mikrobák | 45 |
| Mikrobaszám (összes élő, aerob és fakultatív anaerob, mezofil és faklutatív pszichotrof mikrobák száma, összcsíraszám) | 45 |
| A kóliform baktériumok és az Escherichia coli higiéniai jelentősége | 48 |
| Enterobaktériumok kimutatása folyékon tápközegben | 52 |
| Psudomonas aeruginosa kimutatása | 54 |
| Az enterokokkuszok számának meghatározása | 57 |
| Szalmonellák kimutatása | 59 |
| Staphylococcus aureus kimutatása | 63 |
| A mezofil szulfitredukáló összes klosztridium és klosztridiumspóra számának meghatározása | 66 |
| A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása | 68 |
| Clostridium botulinum kimutatása | 69 |
| Bacillus cereus számának meghatározása | 73 |
| Bacillus anthracis kimutatása | 74 |
| Yersinia enterocolitica kimutatása | 75 |
| Listeria monocytogenes kimutatása | 76 |
| Campylobacter jejuni kimutatása | 77 |
| A tőgygyulladást okozó kórokozó baktériumok | 78 |
| Major patogének | 78 |
| Minor patogének | 80 |
| Egyéb kórokozók | 81 |
| Az ivóvíz bakterológiai vizsgálata | 83 |
| A vizsgálatok terjedelme | 83 |
| Általános mintavételi és vizsgálati előírások | 84 |
| Vizsgálati módszerek | 84 |
| Az ivóvíz minősítése mikrobiológiai vizsgálat alapján | 85 |
| A gyors mikrobiológiai viszgáló módszerek | 86 |
| Rutin laboratóriumi műveletek gyorsítása | 86 |
| A direkt sejtszámlálás újabb módszerei | 86 |
| Sejtalkotók szelektív elemzése | 87 |
| A mikroba metabolizmus termékeinek kimutatása | 87 |
| A hasznos mikrobák felhasználása az élelmiszeriparban | 89 |
| Baktériumok | 89 |
| Élesztőgombák | 90 |
| Penészgombák | 90 |
| Élelmiszerek mikrobiológiai minősítése | 90 |
| A nyers élelmiszerek jellemzői | 90 |
| Fűszerek | 92 |
| Tejtermékek mikrobiológiai jellemzői | 92 |
| Húskészítmények mikrobiológiai jellemzői | 94 |
| Tartósító eljárások hatása a mikrobákra | 95 |
| Fizikai eljárások | 95 |
| Kémiai tartósítás | 100 |
| Biológiai tartósítás | 101 |
| Kombinált tartósítási eljárások | 102 |
| A táptalajokról | 103 |
| Dr. Biró Géza: Ételfertőzések, ételmérgezések | 105 |
| Ételmérgezések fogalma, felosztása | 105 |
| Salmonellák okozta ételfertőzések és járványok | 107 |
| Botulizmus | 111 |
| Cl. perfringens okozta ételmérgezés | 113 |
| Staphylococcus intoxicatio | 114 |
| Bacillus cereus okozta ételmérgezés | 116 |
| Campylobacter okozta ételfertőzés | 117 |
| Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés | 119 |
| Élelmiszer által közvetített shigellosis | 120 |
| Élelmiszer eredetű listeriosis | 121 |
| Vibrio parahaemolyticus | 122 |
| Az Escherichia coli által okozott humán megbetegedések | 123 |
| Fakultatíve patogén ételmérgező mikrobák | 124 |
| Az ételek elkészítésre vonatkozó szabályok (WHO 1989) | 125 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Százados Imre: Húshigiénia, húsvizsgálat | 128 |
| A hús fogalma, érzékszervi, fizikai, kémiai tulajdonságai | 128 |
| A hús fogalma | 128 |
| A hús érése közben létrejövő biokémiai változások | 128 |
| A hús érzékszervi tulajdonságai | 129 |
| A különböző állatfajok | 130 |
| A hús fizikai tulajdonságai | 132 |
| A hús kémiai tulajdonságai | 136 |
| A hús minőségét befolyásoló elváltozások | 136 |
| A húsvizsgálat fogalma, integrált húsvizsgálat | 138 |
| A hús elbírálásának általános szabályai | 141 |
| A megvizsgált hús megjelölése | 142 |
| A vágóállatok húsvizsgálata | 143 |
| Vágóállatok előkészítése a szállításra | 143 |
| Élőállat vizsgálat a vádóhídon | 144 |
| A húsvizsgálat feltételei | 147 |
| Szarvasmarha húsvizsgálata | 148 |
| Sertés húsvizsgálata | 149 |
| A hús elváltozásai és elbírálása | 153 |
| A hús fülledése és rothadása | 153 |
| A hús szín-, szag-, íz- és állomány-rendellenességei | 154 |
| A zsírszövet postmorális elváltozásai | 159 |
| Fogyasztásra feltételesen alkalmas húsok kezelése, hatósági húsbolt | 160 |
| Vérfertőzés (Septicaemia, Sepsis) | 162 |
| Fogalom meghatározás | 162 |
| A vadhús vizsgálata | 260 |
| Halhús vizsgálata | 262 |
| Tojás és tojáskészítmények vizsgálata | 266 |
| Méz állatorvosi vizsgálata | 267 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Kovács Jenő: Élelmiszer-technológiai higiénia | 269 |
| Az élelmiszer-technológiai higiénia fogalma | 269 |
| Az élelmiszer-technológia ellenőrző rendszere | 270 |
| A technológiai-higiéniai műszaki alapjai | 272 |
| Élelmiszeripari üzemek telepítése, elrendezése | 272 |
| Élelmiszeripari üzemi helyiségek kialakítása | 274 |
| Berendezésekkel szemben támasztott követelmények | 276 |
| A technológiai-higénia egyes általános kérdései | 277 |
| Hőmérsékleti hatások a technológiában | 278 |
| Ivóvíz higiéniai jelentősége | 279 |
| Élelmiszeripari szennyvizek és azok tisztítása | 280 |
| Személyi higiénia | 283 |
| Egészségügyi és szociális létesítmények | 284 |
| Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 286 |
| Vágásra küldött élő vágóállatokkal kapcsolatos műveletek | 295 |
| A sertésvágás technológiai higiéniája | 296 |
| A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 303 |
| Emésztőkészülék feldolgozásának technológiai higiéniája | 308 |
| Baromfifeldolgozás higiéniája | 316 |
| A nyúlvágás higiéniája | 316 |
| A vadfeldolgozás higiéniája | 316 |
| A hús hűtése és fagyasztása | 320 |
| A húskészítmény előállítás technológiai higiéniája | 323 |
| A töltelékáru-gyártás technológiai alapműveletei | 323 |
| Dobozolt húskészítmények gyártástechnológiája | 328 |
| Idegen, vegyi anyagok felhasználása és ezek problémái a húskészítmény gyártásban | 331 |
| Halfeldolgozás higiéniája | 333 |
| Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája | 336 |
| Általános technológiai műveletek | 336 |
| Cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai | 338 |
| Édesipar higiéniai kérdései | 338 |
| Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései | 343 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Bak János: Tejtermelési higiénia | 350 |
| A tej összetétetele és egyes tulajdonságai | 350 |
| A tej fogalma | 350 |
| A tej érzékszervi-, fizikai-, kémiai tulajdonságai | 350 |
| A tejhozamra és a tej összetételére ható tényezők | 365 |
| Fajta | 365 |
| Kor | 365 |
| Takarmányozás | 365 |
| Tejelési időszak | 366 |
| Klimatikus tényezők, fejés | 366 |
| Juhtej termelés és összetétel | 367 |
| Mikrobás folyamatok a tejben | 367 |
| Baktérium növekedés a nyers tejben | 367 |
| A tej nem specifikus védőmechanizmusa | 369 |
| A tej mikrobás eredetű erjedési folyamatai | 369 |
| A nyers tej mikrobiológiai minősége | 376 |
| Tejgazdaságban végzett tejkezelés | 378 |
| A tej rendellenességei | 379 |
| A tej természetes elváltozásai | 380 |
| A tej nem természetes elváltozásai | 382 |
| Érzékszervekkel megállapítható tejrendellenességek | 383 |
| Tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai | 390 |
| Sejtes elemek a tejben | 390 |
| A mastitis hatása a tej sejtszámára és összetételére | 392 |
| Tőgygyulladást okozó mikrobák, a tej elbírálása | 394 |
| A tej által közvetített emberi megbetegedések kórokozói | 396 |
| Egyes fertőző betegségek tejhigiéniai vonatkozásai | 398 |
| Brucellosis | 398 |
| Gümőkór | 399 |
| Salmonellosis | 400 |
| Lépfene | 401 |
| Listerioris | 401 |
| Leptospirosis | 402 |
| Q-láz | 402 |
| A gépi fejés higiéniai vonatkozásai | 405 |
| A gépi fejés élettani alapjai | 405 |
| A fejőberendezések | 408 |
| A fejéshez kapcsolódó automatizálás | 433 |
| A fejőberendezések működésének ellenőrzése | 440 |
| A géi fejés művelet-elemei | 441 |
| A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 448 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Horváth Zoltán - Dr. Merényi Imre: Tejipari technológiai higiénia | 453 |
| Tejfeldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének higiéniai feltételei | 453 |
| Az üzem belső területe | 454 |
| A tejüzem vízellátása | 457 |
| Szennyvíz rendszer | 458 |
| Világítás | 458 |
| Szellőzés | 458 |
| A tej szállítása a feldolgozó üzembe | 458 |
| A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben | 460 |
| A tej előtárolása | 461 |
| A tej üzemi kezelése | 463 |
| A tej homogénezése | 464 |
| Pasztőrözési eljárások | 465 |
| Ultrapasztőrözés | 468 |
| Sterilizás | 469 |
| A pasztőrözés műszaki-higiéniai (HACCP) követelményei | 469 |
| A tejipari termékek gyártási higiéniája | 470 |
| Fogyasztói tej gyártása | 470 |
| Savanyított tejtermékek | 471 |
| Tartós tej, steril tej és tejtermékek gyártása | 474 |
| Vajgyártás | 475 |
| Tejporgyártás | 478 |
| Sajtgyártás | 479 |
| Tisztítás és fertőtlenítés a tejiparban | 485 |
| A tisztítás és fertőtlenítés jelentősége | 485 |
| A víz szerepe a tisztításban | 487 |
| A tisztítóhatás és tényezői | 488 |
| A tisztító és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése | 491 |
| A tisztítás és fertőtlenítés műveletei | 495 |
| C.I.P. tisztítás | 501 |
| Korrózió | 510 |
| Környezet- és munkavédelmi szempontok | 511 |
| Szennyvíz-kezelés | 512 |
| Dr. Sas Barnabás: Az élelmiszerek általános- és specifikus maradékanyag (Reziduum)-toxikológiája | 514 |
| Fogalom meghatározások és az ellenőrzési eljárásrend | 514 |
| Az állati eredetű élelmiszerek tolerancia-határérték feletti kémiai szennyezettségének az elhárítását szolgáló eljárás | 517 |
| A mintavételi eljárás és a szabályozása | 517 |
| A maradékanyagok általános csoportosítása, definiciójuk és kockázat elemzésük | 520 |
| Egyes természetes eredetű ártalmas anyagok, valamint a gázhalmazállapotú élelmiszer fertőtlenítőszerek és a még megengedhető mennyiségeik határértékei | 523 |
| Biogén aminok és hisztamin | 525 |
| Maradékanyagok (residuumképzők, xenebiotikumok) | 526 |
| A szennyeződés forrásai | 526 |
| A klórozott széndhidrogének | 527 |
| Technológiai segédanyagként alkalmazott poliklórozott és brómozott bifenil-kongenerek (PCB) | 530 |
| Szerves foszforsavészterek és inszekticid karbamátok | 531 |
| Szintetikus piretroidok | 532 |
| Egyes agrokemikáliák (gyomorirtó-, gombaölő- és rágcsálóirtó szerek) | 532 |
| Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) | 533 |
| Klórzott dibenzo-p-dioxinok és dibenzofuránok | 534 |
| Egyes húsipari technológiai segédanyagok és nitrózaminok képződése, valamint a közegészségügyi kockázatuk | 534 |
| Antibiotikumok, szulfonamidok és egyéb antimikrobális gátlóanyagok, valamint tisztító és fertőtlenítőszerek | 536 |
| Hormonok, hormonhatású és az anyagcserét befolyásoló hozamnövelő hatású egyéb anyagok | 551 |
| Az anyagcserét és az idegrendszer működését befolyásoló tiltott hozamfokozók (thyreostaticumok, béta-receptor blokkolók és trankvillánsok) | 553 |
| Mikotoxinok és egyéb mikrobiális gomba anyagcseretermékek | 556 |
| Toxikus és egyéb mikroelemek | 558 |
| Az állatorvoslásban és az állattenyésztésben használatos egyéb szerek | 561 |
| A csomagoló-anyagok alkalmazásával kapcsolatos élelmiszerszennyezés | 562 |
| Radioaktív szennyezők okozta élelmiszer kontamináció, valamint az ionizáló sugárzással végrehajtott kezelés és kimutatásuk módszerei | 565 |
| Az élelmiszerek gyártsáa és az ételkészítés során bekövetkező változások toxikológiai minősítése | 568 |
| Az élelmiszer-maradékanyag toxikológiai laboratórium szervezési és vizsgálati követelményei | 571 |
| A fejlődés trendje | 572 |
| Az élelmiszerek reziduuloógiai ártalmatlanságát biztosító hazai szabályozások | 573 |
| Dr. Biró György: Táplálkozás-tudományi ismeretek | 582 |
| Fehérjék | 582 |
| Lipidek | 582 |
| Szénhidrátok | 584 |
| Vitaminok | 584 |
| Makró- és mikroelemek | 588 |
| Táplálkozás-függő betegségek | 590 |
| A hiányos táplálkozás következményei | 590 |
| A táplálkozás és szív- és érrendszerei betegségek | 591 |
| Magas vérnyomás és táplálkozási megelőzése | 593 |
| A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 594 |
| A táplálkozás és a cukorbaj | 597 |
| A táplálkozás és az elhízás | 597 |
| A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 597 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Kovács József: Élelmiszer-higiéniai igazgatás | 600 |
| Az élelmiszer-higiénia általános kérdései | 600 |
| Az élelmiszer-higiénia fogalma | 600 |
| Az élelmiszer-higiénia feladatköre | 600 |
| Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere | 601 |
| Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai jogi szabályozása | 601 |
| Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai | 601 |
| Az élelmiszer-export szabályai | 603 |
| Az élelmiszer-higiénia hazai jogforrásai | 608 |
| Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és hazai szervei és intézményei | 611 |
| Nemzetközi szervezetek | 611 |
| Hazai intézmények | 612 |
| Élelmiszer ellenőrző szervek | 613 |
| A hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenysége | 614 |
| Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés | 614 |
| Az élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai | 614 |
| Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere | 618 |
| Az élelmiszer-higiéniai tevékenység | 623 |
| Hűtőházi hatósági állatorvosi feladataok | 623 |
| Élelmiszer forgalmazás ellenőrzése | 623 |
| Növényi eredetű élelmiszerek higiéniai ellenőrzése | 624 |
| Az élelmiszer forgalmának korlátozása | 626 |
| Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerrel történő eljárás | 627 |
| A fogyasztó tájékoztatása, megtévesztése | 628 |
| A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer ellenőrzésben | 628 |
| Magyar Élelmiszerkönyv | 628 |
| Az állatvágás állatvédelmi szabályai | 630 |
| A géntechnológia és az élelmiszer | 631 |
| Államigazgatási eljárás szabályai az élelmiszer-higiéniai ellenőrzésbe | 633 |
| Szankcionális az élelmiszer-higiéniai igazgatás gyakorlatában | 634 |
| Az állatorvos felelőssége és jogvédelme | 635 |
| Hús- és tejminősítés | 637 |
| Vágóállatok vágás utáni minősítése | 637 |
| Tejmínősítés, nyerstej átvételi rendszer | 638 |
| A Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer (VEKEP), Hazard Analysis Critical Control Pont-system (HACCP) élelmiszeripari alkalmazása | 639 |
| Tárgymutató | 643 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.