| Dr. Biró Géza: Az élelmiszer-higiénia története és feladatköre | 7 |
| Az élelmiszer-higiénia egyetemes története | 7 |
| A hazai hús- és élelmiszer-vizsgálat története | 8 |
| Az élelmiszer-higiénia oktatásának története | 14 |
| Az élelmiszer-higiénia feladatköre | 16 |
| Dr. Szita Géza: Élelmiszer-mikrobiológia | 20 |
| A mintavétel | 20 |
| A szabványok jelentősége a mikrobiológiai vizsgálatokban | 25 |
| Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása | 30 |
| A baktériumok szaporodásának és pusztulásának törvényszerűségei | 32 |
| Az élelmiszerekben kialakult környezeti feltételek hatása a mikroorganizmusokra | 34 |
| Az indikátor vagy jelző mikroflóra jelentősége | 42 |
| Mikrobaszám (összes élő aerob és fakultatív anaerob mesophil és fakultatív pscihrotroph mikrobák száma, összcsíraszám) | 43 |
| A kóliform baktériumok és az Escherichia coli higiéniai jelentősége | 46 |
| Enterobaktériumok kimutatása folyékony tápközegben | 51 |
| Pseudomonas aeruginosa kimutatása | 53 |
| Az enterococcusok számának meghatározása | 56 |
| Salmonellák kimutatása | 58 |
| Staphylococcus aureus kimutatása | 62 |
| A mesophil szulfitredukáló összes clostridium és clostridiumspóra számának meghatározása | 65 |
| A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása | 67 |
| Clostridium botulinum kimutatása | 68 |
| Bacillus cereus számának meghatározása | 72 |
| Bacillus anthracis kimutatása | 73 |
| Yersina enterocolitica kimutatása | 74 |
| Listeria monocytogenes kimutatása | 75 |
| Campylobacter jejuni kimutatása | 76 |
| A mastitis bakteriológiai diagnosztikája | 77 |
| Az élelmiszerekkel kapcsolatban használt és azzal közvetlenül érintkező csomagolóanyagok, munkaeszközök, felületek, valaminta személyi tisztaság élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai minősítése | 78 |
| Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata | 79 |
| A gyors mikrobiológia vizsgáló módszerek | 82 |
| Starterkultúrák felhasználása az élelmiszeriparban | 84 |
| Élelmiszerek mikrobiológiai minősítése | 86 |
| Nyers élelmiszer minősítése | 86 |
| Tejtermékek mikrobiológiai minősítése | 88 |
| Húskészítmények mikrobiológiai minősítése | 89 |
| Tartósító eljárások hatása a mikrobára | 90 |
| A táptalajokról | 91 |
| Dr. Biró Géza: Ételfertőzések, ételmérgezések | |
| Az ételmérgezések fogalma, felosztása | 94 |
| Salmonellák okozta ételfertőzések és járványok | 96 |
| Botulizmus | 100 |
| Staphylococcus intoxicatio | 104 |
| Bacillus cereus okozta ételmérgezés | 106 |
| Campylobacter okozta ételfertőzés | 107 |
| Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés | 108 |
| Élelmiszer által közvetített shigellosis | 109 |
| Élelmiszer eredetű listeriosis | 111 |
| Vibrio parahaemolyticus | 112 |
| Fakultatíve patogén ételmérgező mikrobák | 112 |
| Az ételek elkészítésére vonatkozó szabályok | 113 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Százados Imre: Húshigiénia, húsvizsgálat | 116 |
| A hús fogalma, érzékszervi, fizikai, kémiai tulajdonságai | 116 |
| A hús fogalma | 116 |
| A hús érése közben létrejövő biokémiai változások | 116 |
| A hús érzékszervi tulajdonságai | 117 |
| A különböző állatfajok húsának jellemzői | 118 |
| A hús fizikai tulajdonságai | 120 |
| A hús kémiai tulajdonságai | 124 |
| A hús minőségét befolyásoló elváltozások | 125 |
| A húsvizsgálat fogalma, integrált húsvizsgálat | 126 |
| A hús elbírálásának általános szabályai | 129 |
| A megvizsgált hús megjelölése | 130 |
| A vágóállatok húsvizsgálata | 131 |
| Vágóállatok előkészítése a szállításra | 131 |
| Élőállat vizsgálat a vágóhídon | 132 |
| A húsvizsgálat feltételei | 136 |
| Szarvasmarha húsvizsgálata | 136 |
| Sertés húsvizsgálata | 138 |
| A hús elváltozásai és elbírálása | 142 |
| A hús fülledése és rothadása | 142 |
| A hús szín-, szag-, íz- és állomány-rendellenességei | 143 |
| A zsírszövet postrmortális elváltozásai | 148 |
| Fogyasztásra feltételesen alkalmas húsok kezelése, hatósági húsbolt | 149 |
| Vérfertőzés | 151 |
| Fogalom meghatározás | 151 |
| Bőrelváltozások | 152 |
| Nyirokcsomó-elváltozások | 153 |
| A lép elváltozásai sertésben és szarvasmarhában | 154 |
| A máj, a vese és a szív zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése | 156 |
| A vérzések húsvizsgálati jelentősége és értékelése | 157 |
| Áttéti tályogok és gyulladásos-elhalásos gócok a májban | 159 |
| Tüdőelváltozások | 160 |
| Veseelváltozások | 162 |
| Kiegészítő bakteriológiai húsvizsgálat | 163 |
| A vizsgálat alapelvei | 164 |
| A mintavétel, csomagolás, szállítás | 165 |
| A minta feldolgozása | 166 |
| Az eredmények összegezése | 168 |
| Kényszervágás fogalma, az elbírálás általános szabályai | 169 |
| Technológiai selejtállat fogalma, húsvizsgálata | 172 |
| A kényszervágás során előforduló szarvasmarha betegségek húsvizsgálata | 173 |
| A sertés kényszervágáskor előforduló betegségei | 178 |
| A borjú, a ló és a juh kényszervágása során előforduló fontosabb betegségei | 183 |
| Egyes betegségek és azok húsvizsgálata | 185 |
| Emlős háziállatok betegségeinek húsvizsgálata | 185 |
| Baromfi húsvizsgálata | 227 |
| A vadhús vizsgálata | 238 |
| Halhús vizsgálata | 240 |
| Színes melléklet | 241 |
| Tojás és tojáskészítmények vizsgálata | 255 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Kovács Jenő: Élelmiszer-technológiai higiénia | 258 |
| Az élelmiszer-technológiai higiénia fogalma | 258 |
| Az élelmiszer-technológia ellenőrző rendszere | 259 |
| A technológiai-higiénia műszaki alapjai | 261 |
| Élelmiszeripari üzemek telepítése, elrendezése | 261 |
| Élelmiszeripari üzemi helyiségek kialakítása | 262 |
| Berendezésekkel szemben támasztott követelménye | 265 |
| A technológiai-higiénia egyes általános kérdései | 266 |
| Hőmérsékleti hatások a technológiában | 267 |
| Ivóvíz higiéniai jelentősége | 267 |
| Élelmiszeripari szennyvizek és azok tisztítása | 268 |
| Személyi higiénia | 272 |
| Egészségügyi és szociális létesítmények | 273 |
| Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 274 |
| Vágásra küldött élő vágóállatokkal kapcsolatos műveletek | 284 |
| A sertésvágás technológiai higiéniája | 285 |
| A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 292 |
| A szarvasmarha-vágás technológiai higiéniája | 292 |
| Emésztőkészülék feldolgozásának technológiai higiéniája | 297 |
| Baromfifeldolgozás higiéniája | 298 |
| A nyúlvágás higiéniája | 305 |
| Vadfeldolgozás higiéniája | 305 |
| A hús hűtése és fagyasztása | 309 |
| A húskészítmény előállítás technológiai higiéniája | 312 |
| A töltelékáru-gyártás technológiai alapműveletei | 312 |
| Dobozolt húskészítmények gyártástechnológiája | 317 |
| Ideg, vegyi anyagok felhasználása és ezek problémái a húskészítmény-gyártásban | 320 |
| Halfeldolgozás higiéniája | 322 |
| Növényi eredetű élelmiszerek előállításának higiéniája | 325 |
| Általános technológiai műveletek | 325 |
| Cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai | 327 |
| Édesipar higiéniai kérdései | 328 |
| Gabona- és söripar higiéniája | 329 |
| Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései | 332 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Bak János: Tejtermelési higiénia | 339 |
| A tej összetétele és egyes tulajdonságai | 339 |
| A tej fogalma | 339 |
| A tej érzékszervi, fizikai-, kémiai tulajdonságai | 339 |
| A tejhozam és a tej összetételére ható tényezők | 354 |
| Mikrobás folyamatok a tejben | 356 |
| Baktérium növekedés a nyers tejben | 356 |
| A tej nem specifikus védőmechanizmusa | 357 |
| A tej mikrobás eredetű erjedési folyamatai | 358 |
| A nyers tej mikrobiológiai minősége | 365 |
| A tej rendellenességei | 368 |
| A tej természetes elváltozásai | 368 |
| A tej nem természetes elváltozásai | 370 |
| Érzékszervekkel megállapítható tejrendellenességek | 372 |
| Tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai | 379 |
| Sejtes elemek a tejben | 379 |
| A mastitis hatása a tej sejtszámára és összetételére | 381 |
| Tőgygyulladást okozó mikrobák, a tej elbírálása | 382 |
| A tej által közvetített emberi megbetegedések kórokozói | 385 |
| Egyes fertőző betegségek tejhigiéniai vonatkozásai | 386 |
| A gépi fejés higiéniai vonatkozásai | 394 |
| A gépi fejés élettani alapjai | 394 |
| A fejőberendezések | 397 |
| A fejéshez kapcsolódó automatizálás | 421 |
| A fejőberendezések működésének ellenőrzése | 429 |
| A gépi fejés művelet-elemei | 430 |
| A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 437 |
| Dr. Biró Géza - Dr. Horváth Zoltán - Dr. Merényi Imre: Tejipari technológiai higiénia | 441 |
| Tejfeldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének higiéniai feltételei | 441 |
| A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben | 448 |
| A tej üzemi kezelése | 451 |
| A tejipari termékek gyártási higiéniája | 458 |
| A tejüzemi berendezések tejjel és egyéb tejtermékkel érintkező felületeinek tisztítása és fertőtlenítése | 473 |
| Dr. Sas Barnabás: Az élelmiszerek általános és maradékanyag (residuum) toxikológiája | 477 |
| Fogalom meghatározások | 477 |
| Maradékanyagok általános csoportosítása és definíciójuk | 479 |
| Egyes természetes eredetű ártalmas anyagok és a még megengedhető mennyiségeik határértékei | 480 |
| Biogén aminok és hisztamin | 482 |
| Maradékanyagok | 483 |
| A szennyeződés forrásai | 483 |
| A klórozott szénhidrogének | 484 |
| Technológiai segédanyagként alkalmazott poliklórozott és brómozott bifenil-kongenerek | 486 |
| Szerves foszforsavészterek és inszekticid karbamátok | 487 |
| Szintetikus piretroidok | 488 |
| Egyes agrokemikáliák | 488 |
| Policiklikus aromás szénhidrogének | 489 |
| Egyes húsipari technológiai segédanyagok és a nitrózaminok képződése, valamint a közegészségügyi kockázatuk | 490 |
| Antibiotikumok, szulfonamidok és egyéb antimikrobiális gátlóanyagok | 492 |
| Hormonok, hormonhatású és az anyagcserét befolyásoló hozamnövelő hatású egyéb anyagok | 494 |
| Az anyagcserét és az idegrendszer működését befolyásoló hozamfokozók | 496 |
| Mikotoxinok és egyéb mikrobiális gomba anyagcseretermékek | 498 |
| Toxikus és egyéb mikroelemek | 500 |
| Az állatorvoslásban és az állattenyésztésben használatos egyéb szerek | 502 |
| Tisztítószerek és fertőtlenítőszerek | 503 |
| A csomagolóanyagok alkalmazásával kapcsolatos élelmiszer szennyezés | 504 |
| Az élelmiszerek gyártása és az ételkészítés során bekövetkező változások toxikológiai minősítése | 506 |
| Az élelmiszer-maradékanyag toxikológiai laboratórium szervezési és vizsgálati követelményei | 509 |
| A fejlődés trendje | 510 |
| Hazai élelmiszer ártalmassági szabályozások | 511 |
| Dr. Biró György: Táplálkozás-tudományi ismeretek | 514 |
| Fehérjék | 514 |
| Lipidek | 515 |
| Szénhidrátok | 516 |
| Vitaminok | 516 |
| Makro- és mikroelemek | 520 |
| Táplálkozás-függő betegségek | 522 |
| A hiányos táplálkozás következményei | 522 |
| A táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek | 522 |
| Magas vérnyomás és táplálkozási megelőzése | 525 |
| A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 526 |
| A táplálkozás és a cukorbaj | 528 |
| A táplálkozás és az elhízás | 529 |
| A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 530 |
| Dr. Kovács József: Élelmiszer-higiéniai igazgatás | 532 |
| Az élelmiszer-higiéniai igazgatás szakmai és jogi alapjai | 532 |
| A hatósági élelmiszer-higiénia ellenőrző tevékenysége | 537 |
| Élelmiszer-higiéniai vizsgálat | 538 |
| Élelmiszer-higiéniai ellenőrzés | 540 |
| Élelmiszer-higiéniai szemle | 541 |
| Különleges vizsgálat | 541 |
| Előzetes és felmérő vizsgálatok | 542 |
| A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben | 543 |
| Élelmiszer-higiéniai vonatkozású hatósági állatorvosi igazolványok és nyilvántartások | 543 |
| Az élelmiszer-higiéniai vizsgálat és ellenőrzés gyakorlata | 545 |
| Az élelmiszer előállítás-higiéniai feltételei, engedélyezési eljárások | 549 |
| Élelmiszerek nemzetközi forgalmának élelmiszer-higiéniai vonatkozásai | 553 |
| Szankcionálás az élelmiszer-higiéniai igazgatás gyakorlatában | 555 |
| Az állatorvos felelőssége és jogvédelme | 556 |
| Tárgymutató | 558 |