kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 790 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-7362-78-9 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 21 |
| dr. Gasztonyi Kálmán: Az ásványi anyagok és a víz | 23 |
| Fémes makroelemek és vegyületeik | 24 |
| Nátrium | 25 |
| Kálium | 25 |
| Magnézium | 26 |
| Kalcium | 26 |
| Nemfémes makroelemek és vegyületeik | 27 |
| Foszfor | 28 |
| Kén | 28 |
| Klór | 29 |
| Mikroelemek | 29 |
| Esszenciális mikroelemek | 30 |
| Nem esszenciális mikroelemek | 26 |
| A víz | 39 |
| A vízmolekula szerkezete | 41 |
| A folyékony víz és a jég szerkezete | 43 |
| A víz fizikai és kémiai tulajdonságai | 46 |
| dr. Bodgán Józsefné: Szénhidrátok | 64 |
| Monoszacharisok | 65 |
| A monoszacharidok szerkezete és tulajdonságai | 65 |
| A monoszacharidok kémiai reakciói | 78 |
| A monoszacharidok leíró ismertetése | 98 |
| Monoszacharidszármazékok | 106 |
| Dezoxicukrok | 106 |
| Aminocukrok | 107 |
| Cukorészterek | 110 |
| Cukoréterek | 113 |
| Cukoralkoholok | 113 |
| A monoszacharidok savszármazékai | 115 |
| Glikozidok | 119 |
| Oligoszacharidok | 121 |
| Diszacharidok | 123 |
| Triszacharidok | 133 |
| Nagyobb tagszámú oligoszacharidok | 136 |
| Poliszacharidok (glikánok) | 138 |
| Glükózpolimerek | 140 |
| Fruktózpolimerek | 156 |
| Mannánok | 158 |
| Uronsavpolimerek | 159 |
| Glükózamin-polimer | 161 |
| Kevert poliszacharidok | 161 |
| Szénhidrát-fehérje származékok | 167 |
| dr. Gábor Miklósné: A fehérjék és építőköveik | 171 |
| Aminosavak | 171 |
| Aminosavak csoportosítása | 174 |
| Aminosavak fizikai tulajdonságai | 174 |
| Az aminosavak kémiai tulajdonságai | 178 |
| Peptidek | 184 |
| Fehérjék | 187 |
| Általános tulajdonságok | 187 |
| A fehérjék kémiai reakciói, kapcsolódásai | 199 |
| A fehérjék denaturálódása | 202 |
| A fehérjék funkcionális tulajdonságai | 205 |
| A fehérjék mennyiségi meghatározása | 213 |
| A fehérjék csoportosítása | 214 |
| Fontosabb természetes fehérjék | 221 |
| Új fehérjeforrások | 245 |
| Élelmiszer-fehérjék átalakulása a feldolgozás és a tárolás során | 246 |
| dr. Gábor Miklósné: Lipidek | 252 |
| Zsírsavak | 254 |
| Telített zsírsavak | 254 |
| Telítetlen zsírsavak | 256 |
| Helyettesített zsírsavak | 256 |
| Zsírsavak fizikai tulajdonságai | 256 |
| Zsírsavak kémiai tulajdonságai | 258 |
| Telítetlen zsírsavak bioszintézise | 260 |
| Acilglicerinek | 260 |
| Az acilglicerinek fontosabb fizikai tulajdonságai | 262 |
| Az acilglicerinek fontosabb kémiai tulajdonságai | 264 |
| Acilgriceinek bioszintézise | 270 |
| Foszfo- és glikolipidek | 271 |
| Diolipidek, zsíralkoholok, viaszok | 274 |
| Szterinek | 275 |
| Egyéb vegyületek | 277 |
| Lipoproteinek | 277 |
| Karotinoidok és más szénhidrogének | 277 |
| Balzsamok, gyanták és más vegyületek | 277 |
| Természetes zsiradékok | 278 |
| A természetes zsiradékok fontosabb fizikai jellemzői | 278 |
| A természetes zsiradékok fontosabb kémiai jellemzői | 280 |
| A fontosabb természetes zsiradékok | 281 |
| dr. Gasztonyi Kálmán: Vitaminok | 290 |
| A vitaminok általános jellemzése | 290 |
| A vitaminok fogalma | 290 |
| A vitaminok fiziológiai hatása | 292 |
| A vitaminok felosztása | 294 |
| Zsíroldható vitaminok | 295 |
| A-vitaminok (retinolok, axeroftolok) | 295 |
| D-vitaminok (kalciferolok) | 299 |
| E-vitaminok (tokoferolok, tokotrienolok) | 303 |
| K-vitaminok (fillokinon és rokon vegyületei) | 307 |
| Vízoldható vitaminok | 309 |
| B1-vitamin (tiamin, aneurin) | 310 |
| B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin) | 313 |
| Nikotinsavamid (PP-vitamin, niacin) | 315 |
| B6-vitamin (piridoxin, adermin) | 317 |
| Pantoténsav | 319 |
| Folsavcsoport (pteroil-glutaminsav) | 321 |
| Biotin (H-vitamin) | 322 |
| B12-vitaminok (kobalaminok) | 324 |
| B15-vitamin (pangaminsav) | 325 |
| U-vitamin (S-metil-metionin) | 326 |
| C-vitamin (aszkorbinsav) | 327 |
| Egyéb táplálkozási tényezők (vitagének) | 333 |
| Nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak | 334 |
| Nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavak | 335 |
| Inozit | 336 |
| Kolin | 336 |
| Liponsav (tioktánsav) | 337 |
| dr. Gábor Miklósné: Természetes színezékek | 338 |
| Karotinoid színezékek | 338 |
| Kémiai szerkezet | 338 |
| Fontosabb tulajdonságok | 339 |
| Fontosabb vegyületek | 340 |
| Kinonok | 343 |
| Kémiai szerkezet | 343 |
| Ismertebb vegyületek | 344 |
| Flavonoid színezék | 345 |
| Kémiai szerkezet | 346 |
| Fontosabb tulajdonságok | 348 |
| Ismertebb vegyületek | 350 |
| Pirrolszínezékek | 352 |
| Kémiai szerkezet | 352 |
| Gyűrűs tetrapirrolszármazékok | 353 |
| Lineári pirrolszínezékek | 359 |
| Egyéb természetes színezékek | 360 |
| Melaninok | 360 |
| Betalainok | 361 |
| Tanninok | 362 |
| dr. Gábor Miklósné: Íz- és aromaanygok | 363 |
| A zamatanyagok általános jellemzése | 363 |
| Ízanyagok | 364 |
| Aromaanyagok | 375 |
| Különböző illatanyagok | 376 |
| dr. Bogdán Józsefné: Egyéb szerves vegyületek | 391 |
| Alkoholok | 391 |
| Egyértékű alifás alkoholok | 392 |
| Többértékű alifás alkoholok | 397 |
| Aromás alkoholok | 399 |
| Fenolok, fenoléterek, fenolalkoholok | 400 |
| Egyértékű fenolok és származékaik | 400 |
| Kétértékű fenolok és származékaik | 402 |
| Oxovegyületek | 404 |
| Aldehidek | 405 |
| Ketonok | 412 |
| Szerves savak és származékaik | 418 |
| Szerves savak | 418 |
| Észterk | 430 |
| Laktonok | 345 |
| Illóolajok | 437 |
| Terpének (poliprének) | 438 |
| Illóolajok egyéb komponensei | 448 |
| Alkaloidok | 449 |
| Purinvázas alkaloidok | 450 |
| Kondenzált piridingyűrűs alkaloidok | 453 |
| Piridinvázas alkaloidok | 457 |
| Indolvázas alkaloidák | 458 |
| dr. Gasztonyi Kálmán: Enzimkémia | 460 |
| Általános enzimkémia | 461 |
| Enzimkémia alapfogalmak | 461 |
| Környezeti tényezők hatása az enzimaktivitásra | 479 |
| Az enzimaktivitárs gátló és fokozó anyagok | 487 |
| Enzimpreparátumok | 497 |
| Oxidoreduktáziok | 502 |
| Piridinenzimek | 504 |
| Flavinenzimek | 507 |
| Heminenzimek | 511 |
| Oxigenázok | 513 |
| Transzferázok | 518 |
| Foszfotranszferázok (transzfoszfatázok) | 520 |
| Glikoziltranszferázok (transzglikozilázok) | 522 |
| Aminotranszferázok (transzaminázok) | 525 |
| Hidrolázok | 525 |
| Észterázok | 526 |
| Glikozidázok | 534 |
| Proteázok (peptid-hidrolázok) | 556 |
| Amidázok és aminidázok | 568 |
| Savanhidrid-hidrolázok | 570 |
| Liázok | 572 |
| C-C liázok | 573 |
| C-O liázok | 575 |
| Egyéb liázok | 576 |
| Izomerázok | 576 |
| Cukor-izomerázok | 577 |
| Egyéb izomerázok | 579 |
| Ligázok (szintetázok) | 580 |
| dr. Gasztonyi Kálmán: Élelmiszer-technológiai adalékok | 582 |
| Tartósítószerek | 583 |
| A tartósítószerek hatásmechanizmusa | 583 |
| Szervetlen tartósítószerek | 585 |
| Szerves tartósítószerek | 587 |
| Antibiotikumok | 596 |
| Fitocinok | 598 |
| Antioxidánsok | 600 |
| Természetes antioxidánsok | 601 |
| Mesterséges antioxidánsok | 602 |
| Ízesítőanyagok | 606 |
| Édes ízű adalékok | 606 |
| Sós ízű adalékok | 614 |
| Keserű ízű adalékok | 616 |
| Savanyú ízű adalékok | 61 |
| A fűszerek hatóanyagai | 616 |
| Mesterséges színezékek | 627 |
| Sárga szín | 630 |
| Piros szín | 631 |
| Kék szín | 631 |
| Fekete szín | 632 |
| Állományjavító adalékok | 632 |
| Szénhidrátalapó gélképzők | 633 |
| Fehérjealapú gélképzők | 645 |
| Szervetlen állományjavító adalékok | 648 |
| Emulgeátorok | 649 |
| Tápértéket növelő adalékok | 654 |
| Vitamindúsítás | 654 |
| Fehérjekomplettálás | 656 |
| Mikroelem-, makroelem-kiegészítse | 660 |
| dr. Gasztonyi Kálmán: Mérgező anyagok | 662 |
| Természetes mérgek | 663 |
| Mérgező alkaloidok | 664 |
| Mérgező aminosavszármazékok | 667 |
| Mérgező illóolaj-komponensek | 676 |
| Antinutritív anyagok | 678 |
| Mikroorganizmusok által termelt mérgek | 684 |
| Baktériumtoxinok | 684 |
| Mikotoxinok | 689 |
| Peszticidek | 698 |
| Inszekticidek | 699 |
| Fungicidek | 710 |
| Herbicidek | 715 |
| Állattenyésztési és gyógyászati maradékok | 716 |
| Egyéb mérgek | 719 |
| Fém szennyeződések | 720 |
| Műanyagokból származó mérgek | 725 |
| A szennyezett természeti környezet ártalmai | 726 |
| dr. Bogdán József: Csomagolóanyagok | 735 |
| Üveg | 736 |
| Fémlemezek | 737 |
| Acéllemez | 737 |
| Alumínium | 738 |
| Papír | 739 |
| Kezeletlen papír | 740 |
| Kezelt papírok | 740 |
| Műanyagok | 741 |
| A műanyagok felosztása | 741 |
| Csomagolásra alkalmas fontosabb műanyagok | 742 |
| Egyéb műanyagok | 749 |
| dr. Bogdán Józsefné: Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 753 |
| Tisztítószerek | 753 |
| Szennyoldó anyagok | 754 |
| Építőanyagok (komplexképzők) | 757 |
| Felületaktív anyagok | 758 |
| Egyéb tisztítószer-komponensek | 761 |
| Fetőtlenítőszerek | 762 |
| Klórtartalmú fertőtlenítőszerek | 763 |
| Jódtartalmú fertőtlenítőszerek | 764 |
| Kvaterner ammóniumvegyületek | 765 |
| Amfolitszappanok | 766 |
| Irodalomjegyzék | 769 |
| Tárgymutató | 771 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.