| Bevezetés (dr. Tegze Miklósné) | 5 |
| Az élelmiszer-vizsgálatok célja | 6 |
| A laboratóriumi vizsgálatok rendszerezése | 6 |
| Laboratóriumi munkaszabályok | 7 |
| Általános szabályok | 7 |
| Baleset-elhárítás a laboratóriumi munkában | 8 |
| Tennivalók balesetnél | 9 |
| A mérési jegyzőkönyv, a munkanapló | 10 |
| Mintavétel | 11 |
| Fontosabb laboratóriumi eszközök | 13 |
| Üvegeszközök | 14 |
| Porceláneszközök | 15 |
| Eszközök és készülékek összeszereléséhez | 15 |
| A laboratóriumi eszközök kezelése és tisztítása | 17 |
| A desztillált víz a laboratóriumi munkában | 18 |
| A desztillált vizes palack használata | 18 |
| Laboratóriumi gázégők | 19 |
| Általános élelmiszer-vizsgálati műveletek és mérések (dr.Tegze Miklósné) | 21 |
| Tömegmérés | 23 |
| A tömeg mértékegysége | 23 |
| A súlysorozat tagjai | 24 |
| A laboratóriumi mérlegek fajtái | 24 |
| Táramérleg kézi súlysorozat-felrakással | 25 |
| Gyorsmérleg | 28 |
| Félautomata és automata gyorsmérlegek | 30 |
| Hőmérsékletmérés | 31 |
| Térfogatmérés | 32 |
| Sűrűségmérés | 35 |
| A sűrűségmérés módjai | 36 |
| Az areométerek használata | 37 |
| Mérés areométerrel és az oldat töménységének meghatározása | 37 |
| Oldatok készítése | 39 |
| Az oldódás elősegítése | 39 |
| Az oldat töménységének mértékegységei | 40 |
| Az oldatok készítésének gyakorlata | 42 |
| Tömegszázalékban megadott töménységű oldat készítése | 43 |
| Térfogatszázalékban megadott töménységű oldat készítése | 43 |
| Tömeg/térfogat mértékegységekben megadott töménységű oldat készítése | 44 |
| Térfogatos elemzés | 45 |
| A térfogatos elemzésen alapuló meghatározások elve | 45 |
| A térfogatos meghatározások gyakorlata | 47 |
| Az élelmiszerek savtartalmának meghatározása | 48 |
| Oldatok vízben oldott szárazanyag-tartalmának mérése kézi refraktométerrel | 51 |
| A rekraktométer működési elve | 51 |
| A kézi refraktométerek használata | 52 |
| Vizsgálatok mikroszkóppal | 54 |
| Élelmiszer-vizsgálatok | 56 |
| Borászszakma (dr. Gazdag László) | 57 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 59 |
| A szőlő fürttömegének mérése, a bogyó-, kocsány-, héj- és magszázalék meghatározása | 59 |
| A sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 60 |
| A must és a bor sűrűségének meghatározása | 60 |
| A must cukortartalmának meghatározása hitelesített magyar mustmérővel | 61 |
| A vonadékanyag meghatározása | 62 |
| A térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 67 |
| A titrálható savtartalom meghatározása | 67 |
| Kénessavmeghatározás | 68 |
| A kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) hatóanyagának vizsgálata | 70 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 71 |
| A mikroszkóp kezelésének általános szabályai | 72 |
| A borélesztők mikroszkópos vizsgálata | 72 |
| A penészgombák mikroszkópos vizsgálata | 74 |
| Az elhalt élesztősejtek vizsgálata | 76 |
| Az üledék vizsgálata | 77 |
| Egyéb vizsgálatok | 78 |
| Alkoholmeghatározás Malligand-készülékkel | 78 |
| Bentonitos próbaderítés | 80 |
| Csersav-zselatinos próbaderítés | 82 |
| Sárgavérlúgsós próbaderítés (kékderítés) | 83 |
| Szín- és ízhibás borok javítása | 86 |
| A borok színjavítása | 87 |
| Próba-savcsökkentés | 89 |
| A maradék cukor kimutatása | 91 |
| Az állóképesség vizsgálata | 91 |
| A hamisítások kimutatása | 92 |
| Szesz- és likőrgyártó szakma (Dávid Péterné) | 95 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 97 |
| A nedvességtartalom meghatározása | 97 |
| Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 99 |
| A melasz sűrűségének meghatározása Balling-fokolóval | 100 |
| A cefre leerjedési fokának vizsgálata Balling-fokolóval | 100 |
| A finomszesz szesztartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 100 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 101 |
| A palackmosó víz lúgosságának meghatározása | 101 |
| Az ecet savtartalmának meghatározása | 101 |
| Műszeres vizsgálatok | 103 |
| Szeszes és üdítőitalok extrakttartalmának meghatározása | 103 |
| A melasz lúgosságának meghatározása elektromos pH-mérővel | 105 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 107 |
| Likőr- és pálinkakészítmények érzékszervi bírálata pontozásos módszerrel | 109 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 110 |
| A cefre mikrobiológiai tisztaságának meghatározása | 110 |
| Egyéb vizsgálatok | 112 |
| A szesz minőségének kimutatása (Barbet-próba) | 112 |
| A kozmaolaj-tartalom kimutatása (Komarovszky-próba) | 114 |
| Az erjedő cefre maradékcukor-tartalmának meghatározása | 115 |
| Erjedő cefrében pH mérése kolorimetriásan, indikátorpapírral | 116 |
| Az élesztő kelesztőképességének meghatározása | 117 |
| Az élesztő eltarthatóságának vizsgálata | 119 |
| A töltésteljesség ellenőrzése szeszes és üdítőitalok palackozásánál | 120 |
| Az üdítőitalok szén-dioxid-nyomásának ellenőrzése | 123 |
| A keményítőben levő fekete pettyek vizsgálata | 125 |
| A keményítőtartalom meghatározása Reimann-mérleggel | 127 |
| Sörgyártó szakma (Dávid Péterné) | 129 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 129 |
| A nedvességtartalom meghatározása | 129 |
| Extrakttartalom-meghatározások | 133 |
| Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 135 |
| A malátalé Balling-fokának meghatározása | 135 |
| Sör alkoholtartalmának meghatározása sűrűségméréssel | 136 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 138 |
| A gyártásra használt és a palackmosó víz lúgosságának meghatározása | 138 |
| Sör savfokának és savtartalmának meghatározása | 140 |
| A szén-dioxid-tartalom meghatározása | 141 |
| Műszeres vizsgálatok | 144 |
| Sör extrakttartalmának mérése refraktométerrel | 145 |
| Malátalé extrakttartalmának meghatározása | 147 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 150 |
| A sör érzékszervi bírálata | 156 |
| A sörárpa érzékszervi bírálata, osztályozása | 153 |
| A komló érzékszervi bírálata | 156 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 158 |
| A sörélesztő mikroszkópos vizsgálata | 158 |
| Baromfihús-feldolgozó szakma (Balogh Gáborné) | 161 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 163 |
| A baromfiipari termékek nedvesség- és szárazanyag-tartalmának meghatározása | 163 |
| A baromfiipari húskészítmények, krémek és pástétomok nedvességtartalmának meghatározása | 164 |
| A tojáspor nedvességtartalmának meghatározása | 165 |
| Térfogat- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 167 |
| Páclé vagy sóoldat készítése, töménységének ellenőrzése Baumé-fokolóval | 167 |
| Fertőtlenítőoldatok készítése | 169 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 170 |
| A tojáspor savfok-meghatározása | 170 |
| Pácolt, füstölt libamell, baromfiipari konzervek és felvágottak konyhasótartalmának meghatározása | 174 |
| Műszeres vizsgálatok | 176 |
| A libazsír refrakciójának mérése Wollny-féle vajrefraktométerrel | 176 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 179 |
| A baromfihúsból készült konzervek és felvágottfélék érzékszervi vizsgálata | 179 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 189 |
| Egyéb vizsgálatok | 191 |
| A baromfihús kémhatásának meghatározása | 191 |
| A tojáspor kémhatásának meghatározása | 193 |
| A libazsír olvadáspontjának meghatározása | 194 |
| A libazsír avasságának kimutatása | 195 |
| A dobozzárás vizsgálata | 196 |
| Cukorgyártó szakma (dr. Tegze Miklósné) | 199 |
| Mintavétel | 201 |
| Tömeg- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 202 |
| A cukorrépa átlagos szennyezettségének meghatározása | 202 |
| A cukorrépa átlagos darabtömegének meghatározása | 203 |
| A fajlagos szelethosszúság meghatározása | 204 |
| Az előderített levek ülepedési próbája | 204 |
| A kristálycukor szemcseelosztásának vizsgálata | 204 |
| A mésztej sűrűségének meghatározása | 205 |
| A szárított szelet nedvességtartalmának meghatározása | 205 |
| Mésztej CaO-tartalmának meghatározása | 207 |
| Műszeres vizsgálatok | 207 |
| Cukorgyári anyagok vizsgálata refraktométerrel | 207 |
| Vizsgálatok polariméterrel | 210 |
| A cukortartalom meghatározása polározással | 214 |
| Cukoripari termékek tisztasági hányadosának meghatározása | 217 |
| Édesipari termékgyártó szakma (dr. Vajdáné Zajk Tamara) | 219 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 221 |
| A kakaóbab vizsgálata | 221 |
| A keményítőszörp vizsgálata | 223 |
| A lisztek vizsgálata | 226 |
| A készáruk vizsgálata | 226 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 228 |
| Liszt savfokának meghatározása | 228 |
| A keményítőszörp savfokának meghatározása | 228 |
| A keménycukorka savfokának meghatározása | 228 |
| Műszeres vizsgálatok | 229 |
| Kakaópor vagy csokoládé zsírtartalmának meghatározása | 229 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 230 |
| Az érzékszervi vizsgálatokról általában | 231 |
| Az érzékszervi vizsgálatok feltételei (Olvasmány) | 231 |
| Élelmiszer-tartósító szakma (Horváth Margit) | 235 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 237 |
| A homoktartalom meghatározása | 237 |
| Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása szárítással | 239 |
| Teljes, tiszta és töltőtömeg meghatározása gyorsfagyasztott élelmiszereknél | 241 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | |
| Az ecetsavtartalom meghatározása | 242 |
| A citromsavtartalom meghatározása | 244 |
| A borkősavartalom meghatározása | 246 |
| Csapadékos titrálás | 247 |
| Műszeres vizsgálatok | 249 |
| A nyersanyagok átvételekor végzett vizsgálatok | 249 |
| Félkész- és késztermékvizsgálatok | 254 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 256 |
| Késztermékek érzékszervi vizsgálata | 256 |
| Az érzékszervi vizsgálat alapvető követelményei (Olvasmány) | 258 |
| Húsfeldolgozó szakma (Balogh Gáborné) | 261 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 263 |
| Hús és húskészítmények szárazanyag és víztartalmának meghatározása | 263 |
| Zsír rostosüledék-tartalmának meghatározása | 267 |
| Térfogat- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 269 |
| Fertőtlenítőoldat készítése | 269 |
| Páclé vagy sóoldat készítése és töménységének meghatározása | 271 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 272 |
| Páclé és húskészítmények nátrium-klorid-koncentrációjának meghatározása | 272 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 277 |
| A húsipari termékek érzékszervi vizsgálata | 278 |
| A húsipari segédanyagok vizsgálata | 283 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 284 |
| A fertőzések és megelőzésük és a mikroszkópos vizsgálatok | 284 |
| Egyéb vizsgálatok | 287 |
| Húskészítmények nitrit- és nitráttartalmának kimutatása | 287 |
| A hús kémhatásának meghatározása | 290 |
| A fűszerek tisztaságának vizsgálata | 292 |
| Molnárszakma | 295 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 297 |
| A nedvességtartalom meghatározása | 297 |
| A nedvesség- és víztartalom kapcsolata | 297 |
| A nedvességtartalom meghatározásának módja | 298 |
| A térfogattömeg meghatározása | 302 |
| Mérés a térfogattömeg-mérő mérlegen | 303 |
| Az ezerszemtömeg meghatározása | 311 |
| A gabona vizsgálata. A gabona esetleges hibáinak felismerése | 312 |
| A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 312 |
| A gabona tisztaságának és keverékességének meghatározása | 313 |
| Értékes és hibás gabonák | 314 |
| Az acélosság | 316 |
| A búza acélosságának vizsgálata | 316 |
| Kísérleti őrlés | 317 |
| A liszt vizsgálata | 319 |
| A liszt esetleges hibáinak felismerése | 319 |
| Műszeres vizsgálatok | 319 |
| Farinográfos lisztvizsgálat | 319 |
| A liszt minőségének mérése valorigráffal | 322 |
| Fermentométeres lisztvizsgálat | 323 |
| Amilográfos lisztvizsgálat | 323 |
| Gyakoribb liszthibák | 324 |
| A liszt sikérvizsgálata | 324 |
| A liszt színének meghatározása | 326 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 328 |
| A liszt savfokának meghatározása | 328 |
| A nyersanyagok átvétele és mintavétele | 330 |
| Mintavétel a malomba beérkezett árutömegből | 330 |
| Útmutató a tanulói gyakorlatok végzéséhez | 332 |
| Sütőszakma (Vitális Dezsőné) | 333 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 335 |
| A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 335 |
| Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 336 |
| A sóoldat töménységének meghatározása | 336 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 337 |
| Savfokvizsgálatok | 337 |
| Műszeres vizsgálatok | 341 |
| A liszt vízfelvevő képességének és sütőipari értékcsoportjának meghatározása valirográffal | 341 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 344 |
| A liszt érzékszervi vizsgálata | 344 |
| A liszt vizsgálata sütéspróbával | 350 |
| Sütőipari termékek érzékszervi pontozásos bírálata | 353 |
| Egyéb vizsgálatok | 356 |
| A liszt sikérvizsgálata | 356 |
| A margarin csúszáspontjának meghatározása | 358 |
| Sütőipari termékek térfogatmérése | 360 |
| Sütőélesztő hajtóerő-vizsgálata | 364 |
| Tejtermékgyártó szakma (Lacza János) | 367 |
| Mintavétel | 369 |
| Mintavétel folyékony és szilárd termékekből kémiai vizsgálatok céljára | 369 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 372 |
| A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása | 372 |
| A szilárd termékek szárazanyag-tartalmának meghatározása | 374 |
| A szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott zsírtartalom kiszámítása | 375 |
| A vaj víztartalmának meghatározása | 376 |
| Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 377 |
| A tej sűrűségének vizsgálata | 377 |
| A sófürdő sűrűségének vizsgálata | 379 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 379 |
| A tej fehérjetartalmának meghatározása formoltitrálással | 379 |
| A tej és tejtermékek savfokának meghatározása | 381 |
| Műszeres vizsgálatok | 385 |
| A vaj és sajt pH-értékének meghatározása | 385 |
| Műszeres vizsgálatok | 385 |
| A vaj és sajt pH-értékének meghatározása | 385 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 387 |
| Száraz, festett preparátum készítése | 387 |
| Egyéb vizsgálatok | 389 |
| A tej- és tejtermékek zsírtartalmának meghatározása | 389 |
| A tej- és tejtermékek pasztőrözöttségének ellenőrzése | 389 |
| Whiteside-próba | 395 |
| A tej minősítéserezacurinpróbával | 395 |
| Dohányfeldolgozó szakma (Tóth Labonc Józsefné) | 397 |
| A gyártásban felhasznált dohánylevelek vizsgálata | 399 |
| Fontosabb vizsgálatok és azok elméleti alapjai | 399 |
| A vizsgálatok kivitelezése | 401 |
| A dohányvágat (félgyártmány) vizsgálata | 405 |
| A vágatszélesség meghatározása | 405 |
| A nagyméretűkocsány-tartalom meghatározása | 406 |
| A vágat nedvességtartalmának meghatározása szárításos módszerrel | 407 |
| A portartalom és apródohány-tartalom meghatározása | 407 |
| A vágat rugalmasságának mérése | 408 |
| A vágat fajtérfogatának meghatározása műszerrel | 409 |
| A dohánygyártmányok vizsgálata | 409 |
| A cigaretta vizsgálata | 409 |
| A szivarok vizsgálata | 414 |
| A cigaretta és a pipadohány csomagolásának vizsgálata | 416 |
| Az egyéb anyagok vizsgálata | 417 |
| Cigarettapapír-vizsgálatok | 417 |
| A vágófólia vizsgálata | 419 |
| Ragasztóanyag-vizsgálatok | 420 |
| A filterrudak vizsgálata | 420 |
| A minőség és szabályozása (dr. Szilágyi József) | 423 |
| A minőség értelmezése | 425 |
| Az élelmiszerek minősége | 426 |
| A minőségre ható tényezők | 428 |
| A munka minősége | 429 |
| A nyersanyag | 430 |
| A feldolgozás színvonala | 430 |
| A csomagolás, a szállítás és a tárolás | 431 |
| A higiéniai követelmények | 431 |
| A minőség jogi szabályozása | 432 |
| A minőség-ellenőrzés | 435 |
| Az információs rendszer | 437 |
| Az érdekeltség | 438 |
| A minőség tervezése | 439 |