kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 445 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-05-5938-2 |
| Bevezető | 11 |
| Érzékszervi vizsgálatok helye és szerepe élelmiszerek minősítésében | 15 |
| Élelmiszerek érzékszervi tulajdonságai és vizsgálatuk fiziológiai alapjai | 20 |
| Az érzékszervi vizsgálatok általános fiziológiai alapjai és komplex jellege | 20 |
| Íz és ízlelés | 31 |
| Édes íz és édes ízű anyagok | 37 |
| Savanyú íz és savanyú ízű anyagok | 39 |
| Sós íz és sós ízű anyagok | 40 |
| Keserű íz és keserű ízű anyagok | 42 |
| Elektromos íz | 44 |
| Az alapízek kölcsönhatása és az ízlelést befolyásoló tényezők | 45 |
| Az ízlelést befolyásoló tényezők | 48 |
| Szag és szglás | 49 |
| Szaganyagok és a szagok rendszerezése | 49 |
| A szaglás fiziológiája | 54 |
| Szagérzetek kvantitatív meghatározása | 56 |
| Szagkölcsönhatások | 58 |
| A szaglást befolyásoló tényezők | 59 |
| Texturális tulajdonságok és érzékszervi vizsgálatuk | 61 |
| Az élelmiszerek texturális tulajdonságai | 61 |
| A rágás fiziológiája | 63 |
| A tapintás fiziológiája | 65 |
| Vizuális tulajdonságok és a látás | 67 |
| Auditorikus tulajdonságok és a hallás | 72 |
| Érzékszervi tulajdonságok és az érzékszervek kölcsönhatása | 74 |
| Az érzékszervi vizsgálati módszerek | 77 |
| Az érzékszervi vizsgálati módszerek általános jellemzése | 77 |
| A különbségek kimutatására szolgáló módszerek | 82 |
| A páros összehasonlító módszer | 87 |
| A duó-trió módszer | 103 |
| A háromszög módszer (hármas próba) | 106 |
| A tetrád módszer | 111 |
| Egyéb különbségvizsgálati módszerek | 114 |
| Példák különbségvizsgálati módszerek alkalmazására | 118 |
| A rangsorolásos módszer | 127 |
| Általános jellemzés | 127 |
| A szükséges bírálatok számának meghatározása | 128 |
| A vizsgálat végrehajtása | 129 |
| Az eredmények értékelése | 131 |
| Példák a rangsorolásos módszer alkalmazására | 139 |
| Leíró és értékelő módszerek | 145 |
| Egyszerű leíró módszer | 146 |
| A pontozásos módszer | 151 |
| Profilanalízis | 295 |
| Hígításos profilanalízis | 306 |
| Hígításos módszer | 310 |
| A polaritásos módszer | 312 |
| A kontúrmódszer | 314 |
| A nagyságbecslő módszer | 315 |
| Az érzékszervi vizsgálatok megbízhatóságát befolyásoló tényezők | 319 |
| Az érzékszervi bíráló | 319 |
| Az érzékszervi bízálóval szemben támasztott általános követelmények | 319 |
| Az érzékszervi bírálók alapfokú képzése és fiziológiai alkalmasságának vizsgálata | 322 |
| Az érzékszervi bírálók továbbképzése | 347 |
| Az élelmiszerminták szállítása, tárolása és előkészítése az érzékszervi bírálatokhoz | 349 |
| Előkészítő helyiség, bírálati helyiség | 351 |
| Az érzékszervi és műszeres vizsgálati eredmények összefüggése | 359 |
| Íz- és szagutlajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgáalti eredményeinek összefüggései | 364 |
| Texturális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései | 372 |
| Vizuális tulajdonságok érzékszervi és műszeres vizsgálati eredményeinek összefüggései | 378 |
| Függelék | 387 |
| Melléklet | 403 |
| Irodalomjegyzék | 429 |
| Tárgymutató | 441 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.