1.029.874

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripar

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 220 oldal
Sorozatcím: A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológia alapjai
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-356-303-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyvet az élelmiszeripar iránt érdeklődő olvasóknak és vállalkozóknak ajánljuk. A kiadvány az élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás alkalmazott eljárásainak ismertetése után az egyes szakágazatokat mutatja be és utal a minőségi termékelőállítás fontosságára. A könnyebb megértést segíti a fejezetek végén a fogalomtár, valamint a szemléletes illusztrációk és táblázatok egész sora. Az ismeretek világosan megfogalmazottak, közérthetők és gyakorlatiasak. A felsorolt irodalmi források a további ismeretszerzéshez is segítséget adnak, és lehetővé teszik az érdeklődők számára a gyors és pontos tájékozódást.

Tartalom

Bevezetés11
Köszönetnyilvánítás13
I. Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai15
Az élelmiszeripar helyzete15
A belföldi élelmiszer-fogyasztás tendenciái19
Élelmiszerexport és versenyképesség21
Fogalomtár24
Kulcsszavak24
Ellenőrző kérdések24
Az élelmiszertörvény célja: az élelmiszer-feldolgozás feltételei25
Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége25
A törvény általános és értelmező rendelkezései25
Általános rendelkezések25
Értelmező rendelkezések36
A törvény főbb fejezetei28
Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei29
Fogalomtár31
Kulcsszavak31
Ellenőrző kérdések31
Élelmiszer-feldolgozás és -tartósítás32
Az élelmiszerek romlása32
Élelmiszer-tartósítási eljárások34
A fizikai tartósítási eljárások35
A fizikai-kémiai eljárások38
A tartósítás kémiai módszerei39
A tartósítás biológia módszerei40
Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei, az alkalmazott eljárások41
Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások41
Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek41
Szállítás42
Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás42
Szilárd, szemcsés anyagok kezelése45
Aprítás, szitálás, osztályozás45
Közegáramoltatás, fuidizálás46
Hőkezelés47
Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés48
Hőelvonás49
Anyagátadási műveletek49
Szárítás49
Extrakció50
Ioncsere52
Az élelmiszer-ipari technológia52
Húsfeldolgozás technológiája52
A hús összetétele57
A vágás folyamatelemei59
Húskészítmények gyártástechnológiája59
Minőségszabályozás a húsiparban62
A baromfi-feldolgozás technológiája63
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás71
A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei72
Követelmények a nyersanyagokkal szemben74
A feldolgozás módjai84
A növényolajipar84
A növényolaj-előállítás és margaringyártás lehetőségei86
Az olajgyártás nyersanyagai86
A feldolgozás módjai
Cukor- és édesipar91
A cukoripar helyzete91
A cukorgyártás technológiája92
Az édesipar94
Tejtermékek gyártása98
A tejipar helyzete98
A nyersanyagok kezelése100
Tejátvétel102
Fogyasztói tej előállítása102
Tejszínkészítmények103
A vajgyártás technológiája104
Joghurt, kefir előállítása106
Étkezésitúró-, sajtgyártás108
Gabonafeldolgozás, sütőipar és tésztagyártás114
Gabonafeldolgozás és sütőipar helyzete114
Gabonafeldolgozás116
Sütőipari feldolgozás technológiája120
Tésztagyártás124
Takarmánygyártás126
A takarmányipar helyzete128
A keveréktakarmány-gyártás követelményei130
Az előállítás technológiái132
A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája133
A fehérborkészítés technológiája135
A vörösbor, siller- és rozéborok készítésének technológiája140
Csemegeborok és pezsgőborok141
A borok kezelése142
A borok forgalmazása144
Szesz- és söripar147
A szeszipar és a söripar helyzete147
Szeszgyártás147
Élesztőgyártás148
Pálinkafőzés149
Sörgyártás151
Dohányipar155
A dohányipar helyzete155
Fermentálás155
Szivar- és pipadohánygyártás156
Cigerettagyártás156
Szabályozás157
Az információs rendszer és a minőség összefüggése160
Az információs rendszer feladatai160
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege162
A minőségügyi alapfogalmak163
A minőségbiztosítás helyzete166
A szabványosítás és a szabvány168
Élelmiszerek csomagolása, forgalmazása174
Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás, feltételiről174
A tárolás általános elvei175
Az Ét. rendelkezés az élelmiszerek csomagolásáról175
A csomagolás főbb fajtái, technológiái176
Csomagolásra használható anyagok177
Egyes termékcsoportok célszerű csomagolása178
A fogyasztó megtévesztésének kizárása és a tájékoztatás180
Élelmiszerek forgalmazása183
Értékesítési lehetőségek185
Élelmiszerek szállítása, kereskedelme186
Mellékletek191
Irodalomjegyzék213
Tárgymutató216
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszeripar Élelmiszeripar Élelmiszeripar

Szép állapotú példány.

Állapot:
1.940 Ft
1.350 ,-Ft 30
12 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Élelmiszeripar Élelmiszeripar

Szép és tiszta példány.

Állapot:
1.940 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv