| Bevezetés | 11 |
| Köszönetnyilvánítás | 13 |
| I. Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai | 15 |
| Az élelmiszeripar helyzete | 15 |
| A belföldi élelmiszer-fogyasztás tendenciái | 19 |
| Élelmiszerexport és versenyképesség | 21 |
| Fogalomtár | 24 |
| Kulcsszavak | 24 |
| Ellenőrző kérdések | 24 |
| Az élelmiszertörvény célja: az élelmiszer-feldolgozás feltételei | 25 |
| Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége | 25 |
| A törvény általános és értelmező rendelkezései | 25 |
| Általános rendelkezések | 25 |
| Értelmező rendelkezések | 36 |
| A törvény főbb fejezetei | 28 |
| Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei | 29 |
| Fogalomtár | 31 |
| Kulcsszavak | 31 |
| Ellenőrző kérdések | 31 |
| Élelmiszer-feldolgozás és -tartósítás | 32 |
| Az élelmiszerek romlása | 32 |
| Élelmiszer-tartósítási eljárások | 34 |
| A fizikai tartósítási eljárások | 35 |
| A fizikai-kémiai eljárások | 38 |
| A tartósítás kémiai módszerei | 39 |
| A tartósítás biológia módszerei | 40 |
| Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei, az alkalmazott eljárások | 41 |
| Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások | 41 |
| Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek | 41 |
| Szállítás | 42 |
| Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás | 42 |
| Szilárd, szemcsés anyagok kezelése | 45 |
| Aprítás, szitálás, osztályozás | 45 |
| Közegáramoltatás, fuidizálás | 46 |
| Hőkezelés | 47 |
| Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés | 48 |
| Hőelvonás | 49 |
| Anyagátadási műveletek | 49 |
| Szárítás | 49 |
| Extrakció | 50 |
| Ioncsere | 52 |
| Az élelmiszer-ipari technológia | 52 |
| Húsfeldolgozás technológiája | 52 |
| A hús összetétele | 57 |
| A vágás folyamatelemei | 59 |
| Húskészítmények gyártástechnológiája | 59 |
| Minőségszabályozás a húsiparban | 62 |
| A baromfi-feldolgozás technológiája | 63 |
| Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás | 71 |
| A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei | 72 |
| Követelmények a nyersanyagokkal szemben | 74 |
| A feldolgozás módjai | 84 |
| A növényolajipar | 84 |
| A növényolaj-előállítás és margaringyártás lehetőségei | 86 |
| Az olajgyártás nyersanyagai | 86 |
| A feldolgozás módjai | |
| Cukor- és édesipar | 91 |
| A cukoripar helyzete | 91 |
| A cukorgyártás technológiája | 92 |
| Az édesipar | 94 |
| Tejtermékek gyártása | 98 |
| A tejipar helyzete | 98 |
| A nyersanyagok kezelése | 100 |
| Tejátvétel | 102 |
| Fogyasztói tej előállítása | 102 |
| Tejszínkészítmények | 103 |
| A vajgyártás technológiája | 104 |
| Joghurt, kefir előállítása | 106 |
| Étkezésitúró-, sajtgyártás | 108 |
| Gabonafeldolgozás, sütőipar és tésztagyártás | 114 |
| Gabonafeldolgozás és sütőipar helyzete | 114 |
| Gabonafeldolgozás | 116 |
| Sütőipari feldolgozás technológiája | 120 |
| Tésztagyártás | 124 |
| Takarmánygyártás | 126 |
| A takarmányipar helyzete | 128 |
| A keveréktakarmány-gyártás követelményei | 130 |
| Az előállítás technológiái | 132 |
| A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája | 133 |
| A fehérborkészítés technológiája | 135 |
| A vörösbor, siller- és rozéborok készítésének technológiája | 140 |
| Csemegeborok és pezsgőborok | 141 |
| A borok kezelése | 142 |
| A borok forgalmazása | 144 |
| Szesz- és söripar | 147 |
| A szeszipar és a söripar helyzete | 147 |
| Szeszgyártás | 147 |
| Élesztőgyártás | 148 |
| Pálinkafőzés | 149 |
| Sörgyártás | 151 |
| Dohányipar | 155 |
| A dohányipar helyzete | 155 |
| Fermentálás | 155 |
| Szivar- és pipadohánygyártás | 156 |
| Cigerettagyártás | 156 |
| Szabályozás | 157 |
| Az információs rendszer és a minőség összefüggése | 160 |
| Az információs rendszer feladatai | 160 |
| A minőségbiztosítás szükségessége és lényege | 162 |
| A minőségügyi alapfogalmak | 163 |
| A minőségbiztosítás helyzete | 166 |
| A szabványosítás és a szabvány | 168 |
| Élelmiszerek csomagolása, forgalmazása | 174 |
| Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás, feltételiről | 174 |
| A tárolás általános elvei | 175 |
| Az Ét. rendelkezés az élelmiszerek csomagolásáról | 175 |
| A csomagolás főbb fajtái, technológiái | 176 |
| Csomagolásra használható anyagok | 177 |
| Egyes termékcsoportok célszerű csomagolása | 178 |
| A fogyasztó megtévesztésének kizárása és a tájékoztatás | 180 |
| Élelmiszerek forgalmazása | 183 |
| Értékesítési lehetőségek | 185 |
| Élelmiszerek szállítása, kereskedelme | 186 |
| Mellékletek | 191 |
| Irodalomjegyzék | 213 |
| Tárgymutató | 216 |