| Bevezetés | 5 |
| Csomagolási alapismeretek | 7 |
| Csomagolási alapfogalmak | 7 |
| A csomagolás célja és feladata | 10 |
| Termékvédelem | 10 |
| A környezet védelme | 10 |
| Egységképzés | 11 |
| A tájékoztatás | 15 |
| A csomagolás és az áruvédelem | 17 |
| Mechanikai igénybevételek | 17 |
| Statikus igénybevételek | 17 |
| Dinamikus igénybevételek | 19 |
| Klimatikus igénybevételek | 24 |
| Napsugárzás | 24 |
| Léghőmérséklet | 25 |
| Légnedvesség (páratartalom) | 26 |
| Szél | 28 |
| Légszennyeződések | 28 |
| Sugárzási igénybevételek | 29 |
| Korrózió | 29 |
| A korrózió és annak kiváltó okai | 30 |
| Korrózió elleni védelem | 32 |
| Biológiai tényezők | 35 |
| A biológiai tényezők elleni védelem | 36 |
| Lopás és dézsmálás elleni védelem | 39 |
| Élelmiszeripari termékek minőségmegőrzése | 41 |
| A minőségváltozás és annak okai | 42 |
| Kémiai eredetű minőségváltozás | 42 |
| Fizikai eredetű mindőségváltozás | 42 |
| Mikrobiológiai eredetű minőségváltozás | 43 |
| A minőségőrzési idő meghatározása | 45 |
| Lineáris jellegű romlási folyamatok | 46 |
| Exponenciális jellegű romlási folyamatok | 47 |
| Szigmoid jellegű romlási folyamatok | 48 |
| A kísérletek tervezése és az eredmények értékelése | 49 |
| Tartósított termékek csomagolása | 49 |
| Tartósítás kémiai eljárással | 50 |
| Tartósítás fizikai eljárással | 51 |
| Csomagolt termékek tartósítása | 53 |
| Hőközléses tartósítás | 54 |
| Tartósítás sugárzással | 55 |
| Kombinált tartósítás | 53 |
| A minőségbiztosítás és a záróképesség | 57 |
| Az anyagáthaladás mechanizmusa, általános leírása | 57 |
| A hőmérséklet-változás hatása az áthaladás folyamatára | 62 |
| A szorpciós tulajdonság hatása az áthaladás folyamatára | 64 |
| Az anyagszerkezet hatása az áthaladás folyamatára | 65 |
| A sugáráthaladás és általános leírása | 69 |
| Csomagolószerek | 71 |
| Textil jellegű csomagolószerek | 71 |
| Faalapú csomagolószerek | 73 |
| Faládák, -rekeszek és -keretek | 73 |
| Fahordók | 77 |
| Fadobok | 78 |
| Üveg csomagolóeszközök | 79 |
| Az üveg csomagolóeszközök előállítása | 80 |
| Az üveg csomagolóeszközök tulajdonságai | 81 |
| Az üveg csomagolóeszközök csoportosítása | 82 |
| Az üveg csomagolóeszközök zárási módjai | 87 |
| Fémalapú csomagolószerek | 96 |
| Acéllemez (finomlemez) | 97 |
| Alumíniumalapú csomagolóeszközök | 109 |
| Alumíniumfóliák | 109 |
| Alumíniumtálcák | 110 |
| Alumíniumtubusok | 111 |
| Alumíniumdobozok | 111 |
| Alumíniumhordók és -kannák | 113 |
| Papíralapú csomagolószerek | 113 |
| A papír | 114 |
| Karton | 124 |
| Papírlemezek | 128 |
| Műanyag alapú csomagolószerek | 137 |
| Hőre lágyuló műanyagok | 138 |
| Hőre keményedő műanyagok | 147 |
| A természetben előforduló nagymolekulájú anyagokból átalakítással nyert műanyagok | 150 |
| A műanyag csomagolószerek és előállításuk | 154 |
| Társított csomagolószerek | 163 |
| Papíralapú társított anyagok | 164 |
| Alumíniumfólia alapú társított anyagok | 166 |
| Műanyag fólia alapú társított anyagok | 166 |
| Viszkózfólia alapú társított fóliák | 167 |
| Csomagológépek, -berendezések és -vonalak | 169 |
| A gépi csomagolás műveletei | 169 |
| Előkészítés | 169 |
| Adagolás | 170 |
| Térfogat szerinti adagolás | 170 |
| Tömeg szerinti adagolók | 180 |
| Darabszám szerinti adagolás | 180 |
| A töltési teljesítményt és műveletet befolyásoló tényezők | 181 |
| A csomagolóeszközök zárása | 183 |
| Előre gyártott záróelemet használó gépek | 183 |
| A záróelemet is előállító, idegen anyaggal záró gépek | 185 |
| A záróelemet is előállító, azonos anyaggal záró gépek | 185 |
| A csomagolóeszközök anyagából kialakított zárás | 186 |
| Csomagológépek | 187 |
| A csomagológépek csoportosítása | 187 |
| Formázó-, töltő- és zárógépek | 188 |
| Címkéző- és jelölőgépek | 198 |
| Csomagolási rendszerek, célgépek, vonallá szervezett egyedi gépek | 199 |
| A vákuumos és a védőgázos csomagolás | 199 |
| Fogyasztói és gyűjtőcsomagolás alakot változtató műanyag fóliával | 204 |
| Csoportcsomagolás előre kimetszett fóliával | 211 |
| Folyékony élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 212 |
| Folyékony élelmiszerek papíralapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 217 |
| Szilárd élelmiszerek papíralapú csomagolási rendszerei | 220 |
| Szilárd élelmiszerek kartonalapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 222 |
| Szilárd élelmiszerek műanyag alapú, társított anyagokat alkalmazó csomagolási rendszerei | 226 |
| Papíralapú csoport-, ill. gyűjtő- és szállítási csomagolási rendszerek | 227 |
| A csomagolás minőségének vizsgálata | 231 |
| Szabványok és alkalmazásuk | 231 |
| A szabványosítás célja, feladata és tárgya | 231 |
| A szabványok felosztása | 232 |
| Nemzetközi szabványok | 233 |
| Csomagolási szabványok | 233 |
| A csomagolóanyag vizsgálata | 235 |
| Az egészségügyi (higiénés) vizsgálatok | 235 |
| A védő- (záró-) képesség meghatározása | 236 |
| A mechanikai tulajdonságok meghatározása | 237 |
| A csomagolások vizsgálata | 238 |
| Mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 238 |
| A klimatikus igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 238 |
| A biológiai igénybevételekkel szembeni ellenállás megállapítása | 239 |
| A szállítási csomagolás előírásai | 239 |
| Csomagolástervezés, gazdaságosság, reklámhatás | 241 |
| A csomagolás tervezése | 241 |
| A csomagolás gazdaságossága | 243 |
| A csomagolás külleme, megjelenése | 244 |
| Irodalomjegyzék | 247 |
| Függelék | 249 |
| Az élelmiszeripari csomagolásokkal összefüggő szabványok jegyzéke | 249 |