kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari Főiskola |
|---|---|
| Kiadás helye: | Szeged |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 163 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 29 cm x 20 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Megjelent 500 példányban. |
| Környezeti tényezők hatásának vizsgálata | 3 |
| A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusok tevékenységére | 3 |
| A hőmérsékleti igény meghatározása | 3 |
| A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra | 4 |
| A hőpusztulás vizsgálata | 4 |
| Az ultraviola sugárzás hatásának vizsgálata | 9 |
| A pH hatásának vizsgálata | 10 |
| Az ozmitikus nyomás hatásának vizsgálata | 11 |
| Az oxigénigény vizsgálata | 11 |
| A felületi feszültség hatásának vizsgálata | 12 |
| Az antimikrobiális hatás kimutatás és mérése | 13 |
| Agargél-diffúziós eljárások | 13 |
| Táptalajhigitásos eljárások | 18 |
| Fertőtlenítőszerek hatásának vizsgálata | 20 |
| Élelmiszerek élelmezésegészségügyi és technológiai szempontból fontosabb mikroorganizmusaink kimutatására és meghatározására szolgáló módszerek | 24 |
| Az élelmiszerek mikroflórája | 24 |
| A mikróbaszám meghatározása | 25 |
| Aerob és fakultativ anaerob spórák számának meghatározása | 25 |
| Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása | 26 |
| Fehérjebontók számának meghatározása | 27 |
| E.coli és koliform csirák kimutatása | 28 |
| Koliform csirák kimutatása Klimmer-féle tápközegen | 33 |
| Kimutatás Endo-agaron | 34 |
| Kimutatás kristályibolya-neutrálvörös-ape-laktóz agaron | 35 |
| Kimutatás módosított Drigalszki-féle lemezen | 35 |
| Meghatározás eozinmetilénkék agaron | 35 |
| Kolititer meghatározása Kessler-Swenarton tápközegen | 36 |
| Koliform csirák meghatározása Mc Conkey tápoldatban | 37 |
| E. coli legvalószínűbb számának meghatározása | 37 |
| Enerobacteriaceae szám | 38 |
| Általános jellemzés | 38 |
| Vizsgálat a legvalószínűbb mikróbaszám módszerrel | 38 |
| Meghatározás telepszámlálással | 39 |
| Enterokokkuszok kimutatása és számának meghatározása | 39 |
| Általános jellemzés | 40 |
| Meghatározás a legvalószínűbb mikróbaszám módszerével | 41 |
| Meghatározás telepszámlálással | 42 |
| A Str.faecalis kimutatása | 42 |
| Klosztridiumok kimutatása és számának meghatározása | 43 |
| Általános jellemzés | 43 |
| Anaerob tenyésztés dúsító jellegű tápközegen | 43 |
| A szulifotredukáló klosztridiumok meghatározása | 44 |
| Ételmérgezést okozó fajok kimutatása | 45 |
| A staphylococcus aureus kimutatása és számának meghatározása | 46 |
| Általános jellemzés | 46 |
| A Staph. jelenlétének vagy hiányának kimutatása | 46 |
| A legvalószínűbb Staph.aureus szám meghatározása | 47 |
| Tájékoztató vizsgálat a staph-aureus telepszámának megállapítására | 47 |
| Döntő vizsgálat a telepszám megállapítására | 49 |
| Bacillus cereus kimutatása és számának meghatározása | 49 |
| Általános jellemzés | 49 |
| Felismerés véresagar lemezen és azonosítása | 50 |
| Meghatározás szelektív tápközegen | 51 |
| Pseudomonas aeruginosa kimutatása és számának meghatározása | 51 |
| Általános jellemzés | 51 |
| Szalmonellák kimutatása | 53 |
| Szalmonellák általános jellemzése | 53 |
| Szelektív tenyésztés | 54 |
| Azonosítás | 55 |
| Higiéniai ellenőrző vizsgálatok | 57 |
| Felületek mikróbás szennyezettségének vizsgálata | 57 |
| Érintőpróbás eljárások | 57 |
| Felületlemosáson alapuló eljárások | 58 |
| Felületi kaparék vizsgálata | 60 |
| A levegő mikróbás szennyezettségének vizsgálata | 60 |
| Koch-féle ülepítéses eljárás | 60 |
| Folyadékszűréses eljárás | 61 |
| Vizsgálat Mórik-féle réses mintavevővel | 62 |
| Az ivóvíz higiéniai ellenőrző vizsgálata | 63 |
| Mintavétel | 63 |
| Az összes előcsiraszám meghatározása | 63 |
| A kólititer és kóliszám meghatározása | 64 |
| A Streptococcus faecalis meghatározása | 66 |
| Az anerob spórás baktériumok kimutatása | 66 |
| Szennyvizek vizsgálata | 67 |
| Átlátszóságmérés | 67 |
| pH mérése | 67 |
| Ülepedő anyagok mennyiségének mérése | 67 |
| Oxigénfogyasztás | 68 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 69 |
| Ágazati vizsgálatok | 71 |
| Húsipari és baromfiipari mikrobiológiai vizsgálatok | 71 |
| Hús- és húsalapú élelmiszerek mikróbái | 71 |
| Mintavétel | 72 |
| A minta feldolgozása és higitási sor elkészítése | 72 |
| Természetes és járulékos mikroflóra vizsgálata | 73 |
| Indikátor mikroflóra vizsgálata | 78 |
| Ételmérgezést okozó baktériumok kimutatása | 80 |
| Kórokozók kimutatása | 80 |
| A gátlóanyagok jelenlétének kimutatása húsból | 81 |
| Húsok, húskészítmények komplex mikrobiológiai vizsgálata | 82 |
| A hús és húskészítmények élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálatok alapján | 83 |
| A tej és tejtermékek vizsgálata | 87 |
| Mintavétel és minta előkészítés | 87 |
| A tej mikróbás szennyezettsége mértékének vizsgálata | 88 |
| Anaerob spóraképzők kimutatása | 92 |
| Laktobacilluszok számának meghatározása | 94 |
| Élesztők és fonalasgombák számának meghatározása | 95 |
| Zsirbontók kimutatása | 95 |
| Propionsav baktérium meghatározása | 95 |
| E.coli és a koliformok kimutatása | 95 |
| Tejszín, vaj, ömlesztett sajt eltarthatóságának vizsgálata | 96 |
| Rokfort-, kamambert- penészpor csirázási erélye | 96 |
| Pasztőrözési hatásfok vizsgálata | 96 |
| Gátlóanyagok kimutatása tejben vajkultúrával | 97 |
| A tej és tejtermékek élelmezésegészségügyi minősítése a mikrobiológiai vizsgálat alapján | 97 |
| Tej, tejtermékek komplex mikrobiológiai vizsgálata | 100 |
| Hús- és ételkonzervek vizsgálata | 101 |
| Nyersanyagok és segédenyagok vizsgálata | 101 |
| Vizsgálatok hőkezelési időszükséglet meghatározásához | 102 |
| Konzervek tartóssági próbája és sterilitás vizsgálata | 102 |
| A romlások okainak vizsgálata | 105 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok a gabonafeldolgozóiparban és keveréktakarmány gyártásnál | 107 |
| A búzaszem vizsgálata | 107 |
| A liszt vizsgálata | 107 |
| A nyúlosodást okozó aerob spórák számának meghatározása | 108 |
| A keveréktakarmányok és alapok vizsgálata | 109 |
| Malomipari és keveréktakarmány minták komplex mikrobiológiai vizsgálata | 109 |
| Sütőipari vizsgálatok | 110 |
| Édesipari termékek és nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata | 111 |
| A cukor vizsgálata | 112 |
| A keményítő vizsgálata | 114 |
| Édesipari termékek, nyers és kiegészítőanyagok komplex vizsgálata | 116 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok automatizálásának lehetőségei | 117 |
| Tápközegek, reagensek | 119 |
| Függelék | 149 |
| Irodalomjegyzék | 161 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.