| Élelmiszerek növényi eredetű nyersanyagai és termékei | 6 |
| Gabonafélék | 6 |
| Búza (Triticum aestivum L. és T. durum Desf.) | 6 |
| Rozs (Secale cereale L.) | 23 |
| Tirtikále (Triticosecale Wittm.) | 26 |
| Árpa (Hordeum vulgare L.) | 27 |
| Zab (Avena sativa L.) | 37 |
| Rizs (Oryza sativa L.) | 41 |
| Indián rizs, vagy vad rizs (Zizania palustris = aquatica L.) | 45 |
| Köles (Panicum miliaceum L.) | 46 |
| Cirok (Sorghum vulgare) | 47 |
| Kukorica (Zea mays L.) | 47 |
| Pseudocereáliák | 56 |
| Pillangós virágú szálas takarmánynövények | 60 |
| Lucerna (Medicago sativa L.) | 60 |
| Vörös here (Trifolium pratense L.) | 65 |
| Hüvelyesek | 69 |
| A hüvelyesek általános jellemzése, élelmiszeripari feldolgozási területeik, élelmezési jelentőségük | 69 |
| Olajnövények | 89 |
| Az olajnövények jelentősége | 89 |
| Napraforgó (Helianthus annuus L.) | 89 |
| Káposztarepce (Brassica napus oleifera L.) | 93 |
| Mák (Papaver somniferum L.) | 95 |
| Gumós és gyökérnövények | 97 |
| Gumós és gyökérnövények jelentősége | 97 |
| Burgonya (Solanum tuberosum L.) | 97 |
| Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera Alef.) | 101 |
| Zöldségnövények | 107 |
| A zöldségnövények jelentősége, csoportosítása | 107 |
| Paradicsom (Lycopersicum esculentum Mill.) | 108 |
| Paprika (Capsicum annuuum L.) | 113 |
| Uborka (Cucumis sativus L.) | 120 |
| Fejes káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata provar. capitata DUCH.) | 126 |
| Vöröshagyma (Allium cepa L. prov. cepa) | 128 |
| Gyümölcsfélék | 133 |
| A gyümölcsfélék jelentősége és csoportosításuk | 133 |
| Alma (Malus domestica Bork h.) | 133 |
| Körte (Pyrus communis L.) | 136 |
| Birs (Cydonia oblonga Mill.) | 138 |
| Cseresznye (Prumus avium L.) | 138 |
| Meggy (Prunus vulgaris L.) | 141 |
| Kajszibarack (Armeniaca vulgaris Lam.) | 143 |
| Őszibarack (Persica vulgaris L.) | 145 |
| Szilva (Prunus domestica L.) | 147 |
| Szamóca (Fragaria ananassa Duch.) | 149 |
| Málna (Rubus ideaus L.) | 151 |
| Déligyümölcsök | 156 |
| Friss déligyümölcsök | 156 |
| Szárított déligyümölcsök | 157 |
| Szőlő | 159 |
| A szőlő fejlődés története, jelentősége | 159 |
| A szőlő rendszere, származása | 159 |
| A szőlő alaktana, fajtái | 160 |
| Éghajlat- és talajigénye | 161 |
| Beltartalmi anyagai, ipari feldolgozása és felhasználási területei | 162 |
| Szeszesitalipari készítmények és jellemzésük | 172 |
| Alkoholmentes italok | 177 |
| Koffeintartalmú élvezeti szerek, kávé és a tea | 180 |
| Kávé (Coffea arabica) | 180 |
| Tea (Thea assamica) | 185 |
| Fűszerek | 188 |
| Termések | 189 |
| Magvak | 191 |
| Levelek | 191 |
| Héjrészek | 192 |
| Gyökerek | 192 |
| Virágok és virágrészek | 193 |
| Irodalom | 195 |