| Bevezetés | 7 |
| Élelmiszeripari üzemek létesítésének, üzemeltetésének feltételei | 9 |
| Üzemek létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó környezetvédelmi előírások | 10 |
| Az élelmiszer-előállítás és a környezet kölcsönhatása | 13 |
| Az élelmiszer-előállítás és a környezet kapcsolata | 18 |
| Az élelmiszeriparok szennyvizei | 19 |
| A levegő szennyeződése | 20 |
| A zaj és rezgések | 21 |
| Az élelmiszeripari feldolgozás hulladékai | 21 |
| A talaj károsítása | 22 |
| Az élelmiszer-előállítás technológiai műveletei | 25 |
| Az élelmiszeripari műveletek csoportjai | 25 |
| Az élelmiszerek elváltozása | 29 |
| Az élelmiszerek fizikai elváltozásai | 29 |
| Az élelmiszerek kémiai és biokémiai változásai | 31 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiai változásai | 32 |
| A húsipar gyártástechnológiája | 37 |
| A húsipar nyersanyagai | 37 |
| A vágóállatok vágóüzemi (elsődleges) feldolgozása | 38 |
| Vágóhídi termékek | 43 |
| Húsipari melléktermékei, hulladékai | 51 |
| Vízszükséglet, keletkező szennyvíz | 57 |
| A baromfiipar technológiája | 61 |
| A soványbaromfi elsődleges feldolgozása | 62 |
| A vízibaromfi feldolgozásának technológiája | 64 |
| A baromfiipar melléktermékei, hulladékai | 66 |
| A baromfifeldolgozás vízfogyasztása | 68 |
| A tejipar technológiája | 71 |
| A tejipar nyersanyagai | 71 |
| A friss fogyasztási tejtermékek gyártástechnológiája | 73 |
| Vajgyártás | 78 |
| Sajtgyártás | 82 |
| Tartósított termékek | 85 |
| A tejipar melléktermékeinek, hulladékainak további hasznosítása | 86 |
| A tejipar vízfogyasztása | 89 |
| A tartósítóipar technológiája | 93 |
| A tartósítóipari nyersanyag | 93 |
| Az élelmiszertartósító ipar segéd- és adalékanyagai | 94 |
| A tartósítóipar gyártási műveletei | 97 |
| Előkészítő műveletek | 98 |
| Tartósító műveletek | 105 |
| Az élelmiszer-tartósítóipar termékeinek rendszerezése | 116 |
| Zöldség- és főzelékkészítmények | 116 |
| Zöldségpürék, zöldségkrémek, zöldségivólevek | 121 |
| Savanyúságok | 124 |
| Gyümölcskészítmények | 128 |
| Szárítmányok | 142 |
| Húskonzervek | 144 |
| Halkészítmények | 148 |
| A tartósítóipar melléktermékei, hulladékok | 149 |
| A növényolaj-ipar technológiája | 153 |
| A növényolaj-ipar nyersanyagai | 153 |
| Nyersolajgyártás | 154 |
| Margaringyártás | 157 |
| Egyéb mesterségek ételzsírok | 159 |
| A növényolaj-gyártás során keletkezett melléktermékek és hulladékok | 159 |
| Vízgazdálkodás | 162 |
| A söripar technológiája | 165 |
| A sörgyártás anyagai | 165 |
| A sörgyártás technológiája | 165 |
| A sörlégyártás technológiája | 171 |
| A sörgyártás során keletkezett melléktermékek és hulladékok | 175 |
| A sörlégyártás vízgazdálkodása | 177 |
| A boripar technológiája | 181 |
| A boripar nyersanyagai | 181 |
| A borkészítés technológiája | 182 |
| Pezsgő | 183 |
| A borgyártás melléktermékei | 194 |
| A szeszipar technológiája | 197 |
| A szeszipar nyersanyagai | 197 |
| A szeszgyártás segédanyagai | 198 |
| Élesztőgyártás | 202 |
| Takarmányélesztő gyártása | 204 |
| Az ecetgyártás | 205 |
| Az ecetgyártás nyers- és segédanyagai | 206 |
| Szeszes italok pálinkák | 209 |
| Likőrök és hidegúti pálinkák | 209 |
| A szeszipar melléktermékei és hulladékai | 210 |
| A cukorgyártás technológiája | 213 |
| A cukorgyártás nyersanyaga | 213 |
| A cukorgyártás technológiai műveletei | 215 |
| A cukorgyártás vízigénye | 226 |
| Veszélyes hulladékok | 228 |
| Az édesipar gyártástechnológiája | 231 |
| Az édesipar anyagai | 231 |
| A cukorgyártás | 232 |
| Csokoládégyártás | 237 |
| Pörkölt kávé gyártása | 241 |
| A gabonafeldolgozó-ipar technológiája | 245 |
| A malomipar nyersanyagai | 245 |
| Malomipari technológia | 245 |
| A gabonaipar melléktermékei, hulladékai | 253 |
| A sütőipar technológiája | 255 |
| A sütőipar anyagai | 255 |
| Kenyérgyártás | 258 |
| Péksütemények | 264 |
| Tartós sütemények gyártása | 264 |
| A sütőipar melléktermékei, hulladékai | 266 |
| A száraztésztagyártás technológiája | 269 |
| A száraztészta gyártásának anyagai | 269 |
| Biogazdálkodás - bioélelmiszerek | 273 |
| Bioélelmiszerek | 274 |
| A csomagolás anyagai és eszközei | 277 |
| Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök | 279 |
| Az élelmiszeripari csomagolás és a környezet | 287 |
| Függelék | 291 |