kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 213 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-221-162-6 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér rajzokkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21405. |
| Bevezetés | 3 |
| Az élelmiszerismeret tárgya és jelentősége | 5 |
| Az élelmiszerismeret tárgya és segédtudományai | 5 |
| Az élelmiszerek fogalma és csoportosítása | 6 |
| Az élelmiszerek minősége | 7 |
| A szabványosítás minőségének védelme | 8 |
| Kérdések, feladatok | 9 |
| Táplálkozásélettani ismeretek | 11 |
| A táplálkozás célja és jelentősége | 12 |
| A tápanyagok fogalma és csoportosítása | 12 |
| Alaptápanyagok | 12 |
| Fehérjék | 13 |
| Szénhidrátok | 15 |
| Zsiradékok | 17 |
| Zsírszerű anyagok (lipoidok) | 18 |
| Védőtápanyagok | 19 |
| Vitaminok | 20 |
| Ásványi anyagok | 21 |
| A víz | 22 |
| Járulékos anyagok | 23 |
| Színező anyagok | 23 |
| Ízesítő- és illatanyagok | 24 |
| A tápanyagok felvétele, az emésztés folyamata, a felszívódás | 24 |
| A tápanyagok felvétele | 24 |
| Az emésztés | 25 |
| Az emésztés enzimjei | 25 |
| Emésztés a szájban | 25 |
| Emésztés a gyomorban | 25 |
| Emésztés a vékonybélben | 26 |
| Emésztés a vastagbélben | 27 |
| A felszívódás | 27 |
| A belső anyagcsere | 27 |
| A tápanyagszükséglet | 27 |
| Az élelmiszerek értékelése | 28 |
| A helyes táplálkozás alapelvei és követelményei | 31 |
| Az étrend összeállításának szempontjai | 32 |
| Táplálkozási szokások | 33 |
| Az élelmiszerek tápanyagainak változásai a konyhatechnológiai feldolgozás során | 36 |
| A diétás étkezés szerepe az egészség megóvásában, illetve helyreállításában | 37 |
| Könnyű-, vegyes kímélő étrend | 38 |
| Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend | 38 |
| A fehérjebő, regeneráló étrend | 39 |
| A konyhasószegény étrend | 39 |
| A fehérjeszegény étrend | 39 |
| A cukorbetegek étrendje | 39 |
| Különleges étrendek | 40 |
| Mikrobiológiai alapismeretek | 42 |
| A mikroorganizmusok szerepe és jelentősége életünkben | 44 |
| A mikrobiológia alakulása, történetének jelentősebb eseményei (olvasmány) | 45 |
| A mikroorganizmusok csoportosítása | 47 |
| Vírusok | 47 |
| Baktériumok (hasadógombák) | 48 |
| Gombák | 50 |
| A jövő táplálkozása: a moszatok | 52 |
| A mikroorganizmusok sejtanyagai | 53 |
| Építőanyagok | 53 |
| Hatóanyagok | 53 |
| A mikroorganizmusok életfeltételei | 54 |
| A környezet víztartalma | 55 |
| A környezet tápanyagtartalma és töménysége | 55 |
| A környezet hőmérséklete | 56 |
| A környezet kémhatása | 56 |
| A környezet oxigéntartalma | 57 |
| A mikroorganizmusok életjelenségei | 58 |
| Tápanyagfelvétel | 58 |
| Tápanyaglebontás (disszimiláció) | 59 |
| Tápanyagbeépítés (asszimiláció) | 59 |
| A mikroorganizmusok kártétele | 61 |
| Ételfertőzések | 63 |
| Ételmérgezések | 64 |
| Élelmiszerromlás | 66 |
| Kérdések, feladatok | 70 |
| Vendéglátóipari higiénia és munkavédelem | 71 |
| A higiénia fogalma | 71 |
| A személyi higiénia | 72 |
| Az egészségi állapot | 72 |
| A helyes életmód | 73 |
| A testi tisztaság | 75 |
| A munkaruha és védőöltözet | 75 |
| Munkavédelem | 75 |
| A munka hatása a szervezetre | 75 |
| Az elfáradás | 76 |
| A pihenés | 76 |
| A vendéglátóipari dolgozók foglalkozási ártalmai | 77 |
| Balesetelhárítás | 77 |
| Balesetvédelmi szabályok | 79 |
| Az üzlet rendje | 79 |
| A gépek és berendezések kezelése | 80 |
| Munkaeszközök | 80 |
| Tűzvédelem | 81 |
| Magatartás | 81 |
| Elsősegélynyújtás | 81 |
| Az üzemi higiénia | 82 |
| A helyiségek kialakítása | 83 |
| A gépek, eszközök elhelyezése, tisztántartása | 83 |
| A vendéglátóüzem tisztántartása | 83 |
| Az életkészítés higiéniája | 84 |
| A víz higiéniája | 86 |
| A nyersanyagok tisztasága | 86 |
| Az ételek tárolása | 86 |
| Az ételek minőségének ellenőrzése | 87 |
| Kérdések, feladatok | 89 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 91 |
| Az élelmiszerek romlása | 91 |
| A romlást előidéző tényezők | 92 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 93 |
| Fizikai tartósító eljárások | 94 |
| Kémiai tartósító eljárások | 97 |
| Biológiai tartósító eljárások | 98 |
| A tartósítás története (olvasmány) | 99 |
| A tartósítóipari termékek csoportosítása | 100 |
| Kérdések, feladatok | 103 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 105 |
| Gabonafélék | 107 |
| A gabonafélék általános jellemzése | 107 |
| A gabonafélék elterjedése és fajtái | 107 |
| A gabonaszem szerkezete és kémiai összetétele | 110 |
| A gabonák malomipari feldolgozása | 112 |
| Őrlés | 112 |
| Hántolás | 114 |
| Pelyhesítés | 114 |
| Puffasztás | 115 |
| A lisztek | 115 |
| A lisztek minőségi jellemzői | 115 |
| A lisztek jelölése és fajtái | 115 |
| A lisztek tárolása, csomagolása | 115 |
| A lisztvizsgálatok neves magyar kutatói (olvasmány) | 116 |
| Az asztali dara | 117 |
| A hántolt termékek | 118 |
| Kérdések, feladatok | 118 |
| A sütőipar és tésztaipar termékei | 120 |
| A kenyér | 120 |
| A kenyérgyártás nyersanyagai | 120 |
| A sütőélesztő gyártása (olvasmány) | 120 |
| A kenyérgyártás folyamata | 121 |
| A kenyér minőségi jellemzői | 121 |
| Kenyérfajták | 127 |
| Különleges kenyerek | 127 |
| Sütőipari fehértermékek | 127 |
| Szárított tészták | 130 |
| A szárított tészták nyersanyagai | 130 |
| A tésztakészítés műveletei | 130 |
| A szárított tészták minősége, csoportosításuk | 132 |
| Kérdések, feladatok | 133 |
| Áruvizsgálati gyakorlatok | 135 |
| A lisztek vizsgálata | 135 |
| Színvizsgálat Pekár-próbával | 135 |
| Szag- és ízvizsgálat | 136 |
| A sikér vizsgálata | 137 |
| A tésztakészítmények vizsgálata | 138 |
| Méretellenőrzés | 138 |
| Az érzékszervi jellemzők | 139 |
| A kenyér és gombák | 143 |
| Zöldségfélék és gombák | 143 |
| A zöldségfélék jellemzése | 145 |
| A zöldségnövények fejlődése Magyarországon (olvasmány) | 147 |
| A zöldségfélék összetétele, táplálkozásélettani jelentősége | 147 |
| A zöldségfélék minőségi követelményei, kezelésük, tárolásuk | 148 |
| A zöldségfélék csoportosítása és fajtái | 149 |
| Burgonyafélék | 150 |
| Káposztafélék | 155 |
| Hüvelyesek | 157 |
| Gyökérgumósok | 158 |
| Hagymafélék | 160 |
| Kabakosok | 162 |
| Levélzöldségek | 164 |
| Évelő zöldségek | 164 |
| Gombák | 165 |
| Kérdések, feladatok | 165 |
| Gyümölcsök | 170 |
| A gyümölcsök jellemzése | 170 |
| A gyümölcsök összetétele, táplálkozásélettani jelentősége | 170 |
| A gyümölcsök csoportosítása és fajtái | 173 |
| Almástermésű gyümölcsök | 173 |
| Csonthéjas magvú gyümölcsök | 176 |
| Bogyós termésű gyümölcsök | 179 |
| Dinnyefélék | 182 |
| Száraz termésű gyümölcsök | 183 |
| Déligyümölcsök | 185 |
| Kérdések feladatok | 190 |
| Édesítőszerek | 191 |
| Az édesítőszerek jellemzése | 191 |
| Természetes édesítőszerek | 191 |
| A répacukor előállítása | 193 |
| Cukorfajták | 195 |
| A méz | 195 |
| Mesterséges édesítőszerek | 197 |
| Kérdések, feladatok | 198 |
| Az édesipar termékei | 199 |
| Az édesipari termékek általános jellemzése | 199 |
| Cukorkák | 199 |
| Kakaó- és csokoládétermékek | 201 |
| Lisztes készítmények | 202 |
| Mélyhűtött fagylalt és fagylaltpor | 204 |
| Kérdések, feladatok | 205 |
| Irodalomjegyzék | 207 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.