| I. Gyakorlat | |
| Laboratóriumi munkarend, mérőeszközök | 7 |
| A laboratóriumi munka rendje, baleset-elhárítás | 7 |
| Elsősegélynyújtás | 8 |
| Mérőeszközök | 9 |
| A tömegmérés eszközei | 9 |
| A térfogatmérés eszközei | 13 |
| A hőmérsékletmérés eszközei | 15 |
| A sűrűségmérés eszközei | 16 |
| A mérőeszközök használata | 19 |
| Mérés táramérlegen | 19 |
| Mérés analitikai mérlegen | 19 |
| Mérés pipettával és bürettával | 20 |
| 2. Gyakorlat | |
| A tömegmérés gyakorlása, a mikroszkóp kezelése | 22 |
| A tömegmérés gyakorlása analitikus mérlegen | 22 |
| A mikroszkóp felépítése | 22 |
| A mikroszkóp gondozása és tisztítása | 25 |
| A mikroszkópos vizsgálatoknál használt segédeszközök | 26 |
| A mikroszkóp használatának gyakorlása | 27 |
| 3. Gyakorlat | |
| Mikrobiológiai preparátumok készítése | 29 |
| Preparátumok készítése | 29 |
| A preparátumok festése | 29 |
| Elvégzendő vizsgálatok | 30 |
| Egyszerű nedves preparátum készítése | 30 |
| Vitális festés | 31 |
| Egyszerű festés rögzített preparátummal | 31 |
| Gram-festés | 32 |
| Spórafestés | 33 |
| 4. Gyakorlat | |
| A mikroorganizmsuok tenyésztése | 34 |
| A táptalajok csoportosítása | 34 |
| A táptalajok készítése | 35 |
| Egyszerű alap agar táptalaj készítése | 35 |
| A mikroorganizmusok tenyésztése | 39 |
| 5. Gyakorlat | |
| A mikroorganizmusok számának meghatározása | 44 |
| A mintavétel szabályai | 44 |
| Az élelmiszerek és az ételek elbírálása a csíraszám alapján | 45 |
| Az összes állő csíraszám meghatározása lemezöntéssel | 46 |
| A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata | 48 |
| 6. Gyakorlat | |
| A térfogatos elemzés módszerei | 49 |
| A titrálásról általában | 49 |
| Titrálási módszerek | 49 |
| Elvégzendő vizsgálat | 50 |
| ismeretlen töménységű ecetsav- (CH3COOH) oldat százalékos töménységének meghatározása | 50 |
| 7. Gyakorlat | |
| A liszt vizsgálata | 52 |
| A liszt érzékszervi vizsgálata | 52 |
| Színvizsgálat Pekár-próbával | 52 |
| Szag- és ízvizsgálat | 54 |
| A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 54 |
| A liszt sikértartalmának vizsgálata | 57 |
| A liszt keményítőszemcséinek vizsgálata | 58 |
| 8. Gyakorlat | |
| A kenyér vizsgálata | 60 |
| A kenyér érzékszervi vizsgálata | 60 |
| A kenyérbél lyukacsosságának meghatározása | 64 |
| A kenyérből víztartalmának meghatározása | 65 |
| 9. Gyakorlat | |
| A szárított tészta vizsgálata | 66 |
| Tömeg- és méretellenőrzés | 66 |
| A szárított tészta érzékszervi vizsgálata | 66 |
| A duzzadóképesség és a főzési tulajdonságok vizsgálata | 68 |
| 10. Gyakorlat | |
| A cukor és a fagylalt vizsgálata | 70 |
| A cukor vizsgálata | 70 |
| A kristálycukor színének ellenőrzése etalonnal | 70 |
| Oldáspróba | 71 |
| Oldódási próba | 71 |
| A fagylalt zsírtartalmának meghatározása Rőse-Gottlieb-eljárással | 72 |
| 11. Gyakorlat | |
| A zsiradék vizsgálata | 75 |
| Az étolaj és a sertészsír érzékszervi vizsgálata | 75 |
| A avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 76 |
| A sertészsír olvadáspontjának meghatározása | 78 |
| 12. Gyakorlat | |
| A nyers és pácolt húsok vizsgálata I. | 81 |
| Érzékszervi vizsgálat | 81 |
| A kémhatás vizsgálata | 82 |
| A fülledéses romlás kimutatása | 83 |
| A baktériumos romlás kimutatása | 84 |
| Vörösáruk zsírtartalmának meghatározása Van-Gulik acidobutirometriás eljárással | 85 |
| 13. Gyakorlat | |
| A nyers és pácolt húsok vizsgálata II. | 87 |
| A konyhasótartalom meghatározása csapadékos titrálással | 87 |
| A nitrit és a nitrát kimutatása | 89 |
| 14. Gyakorlat | |
| A húskonzervek vizsgálata | 91 |
| Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések | 91 |
| Érzékszervi vizsgálat | 94 |
| 15. Gyakorlat | |
| A tojás vizsgálata | 96 |
| A tojás frissességének megállapítása lámpázással | 96 |
| A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján | 99 |
| Érzékszervi vizsgálat | 100 |
| Ellenőrző tömegmérések | 102 |
| 16. Gyakorlat | |
| A tej vizsgálata | 104 |
| A tej sűrűségének vizsgálata | 104 |
| A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával | 106 |
| A tej savfokának meghatározása a Soxhlet-Hengel-eljárással | 107 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerbel-féle eljárással | 108 |
| 17. Gyakorlat | |
| A tejkészítmények és a tejtermékek vizsgálata I. | 112 |
| A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel-eljárással | 112 |
| A túró zsírtartalmának meghatározása a Van-Gulik-féle butirométerrel | 113 |
| A túró víztartalmának meghatározása | 114 |
| 18. Gyakorlat | |
| A tejtermékek vizsgálata II. | 117 |
| A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel | 117 |
| Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 118 |
| A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel | 118 |
| 19. Gyakorlat | |
| A bor vizsgálata I. | 121 |
| Érzékszervi vizsgálat | 121 |
| A borok jellemzésekor használatos szakkifejezések | 122 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel | 127 |
| 20. Gyakorlat | |
| A bor viszgálata II. | 131 |
| A bor vonadékanyag- (extrakt-) tartalmának meghatározása | 131 |
| A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 132 |
| 21. Gyakorlat | |
| A szeszesital-ipari készítmények vizsgálata | 134 |
| A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 134 |
| A pálinka hidrogén-cianid-tartalmának meghatározása | 137 |
| A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 138 |
| 22. Gyakorlat | |
| Az alkoholmentes italok vizsgálata | 141 |
| Az üdítőitalok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása | 141 |
| 23. Gyakorlat | |
| A fűszerek vizsgálata | 143 |
| A fűszerpaprika-őrlemény érzékszervi vizsgálata | 143 |
| A fűszerpaprika-őrlemény hamisításának kimutatása | 146 |
| 24. Gyakorlat | |
| A kávé vizsgálata | 148 |
| A kávé érzékszervi vizsgálata | 148 |
| A kávé víztartalmának meghatározása | 150 |
| A kávéital extrakttartalmának meghatározása | 151 |
| Irodalomjegyzék | 154 |