kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Hungária M. T. E. XXVIII. Molekula Csoport |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 462 oldal |
| Sorozatcím: | Molekula könyvei |
| Kötetszám: | 1 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Korabeli hirdetésekkel illusztrált kiadás. Készítette a Mérnökök Nyomdája, Budapesten. |
| Előszó | |
| Tartalomjegyzék | |
| Általános élelmiszerkémia | |
| Bevezetés | 3 |
| Szervetlen vegyületek | 4 |
| Szerves vegyületek | 7 |
| Aminosavak | 7 |
| Fehérjék (proteinek) | 10 |
| Nem aminosavakból felépült nitrogénvegyületek | 16 |
| Zsírok és zsírfélék | 21 |
| Szénhidrátok | 24 |
| Glükozidok | 34 |
| Cserzőanyagok | 35 |
| Természetes festőanyagok | 35 |
| Szerves savak | 39 |
| Enzimek | 42 |
| Mérgek és mérgezések | 43 |
| Vitaminok | 47 |
| Táplálkozás | 67 |
| Élelmiszerek változásai szervetünkben | 68 |
| Száj- (nyál-) emésztés | 68 |
| Emésztés a gyomorban | 68 |
| Vékonybélben végbemenő folyamatok | 70 |
| Vastagbélben végbemenő folyamatok | 72 |
| Felszívódás és áthasonulás | 73 |
| Telítettség (jóllakottság) | 73 |
| Anyagforgalom | 74 |
| Energiaforgalom | 76 |
| Az élelmiszerek kémiai technológiája | |
| Bevezetés | 81 |
| Élelmiszerek, táplálóanyagok, élvezetiszerek, vitaminok | 81 |
| Élelmiszertörvények | 81 |
| Az élelmiszerek romlása és eltarthatósága. Konzerválás | 83 |
| A romlás okozta elváltozások és azok megakadályozása | 83 |
| Konzerválás hővel. Dobozkonzervek | 84 |
| Konzerválás hideggel | 87 |
| Konzerválás szárítással | 89 |
| Konzerválás sózással | 90 |
| Konzerválás füstöléssel | 91 |
| Konzerválás cukrozással | 91 |
| Konzerválás savanyítással | 91 |
| Konzerválás alkoholozással | 91 |
| Konzerválás zsírral | 91 |
| Konzerválás kémiai szerekkel | 92 |
| Fontosabb élelmiszerek | 93 |
| Állati eredetű élelmiszerek | 93 |
| Húsfélék és húsgyártmányok | 93 |
| Halak | 104 |
| A tojás | 106 |
| Tej és tejféleségek, tejtermékek és tejkészítmények | 110 |
| Zsírok és olajok | 143 |
| A zsírok és olajok előfordulása | 143 |
| A zsírok és olajok előállításának főbb műveletei | 144 |
| A fontosabb növényi ételolajok | 150 |
| Növényi ételzsírok | 156 |
| Állati ételzsírok és olajok | 157 |
| Mesterséges ételzsírok | 161 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 166 |
| Őrlemények (lisztek), sütemények | 166 |
| Hüvelyesek | 183 |
| Főzelék-, saláta- és zöldségfélék | 184 |
| Gyümölcsök és gyümölcskonzervek. Gyümölcskészítmények | 187 |
| Cukortartalmú élelmiszerek | 193 |
| Cukoráruk | 193 |
| A méz | 195 |
| Egyéb édesítő szerek | 198 |
| Alkaloidtartalmú élelmiszerek | 199 |
| A kakaó | 199 |
| A csokoládé | 202 |
| A kávé | 204 |
| Kávépótlék és pótkávé | 206 |
| A tea | 207 |
| A fűszerek | 209 |
| A mustár | 210 |
| A szerencsendió | 211 |
| AZ ánizs | 211 |
| A vanilia | 211 |
| A kardamóm | 212 |
| A bors | 212 |
| A szegfűbors | 213 |
| A paprika | 213 |
| A boróka | 213 |
| A koriander | 213 |
| A kömény | 213 |
| Az édes kömény | 214 |
| A kapri vagy kaprona | 214 |
| A szegfűszeg | 214 |
| A sáfrány | 214 |
| A babér | 214 |
| A majorána | 215 |
| A kapor | 215 |
| A kakukfű vagy démutka | 215 |
| A zsálya | 215 |
| A petrezselyem | 215 |
| A sóska | 215 |
| A tárkony | 215 |
| A fahéj | 216 |
| A gyömbér | 216 |
| A kálmos | 216 |
| Az édesgyökér | 216 |
| Szeszes italok. Ecet | 217 |
| A bor | 217 |
| A must összetétele | 221 |
| A must erjedése | 223 |
| Az erjedés termékei | 227 |
| A fiatal bor fejlődése és kezelése | 228 |
| A must és a bor javítása | 234 |
| A csemegeborok | 236 |
| Borbetegségek és borhibák | 238 |
| A borgazdaság melléktermékei | 242 |
| A pezsgő és a habzóborok | 245 |
| A gyümölcsborok | 247 |
| Pálinkák és likőrök | 248 |
| Keményítőtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 253 |
| Cukortartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 253 |
| Alkoholtartalmú nyersanyagokból készült pálinkák | 256 |
| Édes és keserű likőrök | 256 |
| Az ecet | 259 |
| Ásványi eredetű élelmiszerek | 263 |
| A konyhasó | 263 |
| A víz | 265 |
| A víz tisztítása | 267 |
| Vízvezetékek vize | 269 |
| Ásványos vizek | 269 |
| Fontosabb élelmiszerek és élvezeti cikkek vizsgálata | |
| Tejvizsgálat | 275 |
| Tejtermékek vizsgálata | 288 |
| Aludttej | 288 |
| Tejfel és tejszín | 288 |
| Kondenzált tej | 289 |
| Tejpor | 291 |
| Túró és sajt | 291 |
| Zsírok és olajok vizsgálata | 283 |
| Vaj vizsgálata | 283 |
| Margarin vizsgálata | 311 |
| Ételzsírok és ételolajok vizsgálata | 312 |
| Hús és húsáruk vizsgálata | 319 |
| Tojás és tojáskonzervek vizsgálata | 324 |
| Lisztek vizsgálata | 325 |
| Tésztaáruk vizsgálata | 332 |
| Péksütemények | 332 |
| Cukrászsütemények | 337 |
| Méz vizsgálata | 339 |
| Zöldségek, főzelékek, gyümölcsök és készítményeik vizsgálata | 341 |
| Must és bor vizsgálata | 347 |
| Sör vizsgálata | 354 |
| Pálinkák és likőrök vizsgálata | 357 |
| Ecet- és ecetsavfélék vizsgálata | 362 |
| Fűszerek és konyhasó vizsgálata | 366 |
| Kávé és kávépótlék vizsgálata | 370 |
| Tea vizsgálata | 375 |
| Kakaó és kakaóáruk vizsgálata | 375 |
| Víz vizsgálata | 381 |
| Vizeletvizsgálat | 387 |
| Függelék: táblázatok | 395 |
| Irodalom | 431 |
| Név- és tárgymutató | 433 |
| Értelemzavaró sajtóhibák jegyzéke | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.