kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Kar |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 310 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrát tartalmaz. |
| Az élelmiszerek romlásos jelenségei (Erdélyi Lajosné dr.) | 9 |
| Fizikai eredetű változások | 10 |
| Kémiai eredetű változások | 10 |
| Enzimek okozta romlási folyamatok | 11 |
| Mikrobiológiai romlások | 12 |
| A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők | 13 |
| Az idő | 13 |
| A közeg tápanyagtartalma | 14 |
| Víztartalom / vízaktivitás | 15 |
| Hőmérséklet | 16 |
| A pH szerepe | 18 |
| Az oxigénigény/redoxpotenciál-hatás | 18 |
| Az élelmiszerek tartósítása | 20 |
| Biózisos tartósítás | 21 |
| Anabiózisos és abiózisos tartósítás | 22 |
| Fizikai tartósítási módok | 22 |
| Kémiai (vegyszeres) tartósítás | 23 |
| Biológiai tartósítási módok | 23 |
| A tartósítás nyersanyagai (növényi eredetű nyersanyagok) | 24 |
| Segéd- és adalékanyagok | 29 |
| Ételkomponensek | 29 |
| Kötőanyagok | 29 |
| Keményítő | 32 |
| Tejpor | 32 |
| Zsíradékok | 33 |
| Természetes édesítőszerek | 36 |
| Konyhasó | 40 |
| Fűszerek | 41 |
| Élelmiszer-adalékanyagok | 45 |
| Élelmiszer-színezékek | 46 |
| Antioxidánsok és antioxidáns szinergisták | 48 |
| Tartósítósezrek | 49 |
| Állományjavító és - módosító anyagok | 50 |
| Savak (savanyítók) és sók | 52 |
| Aromaanyagok és ízfokozók | 53 |
| Édesítőszerek | 55 |
| Csomósodást és tapadást gátló anyagok | 56 |
| Az élelmiszer-adalékanyagok oldására használható oldószerek | 56 |
| A feldolgozás vízigénye | 58 |
| Előkészítő műveletek | 60 |
| Válogatás | 60 |
| Osztályozás | 61 |
| Mosás | 63 |
| Hámozás | 67 |
| Száreltávolítás | 72 |
| Mageltávolítás | 73 |
| Szúrkálás | 76 |
| Aprítás | 76 |
| Előfőzés | 81 |
| Húzatás | 87 |
| Állományjavítás | 89 |
| Színrögzítés | 89 |
| Felöntőlé-készítés | 90 |
| Töltés | 97 |
| Légtelenítés | 97 |
| Zárás | 99 |
| Hőelvonásos tartósítás (Polyákné dr. Fehér Katalin) | 108 |
| A hőelvonásos tartósítás elméleti alapjai | 108 |
| A hideg hatása a kémia reakciókra | 108 |
| Az enzimtevékenység a hűtőkezelés alatt | 109 |
| A hőelvonás hatása a mikroorganizmusok tevékenységére | 109 |
| A hideg hatása a növényi szervezetre | 112 |
| A hőelvonási folyamat fizikája, fiziológiája | 113 |
| A hideg előállítása | 113 |
| A hűtés | 116 |
| A hőelvonás gyakorlati megvalósítása | 122 |
| Hűtőtárolás | 122 |
| Fagyasztás | 133 |
| A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken | 138 |
| Hűtőlánc, minőségi változások | 141 |
| Fagyasztott termékek felengedtetése | 146 |
| Tartósítás hőkezeléssel (Erdélyi Lajonsé dr.) | 149 |
| A mikroorganizmusok hőtűrését befolyásoló tényezők | 149 |
| A hőkezelés-szükséglet meghatározása | 150 |
| A hőkezelés módjai | 151 |
| Aszeptikus technológia | 157 |
| Az aszeptikus technológia alapjai | 157 |
| Aszeptikus termékek gyártása | 160 |
| Töltés, tárolás | 160 |
| Tartósítás vízelvonással | 163 |
| Szárítás | 163 |
| Az élelmiszerek víztartalma | 165 |
| A vízaktivitás | 167 |
| A szorpciós izoterma | 169 |
| A vízaktivitás és a romlás közötti kapcsolat | 170 |
| A száradás folyamata | 171 |
| Nedvességvándorlás a szárítandó anyagban | 172 |
| A szárító levegő állapotának hatása a szárítási folyamatra | 173 |
| A szárítmányokkal szembeni minőségi követelmények | 178 |
| Csomagolása, tárolás | 179 |
| Bepárlás | 180 |
| A bepárlás művelete, alapfogalmak | 180 |
| Bepárlótípusok | 183 |
| A bepárlás alkalmazási lehetőségei | 185 |
| Kémiai (vegyszeres) tartósítás | 186 |
| A tartósítószerek hatásmechnaizmusa | 188 |
| A tartósítósezrek antimikrobás hatását befolyásoló tényezők | 189 |
| Tartósító anyagok | 192 |
| Vízaktivitást csökkentő anyagok | 192 |
| Szervetlen vegyületek | 194 |
| Szerves vegyületek | 198 |
| Sugárzás tartósítás | 209 |
| Az ultraibolya sugárzás mikrobicid hatása | 209 |
| Az ionizáló sugárzásos tartósítás | 210 |
| Az infravörös sugárzás és a nagyfrekvenciás elektromos erőtér hatása | 213 |
| Kombinált tartósítás | 214 |
| Fizikai tényezők kombinációi | 216 |
| Kémiai ágensek kombinálása | 218 |
| Fizikai és kémiai tényezők kombinációi | 219 |
| Biológiai tartósítás | 221 |
| A tejsavas erjesztés | 222 |
| Fizikai változások | 223 |
| Kémiai változások | 225 |
| Mikrobiológiai változások | 226 |
| A tejsavbaktériumok | 227 |
| Az élesztőgombák | 228 |
| A tejsavas erjedés lefolyása | 229 |
| Tárolás, tárolás alatti változások | 230 |
| Gépek, berendezések | 232 |
| Osztályozó gépek | 232 |
| Mosógépek | 235 |
| Hámozógépek | 239 |
| Szártépők | 243 |
| Magozógépek | 244 |
| Aprítás, darabolás gépei | 248 |
| Előfőző berendezések | 252 |
| Töltés gépei | 256 |
| Légtelenítő berendezés | 259 |
| Zárás típusai | 260 |
| Hőkezelő berendezések | 264 |
| Szárító berendezések | 271 |
| Sűrítő berendezések | 282 |
| Prések | 291 |
| Szűrők | 297 |
| Szállítóberendezések | 301 |
| Csomagológépek | 302 |
| Fagyasztóberendezések | 306 |
| Irodalom | 308 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.