A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszervizsgálati Közlemények 1965-66.

Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézete és a megyei és városi minőségvizsgáló intézetek közlönye/XI-XII. kötet

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 744 oldal
Sorozatcím: Élelmiszervizsgálati Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. 1965 és 1966. évi orosz, német, angol, francia nyelvű tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 10 éves jubileumára
Az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" című közlöny ebben az évben ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. Az ilyenkor szokásos... Tovább

Előszó

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 10 éves jubileumára
Az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" című közlöny ebben az évben ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. Az ilyenkor szokásos visszapillantás arról győz meg bennünket, hogy helyes volt a közlöny útnak indítása és helyes, ha működéséhez ma és a jövőben is támogatást kap az erre illetékes szervektől.
Az alapítás évében, 1955-ben megfogalmazott célkitűzések a gyakorlatban helyesnek bizonyultak, s meggyőződésem, hogy ezeket az elveket továbbra is szem előtt kell tartanunk.
Abban a változásban, amely életünk egészének fejlődése következtében a népélelmezés terén nálunk létrejött, fontos szerepe volt és van a Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetének, és a megyei és városi minőségvizsgáló intézeteknek, valamint tudományos folyóiratuknak az „Élelmiszervizsgálati Közleményekének. E szerep lényege a vizsgálatok százezrei alapján kialakult tapasztalatok közkinccsé tétele, tudományos vizsgálatok, elemzések és viták rendszeres biztosítása révén fejeződött ki. Az eredmény a forgalomba hozott élelmiszerek minőségének a javulása és az előrehaladásunk a korszerű táplálkozás irányában. Azzal, hogy az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" lehetővé tette és teszi szakcikkek közlését, nagy szolgálatot tett a vizsgálati módszerek általánossá tétele és a hazai, valamint külföldi szakemberek továbbképzése terén.
A Fővárosi Tanács Végrehajtóbizottsága több alkalommal foglalkozott a Fővárosi Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézet munkájának egyes kérdéseivel - és így módjában volt kifejezni az elismerését az Intézet dolgozóinak. Ez az elismerés közvetetten ugyan, de a lap munkatársi hálózatának is szólt, mert az Intézet és a lap munkája szorosan összefonódott.
Most a jubileum alkalmával az ünnepi szám bevezetőjeként köszönetet mondok mindazoknak, akik az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" eddigi számaiban tanulmányaikkal, cikkeikkel hozzásegítették a budapesti és vidéki intézeteket feladatuk teljesítéséhez és kívánok a lapnak az elsőéhez hasonlóan sikeres újabb 10 évet.
Budapest, 1965. január hó.
Sarlós István
Budapest Főváros Tanácsa
Végrehajtóbizottságának elnöke Vissza

Tartalom

1965. XI. kötet:
TÁRGYMUTATÓ
Összeállította: Dr. Moldvai Rezső
Húsipar (Hentesáru, zsír, olaj)
Módosított eljárás zsírok peroxidszámának meghatározására
vas(l I I)rodaniddal
Driver, M. G., Koch, R. B. és
Slavin, H.* 230
Módszer és reagensek zsírmeghatározáshoz
Schain, P.* 280
Malom- és sütőipar (liszt, kenyér,
száraztészta stb.)
Adatok a kenyér reológiai jellemzéséhez
Kismarton, K. 57
A búza és őrleményeinek zsírsavai
Burkwall, M. P. Jr., és Glass,
R. L.* 352
A sikér mennyiségi és minőségi
vizsgálatának kérdései
Lászlity, R. 108
Aszkorbinsav és dehydroaszkorbinsav egyensúlyok liszt szuszpenziókban és tésztákban
Caríer, J. E. és Pace, J.* 353
Búza béta-amilázok. I. Elkülönítésük
Tipples, K. H. és Tkachuk, R.* 353
Búzasikér gamma-gliadin komponensének molekula súlya
Jones, R. W.y Babcock, G. E. és
Dimler, R. J.* 352
Néhány szerves oldószer hatása a
tészta extensigráf-os vizsgálatának adataira
Muller, H. G., Hlynka, I. és Kuzinay F. D.* 351
Rovarfertőzés kimutatása gabonában a-húgysav mennyiségi meghatározásával
PiXfOn, S. W* 351
Sikér- fehérje frakciók mennyiségének és reológiai tulajdonságainak vizsgálata
Lásztity, R., Nedelkovits, J.y Szabó, L.y Vinkler, M 50
Vizsgálatok a péksütemények
mélyhűtéses frissentartásához
Tscheuschner, H.D.* 278
Növényi konzervipar (nyersgyümölcs, gyümölcslé stb.)
Adatok gyümölcslevek pektintartalmának meghatározásához
Koch, I. és Hess, D.* 283
Az almák kémiai összetételének
változása növekedésük folyamán és szedésre érettségük idejében
Wilkinson, B. G. és Perring, M. A.* 348
Az almák lúgos hámozásának javítása viaszoldószerek által
Harrington, W. O., Hills, C. H.* 350
Csökkent értékű nyersanyagból
készített marinádok szépítésének kérdése hexametiléntetraminnal
Meyer, V.* 156
Derítetlen almaié csapadéka kémiai összetételének vizsgálata
Leizig, E. és Nürnberger, H.* 228
Dobozolt alma- és narancslevek
C-vitamin stabilitása hűtőtároláskor
Noely G. L. és Robberstad, M. T.* 348
Koncentrációingadozások édesitalokban
Herwede, C. O.* 351
Narancslé és -sűrítmény összkarboniltartalmának változása a
tárolás folyamán
Senn, V. J.* 350
Narancslétartalmú üdítőitalok
fényokozta minőségi romlása
Rother, H.* 284
Szénsavmentes gyümölcslétartalmú italoknak hidegen és forrón
töltése eldobó kartoncsomagolásban.
Wucherpfennig, K.* 276
Fűszer, fűszer pótló
A fűszerpaprika őrlemény víztartalmának meghatározásáról
Palotás, J.y Lóránt, B. és Miha
lik, D. 125
Kávéextraktporok vizsgálata
Jakober, P. és Straub, M.* 345
UV-spektrofotometriás koffeinmeghatározás kávéban. Új módszer koffeintartalom meghatározására nyers- és pörköltkávéban, kávékivonatban és koffeinmentesített termékben
Hadron, H. és Züricher, K.* 230
A kovasav meghatározása ásványvizekben
Fresenius, W. és Schneider, W.* 229
Kismennyiségű arzén meghatározása ezüstdietilditiokarbamáttal
Fresenius, W. és Schneider, W.* 274
Kritikai tanulmány vizek nitráttartalmának meghatározására
szolgáló módszerekről
Fadrus, H. és Maly, J.* 275
Ultramikromennyiségű mangán
meghatározása természetes vizekben katalízises fotometriás
módszerrel
Oradovszkij, Sz.J.* 231
Üvegszövetből készült papírok
alkalmazása a vízelemzésben
Giebler, G. és Kampf, T.* 228
Tejipar (tojás stb.)
A biueret-reakció alkalmazhatósága a tej fehérjetartalmának
meghatározására
Schober, R., Niclaus, W. és
Christ, W.* 281
A kádtej zsírtartalmának beállítása
Joost, Kr.* 277
A különböző állatállományok tejzsírjának jódszáma és refraktométerszáma
Statens Fors, Gsmejeri-Hiller,
D.* 228
Állati tejek fehérjéinek elektroforézises vizsgálata
Dilanjan, Z. H., Agababjan, A. 156
A tejben oldott oxigén, mint a tartósság mértéke, mérésének elővizsgálatai
Pickering, A. és Kayne-Williams,
D. J* 157
A tej fehérjetartalmának meghatározása amidofekete módszerrel, a színeződés közvetlen mérésével és automatikus feljegyzésével
Johnson, O., Hadland, G.* 229
A tej fehérjetartalmának meghatározása Orange G adszorpciós
módszerrel
Teinberg, R.* 157
A termelői tej vizezés el bírálásának
kiegészítése módosított Whiteside próbával
Kacskovics, M 62
A vaj és vajjal készült sütemények
vajsavszámának statisztikai
vizsgálata
Hanssen, E. és Wendt, W.* 231
Az ásványi anyagtartalom változása normális és rendellenes tejnél
Kisza, J., Karwowicz, E. és
Sobina, A.* 281
Fehérje redukáló anyagok meghatározása tejben ferricianid-redukciós módszerrel
Peters, I. I.* 278
Gyors módszer dietikus tejtermékek vastartalmának meghatározására
Boersma, P.* 232
Idegen zsírok meghatározása vajzsírban gázkromatográfiával
Hanni, H.* 281
Jodofórok I. Hatásuk a tej ízére és
más megfigyelések
Jensern, I. M., Trout, G. M. és
Brunner, I. R.* 275
Néhány, a tej laktóztartalmának
meghatározására szolgáló módszer összehasonlítása
Mumm, H.* 354
Sajt és ömlesztett sajt színhiba
Roesler, H., Dieterle, W.* 280
Szárított tejtermékek víztartalmának meghatározása* 279
Tej és tejpor réztartalmának rutinmeghatározása
Olling, Ch.C.J.* 279
Túró nedvességtartalmának meghatározása konyhasó felhasználásával
Miklya, J. 337
Vizsgálatok és megfigyelések műanyagok élelmiszeripari alkalmazásához. VII. Tapasztalatok műanyag tejespalackokkal
Steger - Meinl, E. és Kiermeier, F.* 277
Édesipar
Adatok a csokoládégyártás Teológiájához. I. Kakaóvaj és kakaómassza reológiája
Lásztity, R. és Varga, J. 205
A kakaó erjedéskor keletkező ecetsav kérdéséhez
D itt mar, H. F. K.* 345
A szorbit meghatározása csokoládékészítményekben
Vollaire-Salva, J. és Chaveron,
J.* 346
Gépi és kanalas adagolású fagylaltok vizsgálata
Jánossy, Gy-né és Marton, A. 269
Szeszipar (pálinka, ecet, élesztő)
Abszolút alkohol minőségvizsgálata
Bergander, E.* 282
Sütőélesztő eltarthatóságának
meghatározása a konzisztenciaváltozás mérésével
Tsceuschner, H. D., Auermann,
L. J.* 278
Szilvafajták gyümölcsszeszipari
vizsgálata és minősítése laboratóriumban. 1.
Tóth, E. és Varga, M. 104
Szilvafajták gyümölcsszeszipari
vizsgálata és minősítése laboratóriumban II.
Tóth, E. és Varga, M. 216
Konzerválás (Mikrobiológia, higiénia)
Béta-sugarak hatása a mikroorganizmusokra
Szilvinyi, A., Kernmayer, H.,
Rath, A., Rosenkranz, U.* 283
Konzerválószerek és egyéb antimikrobás anyagok mikrobiológiai kimutatása élelmiszerekben II.
Sándi, E. és Szántlia, J. 189
Az acetilgliceridek. Néhány új felhasználási lehetőségük
DeSaint Rat, L.* 346
Az analitika jövője élelmiszerek
vizsgálatában és értékelésében
Táufel, K. 6
Az ehető és mérges gombák kémiai
összetételéről. IV. Szénhidráttartalom. Az Agaricus bisporus
összes szénhidrátjainak mennyiségi megoszlása
Törley, D. és Nedelkovits, J. 199
Az ehető és mérges gombák kémiai
összetételéről V. Változások a
termesztett csiperke szénhidráttartalmában a tárolás folyamán
Törley, D. és Nedelkovits, J. 257
Az oxálsavtartalom súlyszerinti
meghatározása növényi anyagokban a tóriumoxalát-módszerrel
id. Sarudi, I 321
B6-vitamin meghatározása élelmiszerekben és ételekben, mikrobiológiai módszerre.l
Telegdy-Kováts, M. 328
B vitaminok meghatározása élelmiszerekben mikrobiológiai módszerrel
Telegdy-Kováts, M. 99
Csomagolóanyagok aromaátbocsátásáról és élelmiszerek számára
való alkalmasságukról tájékoztató összehasonlító kísérletek
Heiss, R. és Robinson, L.* 353
Csekély mennyiségű a-sugárzók
kimutatása különböző cigarettafajták füstjében
Radford, E. P. - Huszt, V. R.* 348
Élelmiszerek radioaktív szennyezettségének vizsgálatára alkalmas módszerek összehasonlítása
és a szennyezettség értékelése I.
Kovács, J. és Nedelkovits, J. 33
Élelmiszerek radioaktív szennyezettségének vizsgálatára alkalmas módszerek összehasonlítása
és a szennyezettség értékelése II.
Kovácsy J. és Nedelkovits, J. 91
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai XIX. Gyümölcseink almasav. borkősav, citromsavtartalma félérett és érett állapotban
W. Jurics, É. és Lindner, K. 40
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai. XX. Élelmi anyagaink kálium-, nátrium-, kalcium- és magnézium tartalmának meghatározása lángspektrofotométerrel 135
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai. XXI. Borsófajtáink táplálkozási értéke.
Lindner, K., Telegdy-Kovát s, M.,
Jaschik, S., Krámer, M-né, Szőke, S-né és Varga, K. 178
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai. XXII. Étkezési
paprika és paradicsomfajták
összetétele
Telegdy-Kováts, M., Lindner, K., Varga, Szőke, S-né és Krámer, M-né 235
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai XXIII. Különböző lencsefajták fehérje aminosav összetétele
Lindner, K. 316
Élelmiszerkonzervek stabilitása
hosszú idejű tároláskor
Ceril, S. R. és Woodroof , I.G.* 347
Konduktometriás titrálások reprodukálhatósága
Lydersen, D. L.* 274
Konzervdobozlakkok
Herbig, W.* 346
Közfogyasztási élelmianyagok
fluortartalma a Román Népköztársaság egyes vidékein
Szabóné Setényi, Zs., Bódis, S.,
Székely, I. 14
Metilbromidos terménygázosítással kapcsolatos élelmezésegészségügyi vizsgálatok I. A metilbromid maradékok élelmezésegészségügyi megítélése és a gázosított élelmiszerek összbromidtartalmának meghatározása
Cieleszky, V. és Soós, K. 116
Metilbromidos terménygázosítással kapcsolatos élelmezésegészségügyi vizsgálatok II. Metilbromidos borsó-gázosítási kísérletek műanyagponyva alatt
Tuli, Gy., Cieleszky, V. és Soós, K. 247
Metilbromidos terménygázosítással kapcsolatos élelmezésegészségügyi vizsgálatok III. A szabad és kötött metilbromid egymás melletti meghatározása
Soós, K. és Cieleszky, V. 297
Nátriumklorid mint almák enzimatikus barnulásának inhibitora
Taufel, K. és Voigt, J.* 276
Összehasonlító vizsgálatok különböző cukormeghatározások értékelésére II.
Spanyár, P., Nedelkovits, J.,
Ravasz, L. és Törley, D. 170
Palládium amperometriás titrálása 1,2-ciklohexándiondioximmal
Ivonnina, O. M.* 282
Relatívkonduktometriás széndioxidmeghatározás
Bartscher, W. ésSchmidts, W.*, 274
Szabad aminosavak meghatározása paradicsomban
Vidéki, L. és Szilágyiné Benics K. 334
Szerves kémszerek a szervetlen
kémiai analízis részére* 227
Beszámolók
A III. Országos Élelmezéstudományi Konferencia
Lindner, K. 152
A Kereskedelmi Minőségellenőrző
Intézet munkatársainak az élelmiszervizsgálatok terén kifejtett
munkássága
Ravasz, L. 76
A minőségellenőrzés célkitűzései
és eredményei 1964-ben
Vajda, Ö. 83
Az élelmiszeranalitika fejlődése
Jugoszláv Szocialista Szövetségi
Köztársaság „Vajdaság" autonóm tartományában
Csiszár, F. 21
Az élelmiszerek minőségellenőrzésének fejlődése Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetében
Vajda, Ö. 66
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 10 éves jubileumára
Sarlós, I. 1
Az V. Országos Sütőipari Konferencia
Csanád, l-né 342
Beszámoló a műanyagok élelmiszerkémiai és élelmezéshigiénés
problémáiról szóló tudományos
ülésszakról (Potsdam - Rehbrücke 1965. okt. 27-29.)
Nagy, F. 343
Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 10 évéről
Kottász, J. 2
Beszámoló az 1965. október 14-
16-án megtartott budapesti Vitamin Napokról
Szőke, S-né 340
Gyakorlati spektroszkópia
Mátrai, T.* 227
Műanyagok élelmiszeripari felhasználása. (Alkalmazástechnikai
kollokvium, Szegeden)
Bátyai, J. 272
50 éves a Miskolci Megyei Minőségvizsgáló Intézet
Kismarton, K. 224
Rövid áttekintés a Tejtermékellenőrző Állomás 10 éves tudományos munkásságáról
Csongrády, Z. 72
Halottaink
dr. Ajtai Miklósné emlékezetére
Kottász, J. 169
dr. Palotás József emlékezésére
Konecsni, I. 233
dr. Wanka Ferenc emlékezetére
Moldvai, R. 81

A *-gal jelzett közlemények referátumok.

1966. XII. kötet
tárgymutató
Összeállította: Dr. Moldvai Rezső
Húsipar (hentesáru, hal, zsír, olaj)
Az étkezési zsír nyeréséhez használt nyerszsírok néhány fizikokémiai tulajdonsága
Stojtscheff M.* 37
Az olívaolaj fluoreszcenciája ibolyántúli fényben
Hadorn H. és Zürcher K.* 108
Halak és rákok romlása
Vyncke W. és Merlevede E.* 294
Húskészítmények keményítőtartalmának meghatározására alkalmas módszerek
Ojtózy K-né 76
Kis mennyiségű ásványolaj kimutatása zsírokban
Sietz F. G.* 297
Májas készítmények keményítő és
glikogén tartalmának meghatározása
Ojtózy K-né 323
Nitritmeghatározás kolbászban
Bakarat M. Z. és Sadek J.* .. 108
Töltelékes árukhoz használt vágóhídi termékek megítélése aminósav-, zsírsav- és vitamintartalmuk alapján
Lindner K., Kramer M., Szőke K. és Nagy F.*
Új módszer húskészítmények fehérjetartalmának meghatározására
K. Márton P. 25
Zsírok stabilitása természetes antioxidánsokkal. 1. közlemény.
Szinergetikus anyagok befolyása a quercetin antioxidáns okozta réz okozta csökkenésre
Pokorny J. és janilek G.* 42
Malom és sütőipar (liszt, kenyér,
száraztészta stb.)
Foszfolipoid-mono(di)-glicreid típusú emulgeátor („Emulthin
M-C 501") hatásának vizsgálata a búzalisztből készült tészták reológiai tulajdonságaira és
a kenyér minőségére
Telegdy Kováís L. és Lásztity R. 51
Gabona- és takarmányféleségek
fehérjetartalmának vizsgálatáról
Szeverényi E. és Házkötő É. 213
Gabonafehérjék N-terminális aminosavai meghatározásának néhány módszertani kérdése
Varga J. 240
Kenyérvizsgálati tapasztalatok
1965-ben
Csanád I-né 103
Sütőipari termékek súlyalakulásának vizsgálata matematikaistatisztikai módszerekkel
Örsi F. és Kornéli K. 357
Növényi konzerv-Ipar (nyers gyümölcs, gyümölcslé, zöldség)
A feldolgozás befolyása gyümölcs
és zöldség aromájára
Kovács A. S. és Wolf H. O.* 289
A kelvirág aszkorbinsavtartalmának növekedése előfőzéskor
Maiakar M.C.* 108
A kiskereskedelmi forgalomból
származó dobozokban tartósított ananásztermékek C-vitamintartalma
Darroch J. G. és Gortner W. A.* 322
Antocianin magvaváló őszibarackban
Hsia C. L., Luh B. S. és Chichester C. O.* 169
Celluláz paradicsomtermésben
Dickinson D. B. és MacCollum J. P. 106
Dobozos konzervek ónszennyezése
Horváth Gy. és André L. 155
Édesítőszerek kimutatása alkoholmentes üdítőitalokban
Rother H.* 166
Élelmiszerek hosszú idejű tárolási
kísérleteire vonatkozó tapasztalatok. I. Konzervek
Hottenroth B.* 379
Fehérbádogból készült konzervdobozok felhasználása az élelmiszeriparban
Herrmanti J. és Grossmann H. G.* 294
Keserű ízű alkoholmentes üdítőitalok
Benk E.* 167
Különféle zöldségféle és saláta policiklikus szénhidrogéntartalma
Grimmer G. és Hildebrand A.* 106
Málnaszörp alapú üdítőitalok tartósságának vizsgálata a tartósítószer (káliumszorbát), a hőmérséklet és a pH függvényében
Borszéki B. 90
Meg tudja-e akadályozni a narancslé terpénízét a narancsok
rövid idejű fagyasztása?
Frömbgen R. és Werner E.* . I 374
Műanyagpalackban tárolt gyümölcslevek minőségi változása
Varsányi I.* 40
Reverzibilis fagykár kémiai vizsgálata almalében
Monties B. és Barret A.* 290
Szennyezések paradicsomkonzervekben
Farn G. és Veitch P. A.* 106
Szorbit mennyiségi meghatározása süteményekben
Rotsch A. és Freise G.* 39
Üvegekbe töltött gyümölcslevek
üvegnyaki gázterében foglalt
gázainak elemzése
Daepp H. U. és Lüthi H. R* . 293
„Viróma" szörp magnézium tartalmának közelítő meghatározása
ifj. Sarudi I. 35
Fűszer, fűszerpótló, tea, magvak
Dió és mogyoró eltartása fagyasztottan
Sioll K. és Bryner W.* 287
Gyors kolorimetriás vanillin meghatározás
Filtelson J.* 162
Héjas magvak, különösen dió
megítélése
Lindner A. F. és Bauger A.* . 169
Kapszicidin, a paprika új, szteránvázas alkotórésze
Gál I. E. 229
Tejipar, tojás
A Budapesten forgalombahozott
vaj vízelosztásának vizsgálata
Balogh J. 30
A Milkotester tejzsírvizsgáló alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatok
Senft B., Groshowalski K. és Cieslar P.* 267
A szárítási mód és a tárolási időtartam hatása a sovány tejfehérje biológiai értékére és aminósav összetételére
Bock H. D. és Wünsche J.* 41
A szilázstakarmányozás befolyása a tej és tejtermékek minőségére
Renner E. és Kiermeier F.* 168
A tehéntej réztartalma
Muldner H., 1Menger J. W. és
Meijers P.* 43, 107
A tej kálciumtartalmának komplexometriás meghatározása
ifj. Sarudi I 99
A tej klórtartalmának meghatározása potenciometrikus titrálással
Senft B., Groshowalski K. és
Cieslar P.* 110
A tej savfokmeghatározása potenciometrikus titrálással
Senft B., Cieslar P. és Grochowalski K.* 109
A tej sűrűségének meghatározása
műanyag gyöngyökkel
Haninson D. J. és Gaunt S. N.* 297
A tojásfehérje és tojássárgájának
ammóniatartalma
Paulenz H. és Engst R.* 37
A vaj fémes és olajos ízének megakadályozása.
Ludwichowski J.* 285
Az anyatej lizozimtartalma
Chandan R. C., Shahani K.
M. és Holly R.G.* 329
Bromidok nátriumbromiddal, illetőleg metilbromid kezelte gabonával etetett tehenek tejében
Lynn G. L., Shrader S. A
Hammer O. H. és Lassiter C.a.* 289
Élelmiszereink összetételének
legújabb adatai XXVI. A női
tej lipidjeinek zsírsav összetétele
Sz. Szotyori K., Krámer M.,
Lindner K. és Tarján R. 125
Követelmények a sajtbevonatként alkalmazott műanyagdiszperziókkal szemben
N. N.* 109
Márványsajt vízoldható illósav
tartalmának alakulása érlelés
és tárolás során
Balogh J. 330
Nitrátpróba a tej higiéniai minőségének elbírálásához
Peltola E. és Kyla-Siurola A. L.* 110
Sózott vaj szérum pH-ja és tartóssága a réz hatása
Pont E. öl Rogers W. P.* 44
Tejpor oldhatóságának meghatározásához
Knoop E., Samhammer L.* 44
Vaj és margarin vízelosztásának
meghatározása indikátorpapír
segítségével
Kacskovits M. 20
Vaj víztartalmának meghatározása
Mengebier H.* 257
Vizsgálatok a tej ibolyántúli fénnyel besugárzásának az A-, E-,
C-, B2- és B6 vitaminokra való hatására
Wodsak W.* 286
Vizsgálatok és megfigyelések műanyagok élelmiszeripari alkalmazásához. VIII. közlemény.
Polietilén tejeskanna és alkalmazhatósága tejipari üzemekben
Stegen-Meinl E. és Kiermeier R.* 267
Édesipar (kakaó)
Adatok a csokoládégyártás reológiai problémáihoz II.
Varga J. 258
Kakaóvaj szterisztartalmának
meghatározási módszere
Kröller E.* 287
Szeszipar (pálinka, ecet)
A szorbit és mannit meghatározása cseresznyecefrében
Haeseler G. és Misselhorn.* 164
Az étkezési ecetsav (MSZ 7488) és
az erjedési ecet (MSZ 1659) felhasználása tartósítási célra
K. Horák L. 82
Gyümölcslevek és mustok alkoholtartalmának gyors meghatározása
Schönherr K.* 296
Kolorimetriás és szabványos módszer összehasonlítása szeszesitalok észterszámának meghatározására
Blessinger E. T., Laroe E. G.,
Conner H. A.* 163
Pálinkák réztartalmának komplexometriás meghatározása
ifj. Sarudi I. 283
Szilvafajták gyümölcsszeszipari
vizsgálata és minősítése laboratóriumban III.
Varga M. és Tóth E. 365
Konzerválás (mikrobiológia, higiénia)
A brómozási módszer a szorbinsavnak a benzoesavtól a papírkromatogramon történt elválasztása céljából
Padmoyo M. és Baumgartner E.* 290
Adatok a szorbinsav lebontására
mikroorganizmusok által természetes szubsztrátumban
Rehm H. J., Wallnöfer P. és
Lukas E. M.* 290
Aerob spórás baktériumok előfordulása romlandó élelmiszerekben, különös tekintettel a
Bacillus subtilisra és a Bacillus
cereusra
Nikodémusz L és Mikula K. 142
A fővárosi üdítőitalok bakteriológiai vizsgálata
Török P. 345
A reduktáz-enzimpróba alkalmazása édesvízi halhús és édesipari készítmények mikrobiológiai szennyezettségének vizsgálatára
Biró G. 315
Élelmiszerek csomagolására használatos egyes filmek baktériumáteresztő képessége
Hartman M. W., Powers J. J.
és Pratt D.e.* 297
Halkonzervek csíramentesítés
előtti állásidejének befolyása a
végtermék minőségére
Tschek G.* 287
Hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai és higiéniai vizsgálata
Pataki M. 146
Konzerválószerként használt bór
meghatározása néhány élelmiszerben
Tupalska M.* 379
Különböző konzerválószerek hatása a paradicsom nitrogénmentes és nitrogéntartalmú alkotórészeire
Pro sic Z. A., Bogojevski D. G.
és Damanski A. F* 42
Víz
Az ásványolaj káros hatása a vízre
Zimmermarin, Becksmann, Billib, Engelhardt* 165
Az ivóvíz fluorozása Európában
- és annak kémiai technológiai
kivitele
Quentin K. E. és Lingelbach H.* 295
Keverékindikátor alkalmazása vizek összes keménységének komplexometriás meghatározásához
ifj. Saradi I. 375
Megjegyzések ivó- és ásványvizek
alkálióntartalmának klasszikus
módszerrel történő meghatározásához
id. Sarudi I. 268
Vegyes
A dinátriuminozinát aromajavító
tulajdonságai
Kurtzman C. H. és Sjöström
L. B.* 106
A hasznosítható lizin tartalom
meghatározása élelmianyagokban
Lyman M. C., Thomas M. C.* 162
A kávé nikotinsav-tartalmának
variációja
Carvalho A.* 107
A keserű mandula mérgező volta
Trube-Becker E.* 288
A klorogén- és kínasav zavaró hatása a citromsav meghatározására
Schormüller J. és Rubach K.* . 43
A lipidek papírkromatográfiás
meghatározása
L. Hágony P. 207
A minőségjel alkalmazása Lengyelországban és hatása a minőség megjavításában
Ravasz L 160
A repcedaráról. 7. közlemény.
Szaharidok extrakciós darákban
Hrdlicka J. Kozlowska H., Pokorny J. és Rutkowski A.* 41
A repcedaráról. 8. közlemény.
Aminosavak
Hrdlicka J., Pokorny J., Rutkowski A. és Wojciak M.* 42
Arzén, ólom, kadmium, szelén,
cink és ón természetes előfordulása élelmiszerekben
Bergner K. G. és Haller H. E.* 291
A szacharin gázkromatográfiás
meghatározása
Groebel W.* 164
A-vitamin stabilitását befolyásoló
tényezők vizsgálata
Géczy Gy. 277
Az antimon meghatározása borban
Eschnaaer H.* 165
Az üvegnyakban levő levegőtérfogat meghatározása gyors módszerrel.
Enzinger-U niun- Werkeag
(Mannheim)* 168
Burgonya C-vitamintartalmának
változása különböző kísérleti
feltételek mellett
Somogyi J.C.* 290
Difenilamin-ZnCl2 elegy növényvédőszerek vékonyréteg kromatogramjának előhívására
Faucheux L. J. jr.* 162
Diofan rétegelt csomagolások * 294
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai XXIV. Néhány
oxifahéjsav típusú cserzőanyag
meghatározása növényi élelmiszerekben
W. Jurics É. 3
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai XXV.Élelmi anyagaink kálium-, nátrium-, kalcium és magnéziumtartalma
Dworschák E. és Lindner K. 1
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai. XXVI. Eljárás
gyümölcsök néhány P-vitamin
hatású flavonoidja papírkromatográfiás meghatározására
Sz. Szoíyori K. és W. Jurics É. 249
Élelmiszereink összetételének legújabb adatai XXVII. Zöldségés gyümölcsfélék szabadaminósav-tartalmának táplálkozási
jelentősége
Lindner K. 309
Élelmiszerek konyhasó-tartalmának merkurimetriás meghatározásáról
Bátyai J. és id. Sarudi I. 14
Élelmiszerek toxikus szennyeződéseinek vizsgálata III. Vékonyréteg kromatográfiás módszer alkalmazása alkaloid szennyeződések kimutatására
Kiss B.y Kovács J. és Gyarmati L. 55
Élelmiszergázosítási kísérletek etilénoxiddal a gázmaradékok alakulásának megismerésére
Soós K 132
Glutaminsav, az abból előállított
polipeptid és egy fehérje derivatográfiás vizsgálata
Lóránt B.* 39
Gázosított élelmiszerekben viszszamaradó ciánhidrogén-tartalom meghatározása
Kröller E.* 166
Gőzzel hámozott burgonya aszkorbinsavtartalma
Peppler E. és Feldheim W.* 38
Hajfestőszerekben levő néhány
aromás diamin kimutatása és
mennyiségi meghatározása vékonyrétegkromatográfia alkalmazásával
Pintér I. és Krámer M. 139
Kártevőszerekre és élelmiszerek adalékanyagmaradékaira
vonatkozó japán törvények és
rendeletek
Suzuki I.* 292
Mikro-fluorirnetriás módszer C vitamin meghatározására
Deutsch M. J. és Weeks C. E.* 163
Műanyagcsomagolás
Kühne G.* 298
Pörköltkávé vizes kivonatának
meghatározására szolgáló néhány módszer kritikai összehasonlítása
Telegdy Kováis L., Sz. Kelemen
M. és Nedelkovits J. 177
Szénhidrátok papírkromatográfiája
Tóth M. 201
Szerves szintetikus élelmiszerfestékek vékonyrétegű kromatográfiás elválasztása D-szilíciumoxid-gélen
Pietsch H. P. és Meyer R.* 39
Tapasztalatok élelmi anyagok
aminósavainak papírkromatográfiás meghatározásánál
Lindner K. 185
Trikrezilfoszfát és ftálsavészterek
vékonyrétegű kromatográfiája
alumíniumoxidon
Pietsch H. P. és Meyer R. 40
Vékonyrétegű kromatográfia alkalmazása az élelmiszerkémiában. 1. közlemény. Klórtartalmú rovarölőszerek kimutatása
Ludwig E. és Freimuth U.* 37
Vékonyrégetű kromatográfia alkalmazása az élelmiszerkémiában. 2. közlemény. Zsíroldható
A, D és E vitaminok gyors kimutatása* 38
Vizsgálatok a gyorsfagyasztott
élelmiszerek csomagolására vonatkozó követelményekre. I.
Gyorsfagyasztott élelmiszerek
csomagolásának általános szempontjai és csepegésmentessége
Heiss R.* 291
Beszámolók
Beszámoló az Élelmiszervizsgálati
Közlemények 1965. évi kötetéről
Kottász J. 1
I Halottaink
dr. Hazslinszky Bertalan emlékezetére
Kovács J. 49

A *-gal jelzett közlemények referátumok
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv