| Bevezetés - Dr. Gimesi János | 13 |
| Az élesztőgyártás; A szeszgyártás; A takarmányélesztő-gyártás | 14 |
| Az élesztő- és szeszgyártás mikrobiológiája - Dr. Szép Ivánné | |
| A mikrobákról általában | 21 |
| Az élesztő története | 23 |
| Az élesztők elterjedése a természetben | 24 |
| Nemes és vadélesztők | 26 |
| Élesztőtörzs-gyűjtemények | 26 |
| Az élesztők sejttana | 27 |
| Az élesztők kémiai összetétele | 30 |
| Az élesztők anyagcseréje | 36 |
| Tápanyagszükséglet | 36 |
| Alkoholos erjedés | 37 |
| Az élesztők légzése | 39 |
| Az anyagcserét szabályozó egyéb folyamatok | 40 |
| Az élesztők szaporodása | 41 |
| Élesztőtenyészetek szaporodása folyékony és szilárd táptalajon | 41 |
| Külső tényezők hatása az élesztőkre | 43 |
| Az élesztők szaporodási módja, öröklődése | 44 |
| Az élesztők életciklusa | 48 |
| Az élesztők azonosítása, rendszerezése | 49 |
| Élesztők tenyésztése | 51 |
| Laboratóriumi színtenyészet | 51 |
| A törzsfenntartás | 52 |
| Az élesztők ipari alkalmazása | 53 |
| Egyes fontosabb élesztőtörzsek jellemzése | 56 |
| Fertőzések és az ellenük való védekezés | 59 |
| Alapanyagok, tápanyagok, segédanyagok - Dr. Sólyom Lajos - Kovács Béla | |
| Anyagok ismertetése - Dr. Sólyom Lajos | 65 |
| Alapanyagok | 65 |
| Cukorrépa | 65 |
| Cukorrépamelasz | 67 |
| Quentin-melasz | 84 |
| Ipari felhasználás | 86 |
| Cukornádmelasz | 87 |
| Kukorica | 88 |
| Burgonya | 90 |
| Cellulóztartalmú anyagok | 94 |
| Szulfitlúg | 96 |
| Szénhidrátmentes, széntartalmú anyagok | 97 |
| Zsiradékok | 98 |
| Alkoholok és szerves savak | 99 |
| Szervetlen eredetű kiegészítő tápanyagok - Kovács Béla | 100 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 100 |
| Foszfortartalmú anyagok | 101 |
| Szerves kiegészítő tápanyagok | 102 |
| Biotin | 102 |
| Deztiobiotin | 103 |
| Kukoricaáztatóvíz-sűrítmény | 103 |
| Élesztőkivonat | 103 |
| Malátacsíra-főzet | 103 |
| Egyéb anyagok | 104 |
| Levegő | 104 |
| Az ivóvíz és az ipari víz | 105 |
| A segédanyagok | 107 |
| A közvetlen segédanyagok | 107 |
| A közvetett segédanyagok | 110 |
| Az egyéb segédanyagok | 112 |
| Sütőélesztő-gyártás - Kovács Béla | |
| A sütőélesztő-gyártás története és fejlődése | 117 |
| Az élesztőgyártás alapanyagai és kiegészítő tápanyagai | 121 |
| A szénhidrátok | 121 |
| A nitrogéntartalmú anyagok | 127 |
| A foszfortartalmú anyagok | 132 |
| Az egyéb ásványi anyagok | 135 |
| A növekedést serkentő anyagok | 136 |
| A víz | 138 |
| A levegő | 139 |
| A sütőélesztő szaporítása | 142 |
| A habzásgátlás | 142 |
| A környezeti tényezők hatása a fermentációra | 149 |
| A szaprodási sebesség | 152 |
| A sütőélesztő gyártása | 155 |
| A hígcefrés, sugárcsöves-levegőztetéses eljárás | 156 |
| A sűrűcefrés eljárás | 160 |
| A kombinált eljárás | 161 |
| A folytonos sütőélesztő-gyártás | 162 |
| A félfolytonos sütőélesztő-gyártás | 163 |
| Az anyaélesztő-gyártás | 164 |
| Élesztőgyártás forgó levegőztetőkkel | 165 |
| A sütőélesztő minőségi előírásai | 175 |
| A szárított sütőélesztő | 175 |
| Szeszgyártás - Dobrádi Éva - Nagypataki Imre - Saáry Miklós | |
| A szeszgyártás kialakulása | 191 |
| A szeszgyártás termékei | 193 |
| A finomszesz | 193 |
| Az elő- és az utópárlat | 197 |
| A denaturált szesz | 197 |
| A kozmaolaj | 198 |
| Az élesztő | 198 |
| A szén-dioxid | 198 |
| A szeszes erjedés | 199 |
| A szeszes erjedés fogalma | 199 |
| A szeszes erjedés feltételei | 199 |
| Szeszgyártás melaszból | 202 |
| Az élesztő kinyerése, feldolgozása | 217 |
| Szeszgyártás gabonából | 218 |
| Szeszgyártás egyéb alapanyagokból | 229 |
| A szesz lepárlása - Nagypataki Imre | 231 |
| A szesztartalmú folyadékok lepárlása | 231 |
| A reflux nélküli szakaszos lepárlás | 241 |
| A rektifikálás elvének fejlődése | 244 |
| A szénsavmosó | 265 |
| A szeszlepárlás hőfolyamatai - Saáry Miklós | 267 |
| A hőfolyamatok | 267 |
| Az elgőzölögtető méretezése | 270 |
| A cefreoszlop hőforgalma | 270 |
| A rektifikálóoszlop hőforgalma | 274 |
| A lepárlás hőfelhasználásának csökkentése | 277 |
| Takarmányélesztő-gyártás - Kovács Béla | |
| A fehérjeélesztők | 285 |
| A fermentációs úton előállítható fehérjetakarmányok | 286 |
| A szeszgyári fenékélesztő | 291 |
| Az élesztő kinyerése | 292 |
| Az élesztő szárítása | 293 |
| Takarmányélesztő-gyártás melaszmoslékból | 297 |
| Sütőélesztő-gyári "vérce" | 298 |
| A szulfitlúg | 299 |
| A tejsavó | 300 |
| A cellulózok hidrolízise | 301 |
| A szénhidrogének fermentációja | 301 |
| Táp- és takarmányélesztő-előállítás zsiradékokból | 302 |
| Fehérje-előállítás etanolból | 302 |
| Fehérjeélesztő előállítása keményítőgyári hulladékvizekből | 303 |
| Az üzemi higiénia - Szladecskó Györgyné | |
| A higiéniáról általában | 307 |
| A fertőtlenítésről általában | 307 |
| A mikrobák elpusztítása | 308 |
| Fertőtlenítés és sterilezés | 309 |
| A biológiai fertőtlenítés | 309 |
| A fizikai fertőtlenítés | 309 |
| A kémiai fertőtlenítés | 312 |
| Az alap- és a segédanyagok csíramentesítése | 316 |
| A melasz csírátlanítása | 316 |
| A víz csírátlanítása | 318 |
| A levegő csírátlanítása | 320 |
| Egyéb anyagok csírátlanítása | 320 |
| Berendezések, csővezetékek tisztítása, fertőtlenítése | 320 |
| Üzemi helyiségek tisztítása, fertőtlenítése | 321 |
| A személyi higiénia | 322 |
| A minőségellenőrzés - Dr. Bikfalvi Istvánné | |
| A minőségellenőrzésről általában | 325 |
| Az alap- és a segédanyagok minősítése | 328 |
| Alapanyagok | 328 |
| Segédanyagok | 331 |
| Gyártásközi ellenőrzés | 332 |
| A sütőélesztő | 332 |
| A takarmányélesztő | 333 |
| A szesz | 333 |
| A késztermékek minősítése | 334 |
| A sajtolt sütőélesztő | 334 |
| A szárított takarmányélesztő | 334 |
| A finomszesz | 334 |
| A víztelenített szesz | 335 |
| A denaturált szesz | 336 |
| Gázkromatográfia | 336 |
| A mérés és a szabályozás - Hyross Ferenc | |
| A mérés | 341 |
| A hőmérséklet mérése | 341 |
| A nyomás-, a nyomáskülönbség- és a vákuumérzékelők | 343 |
| Az áramlás mérése | 345 |
| A szintérzékelők | 347 |
| A fajsúlyérzékelő | 348 |
| Az anyagi összetételt érzékelő műszerek | 349 |
| Folyadékok tulajdonságainak és összetételének mérése | 350 |
| A mért értékek átalakítása | 351 |
| A távadók | 352 |
| A műveleti egységek | 355 |
| Az átalakítók | 355 |
| A vezetékek | 356 |
| Az információt feldolgozó szervek | 356 |
| A megjelenítők | 357 |
| Az adatrögzítők | 357 |
| A határértékjelzők vagy szélsőérték-jelzők | 358 |
| A vezérlőberendezés | 358 |
| A szabályozók | 358 |
| A végrehajtó szervek | 361 |
| A beavatkozószervek | 363 |
| A desztillálóoszlopok szabályozása | 364 |
| A szeszerjesztés automatizálása | 366 |
| A sütőélesztő szaporítási folyamatának automatizálása | 367 |
| A takarmányélesztő szaporításának automatizálása | 368 |
| Vízgazdálkodás - Saáry Miklós | |
| A vízgazdálkodás | 371 |
| Környezetvédelem - Dobrádi Éva | |
| A környezetvédelemről általában | 379 |
| Az élesztő- és a szeszgyártás környezetszennyező forrásai | 380 |
| A szennyvízkibocsátás | 380 |
| A szennyvizek összetétele | 380 |
| A fontosabb szennyvíztisztítási berendezések, módszerek | 382 |
| A fizikai szennyvíztisztítás | 382 |
| A vegyszeres szennyvíztisztítás | 383 |
| A biológiai szennyvíztisztítás | 383 |
| Az élesztő- és a szeszgyári szennyvizek hasznosítása | 389 |
| A technológiai eljárások | 389 |
| A levegőszennyezés | 392 |
| A környezetvédelemmel kapcsolatos rendeletek | 392 |
| A gyártás és a forgalmazás előírásai - Dr. Mikófalvi Bertalan | |
| Az élelmiszertörvény főbb vetületei | 399 |
| A sütőélesztő és a takarmányélesztő forgalomba hozatala | 400 |
| Az ipari szesztermelés feltételei | 401 |
| Általános rendlekezések | 402 |
| A szesz előállítása és tárolása | 403 |
| Forgalomba hozatal, beszerzés és felhasználás | 404 |
| A veszteségnormák | 405 |
| A szesz jövedéki ellenőrzése és adóztatása | 405 |
| Adózási szabályok | 406 |
| Az ellenőrzés gyakorlása | 406 |
| A szeszgyári berendezések biztosítása | 407 |
| A készletek ellenőrzése | 408 |
| Többletek és hiányok elszámolása, kompenzálása | 408 |
| A munkavédelmi előírások | 409 |
| A munkavédelem személyi feltételei | 410 |
| A gépek, berendezések üzemeltetése | 411 |
| Az anyagmozgatás | 412 |
| A munkavédelmi juttatások | 413 |
| A tűz elleni védekezés | 413 |
| A tűzveszélyességi osztályok | 414 |
| Irodalomjegyzék | 421 |