kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 243 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-356-253-8 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Rövidítések jegyzéke | 10 |
| Előszó | 11 |
| Bevezetés | 13 |
| Az élesztőgombák jelentősége | 13 |
| Rendszertani alapok | 13 |
| Osztályozás | 15 |
| Fajfogalom a mikrobiológiában | 15 |
| Nevezéktan | 15 |
| Identifikálás | 16 |
| Numerikus taxonómia | 19 |
| Kemotaxonómia | 19 |
| Molekuláris taxonómia | 20 |
| Az élővilág országai | 21 |
| A gombák országa | 21 |
| A valódi gombák osztályozása | 27 |
| Az élesztők helye a gombák között | 30 |
| Az élesztők általános jellemzése | 33 |
| Alaktani jellemzők | 34 |
| Vegetatív alakok | 34 |
| Ivaros szaporodás és életciklus | 39 |
| Élettani tulajdonságok | 42 |
| Erjesztés | 42 |
| Asszimiláció | 43 |
| Szaporodási tulajdonságok | 44 |
| Biokémiai jellemzők | 44 |
| Szénhidrátok | 45 |
| Fehérjék | 45 |
| Lipidek | 46 |
| Molekuláris jellemzők | 47 |
| Nukleinsavak kinyerése | 48 |
| DNS bázisösszetétel | 49 |
| DNS homológia | 50 |
| DNS-ujjlenyomatok | 52 |
| Nukleinsav-szekvenciák | 59 |
| Az élesztőgombák osztályozása és meghatározása | 63 |
| Történeti áttekintés | 63 |
| Az osztályozás kezdetei. Korai rendszerek | 63 |
| A holland iskola | 65 |
| Az osztályozás új irányzatai | 65 |
| Molekuláris és filogenetikai rendszerezés | 69 |
| Archiascomycetes | 70 |
| Taphrina, Protomyces, Saitoella, Pneumocytis | 74 |
| Schizosaccharomyces | 75 |
| Hemiascomycetes, Saccharomycetales | 65 |
| Hifafonalas élesztőgombák | 76 |
| Saccharomycetaceae | 76 |
| Saccharomycodaceae | 87 |
| Metschnikowiaceae | 87 |
| Lipomycetaceae | 88 |
| Candidaceae | 88 |
| Bazidiomicata tényezők | 91 |
| Tenyésztési és kimutatási módszerek | 95 |
| Általános tenyésztési módszerek | 95 |
| Tenyésztési módszerek | 96 |
| Szelektív és differenciáló tenyésztés | 97 |
| Gyors és automatizált módszerek | 97 |
| A tenyészetek fenntartása, törzsgyűjtemények | 98 |
| Élesztőgombák azonosítása | 99 |
| Hagyományos identifikálás | 99 |
| Egyszerűsített identifikálás | 100 |
| Komputeres identifikálás | 101 |
| Nem hagyományos identifikálás | 102 |
| Ajánlott meghatározási módszer | 102 |
| Határozókulcsok | 105 |
| Az élesztősejt szerkezete és működése | 124 |
| Sejtszerkezet | 124 |
| A sejtfal | 125 |
| Membránok | 127 |
| A citoplazma | 130 |
| A mitokondrium | 132 |
| A sejtmag | 134 |
| Az anyagcsere | 139 |
| A tápanyagok felvétele | 139 |
| Szénhidrátok metabolizmusa | 140 |
| Egyéb anyagcsere-folyamatok | 149 |
| Az élesztőgombák genetikája | 151 |
| A genom szerveződése | 151 |
| A gének működése | 156 |
| Genetikai módszerek | 167 |
| Élesztőgombák a természetben | 173 |
| Szaporodás és pusztulás | 173 |
| Szaporodási jellemzők | 173 |
| Szaporodást befolyásoló tényezők | 176 |
| Pusztulás, túlélés | 182 |
| Élesztőgombák a környezetben | 185 |
| Ökológiai alapok | 185 |
| Természetes élőhelyek | 185 |
| Humánpatogén élesztők | 188 |
| Élesztőgombák az iparban | 193 |
| Söripar | 194 |
| Sörgyártási technológia | 194 |
| Mikrobiológiai romlás | 196 |
| Borászat | 197 |
| A szőlő | 197 |
| Borászati technológia | 197 |
| Borkülönlegességek, pezsgő | 201 |
| Szesz- és élesztőgyártás | 202 |
| Szeszgyártás | 202 |
| A takarmányélesztő | 202 |
| A sütőélesztő | 203 |
| Kenyérgyártás | 204 |
| Egyéb erjesztett termékek | 205 |
| Alkoholos italok | 205 |
| Desztillált szeszes italok | 205 |
| Erjesztett élelmiszerek | 206 |
| Különféle termékek | 206 |
| Egyéb ipari hasznosítás | 206 |
| Egysejtfehérje | 207 |
| Anyagcseretermékek, sejtösszetevők | 207 |
| Ipari törzsek genetikai javítása | 208 |
| Heterológ fehérjék | 209 |
| Élelmiszerek romlását okozó élesztőgombák | 210 |
| Faji diverzitás és gyakoriság | 210 |
| Romlási jelenségek | 211 |
| Irodalom | 213 |
| Függelék | 223 |
| Mutató | 229 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.