| Bevezetés | 5 |
| Táplálkozási módok | 15 |
| A táplálkozás őstörténete | 16 |
| A táplálkozás tagozódása | 18 |
| Különleges táplálkozási módok | 21 |
| Az élő szervezet vegyi anyagai | 30 |
| A víz | 34 |
| Az ásványi sók | 36 |
| Szénhidrátok | 47 |
| Zsírok és zsírszerű anyagok | 57 |
| Fehérjék | 72 |
| Nukleinsavak | 84 |
| Enzimek vagy biokatalizátorok | 90 |
| Különleges tápanyagok: a vitaminok | 101 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 105 |
| Vízben oldódó vitaminok | 110 |
| Élettani szempontból fontos egyéb vegyületek | 126 |
| Az élő szervezet anyagcseréje | 133 |
| Az anyagcsere "műhelyei" | 135 |
| Az élőlények anyagfogalma | 137 |
| A tápanyagok átalakítása | 142 |
| A szénhidrátok felhasználása | 144 |
| A zsírok felhasználása | 150 |
| A fehérjék felhasználása | 150 |
| Energia- és kalóriaszükséglet | 156 |
| A sejten belüli anyagcsere | 158 |
| Az anyagok felépítése a sejtben | 158 |
| Az anyagok lebontása a sejtben | 161 |
| Mit jelent az anyagcsere-típus? | 164 |
| Az emésztőkészülék | 171 |
| Az egysejtűek táplálkozása | 171 |
| A szivacsok táplálkozása | 179 |
| Csalánozók | 181 |
| Férgek | 182 |
| Ízeltlábúak | 188 |
| Puhatestűek | 198 |
| Tüskésbőrűek | 204 |
| Zsákállatok | 206 |
| Gerinces állatok | 207 |
| A szájüreg felépítése | 211 |
| A nyelőcső - a gyomor - a bél | 225 |
| A máj | 236 |
| A hasnyálmirigy | 240 |
| Az ember tápcsatornája | 243 |
| Az szájüreg | 245 |
| Nyálmirigyek | 247 |
| A nyelv | 247 |
| A fogak | 248 |
| A torok és a garat | 251 |
| A nyelőcső | 252 |
| Emésztés a szájüregben | 254 |
| Az emésztőrendszer középső szakasza | 257 |
| A gyomor | 257 |
| A patkóbél | 262 |
| Az éhbél és a csípőbél | 263 |
| Emésztés a vékonybélben | 268 |
| A vastagbél | 270 |
| A vastagbél működése | 275 |
| A máj | 275 |
| A hasnyálmirigy | 280 |
| A felszívódás és rendellenességei | 282 |
| A sejtek táplálékfelvétele és emésztése | 292 |
| A sejt táplálékfelvétele | 293 |
| Az anyagfelvétel néhány kérdése | 298 |
| A folyékony anyagok felvétele (pinocitózis) | 299 |
| A darabos anyagok felvétele (fagocitózis) | 302 |
| Az anyagfelvétel mechanizmusa | 304 |
| A többsejtűek sejttáplálkozása és sejtemésztése | 318 |
| A soksejtűek sejttáplálkozása és emésztése | 322 |
| Az élelemrészecskék válogatása | 324 |
| Az emésztő vakuólumok működése | 326 |
| Enzimek belépése az emésztő vakuólumba | 331 |
| A fagociták energetikai anyagcseréje | 334 |
| Mik azok a lizoszómák? | 335 |
| A sejten belüli emésztésben szereplő enzimek eredete | 345 |
| A sejtmag és az emésztés | 347 |
| Tévhit és valóság | 348 |
| Elektronmikroszkópos megfigyelések | 349 |
| Enzimváltozások a fagocitózis során | 350 |
| Szerves anyagok az éhező és táplálkozó sejtben | 354 |
| A sejt és környezete közötti anyagforgalom | 362 |
| Fagocitózis az emberi szervezetben | 365 |
| Az emberi szervezet sejtes védekezése | 370 |
| Fagocitózis és pinocitózis a magasabbrendű szervezetekben | 371 |
| A sejtes védekezés rendszere | 374 |
| Immunitás és sejten belüli emésztés | 378 |
| Csecsemőmirigy (thymus) és fagocitózis | 380 |
| Az orvostudomány nagy eredményei | 383 |
| Legfontosabb élelmiszereink | 387 |
| Állati eredetű tápanyagok | 388 |
| A tej | 388 |
| A tojás | 398 |
| A hús | 403 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | 416 |
| A kenyér | 417 |
| A burgonya | 419 |
| Főzelékek és zöldségek | 422 |
| A gyümölcsfélék | 427 |
| Az élelmiszerekben előforduló káros anyagok | 437 |
| Az élelmiszerek technikai eredetű szennyeződései | 439 |
| Az élelmiszerekhez hozzáadott anyagok | 442 |
| Táplálkozás az öregkorban | 445 |
| Fogyás - koplalás nélkül | 448 |
| A csoportos élelmezés | 455 |
| A konyhai elkészítés | 457 |
| Ízlésünk szerepe a táplálkozásban | 458 |
| Az élelemkészítés | 463 |
| Melléklet | 471 |
| Függelék | 473 |
| Név- és tárgymutató | 497 |