Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.054

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam)

A Társadalom- és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat hetilapja - X. évfolyam 1-26. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 832 oldal
Sorozatcím: Élet és Tudomány
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fél évfolyam. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. További kapcsolódó személyek a műben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
KÉRDEZZ-FELELEK
Verbovszky József (Sátoraljaújhely, Mázsa utca 11.) olvasónk kérdezi, hogyan képződik a tojásban a csirke?
Sobók Ferenc természettudományi muzeológus válaszol: A ma... Tovább

Előszó

Részlet:
KÉRDEZZ-FELELEK
Verbovszky József (Sátoraljaújhely, Mázsa utca 11.) olvasónk kérdezi, hogyan képződik a tojásban a csirke?
Sobók Ferenc természettudományi muzeológus válaszol: A ma diarak a tojással szaporodó álüaltck azon csoportjába tartoznak, amelyeknek petéi az anyaállat testén jelül termékenyülnek meg. A madarak petéit tojásnak nevezzük. A tyúk petesejtje — a tojás sárgája — fürt alakú petefészekben termelődik. Ezt a sokszikű sárga petesejtet a tüszőhám álltai alkotott szik-hártya veszi körül Amikor a sejtek megérnek! a megtermékenyítésre, leválnak a petefészekről és a petevezetékbe jutnak. Itt történik a megtermékenyítés. Ahogy a megtermékenyített petesejt előrehalad a petevezetőben, úgy rakódik rá tömör rétegekben a petevezető mirigyeinek váladéka, a tojás fehérje. Ennek legbelsőbb rétegéből indulnak ki a csavarmenetes jégzsimórok. Ezek védik a tojás sárgáját az ütődésétől. A tojás fehérje főként a fejlődő embrió táplálékául szolgál.
A megtermékenyítést közvetlenül követi a petesejt oszlása, amelyet barázdálódásnak nevezünk. A megtermékenyített petesejt sorozatosan oszlik, a felületén ezzel kapcsolatban mind mélyebbre hatoló, majd az új sejteket elválasztó barázdák képződnék. A barázdálódás — az emberió-ifejllődés kezdete — a petevezetőben, illetve annak alsó részében, a méhben megy végbe.
A csírakorong felülete a fellépő barázdák következtében mozaikszerűvé válik. A fejlődés további szakaszában a felület és a központi sejtek osztódása folytán fokozatosan növekszik a csírakorong nagysága. A barázdálódás végén a felületen lévő sejtek több rétegben halmozódnak fel.
A pete barázdálódása a tyúk testén belül megy végbe. A frissen rakott megtermékenyített tojásban a két első csíralevél már kifejlődött.
A tyúk alatt vagy a keltetőgépben egy napiig lévő tojásban a magzat már szemlátomást mutatja a fejkezdemény képződését. A harmadik napon meg-, figyelhetjük a szív lüktetését. Hatodik napon a tüdőt és a gyomrot különböztethetjük meg. Tizedik nap, amikor a csőor1 már teljesen kifejlődött, a csirkének első szabad mozgását vehetjük észre. Egy nap múlva a koponya meg-keményedéöe molett megindul a tollak fejlődése. A tizennyolcadik napon a szív dobogását már a tojás héján át érzékelhetjük. A huszonegyedik napon — kedvező körülmények között — a kiscsirke feltöri a tojás héját, és önálló életet kezd. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam) Élet és Tudomány 1955. január-június (fél évfolyam)

A borító kopottas, a lapélekkel és néhány lappal együtt enyhén foltos.

Állapot:
2.980 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba